Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   85 / 966
(#) Atis57 válasza ego2 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Szia!
Akkor az az Émász-Elmü-s gyakorlat is hibás ? ! !
vidéken a szegényebb területeken 1 helyre szerelnek pár fogyasztásmérőt -S ez a tulaj adja a többieknek az áramot.--persze pénzért---
Onnan csak úgy toronyiránt menek a TESCO-s hosszabbitók .....
(#) ego2 válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Teljesen jogszerűtlen! Sőt ellenőrzés alkalmával egyszer felszólítják írásban a parasztot, hogy ő nem szolgáltató, tehát nem folytathat kereskedelmi tevékenységet villamos energiával. Második alkalommal őt is kikapcsolhatják teljesen jogosan a VET ( Villamos Energia Törvény ) ide vonatkozó előírásai alapján.
(#) zolika60 válasza ego2 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Persze csak akkor, ha ez a kisebbségre is vonatkozik. Tudok olyan telepet, ahol villanyóra sincs áram mégis van. Vagy például láttál már búcsús körhintán villanyórát?
(#) dil válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
A forgó tipikus ideiglenes fogyasztási hely.
Amiért, mérten vagy méretlenül (átalánydíj), keményen fizetnek az üzemeltetők a szolgáltatónak.
(#) ego2 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Én azon kevesek egyike vagyok, aki nem egyet látott már. Órákat tudnék mesélni róla.
(#) gg630504 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Én például legutóbb 1087 forintot fizettem 1 kWh energiáért. Nem tudom sajnálni az ÉMÁSZt.
(#) bexxter hozzászólása Jún 5, 2010 /
 
Üdv!


Nem vagyok (még) villanyszerelő, de dolgoztam sokat szerelők mellett, most is ilyesmi a munkám. Hétvégente egyik ismerősöm hétvégi (Fa)házából kialakított lakóházának felújításában segédkezem. Az ingatlan adásvétele után most jönnek ki az ELMÜ-től leellenőrizni az órát. A kérdésem: ilyenkor csak az óra és plombák épségét nézik, vagy esetleg az utána levő részekre is rápillantanak, esetleg mérnek? Új fürdő épült Ytong téglából, természetesen az ügyes szakemberek a meglévő vezetékekre nem húztak semmit, befalaztak mindent. Igy furkálhatják majd szét, mert alu vezeték van mindenhol.. no, de a fürdőhöz tartozó villamos dolgokat egy helyi "szaki" építette ki.A mosógép, a bojler és a világítás(+dugaljak) külön-külön kismegszakítókkal lettek ellátva. ÉV relét viszont sehol sem látok.. új fürdő esetében ez nem kötelező elem?

A másik dolog, hogy a védővezetők simán a guman (jól írom? :S) tábla mögött összesodorva és szigszalaggal betekerve pihennek, és egy 4mm2 vezetékkel csatlakoznak a földelőszondához. Ennek az ellenőrzését külön kell kérni, vagy amikor kijönnek az órát ellenőrizni, akkor be tudják mérni, hogy megfelelő-e a földelés? (a faház egy idős bácsié volt, minden saját maga csinált, úgy tudom az építést is, ezért félek, hogy nem megfelelő valami).
(#) fulcsii válasza bexxter hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Szia!

Az ÉVÉ relé nem kötelező!
Az EON gyakorlata, ha nincsen teljesítmény bővítés, akkor csak a plombákat nézik végig és az órákat nézik meg, valósak e a számok, stb. És a méretlen vezetéket vizsgálják nincs e sérülés, nem történhet áramlopás!

De ez szerintem szolgáltató függő!
(#) antika037 hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Üdv mindenkinek! Tudom, sokaknak nem jelent gondot a sorkapcsoló beszerelése, de én most valamit nem csináltam jól. Nem akarja az egyik kapcsoló lekapcsolni azt amit a másik kapcsoló bekapcsolt. Nem lehet nagy a gond, csak nem tudom hol rontottam el. Ha valaki lerajzolná nekem, hogy hogyan kell pontosan összekötni őket, megköszönném.
(#) fulcsii válasza antika037 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Szívesen, csak nem tudom mi az a sorkapcsoló!

