Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   75 / 177
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

E kapcsolás alapján vettem azt ki, hogy DS1302 IC arra való, vettem is. Ezzel az IC-vel megoldható? Egyébként 555-ös IC-vel miért nem eleht? Az is tud 1Hz-et adni, nem?
(#) Peti.Janka válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Szia!
kipróbáltam ma a pogikat amit kaptam tőletek. A te pogid a feszmérő műszerhez képest 7 fokkal többet mutat sajna. Kipróbáltam úgy, hogy az 1023 at 2 vel osztottam, így 150 foknál csak 1 ,5-2 fok az eltérés. Úgyhogy így már jó lesz. Köszönöm a segítséget!
(#) (Felhasználó 7972) válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Szia Csabi ugy dontottem, hogy feladom a probalkozasokat legalabb is egy idore minden lehetseges dolgot kiprobaltam megsem megy rendesen a peldakat koszonom de ezekben sincs olyan, ahol 1 pic-en belul adas es vetel is fel van tuntetve egyszerre en pedig nem tudtam rajonni, hogy miert nem megy. Ugy dontottem, hogy ket darab 628a-t kommunikaltatok mert az megy, ( ma sem ertem hogy miert nem megy a 877 es 628a ) csak itt fel kell meg hasznalnom 8 ertekes labat de mas megoldas egyenlore nincs az ido pedig szorit. Koszonom az eddigi segitseged

udv Sanya
(#) Peti.Janka hozzászólása Máj 23, 2010 /

Sziasztok! Olyan projekten gondolkodom, hogy mocimra km órát gyártok LCD kijelzővel. Az adatok: kerék kerület kb.. 2000 milliméter 1 fordulat alatt 10 impulzus van egy hall ictöl. azon gondolkoztam, hogy hogyan lehetne ebből kiszámolni a sebességet, Kicsit visszáb nézegettem fordulatszámmérőt, valami ahhoz hasonlót gondoltam, azzal a különbséggel, hogy 36 al kellene szorozni, majd osztani 100al. Azért 36, mert ugye 10 impulzus 1 fordulat, és 3,6 a m/s átváltása km/órára.
Szerintetek az működhet így vagy teljesen rossz az ötletem?
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Az egy Hz 555 esetében azért nem jó mert nem stabil, akár egy nap alatt 10perc eltérés is lehet, ez nem órának való.
Amit jeleztél az valóban óra Ic, de az SPI buszos kommunikációval müködik, azz nehéz csatolni a Parsic segítségével a PIC-hez, legalább is Én még nem használtam...
Amiket említettem azokhot tettem fel példát is régebben...
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Egyébként ha ezt a külső órajeles valmit kerülöm, attól az ugyanúgy fog menni, csak pontatlan lesz nem? mert msot nekem csak tesztelésre kell,a hibákat kiszűrni, másodperc pontosság most nem fontos.
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Igen menni fog , de mint írták akár 2-3 percet is késhet- vagy siethet hetente .
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

az most nem lenne gond. kipróbálnám hogy működnek a funkciók, időzítők, gombok stb. max 5 percet működne. amikor meglesz a végleges verzió, akkor építek hozzá egy ilyen ketyerét.
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Nézd át azt a progit amit küldtem abban minden benne van ami a te óradhoz kellhet
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Ma kipróbáltam a progim, és azt mindent csinált, csak azt nem amit kellene. Kiírta a kezdőszöveget, azt is villogva, és 2ms után, amikor át kellett volna ugornia az óra kijelzésre, kiírta hogy milyen nap van, és az előző reklámszöveg felsző része megmaradt az óra helyén. Tehát azt írta ki hogy Hetfö, és kapusany. óra elmaradt. Az alján nem mutatta a 0 0 0 0 értékeket sem. Ma sikerült hazavágtam a PIC égetőt, így már tesztelni se tudom..
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

A BV3-BV4-BV5 bemenete hová van kötve ??? Honnan kap adatot ??
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Az most szerintem lényegtelen, úgyis nullát kell jelezniük.
(#) dcsabi válasza (Felhasználó 7972) hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

csak nyomógombok, kapcsolók jelét akarod átvinni, vagy egyéb adatokat, értékeket is?
Ezeket mind byte-á kell alakítani, a vevőben meg vissza...
Célszerű egy induló címet adni, mert ha ez passzol akkor engedi tovább az adatokat, (példában is van ilyen busz üzem néven) és így kisebb a tévesztés lehetősége...de ne ijedj meg gyakorlatilag nulla az esélye...
(#) sniperx hozzászólása Máj 27, 2010 /

Csak nem akar összejönni ez a 7 szegmenses dolog, csak nem értem, miért?
Az elektronikát a 7test.pic progival teszteltem digitenként, úgy szépen le is futottak a számok 0-9-ig.
Gyakorlatilag csak az engedélyező láb címét írtam át, amikor a következő digitet teszteltem, tehát a címzések rendben vannak.

Utána az innen leszedett 7 szegmenses meghajtással próbáltam kombinálni, csak az engedélyező lábak címét írtam át a letöltött progirészben. (csak RA.0 és RA.3 van használva áramkörileg)
A davetest.pic progi elvileg csak elszámol 0-99-ig és ott kezdi elölről. Ezt kijelzi a két digiten.
Beégetve a progit semmi nincs a kijelzőn, sötét marad.
Ötlet, hogy miért?
Próbáltam beégetni újra, hátha akkor volt valami difi, de a verify szerint is jó.

(amúgy az miért van, hogy a pickit2 2,5V VDD-t ajánl a beolvasás után alapból a 16F628 ic-re nálam? Ezt felküldtem 4,5-re utána.)
(#) sniperx hozzászólása Máj 27, 2010 /

Próbálkoztam a TR1 időalap növelésével, és így már látszik, hogy azért valami történik.
100ms-ra állítva nagyon halványan látszik, hogy írja a karaktereket, csak ugye eléggé villogva, meg a fényereje is majdnem nulla.
A másik progival normális fénye volt. (ott ugye nem volt frissítgetés)
A tápból csak 20mA-t vesz fel, tehát nem gondolom, hogy a kimenetek vannak túlterhelve. (direktben hajtja a szegmenseket, de asztali táppal kipróbálva max 5mA körül tud felvenni egy szegmens folyamatos üzemben)
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

A 128 oldalon eredm2 néven tettem fel egy meghajtást
ha jól emlékszem 4 digites én 470r -ellenállásokkal 5v ról
járattam és szépen működött villogásmentesen ment
(#) sniperx válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Igen, ezt ismerem!
Igazából nem a programrészére gondoltam, hanem elektromosan hogyan van kötve.
Kell-e tranyó, vagy elég soros ellenállás a szegmensekhez pl.
A közös láb is beköthető-e direktben a pic-ről hajtva, vagy oda kell-e tranzisztor?
Mindegyikre láttam példát a neten pic és 7 szegmenses kapcsolatánál.
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Én egyszerűen a picre kötöttem a kijelzőt , a 7 szegmensre ellenállást 330R-150R
Attól függően hogy közös anódos vagy közös katódos
változik a kimenetek negálása .Vagy a szegmenseket - vagy a digiteket negálod (invertálod)
(#) sniperx válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Most dobok fel minden szegmensre egy 470R-ot, aztán kiderül.
A kijelző közös anódos.
A feltett progiban, amire hivatkozol is a szegmensek vannak negálva, a közös lábak a digiteken viszont nincsenek. Ez így elvileg jónak tűnik.
(#) sniperx hozzászólása Máj 28, 2010 /

Bekerültek a 470R-ok, így határozottan jobb lett!
Ami furcsa: jelenleg a programban használt négy digitből kettő van bekötve: RA.0 és RA.3, amiből a második mutatja az egyes helyiértéket. Ez utóbbival van baj, mert a G szegmens kivételével szellemképes.
Olyan, mintha egy 0 folyamatosan kint lenne, de nagyon halványan.
A tizes helyiértéknél nincs ilyesmi, az tökéletes.
Átnéztem a nyákot, semmi bibit nem találtam.
Már kipróbáltam azt is, hogy a RA.3 helyett áttettem a RA.2-re a programban, valamint át is forrasztottam a picnél a vezetéket, hátha a kimenettel történt valami, de ugyan az a hibajelenség így is.
Cseréltem a 7 szegmenses kijelzőt is, de a másikkal is ezt csinálja.
Mit lehetne még megpróbálni?
Bosszant a dolog, mert a tizes helyiérték tökéletes már.
(#) sniperx hozzászólása Máj 28, 2010 /

A tesztprogram 0-99-ig számol és ott átfordul.
Már az is felmerült, hogy esetleg amikor az ezres helyiértékről átlép az egyesre a kijelzés, akkor egy pillanatra még megjelenik az ezresen mutatott érték is, de csak minimális időre, majd rákerül a valós érték is.

No, közben kicseréltem a szegmens meghajtó részt az általad feltettre teljesen és úgy néz ki, hogy győzelem van! Szellemkép eltűnt!
Ezek szerint az volt a megoldás, hogy nem közvetlenül gyújtja egymás után a digiteket, hanem beiktat egy sötét ciklust minden váltáshoz.
Csak megszületett...
(#) (Felhasználó 7972) válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Szia Csabi!
Megvan a dolog rajottem elobb megcsinaltam egy masik programmal mukodott rendesen utanna a Parsic-kal es szuperul megy egyebkent kapcsolokat es egy analog jelet vittem at es harom szenzor jelet vissza tehat a vege egy 16F877 es egy 16F690 lett. Az utolso hozzaszolasod nagyon sokat segitett viszont rs232-t hasznalnom kellett ilyen tavolsagban. Megegyszer kosz mindent

udv
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 7972) hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

És publikus a programrészlet ?
(#) (Felhasználó 7972) válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Szia persze en igy csinaltam, de szerintem mashogy is megoldhato a vetelt folyamatosra allitottam. Multkor ott rontottam el, hogy biteket probaltam kuldeni de nem ment igy viszont siman mukodik kb 6 meter hosszu vezeteken kommunikalnak rs232 illesztovel.

udv

877.PIC

(#) jdani hozzászólása Jún 3, 2010 /

Hali. nincs valakinek egy hőmérő progi a parsicban egy DS18B20-as szenzorhoz?
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Szerintem nincs...
Tavaly vettem a fáradságot és írtam egy hasonlót az LM75-re (LM76)...
Ez I2C buszos. Amit Te keresel az 1-Wire protokoll szerint kommunikál.
Egyébként hasonló a két protokoll, el kell vele játszani... keress egy ilyen rutint és hasonlítsd össze, a Parsic-os környezettel... próbálgatni kell és összejön...
Ha sokat sz..sz vele akkor profi leszel belőle.
(#) jdani hozzászólása Jún 8, 2010 /

Alul a két % számlálóból a második lassan megtelik. 16F877A. Milyen PIC-t válasszak, amibe még férne?
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Szerintem gondold át a program strukturáját újra, sok felesleges átfedés lehet a programban...
Tettem fel a topic elején két nagyobb programot is azok kb 95-98%-ra töltötték meg a PIC16f877A-t.
De azok nagyon sok mindent csináltak, és legalább 7-8 oldalon rajzoltam.
A Parsic-ban a mikrokontroller beállításaiban az optimalizálást be kell jelölni, ez kb 30-40 % programhelyet szabadít fel.
Ha ennek ellenére, mégsem fér el a program tedd ide fel, és megnézem (megnézzük) mit lehet másképpen csinálni...
Tudod egy feladatot az "eszközök" ismeretében nem árt többször újrafogalmazni.
(#) proli007 válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Hello!
"Tudod egy feladatot az "eszközök" ismeretében nem árt többször újrafogalmazni."
És mint tudjuk, egy programot nem lehet befejezni, csak abbahagyni..
üdv! proli007
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Kell hozzá használati is?

AZ.PIC

Következő: »»   75 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem