Fórum témák
» Több friss téma |
Hangenerátor nélkül nehéz. Az impedencia méréshez is kivánatos.
1-2Watt nem okoz kárt a driverba tölcsér nélkül se. 2-300Hz-töl tekered fel a frekit, és fogod hallani ha "rossz" hanja van. Ha úgy érzed, hogy jó -esetleg segit az itéletben ha a jót kontrolnak kiszeded- (Macera a Wega ládából tudom.) Ezért nem azzal kezdtem tedd be a jó helyére, mert lehet,hogy jó Ha oké akkor a szokás szerint alulméretezett hangváltó alkatrészeket vizsgálgasd, Már olyant is láttam, hogy elolvadt a kondi ! Ha problémás a driver . Szétszed, tisztogat _nagyon bele tud menni a szemét a tölcséren keresztül_ Szemrevételez, ha nem központos látszik a tekercsen a csiszolódás, esetleg repedt a membrán, csámpás a légrés (A mexikoi melósok hngulatemberek. Nem mindegy hogy délelött vagy délután, és a hét melyik napján rakták össze. Gyakran kalapáccsal hajtják be a csavart ) Ha ezeket elvégezted, és nem jutottál elöbbre valahogy jelezd és probálok segiteni Azt nem is kérdeztem Gyári Wega láda ?
Urak, az Aubecket vajon miért nem tudom elérni a vezetékes számán? Két, "autós" hangszórót kellene peremeztetnem (lehet, hogy nem szabványos méretű perem), ehhez keresek embert. A hangszóró kb. 13 centi, kör alakú, nem volt módom pontosan mérni.
Közben vallószínűleg rájött, hogy egy impedanciamérés bőven elég, mert ha tudja értelmezni a látottakat, akkor megmutatja neki a nem kívánt rezonanciákat, sokkal előbb mint ahogy hallás alapján kiszűrnéd.
Előbb inkább alkatrészt keress, szoktak kérni mostanában elég sokan, hogy gyártani kellene az autós kategóriához 300mm-ben membránszélt, mert a pár évvel ezelőtt vásárolt kínai példányok most kezdenek széthullani.
Na ezzel máris gondban vagyok, mert legfeljebb a SAL palettájához férek hozzá elsőkézből, de azok a peremek nagyobb peremsugárral bírnak (szélesebb a perem) ekkora méretben. Ez nem ilyen dumdumhangszóró, ajtóba való, normálisabb minőségű, kétutas cucc, 18 éves, olasz . Meglepően jó érzékenysége van, és egészen kellemes hangja (már amennyire az lehet egy autó ajtajában, persze). Ezért is gondolkozom a javíttatásán. Végülis meg tudnám peremezni, ha nagyon nekiállok, de a peremmel gondban vagyok, ha meg már beszerzem egy hangszórószervizben, akkor szívesebben bízom rájuk, amihez nem értek annyira, mint ott .
Hja, hogy ez kicsi autós. Ha véletlen 160mmes, akkor végülis szerencséd van, mert ebben a méretben többféle membránszélt is készítenek fehérváron.
Nem, sajnos 130mm. 160-asból végülis határeset, talán lehetne gányolni hozzá peremet, de...Hát nem tudom, kósza ötlet.
Nem hiszem, hogy szükség lenne rá, mert 125-ös is létezik, majd megnézi, aki javítja.
Sehr gut. Akkor már csak egy megfelelő embert keresek, tudsz ajánlani valakit? Fehérvár is lehet (ott ismerek egy Videotonos volt szakit, de neki most éppen családi prolémái vannak).
Nem tudok ajánlani, nem vállalhatok felelősséget senki munkájáért, jó és rossz példák meg mindig vannak mindenkinél. Az üzemben is megcsinálják, gondolom Aubeck is megküzd a feladattal, vagy a szonidós V. I.
Köszi a választ!
Gyári láda (PS-152). Biztos hogy rossz, szétszedtem, és a tekercsen kicsit észrevehető a súrlódás nyoma. Olyan már volt, hogy a hangváltóban a kondi lába eltört, pedig ragasztva is van Majd ha lesz időm végzek rajta impedanciamérést és remélhetőleg minden kiderül
Akkor már szinte fölösleges is mérni, biztos, hogy központosítani kellene.
Átfogalmazom a kérdésem:
Hogyan kell központosítani egy ilyen hangszórót? 3 csavar tartja össze, azokkal kellene játszani?
Kedveskéim!
Onkyo Sc 560 as hangládámhoz keresek Magasnyomókat. Sajnos nem tudok típusszámot írni mert nem látszik. Maga a láda 160/80 w-os, 4 ohm-os, 33hz- 45khz az átvitele, írja a specifikáció amiről tudjuk, hogy már nem halljuk. A közép és a magas keresztezési frekije 3,5khz Tudnátok mondani egy esetleges helyetesítő modellt ami jó lehetne! Köszike:
Te látod, hogy a műanyag keret hogy fekszik fel a mágneskör fedőlapjára, és van-e bármilyen hatása annak a 3 csavarnak a lengőcséve és a membrán helyzetére. Ha nincs, akkor lehet a membránt tartó műanyagból faragni, reszelni kicsit, hogy megfelelő helyzetbe kerüljön, vagy lebontani a membránt, és újra felragasztani megfelelő helyzetben. Ez az utóbbi a legbiztosabb talán.
Ilyen zárófedéllel nem nagyon fogsz találni másik hangszórót, szóval egy kísérletet lehet tenni a javításra.
A kondi benne volt, én is csak néztem.
Nyomogatva nincs semmi különös rendben van. Kivettem a hangszórót átnézetettem semmi baja sincs. Csak egy bizonyos kis hangerőnél csinálja, ahol már elkezd mozogni a membrán de csak épphogy. Ahogy emelek a hangerőn és jobban mozog úgy elmúlik. Egyébként olyan 100Hz körül csinálja. Olyan kicsit mintha valami beleérne a tekercsbe de mikor jobban mozog .. Nemtudom.. A fülbefogós trükköt kipróbálom csak most este van.
A ragasztások rendben vannak. Azt hogy tudom megnézni hogy a lengőcséve beleér-e a vasba ahogy írtad? Kicsit erre gyanakszom...
Inkább valami szemét lehet a légrésben, aztán hol hozzáér, hol nem.. Legalábbis erre utal, amit írsz.
Persze előfordulhat, h. v.mit mégis elnéztél. Ui: Ha vasat ér a cséve, akkor azt kézzel mozgatva is észre kellene venned.
Üdv.
Inkább ebbe a topikba való... Van egy videoton (DC2002 láda) középsugárzóm. (olyan müanyag rács van az elején. Nagy hangerőn recsegett. Szétkaptam és a gyári ragasztások elváltak. Tehát a tekercs a csévéről, és a cséve a membrántól, sőt még a pille is levált a csévéről. Most ott tartok hogy visszaragasztottam a dolgokat, és a kávába kellene visszatenni az egészet, de a membrán széle már nincs meg, mert szétment szétszedéskor. (mert ugye papir az egész membrán) Gondoltam csinálok egy papirszélt, de előbb megkérdezem a hozzáértőket, ők mit javasolnak ha ilyen esetben membránszélt kell pótolni?
Bővebben: Link
A régi hsz a mágneskör és az újraragasztásaid miatt nagyon rossz esélyekkel indulna, a lehető legjobb megoldás a csere, új középhszre.. Esetleg, ha mindenképp meg akarod tartani a régi vasat (kosár+ mágneskör), akkor érdemes kérni fehérvárról egy készre szerelt lengőrendszert hozzá. HB10-586 néven fut, de ez a linkelt hozzászólásban is ott van. Ui: ez nem membránszél, hanem membrán+lengő és rezonáns rendszer pótlásának minősül.
Biztos hogy ki fogom cserélni egy új hangszóróra előbb utóbb
De egy próbát megér a javítás, márcsak a kíváncsiságom kedvéért is. Egyenlőre addig jutottam, hogy megragasztottam a szétvált részeket (tekercs cséve , pille) körbevágtam a membránt, és csináltam hozzá egy papirszélt amit felragasztottam rá. Megpróbálom összerakni, aztán vagy sikerül vagy nem. Jó lenne ha az előbbi, de inkább az utóbbira saccolok. Valakinek van ilyen jó gyári közepe eladó? Jó lenne ha eredeti lenne benne.
Tényleg hiába célozgatok rá, hogy ebben az esetben épp az eredeti nem jó?
Mellesleg ha már nagyon spórolsz (és nem akarsz minden lágyrészt cserélni /pedig kellene/ ), 210,- azaz kettőszáztíz Forint egy membrán. Az üzemben vannak olcsóbb régi javított hangszórók is, ha arra vágynál. Ui: miből csináltál papírszélt?
Papírból rajzlapból De ez csak játék, szórakozom...kíváncsiságból..
Nem a spórolás végett... Hétfőn elszaladok veszek egy pár közepet.
Végülis abból is lehet, csak elég sokat be kell dobni egy hollandiba, aztán membránt meríteni belőle.
Nem felelősséget keresek, hanem embert, számomra tök abszurd, hogy bárki munkájáért is vállald a felelősséget, amit nem te magad végzel el . Köszönöm a tippeket!
Ha kifejezetten ajánlok valakit, akkor azért felelősséggel tartozom, hisz én ajánlottam, és mi másért ajánlana valaki egy szakmunkást, ha nem azért, mert jónak tartja a munkáját, és megbízik benne.... Legalábbis szerintem. Poénból kísérletezésnek nem ajánlgatok azért. Gondolom te sem tennél ilyet.
Persze, hogy csak olyat ajánlok, akinek a munkájával magam is elégedett vagyok. De ez a minta lehet túl kicsi. Ettől függetlenül azért kérdezek, mert pl. te többet látsz ebből a szakmából, mint én, több lehetőséget ismersz, amit én nem.
Utánnanéztem a hangszórónak. HB10-586 amit írtál.
Namost kicsit megakadtam.. Az adatlap szerint ez 8ohm-os, Az én hangfalam hátulján viszont az van hogy 4 ohm. Össze is hasonlítottam a két hangszórót ránézésre (mármint az eredetit, és a HB-586-ot) Az eredetin kétszer nagyobb a mágnes, és nem fekete hanem fémszínű a kosara.
kézzel mozgatva valóban nincs semmi.
de hogy kosz hogy tud belekerülni..?? Az javítható amúgy? PL.: VIKTORSOUND? |
Bejelentkezés
Hirdetés |