Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   462 / 1387
(#) J-O-E válasza raw hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Ez amikor fával dolgozom a legvégén használatos polírozó, tükör sima lesz tőle a fa!
Igazából az ára azért nem a leg olcsóbb erre a célra de jó ötlet, megyek én is kipróbálom kíváncsi vagyok mennyire tartós.
Arra azért vigyázni kell hogy a nyák széleit sokkal jobban viszi mint a közepét.
(#) gulasoft válasza raw hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Nem. Biztos már láttál szivacsot amin dörzsi van ez ugyan olyan csak szivacs nélkül. kb 1centi magas.
(#) dbase hozzászólása Jún 3, 2010 /

Egy gyors és alapvető kérdésem van felétek kérlek segítsetek.
Felénk mindkettő tescos laminátor kapható és ugyan annyiba kerülnek 3000ft.
Melyiket érdemesebb, melyik bírja jobban a hőt, olyan sokat írtatok, nem találom benne a kiindulási gondom?
A kicsi, vagy a nagy állítható hőfokos(gyárilag).
(#) raw válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

@gulasoft: Igen, ezért mondtam, hogy nem egy dologról beszélünk.

@Sir-Nyeteg, J-O-E: köszi az infót srácok, próbáljátok ki, hátha megkönnyíti a nyáktiszítást. (próbanyákon próbáltam még csak, és azzal működött, persze ez nem referencia, tudom)
(#) gulasoft válasza raw hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

A tied sokkal, sokkal durvább, és tényleg könnyen viszi a szélét. Láttam én is ilyet, de az túl durva volt nekem.
Remélem lesz időm egy kis videót felrakni, de tegnap is 3 nyákot kellett megcsinálna, mára van még egy kétoldalas + ott a család.
(#) patexati válasza dbase hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia! Mindenképp a nagyobbik hőszabályzóst vedd meg!
(#) roland0327 válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Végre működik az Attila86 féle PIC-es vezérlés a laminálóhoz! Majd nem sokára teszek képeket a Ki mit építettbe. Egyébként csak kicseréltem a MOC3021-et MOC3063-ra és már jó is volt.

Üdv.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Ez csak kézi pucoláshoz jó, de ahhoz nagyon.
(#) Attila86 válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Na, épp kérdezni akartam! Örülök hogy működik! Majd ha gondolod akkor küldd el a képeket az e-mail címemre is légyszíves és kiteszem őket az oldalamra, az utánépített készülékek képei közé.
(#) roland0327 válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Rendben elküldöm majd az email címedre csak töltőn vannak az elemek. Egyébként minden elismerésem a tiéd, nagyon profi és hibátlan!!! Teljesen automata a dolog, egy gombnyomás és csinálja, utána már csak vinni kell áztatni. : Nagy vállveregetéses szmájli : .
(#) raw válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

hja, én már csak ilyen durva ember vagyok, majd galvanizálok még rezet rá, ha nagyon kopik

Na viccet félretéve, nyilván te sokkal tapasztaltabb vagy a nyákgyártásban, én is inkább rád hallgatok magam helyett ebben a témában, csak megörültem a lehetőségnek, hogy találtam valami "új" dolgot, de nem.

Egyébként ahogy olvastam, ebből is van vagy 5 féle, ha lehetőségem és időm lesz beszerezni a palettát, csinálok egy tesztet, hogy mit lehet belőle kihozni, de gyanítom sose lesz. De ha esetleg unatkozik valaki, akkor itt a lehetőség...
(#) tbence3 hozzászólása Jún 3, 2010 /

Egy marató tál készítésében gondolkozom és azt szeretném megkérdezi, hogy melyik típust ajánljátok?
Függőlegest vagy éppen a vízszintest? Avagy ez maró anyag függő?
Jelenleg sósavat használok de gondolkozom a nátriumperszulfát kipróbálásán valamint használásán.
Köszi előre is a segítségeteket!
(#) Sir-Nyeteg válasza tbence3 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Bővebben: Link
Utolsó képek!
Na-perszulfát, álló marató, buborékos rásegítéssel, akvárium levegőztető, 20*25cm. Sziloplaszt és plexi.
(#) snapscan hozzászólása Jún 3, 2010 /

Valaki csinált már otthon galvánón réteget? Ha igen, szívesen venném, ha megírná a mikéntjét.
(#) tbence3 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Igen ez az egyik opció amin gondolkodom. Na-perszulfátot akkor álló edényben érdemes használni a levegőztető miatt? Hidrogénperoxiddal mi a helyzet?
(#) Sir-Nyeteg válasza tbence3 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Annak mindegy, az 2-3 perc alatt is képes dolgozni, cserébe életveszélyes és keményen mérgező. Ha van elszívásod, akkor használhatod azt is.
Állót érdemes használni abban az esetben, ha buborékoltatsz, és ha nem akarsz a panel-rögzítéssel bajlódni.
(#) kaqkk válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Csak akkor életveszélyes ha megiszod !
Az hogy keményen mérgező , igaz de csak ha megszalad a reakció felhabzik akkor keletkezik sok klórgáz
ha kevés hidrogénperoxidot használsz és szabad levegőn dolgozol (kesztyű-szemüveg!) akkor
nagyon jól használható gyors és relatíve veszélytelen
PERSZE A VESZÉLYES ANYAGOKKAL VALÓ RENDSZABÁLYOK BETARTÁSÁVAL! Én már vagy 20 éve ezt a technológiát használom és még mindíg élek
se-híre se hamva a tüdővizenyőnek és mindkétszemem
jó !
(#) kaqkk válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Attila csak kíváncsiságból kérdezem : mekkora a legnagyobb nyák amit a laminálód még meg tud csinálni?
Az én teszkós laminálóm nem negyon akart 15cm nél nagyobbat (gondolom kíhűlt a nyák) elhúzta a hőt a nagy felület .
(#) roland0327 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Bocsi, hogy bele vaúú... Csak annyit mondanék, hogy szerintem egy 20cm széles és bármilyen hosszú nyákot meglehetne vele csinálni csak nagyobb hőfokra kéne állítani a vezérlést. Bár azzal sokat kéne kisérletezni.
(#) kaqkk válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Hidd el kísérleteztem sokat , de az én laminálóm valószínűleg
nem volt elég teljesítménnyel felvértezve . Kisebb nyákokat tökéletesen megcsinált de éppen a hosszabb
darabokkal volt gond (és amikor emeltem a hőfokot
eldurrant a gumibevonat a hengeren . )

Jól gondolom, hogy ez az olcsóbb lamináló a watt féle vezérlővel? És egy irányba forgó motor?
(#) kaqkk válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Az olcsóbbik tescós lamináló volt de saját tervezésű hőfokszabályzóval és kétirányú 6w os motorralmost ezt használom
(#) patexati válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia! Én minden további probléma nélkül megcsinálom vele az A4-es méretet is csak a sebesség nem mindegy! Én ezért készítettem teljesen analógra két poti szabályozza a hőmérsékletet és a sebességet minél nagyobb a nyák annál lassabb sebesség kell a fűtést nem szoktam nagyon megemelni a lényeg a lassúság legyen a nyáknak ideje átmelegedni! Ha már nincs a henger közt akkor nem számít ha kihűl!
(#) Attila86 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Maximum kb 21cm széles nyákot tudok bele tenni, hosszra meg nagyjából akármekkora lehet. De ennyire nagy panelt még soha nem lamináltam (és szerintem nem is fogok soha). A hő 'elhúzására' megoldás lehet a magasabb hőfok és a kisebb (vagy nagyobb!?) laminálási szélesség. Ez alatt azt értem hogy mondjuk a lamináló 1cm-es szakaszon jó sokszor megy át oda-vissza egymás után, aztán a következő 1cm majd megint 1cm... Így az az egy keskeny sáv szerintem forró tud maradni.

A motor folyamatos vagy szaggatott? Mert ha folyamatos akkor bizony tényleg kihül a panel. Egyébként Attilának a 4 üzemmódja a legjobb, mert az pl. 10mm előre 9mm hátra és így biztos, hogy mindenhol ráolvad a festék. Az egyirányú motor szaggatott vezérlésénél meg van a veszély, hogy egy-két helyen ne tapadát a festék, de ezzel az oda vissza dologgal biztos, hogy átolvad! Az egyirányú motorral nem sokat foglalkoztam mert nem azt a minőséget kaptam amit vártam.
(#) kaqkk válasza patexati hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Értem (én tényleg nem próbáltam a lassítást , csak többször átengedtem a laminálón a panelt )
köszönöm mindhármótoknak az infót
(#) Sir-Nyeteg válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Ok, akkor kérlek ezt most meséld el egy 12 éves kezdő hobbista nyák-készítőnek is, hogy miért akarod, hogy a sósavat használja...
Én kétszer használtam ezt a megoldást itthon, egyiknél kibontottam a sósavat, és egyből látható volt a klórgáz! És nem mellékesen asztmás roham jött rám... Másiknál meg nem volt kellő szellő, és kb 5 méterrel kellett arrább mennem szabadtérben, hogy levegőt kapjak. Ekkor letettem erről a módszerről. Elismerem, lehet hogy gyenge a tüdőm, így ha gondolod, akkor nyugodtan bíztathatsz mást is a használatára. Én nem teszem! Mindegyik összetevő mérgező és erősen maró anyag. Ergó: életveszélyes! Az én véleményem ez, és ezt fogom terjeszteni róla, mivel a mi fajtánk 70%-a panelban lakik...

Egyébként mikor csak a hőfokszabályzó volt nekem is beüzemelve akkor én is többször (mindig ötször) engedtem át a panelt és a hőfokot állítottam, egydarabig elment de mikor már sok panelt kellett egymás után megcsinálni akkor már felment a pumpa.
(#) kaqkk válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Nem akartam rábeszélni ! Lehet hogy rosszul fogalmaztam vagy félreérthető voltam , csak leírtam mit kell tudni
erről a technológiáról ! És amint látod nagybetűvel írtam amit feltétlenül fontosnak tartok ! Viszont azt le merem fogadni ,hogy Bence max egy hónap múlva már nyák készítést is fog vállalni
(#) Attila86 válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Folyamatos, de irányt változtat. konkrétan a 3-as üzemmódra gondoltam most, de a 4-es is jó. Nagyon nagy méretű nyáknál szerintem a 3-as jobb, de ezt csak gondolom. Ugyanis a 3-as üzemmódnál pontosan beállítható hogy egy adott sávon hány alkalommal menjen át. A 4-es üzemmódnál a sáv szélességének változtatásával az is változik természetesen hogy hányszor megy át egy sávon, de egyben az egy oda-vissza ciklus alatt megtett szélesség is változik ami nem biztos hogy extrém nagy nyák esetén jó mert elviszi a hőt. Szóval szerintem kivétel nélkül minden nyákhoz a 4-es üzemmód a legjobb, hatalmas nagy és főleg nagy kétoldalas panelokhoz viszont inkább a 3-as üzemmód a legideálisabb.
Következő: »»   462 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem