Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
A hatásfokkal semmi problémám, tény hogy az amorf szórt fénynél sokkal jobb, csupán az élettartamot megkérdőjelező írásra reagálva idéztem a fentieket. (Ha már az embert a tetőre teszi a napelemet, nem mindegy hogy tíz év után mehetek fel lecserélni, vagy több mint 30 évig nem kell hozzányúlni. Ennyi)
Sziasztok!
Nem ismerem az árakat, csak belenéztem a témába, mert érdekesnek találom. Remélem nem off, de van kis hazánkban is napelemgyártás. Nem tudom, forgalmaznak-e, de egy kérdést megérne. Pár éve jártam a gyárban (majdnem oda mentem dolgozni...) Akkor álltak rá a legújabb 3 rétegű cellákra. Ki volt téve egy régi típusú cella, és az új. Mindkettőn kis ventilátor, ezek megvilágítva. Az új sokkal többet termelt. De tényleg nem értek hozzá... Bővebben: Link
Nézegetem az árakat, a lehetőségeket, számolgatok, de meglátásom szerint 10 év alatt semmiképp nem térül meg egy ilyen hálózatra visszatápláló berendezés.
Függ attól milyen gyorsan emelik a villany árát, de ha azt nézem hogy a napelem élettartama 10 évnél sokkal több akkor ennek van reális megtérülési ideje, míg pl egy agyonreklámozott hőszivattyú soha sem térül meg. A szélgenerátor is csak bizonyos körülmények között térülhet meg.
Úgy tűnik, jóideig drágábbak lesznek ezek a "takarékos" megoldások, mint a sztenderd.
10 éven belül viszont lesz új technológia, így ki fogod cserélni.
Nagyon optimista vagy, de legyen igazad.
Amit alkottál, nagyon tetszik. Biztos megcsodálják az arrajárók is.
Tudnál feltenni pár képet a gyári napelem felfogatásáról? Mert nem tudom, hogy lenne célszerű stabilan és profin felfogatni. Esetleg ha van valami leírásod a szerelésről akkor azt szívesen látom.
Előre is köszönöm ha megosztod velem/velünk a tapasztalataidat.
Nem készültek képek, de majd megpróbálom lefotózni. Az alsó sornál 2db 6 méteres 30x30x4mm-es alu zártszelvényt tettem a tetőre. Cserép horgokat hajlítottam 30x3mm-es lapos vasból, ezeknek a vége van átfúrva. A csavarok a panelok gyári csavarhelyeibe érnek bele a zártszelvényen keresztül. Minden panel alatt 4db cseréphorog van. A cseréphorgokat a tetőn belülről a cseréptartó lécekhez lehet csavarozni. A gyári megoldások ugyanerre nagyon drágák voltak és kinézetre sem tetszettek....
Elkezdtem feltölteni a honlapomra a saját készítésű panelek termelési adatait is, akit érdekel nézzen rá.
Szia Pudding1,
Ilyen alumínium profilokat hol lehet venni Szombathelyen? prak*ik*r.hu-n nem találtam, de ott amúgy is drágább lenne. Ha jól emlékszem van forgatód is, mintha +30% többlettermelést írnak forgatóval, ez valóban annyi? Üdv, Tamás
Én is úgy hozattam mert helyben nem volt. Ha kell ilyesmi keress meg elvileg be tudom szerezni csak mindig le kell kérdezni az árat mert az euro össze vissza mászkerál. A forgatós termelés több mint 30% pluszt hoz, inkább 60%-ra saccolnám.
Köszönöm, keresni foglak ha a szereléshez érek.
Helló!
Lehet látni már a Toyoták napfénytetőjén a solarcellákat. Ha beszerzek párat, rá lehetne kötni akkutöltésre. Egy laza mágneskapcsolós rendszerrel rá lehetne csatolni őket a kocsira. Nemtudom mennyire agresszíven töltenék az aksit, de kellene valami feszültségvédelem a celláknak az akkutol és talán visszafelé is? Mit javasoltok? Egy "konyhanyelven" leírt kötésrajznak is örülnék. Peti
Kell bele 1 db dióda a napelem és az akku közé.
Már ha a napelem tudja a ~14 V feszültséget.
Segítség!
Első napelem panelom összeszerelésénél tartok, külföldről sikerült olcsón, B kategóriás festékhibás monocristályos cellákat szereznem teszt jelleggel. 156X156-osak. Az eladó szerint 0,5 V és 3,8W teljesítményűek. Ez azt jelenti, hogy max P-re 7,6 A nak kéne átfolyni rajta. DE bármelyik cellát vizsgálom lámpával megvilágítva, a rövidzárási áram, tehát a két felület +, - között max 1 A-t tudok mérni 1 cellánál.( a feszültség megvan, 0,51-0,48V között) Külsö felhős időben 1 cellán 0,3A folyik át. Napos időben még nem teszteltem, mert mostanába nem volt, de normális ez? Ti mekkora rövidzárási áramot tudtatok mérni a celláitokon?
Hol vetted és kitől?
Nagyon táverősek ám.. Sajnos az a festékréted gyüjti össze az áramot és ha az nagyon hibás akkor nem is várhatsz tőle sokat.. bár a lámpa és a felhős idő sem az igazi, de ilyen időben is tudnia kellene napközben annak a cellának 1-2-3A-t.
Csak a széleken látható egy minimális elmosódás. Maga a cella ránézésre ok.
De legalább már akkor látok nagyságrendet! Tehát átlagos időben is kéne tudnia1-3 A-t. Ajaj, ma borus időben 0,3 A-t tudtam kicsikarni, reflektorral megvilágítva kb 1,1A tudott. Akkor csak jogos az aggájom!
Jogos.. tegyél fel róla képet.
Mindenesetre köszönöm!
Nagyon táverősek ám? Ez mit jelent? átverősek? Németből jött, sunways, még szerencse, hogy kevés van itt, bár a napsütés hátha csodát tesz, csak mán gyünne!
rögtönrakok, csak fényképezek.
Itt van!
Ez 2 külön cella, már főlforrasztottam a füleket.
Üdv! Mint ahogy e-mail-ben is írtam, nem tudom mi lehet a gond, az enyémek borult időben, amikor a napból csak egy kis fényes folt látszik a felhők mögött, 2,3-2,4A-t adnak. Csatolom ide is a képeket, hátha valakinek még jól jön összehasonlításként.
Ha már 3 buszos akkor lehet hogy érdemes lenne kihasználni.. kíváncsi vagyok déli napsütésben mit tudnak.
Én a 3x6os celláimon mértem 4 ampert is szombat 11 - 12 óra közt.
Annyit javult a helyzet, hogy a rossz időben 0,8A tudott, meglátjuk napon.
Tilla
Én ezt mértem kb. 10 perce. Most iszonyatosan erősen süt a nap. Szerintem a mainál jobb nap nem lesz a méricskélésre. Majd 12:30 körül mérek megint.. majd meglátjuk. A képen 2db "B" minőségű nyomtatási hibás 3x6-os 1,8Wp-s cella van sorbakötve és rövidrezárva (0,4V van ilyenkor a műszeren).
5x5-ös cella ugyan úgy márve 10:30 körül.
Na megvolt a tesz olyan 13:00 körül.
5x5-ös 5.8A 3x6-os 4.5A |
Bejelentkezés
Hirdetés |