Ha legalább azt megtudhatom mit is szeretnél vele!
(#) Dudus válasza fulcsii hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Ez így ebben a formában nem igaz! Ma már bizonyos esetekben kötelező az új építésű / felújítás alatt álló épületekben az ÁVK!
(#) elektrocad válasza bexxter hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Idézet:
„A másik dolog, hogy a védővezetők simán a guman (jól írom? :S) tábla mögött összesodorva és szigszalaggal betekerve pihennek, és egy 4mm2 vezetékkel csatlakoznak a földelőszondához. Ennek az ellenőrzését külön kell kérni, vagy amikor kijönnek az órát ellenőrizni, akkor be tudják mérni, hogy megfelelő-e a földelés? (a faház egy idős bácsié volt, minden saját maga csinált, úgy tudom az építést is, ezért félek, hogy nem megfelelő valami).”


Nem félt az öreg, hogy leég a faháza? Remélem, ezt a hibát már kijavítottátok.

Idézet:
„esetleg az utána levő részekre is rápillantanak, esetleg mérnek?”


A szerelés befejeztével egy felülvizsgálat (ha lesz róla jegyzőkönyv, még jobb) sem árt, főleg, ha szerelést nem szakember végezte. A leírásod szerint a "szaki" csak önjelölt szaki lehet.
(#) fulcsii válasza Dudus hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Helló!
Tényleg?
akkor kérlek oszd meg velem, mik ezek az esetek!
(#) bexxter válasza elektrocad hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Még nincs kijavítva a hiba, komplett új elosztódobozt kapnak, abban már normálisan meg lehet oldani mindent, a későbbi bővíthetőséget is szem előtt tartva. Az előző tulaj nem volt villanyszerelő, valakitől biztosan leste a dolgokat, vagy saját fejből dolgozott.. az Ő kötéseinek nagyrésze már el lett távolítva, már csak az étkező és egy szoba van hátra.
(Persze aki a fürdőt kötötte, szintén nem foglalkozott a védővezetékekkel, rácsavarta ugyanarra a pontra a vezetékeket és szig.szalag.. pedig elméletileg villanyszerelő..)

Egy ilyen felülvizsgálat mennyibe kerülhet ?
(#) Dudus válasza fulcsii hozzászólására (») Jún 6, 2010 / 1
 
Az MSZ HD 60364-4-41 szabvány szerint: A váltakozó áramú rendszerekben áram-védőkapcsoló (RCD) alkalmazásával kiegészítő védelmet kell biztosítani:

– a képzetlen személyek által használt és általános használatra szánt, legfeljebb 20 A névleges áramú csatlakozóaljzatok számára, és
– szabadtéri használatú, legfeljebb 32 A névleges áramú mobil fogyasztókészülékek esetében. (Azonban az MSZ HD 60364-7-704 szabvány 704.410.3.10. pontja szerinti engedmény Magyarországon „Ha a környezeti feltételek miatt szükséges, akkor 100 mA névleges kioldóáramú áram-védőkapcsolót lehet használni.)

Tehát ezekre a helyekre „kötelező” ÁVK érintésvédelmi célú beépítése.

De a google neked is barátod
(#) bexxter válasza Dudus hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Ha ezt szigorúan vesszük, akkor mindenki képzetlen személynek számít, aki nem villanyszerelő, vagy nincs műszaki végzettsége (ami feltételezi a munka- és balesetvédelmi ismereteket). Vagy rosszul gondolom?
(#) Dudus válasza bexxter hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Jól gondolod! Ezért is írtam, hogy a nem kötelező ma már nem állja meg a helyét!
(#) ego2 válasza fulcsii hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Na ez az a tipikus eset, melyre a jogszabály úgy reagál, hogy a szabályok és szabványok nem ismerete a felelősségre vonás alól nem mentesít.
Erről beszélünk állandóan mi szakemberek. Mindig változnak az előírások, melyeket követni kell. A sok kókler pedig hempereg a tudatlanságában és csak ossza az okosságot a nála még laikusabb embereknek, akik pedig hisznek nekik. Na most már érthető a laikusok számára is, hogy mitől tud olcsó lenni az olcsó villanyszerelő. Attól, hogy nincs tisztában azzal, hogy egy új építésnél vagy jelentős átépítésnél mik az előírások és így nem is kalkulál azokkal az anyagokkal illetve azok beépítésével. Minél kevesebb anyagot építek be én is annál olcsóbb vagyok, de lehet, hogy ezáltal a munkám szabálytalan. Ugyebár mindenki találkozott már olyannal, hogy azonos munkára két ajánlat között rettentően nagy a különbség. Ez abból adódik, hogy kihagyják a FI relét, kevesebb áramkört építenek ki, silány minőségű szerelvényekkel. Így biztos, hogy az olcsónak tűnő az olcsó???
(#) antika037 válasza fulcsii hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Üdv!
Nem tudom, hogyan is hívják azt, amikor az egyik kapcsolóval felkapcsolom az izzót, a másikkal pedig lekapcsolom. Én úgy tudtam, így hívják azt. Például a nappaliba egyik ajtónál felkapcsolom, a másiknál pedig lekapcsolom. Másképp nem tudom elmagyarázni.
Előre is köszi a segítség (ha jól elmagyaráztam mit is akarok)!!
Addig is köszi!
(#) Norberto válasza antika037 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Ha jól tudom, alternatív kapcsolás, amire gondolsz.
(#) petkow válasza Dudus hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
a szabvány nem kötelező, csak a tervezőnek kell garantálnia hogy az általa betervezett megoldás legalább biztosítja a szabványban megfogalmazott biztonsági szintet
ennek a bizonyítása meg csak egyedül akkor kerül elő ha baleset történik és utólag a tervezőt felelősségre vonják

tehát ameddig nem történik baleset a kutya se kérheti számon a szabványt (kivétel a beruházó ha azt kifejezetten megköveteli)
viszont ha szabvány szerint lett tervezve, a kivitelezőt a lebonyolító, beruházó stb. felelősségre vonhatja azért ha nem a tervek szerinti rendszert valósított meg

amúgy a szabvány megfogalmazása hagy némi kivetni valót maga után
nevezetesen mi a rák számít "általános" célú dugaljnak

egy nagy irodaház tervezésénél mi bajban voltunk azzal, hogy teli volt számítógépes munkaállomásokkal (sok százzal)
most ezt le fi-relézni nem kis költség, és elmélkedtünk rajta hogy aztmonduk hogy az egyáltalán nem általános célú, mert kifejezetten számítógépekhez és irodatechnikához van, de feladtuk végül és telepakoltuk fi relével, végülis nem a mi pénzünkből volt
(#) llaci56 válasza antika037 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Ahogy Norberto is mondja, alternativ kapcsolásnak hívják.
(#) Dudus válasza petkow hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Kedvenc mondataim:

- "a szabvány nem kötelező"
- "ameddig nem történik baleset a kutya se kérheti számon a szabványt"
- "...nem kis költség..."

Nem hiszem, hogy a szabványt csak a felelősségre vonás okán kellene betartani, félve a jogi következményektől! Az élet védelme mindezek elé való, és ez kell legyen a vezérelv nem a jogászkodás!

-szerintem-
(#) petkow válasza Dudus hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
nem hinném hogy több ezer fi relé "droid" szerű beépítésén múlik az élet védelme, hanem inkább a beépített anyagok minőségén, illetve a tervezők, kivitelező elvárható szintű gondosságán

természetesen az élet védelmét én is fontosnak tartom, de a szabványokat sokszor nem a "jól céltól vezérelve" változtatgatják

Egy példával élve ott az új OTSZ esete, amely rendeletbe van emelve, és ez tényleg kötelező:
Szépen a gépészeti lobbinak köszönhetően az új verzióban olyan füstelvezetési képességeket követlenek meg amelyek néhol 5x-10x akkora beépített gépészeti teljesítményt igényelnek mint azelőtte, pedig nem ismerek sok olyan esetet magyarország elmúlt 20 évéből ahol 1 darab ember is füstmérgezést kapott volna egy mélygarázs tűzben.

Ennek köszönhetően teljesen értelmetlenül óriási hálózatfejlesztési költségek merülnek fel esetenként, és az épületelektromos rendszerek ára is megsokszorozódik. A beruházók meg a kivitelezők ennek eredményeként pedig ott fognak takarékoskodni ahol meg pont nem kéne, pl. valami tákolmány kínai működtetést, tűzjelzőt, CO mérőt oldalnak meg, ami az első tűz esetén, vagy CO felhalmozódás esetén be se kapcsol, attól függetlenül hogy papíron a teljesítméyn be van építve. Így valójában nem hogy biztonságosabb lesz, hanem pont visszafele lépünk.
(#) lui144 hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
A villanyszereléssel kapcsolatban van egy gond ami engem zavar az othonomban. Az, hogy időnként magától kikapcsolnak az eszközeim az egyik konektorban. Ekkor mind a 2 csatlakozást lemértem fázisceruzával és a konektor mind a 2 csatlakozásán fázist mutat a fázisceruza. Ekkor lemértem voltmérővel és csak 20V van benne vagyis nem 400V. Nem tudom, hogy mi a gond. Illetve mit lehet ilyenkor tenni azon kívül, hogy azt a konektort nem használom. Bár ez a hiba ritkán jön elő, de ekkor igen zavaró.
(#) fulcsii válasza petkow hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Hát igen a szabályok!
2005 környékén kitalálták a gázosok, hogy csak akkor éghet a gáztűzhely, ha a páraelszívó működik!

Elég hamar el is vetették ezt is! Előtte két évvel tiltották a gáztűzhely fölül a páraelszívót. Na? Akkor most mi van?

Azoknál a házaknál ahol ez be lett építve, ott van továbbra is retesz, ahol nem, ott nincs!

De például tudom, hogy egyik nagy városunkban a buszok gázzal működnek. A buszokba be kellett szerelni gázszondákat és ha érzékelt gázt, le kellett áramtalanítani őket! Egészen addig, míg egyszer egy vasútátjáróban tette ezt meg! Szerencsére nem lett baj, nem jött vonat!
(#) Feri válasza lui144 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Nagy valószínűséggel a nulla kötés valahól laza, vagy megégett.
(#) teren56 válasza lui144 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Szia!
Ha nem 3 fázisú a dugalj,akkor ne keress benne 400V-ot. Elég lesz 230V is. A fázisceruza hibakeresésre nem alkalmas.Olyanokra képes, mint amit leírtál.Nagyot lehet vele "legelni".Olyan eszközt kell használni, ami megterheli a vizsgálandó áramkört. PL. próbalámpa,2db 15-60w-os izzó sorba kötve./Nem szabványos,de célra vezet./Egyébként már leírták az okot.Valószínű a hibás kötés.
(#) zolika60 hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Nem tudja valaki, hogy az ötven éves szétrohadt tetőtartót ki cserélheti ki? Mármint az a kérdés, hogy a szolgáltató, vagy egy villanyszerelő kell hozzá?
(#) elektrocad válasza Dudus hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Dudus!

Sajnos Petkownak (#728494) van igaza. A szabványok egy EU rendelet miatt érvényesek (használatuk ajánlott), de betartásuk nem kötelező.
Pontosan így van, ahogy Petkow írta:
a szabvány nem kötelező, csak a tervezőnek kell garantálnia hogy az általa betervezett megoldás legalább biztosítja a szabványban megfogalmazott biztonsági szintet
Még egy megjegyzés: Szintén egy EU rendelet szerint, a berendezés biztonságáért a kivitelező felel (nem közvetlenül a tervező), a tervek, dokumentációk a megvalósulás részének kell lennie. Éppen ezért fontos, hogy a villanyszerelő szakember legyen és tudja mit és miért csinál. A szerelést követő felülvizsgálat pedig segít felderíteni, hogy a szerelés teljes mértékben biztonságos, megfelel-e a szabványoknak vagy a tervező által meghatározott biztonsági szintnek.

A szabványok csak vezérvonalak, a minimális biztonsági elvárásokat garantálják. Valójában érdemesebb azok szerint végezni a szerelést, egyszerűbb bizonyítani a biztonságot, mint hosszas műszaki leírásokkal.
Abban igazad van, hogy nem csak a jogi következmények miatt kell betartani a szabványokat, de az sem elhanyagolható. Elsősorban a biztonság garantálására szolgálnak. A jogászkodás már csak a balesetet követi. Viszont a szabványok betartása a szerelőt védi.
A szerelő védelmét pedig a felülvizsgálati jegyzőkönyv biztosítja, amelyben részletesen le van írva a berendezés állapota az átadás pillanatában. Ezentúl a berendezés tulajdonosa felel a berendezés megfelelő állapotáért és használatáért.
Egy jól kivitelezett berendezésbe később bárki beleturkálhat, és nehogy már az eredeti kivitelező legyen hibáztatva a laikusok turkálásáért.
Következő: »»   85 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem