Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   12 / 72
(#) zenetom válasza antal27 hozzászólására (») Jún 8, 2010 / 1

Ha el akarsz kezdeni PIC-ezni, kezdésnek nagyon jó ez: Bővebben: Link de a cikkek között van AVR-es is.
A fórumban pedig van néhány jó téma, írd be a keresőbe hogy PIC kezdőknek.
(#) antal27 válasza zenetom hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Remélem segít!

Még egyszer köszönöm.
(#) Alex2 hozzászólása Jún 8, 2010 /

Sziasztok!
Vaterán vettem egy L2432-es (Seiko) 2x24 karakteres LCD kijelzőt. HD44780-as vezérlővel van. Mivel még nem volt ilyenem, egy tesztpanelon összeütöttem egy párhuzamos portos adaptert és az LCDSmartie-val meghajtottam. Valami miatt mindkét sorból csak az első 6 és fél karakter látszik, a többi fekete. Ha nem kötöm össze, csak a tápot adom rá, akkor csak az első sor látszik (ez ugye normális), de itt is a 6 és fél karakter után sötét kockák vannak. Én bénáztam el valamit vagy hibás a kijelző és küldjem vissza az eladónak?
Mellékeltem az "eseményről" egy fotót.
(#) szilva válasza Alex2 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Jó esélyed van, hogy a kijelző sérült, leginkább valamelyik IC az LCD üveg meghajtásánál. Ilyen hibát programozással nem lehet előidézni.

Az a 6.5 karakter éppen 32 oszlop, illetve a 2 sorban összesen 64. Mintha az információ a megjelenítendő mintáról nem jutna el a kijelző hátsó részeit meghajtó IC-khez. A modul hátán, az IC-knél szemmel nem látsz valami sérülést esetleg a fólián?
(#) Alex2 válasza szilva hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Nem, sem a fólián, sem az IC-k fekete kiöntésén nincs nyoma sérülésnek.
Ezeken az LCD modulokon is zebra gumival csatlakozik az "üveg" a NYÁK-hoz?

Igen, azzal szokott. De mivel a hátsó oszlopok is látszanak, és a "kerek" 64 működő oszlop miatt sem hinném, hogy a zebragumikkal lenne gond. Az szerintem nem ilyen "tömegesen" lenne kontakthibás.
(#) Alex2 válasza szilva hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ha a bekötést bénáznám el, akkor az első 6 oszlopban is hibásan jelennének meg a karakterek, illetve nem is működne, igaz?
Vagy működhet így, ha 1 vezeték nem érintkezik?

Nem, ha nem lenne jó a bekötés, akkor már az iniciaizálás sem menne le normálisan és a karakterek sem azok lennének, amiknek oda kell keülniük. A bekötéssel szerintem nincs baj, mert ami látszik, az teljesen jó. Sajnos nagyon úgy fest, hogy az LCD üveg meghajtása körül lesz a bibi. Esetleg ha enyhén megnyomkodod körben a keretnél, azzal kizárható a zebragumi érintkezési hibája, de véleményem szerint nem ott lesz a gond.

A 44780 2x8 karaktert tud önmagában meghajtani, az ettől hosszabb kijelzőkön expander IC-knek küldi tovább az adatot, hogy hátrébb mit kell felrajzolni az LCD-re. Gyanítom, hogy már vagy el sem küldi ezt (hibás a 44780), vagy a 44780 és az expanderek közötti kapcsolat nem megfelelő: kontakthibás a panel, vagy hibás a 44780 vagy az expander IC interface áramköre. De ha már ilyen mélységben bele kellene mászni egy ilyen modulba, akkor inkább vissza kellene küldeni, ki kellene cserélni. Ha ugyanis láthatóan hozzányúlsz, akkor mondhatja azt, hogy te tetted tönkre, hiába volt ilyen már előtte is (ezért is nem javasoltam, hogy az üveget tartó keretet levedd, mert az alatt lehetne látni, hogy a zebragumikkal mi a helyzet).
(#) antal27 hozzászólása Jún 9, 2010 /

Sziasztok.

Ismét egy kérdés.
Tegnap szert tettem egy ilyen kijelzőre,és addig jutottam amit a képen is láttok.Szeretném valahogy a pc-vel összehozni de sajnos innen tovább nem tudok haladni mert a bekötését nem értem.A PIC nekem egyenlőre még magas,ez kezdő munkának tökéletes lenne,mivel ilyet még sohasem csináltam.Tudom,hogy ilyet lehet venni készen de az nem olyan,azt nem én csináltam.Tegnap már volt egy ehhez hasonló kérdésem ,amire korrekt választ is kaptam,de az sajnos tudat hiányában felejtős.
Betű karaktereket nem irki csak számokat,de mint mondtam kezdésnek ez is elég.

Előre is köszönöm a segítségeteket
(#) antal27 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Oké.

De most ez van,ezt szeretném megépíteni .Amíg nem értem a működését nem akarok beruházni.
De azért köszönöm,hogy írtál.
(#) antal27 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Köszönőm.

Sajnos nem te vagy az első aki ezt ajánlja.Így elfogadom,és utána nézek.
(#) zsoltee0001 válasza antal27 hozzászólására (») Jún 17, 2010 /

Szia

Sok nyomtatóba használnak szabványos LCD modulokat, van, hogy az IC-ből, van, hogy a meghajtó áramkörből ki lehet következtetni a bekötést, mert sajna a lábak kiosztását át szokták variálni.
Idézet:
„A PIC nekem egyenlőre még magas”

Pedig anélkül nem fog menni a dolog, meg aztán PIC-nélkül nem sok értelme van az LCD modulnak sem.
(#) robotech hozzászólása Jún 25, 2010 /

Sziasztok,

EDT LCD-ket szoktam használni (chipcad), de most a méret miatt DEM LCD-t kellett vennem ami 2x8-as.
A kommunikáció elméletileg teljesen kompatibilis, mivel a DEM adatlapjáról programoztam le az inicializációt az EDT LCD-khez is, és működnek,
mégis most az a problémám, hogy ez a 2x8-as LCD nem akar minden egyes bekapcsolásnál elindulni.
Egész pontosan 22 bekapcsolásból 4-szer nem indul el az LCD. a PIC biztosan megy, mert indulásnál meghúzatok vele egy relét, és az mindíg kattan.

Arra gondoltam még, hogy talán a PIC feléledésénél nem várok eleget,és az LCD még nincs "ébren", de az a tapasztalatom, hogy minél többet várok a PIC-ben szoftveresen az inicializáció előtt, annál kevésbé akar elindulni az LCD...
Ilyet már láttatok? Van valakinek valami ötlete?

már gondoltam a szűrés nem megfelelősségére is, a 7805 stabkocka előtt van 1000uF, utána csak 100nF, buffert nem tettem. Ha teszek be bufferkondit is, akkor megint csak sokkal ritkábban akar elindulni az LCD.

Elég tanácstalan vagyok... Hálás lennék, ha kisegítene valaki!
(#) szilva válasza robotech hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Egyrészt bekapcsolás után valóban érdemes várni párszáz ms-ot, hogy a táp teljesen felépüljön és "észhez térjen" az LCD. Ezután viszont a HD44780 doksiban leírt szekvenciát érdemes használni, nekem az eddig minden ilyen kijelzőre tökéletesen működött.
(#) robotech válasza szilva hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

A-ha!
Megnéztem az adatlapot, teljesen más az inicializáció, mint a DEM adatlapján! Ma este meg is fogom próbálni!
csak egy kérdés:

Ahol már nincs kötelező késleltetés beírva a nibblek kiküldése között, ott csak simán irkálhatom, hogy:

Movlw b'00010000'
movwf portb
bsf LCDenable
nop
bcf LCDenable
Movlw b'01100000'
movwf portb
bsf LCDenable
nop
bcf LCDenable

szóval semennyi várakozást nem kell beírnom?
(#) szilva válasza robotech hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Vannak az adatlapban az időzítésekre vonatkozó adatok is, de én ilyen párszáz ns nagyságrendre emlékszem, tehát gyakorlatilag igen, lehet úgy csinálni, ahogy írtad.
(#) jdani hozzászólása Júl 18, 2010 /

Helló. egy 2x16os kijelzőnél be kell állítanunk hogy 1soros a kijelzés, vagy 2 soros. ezt a regiszter beírásakor a D4 lábon állíthatjuk be. ha ott akkor log.1et kap, akkor a kijelzés 2 soros. ha log.0 akkor 1 soros. de a 4x20-as kijelzőnél, hogy állítsam be hogy 4 soros?
(#) pipi válasza jdani hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

ha jól emlékszem 2 sorost kell állítani
(#) jdani válasza pipi hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Köszönöm. karakterbáblázatot honnan szerezhetek hozzá?
(#) jdani válasza jdani hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Megvan, már semmi!
(#) augre hozzászólása Júl 20, 2010 /

Sziasztok!

Egy BC1602A LCD-t:
http://oomlout.com/LCDD/LCDD-SUMM-BC1602A.pdf

(Kompatibilis ezzel:HD44780???
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/az_intelligens_lcd_modulok_ha...z.html)

szeretnék egy atmega 128-al használni.
Az avr be van ültetve egy panelba amit külön vettem és több alapfunkcióján kívül elvleg lehet használni az összes portját.
itt vannak a panel adatai:
http://puma.unideb.hu/~misak/Files/avr-isp_probapanel.pdf

http://puma.unideb.hu/~misak/Files/avr-isp_probapanel_kapcs.pdf

http://puma.unideb.hu/~misak/Files/avr-isp_probapanel_beult.pdf

és töltök fel róla képet is.

a kérdé az lenne, hogyan tudnám rákötni az lcd-t?
kell-e hozzá plussz alkatrész? vagy mehet direktben rá?

köszönöm!
(#) proli007 válasza augre hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Hello!
Nem kell hozzá plusz alaktrész, rákötheted az AVR valamelyik nem használt portjára az LCD lábait. De egy poti kell, amivel az LCD kontrasztját beállítod. Egyébként emlékeim szerint HD kompatibilis.
Nem tudom tudod-e, hogy
- az AVR maga nem kezeli a kijelzőt, ha nincs benne programja. Van inicializálási eljárás, és számtalan üzemmód beállítás, a tényleges használat előtt.
üdv! proli007
(#) guliver83 hozzászólása Júl 20, 2010 /

Sziasztok
Van egy jó pár kijelzőm.
Ami autós CD Rádiónak a kijelzője, lehet azt valamire használni?
(#) augre válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

köszi szépen a segítséget!
(#) pipi válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

mmegnézed a vezérlőchipet rajta, lehet hogy pcf876, annak megfelelően vezérelheted. elég macerás, szerintem 14 szegmenses lcd
(#) augre hozzászólása Júl 21, 2010 /

Sziasztok!

Bekötöttem egy LCD-t így:

4.RS- PB0
5.R/W- PB1
6.E- PB2

7.PA0
8.PA2
9.PA4
10.PA6
11.PA1
12.PA3
13.PA5
14.PA7

áramot kap, a felső sor(16) fekete téglalap megvan.

C -ben WINAVR-el szeretnék egy villogó kurzort elérni.

Ebben kérném a segítségetek.
(#) zolee1209 válasza augre hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Akkor tessék megírni a kijelző adatlapján található parancsok alapján az inicializálást!
(#) augre hozzászólása Júl 21, 2010 /

nincsenek a kijelző adatlapján parancsok

http://oomlout.com/LCDD/LCDD-SUMM-BC1602A.pdf

egy pédát nem tudnál adni, h. mi legyen benne úgy nagyjából?
(#) zolee1209 válasza augre hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Szia!
A csatolt adatlapban benne van minden parancs, illetve egy- két fajta inicializálás is.
(#) erdoszoli hozzászólása Júl 26, 2010 /

Sziasztok
C nyelvben lett írva egy program ami sok jó dolgot kiírat az lcdre, pl egy hőmérséklet értéket , most hogy másik lcd kijelzőt használnék valahogy a °C karakter helyett vmi teljesen más jelenik meg talán dollár jel.. valakinek lenne tippje mi a megoldás? elvileg teljesen kompatibilis a két lcd kijelző.
Következő: »»   12 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem