Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézeres szintetizátor (Laser Harp)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kiskoczka1021 hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Hali!
Az interneten bönészve ,a youtube-n láttam Jean Michel Jarre egy koncertjéről egy videót és a benne látható/hallható lézeres szintetizátor megtetszett.Több külföldi blog is foglalkozik ilyennel de mivel semmiféle elvi rajzot nem prezentálnak így sokat nem értek belőlük. Nagyjából értem a működési elvét,de ha lehetőség lenne rá akkor megépíteném (akár PIC-el).
Ehhez kérem a segítségeteket, ha bármi ötlet van írjátok meg légyszi
A videó:
Jean Michel Jarre Rendez-vous 2.
A 30. másodpercnél kezd el "szintetizátorozni"
(#) kiskoczka1021 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Tehát ha jól értem csak annyi hogy tápot adok a lézeroptikának és ezt fent a fototranziszor érzékeli és ez megjelenik binárisan pl. egy PIC portján és akkor magát a hangot pedig hogyan adja??

Igazából ez az audió része nem világos nekem.
Mert ezzel az erővel csak annyi hanggenerátort kéne csinálni ahány lézer és ezeket ki/be kapcsolni a PIC segítségével.
(#) kiskoczka1021 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
hát igen

és nem hiszem hogy valaha meg fogom venni tőle XD
(#) boczhunor válasza kiskoczka1021 hozzászólására (») Jún 7, 2010 / 4
 
Helló.
Én készítettem ilyen lézerhárfát egy egyszerű ATmega644-essel. Nagyon szuper. Én úgy csináltam,hogy egy piezzót köttem a mikrokontrollerre és szépen hallatszik a hang. Egy másik ötletesebb megoldás amit a nyáron készítek el és amivel profi hangzás érhető el az SD kártya használata. Fotoellenállások vannak a mikrokontrolleren, ha a lézer útját megszakítod a mikrokontroller érzékeli és olvassa az SD kártya tartalmát és lejátsza a fotoellenállásnak megfelelő hangot...és mindegyik fotoellenállás megszakításakor más hang játszódik le. Pont ez történik az én rendszeremben is csak nem SD kártyában történő hanganyag játszódik le hanem a mikrokontroller generálja a piezzónak a frekit Tehát mindkettőnél tökéletes hangzás hallható. És tényleg nem drága a két megoldás közül egyik sem. Sajna a projektet nem publikálhatom, mivel egyik versenyre küldöm be és nem szabad...
Üdv. Hunor!


Szerintem a téma megér egy saját topikot...
(#) Cavalier válasza kiskoczka1021 hozzászólására (») Jún 7, 2010 / 6
 
Valószínű, hogy MIDI jelet generálnak belőle, és azt viszik be valami komoly hangcuccba. A lézerek elég brutálak lehetnek. (védőszemüveg+kesztyű, meg végigmennek a nézőtér felett is) Kisebb kivitelben, 1mW-os lézermodulokkal is simán megoldható. Annyit csinálnék, hogy ahány sugár, annyi fototranzisztor, amiknek a jelét egy kontrollerrel feldolgoznám, és annak megfelelően lőnék ki vele MIDI jelet, amit aztán samplerrel, vagy egy PC-vel hanggá lehetne alakítani, méghozzá akármilyen hanggá. Lehet orgona, de akár dob is.. Prizmákkal, tükrökkel meg lehetne oldani hasonlóan is mint a videón, hogy felül elkanyarodjon, de kéne egy füstgép is, hogy látványos legyen.
(#) kiskoczka1021 válasza boczhunor hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Köszi a megoldást,ezt PIC-el meg tudnám oldani ,fototranzival meg lehet oldani??
Hogy lehet ilyen mély hangot előállítani??
Ha más hang kellene akkor pl egy DIP kapcsolóval a megfelelő kombinációval a megfelelő hangot választom ki.
Hmmm... ez nem is rossz ötlet.
(#) kiskoczka1021 válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Nem rossz ötlet...
(#) kiskoczka1021 válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
hopp én ilyen 30mW-os lézermodulokba gondolkodtam
(#) boczhunor hozzászólása Jún 7, 2010 / 6
 
Helló.
Kaptam neked egy kész PIC-es projektet... Itt található. Sok sikert!

Egyébként én nem fototranzisztorral készítettem hanem fotoellenállással. De persze,hogy meglehet oldani. Még egyszerűbb is mivel nem kell olvasson a mikrokontroller ellenállási értéket... Én úgy csináltam,hogy a megfelelő hangbeállításhoz tettem egy LCD kijelzőt HD44780-as vezérlővel. És ahány szenzor annyi potit kötöttem a mikrokontrollerhez. És a kijelzőn megjelentek a potik analóg értékei. Tehát ha változtatom a potencióméter értékét, akkor egy változó ezt az értéket felveszi és az értéket átalakítja az Arduino-ban talált Map parancs segítségével egy bizonyos értékre. Majd ezt az értéket jelenítem meg a piezzón. Tehát minden szenzornak van egy neki megfelelő poti. A mikrokontroller olvassa a potik értékét és az érték változással a bizonyos potinak fénymegszakításkor a potival beállított freki hallatszik a speakeren. Így könnyen lehet állítani a dolgokat... Másik dolog ami nagyon jó még ,egy hanrögzítő IC használata, amleyet mikrokontrollerrel könnyen tudsz vezérelni. A mikrokontroller olvassa,hogy van-e megszakítás, ha igen akkor egyszerűen feszültséget ad a hangrögzítő IC play pinjére és meghallatszik a felvett anyag. Pl. ilyen IC a ISD1416 Egy kapcsolás amiben látod,hogy ezt már rendesen hangszóróra is lehet kötni és a hangfelvevés is nagyon könnyű, megnyomod a gombot és veszi is fel... Amit kell változtatni,hogy a play gomb helyén lesz miki kimenete ami kapcsolja. Sajnos ez egy kicsit költségesebb megoldás,mert minden hanghoz külön chip kell. Itt van...
De semmi értelme bajlódni ezekkel, ott a kész PIC-es projekt. Lehet nekikezdeni. És mellesleg nem is drága... Még annyit,hogy használj egy kicsit erőssebb lézert pl. 50mW és föltétlenül a jó hatás eléréséhez füstgépet. Pl. otthon készíthető füstgép:
itt itt
Sok sikert!
Üdv. Hunor!
(#) kiskoczka1021 válasza boczhunor hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget mindenkinek aki segített ebben a témában.
Nem zárom le a topicot mert így még hozzá tudnak szólni.
boczhunornak is köszönöm, mi az az utolsó youtube-s link? küldje el megint mert nem jött át.
Mindenkinek köszönöm.
(#) kiskoczka1021 válasza kiskoczka1021 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Annyit kérdeznék még boczhunortól, hogy melyik suliba jár??
(#) kiskoczka1021 válasza boczhunor hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Boccs hogy megint zavarlak, de még annyit hogy az SD kártya illesztése mikrovezérlőhöz témában majd korrepeállhatnál
Előre is THX
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Idézet:
„Majd leselkedek, jutottatok e valamire.”

Kedves Zolikám! Tudod, én mindig "piszkállak", mert mindig azt piszkálják, akit szeretnek. Ilyen jó lesz? Link
Persze a többieknek is érdemes megnézni. Az utolsó másodpercek bizonyítják, hogy nem kamu.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Jó, jó, kicsit sárga, kicsit savanyú... Tovább tudod.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Tovább keresgéltem, és megtaláltam a kettes verzióját. Itt a készítő gyerekei tesztelik Link, majd maga a készítő is játszik rajta, Link. Nem is olyan rossz.
(#) kiskoczka1021 válasza Action2K hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Hát igen ennek a srácnak a honlapját már én is megtaláltam de itt sajna nem közöl ezzel kapcsolatban semmiféle információt
(#) fenyvesi hozzászólása Jún 9, 2010 /
 
Én ezt láttam 1-2 éve, házilag is gyorsan elkészíthető (Arduino). A MAKE Magazinban is volt kb 1 éve leírás róla.

http://www.stephenhobley.com/blog/laser-harp-2009/
(#) kiskoczka1021 válasza fenyvesi hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Lenne még két kérdésem a témával kapcsolatban:
Hogyan lehetne azt megoldani hogy a lézernyaláb pl a fototranzisztort kapcsolja és ugyanakkor,utánna egy tükörrel eltéríteni (csak a látvány miatt).??
Mert ha a fototranzisztort kapcsolta a lézer akkor már nincs mit eltéríteni,tehát mindig a lézer útjában lesz a fototranzisztor??
Másik, honnan lehet ilyen masszív de könnyű fémvázat beszerezni ehhez az egészhez(valami könnyűfém csőcuccot pl),mert ugye nem kéne mindig beállítgatni a lézert , hogy pontosan menjen??
(#) palika65 hozzászólása Jan 8, 2012 /
 
Sziasztok !
Az lenne a kérdésem hogy az megoldható lenne-e hogy építek egy MDI kontrollert és egy lézerre meg egy fototranzisztorra kicserélem a kapcsolókat és azon tudnék játszani ???
Valami ilyesmit ez is csak egy napláb sokba törve: Bővebben: Link
A másik hogy ezt hogy tudom megoldani ???
(#) hzs3921 válasza kiskoczka1021 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
"Mert ezzel az erővel csak annyi hanggenerátort kéne csinálni ahány lézer és ezeket ki/be kapcsolni a PIC segítségével"

Már ne is haragudj, de ehhez minek PIC? Ott van erre a MIDI szabvány ennyi annyi csatornás MIDI kontroller kell -építhető akár- ahány hangszert megszólaltatnál. Illetve egyik külföldi cikkben jelzik, hogy az Ableton Live (zeneszerkesztő) programmal is lehet MIDI-n kommunikálni. Manapság már nem építünk hanggenerátort, ha ott van rá egy tökéletes eszköz, akár a PC vagy egy MIDI key.

Amúgy az érzékelő fototranzisztorral meghajtasz egy bc-182 aza 1 db tranyót és kapcsolsz vele bármit, ehhez nem kell PIC.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) zosza18 hozzászólása Feb 17, 2014 /
 
Üdv. ! Nekem van egy nagyon fapados, olcsó és működőképes elképzelésem a dologról. Láttam a koncertet DVDn, ami megindított engem is többek között. Én azt találtam ki, hogy van egy egyszerű szinti, amit szétkapok darabjaira. A lézereket szétprizmázom a megfelelő mennyiségre, majd ezek a sugarak kapnak egy-egy fototranzisztort. A tranyók a szinti billentyűit zárnák, így megvolna a minőségi hang, az "egyszerű" kivitelezés és a leírhatatlan látvány + élmény. Ez persze csak elmélet, de szerintem józan paraszt ésszel végiggondolva, ez lazán járható út.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem