Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   997 / 2208
(#) heinrik endre válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 9, 2010
Sajnos még teljesen nincs kész várom hogy eljőljőn a jó kis 40.-fok attól függ milyen lesz a végleges doboza..meg persze .másik kimenő TRAFÓ
(#) bakos13gab válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 9, 2010
Most nézem, hogy ez a bronzker 2 perc a lomextől. Na legközelebb elsétálok hozzájuk is. Köszi az információkat!
(#) MrBrown válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 9, 2010
Bizony én is mindíg összekötöm a hasznosat a hasznossal, ha már arra járok!
Sőt mivel én ide autóval megyek általában elkanyargok a nagycsavar-ba is ez kb 5 perc autóval!
(#) djhans hozzászólása Jún 9, 2010
Én meg még mindig tekerek...
(#) bakos13gab válasza djhans hozzászólására (») Jún 9, 2010
Sokszor Én is (pl. lomexbe), de volt már úgy, hogy busszal kellett az egyetemről hazajönnöm. Azóta óvatosabb vagyok...
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Jún 9, 2010
Már csak 850 menet 0,35-öst kell rátekernem. Soronként szigetelem.
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Jún 9, 2010
Innen már fleta befejezi bagóért
(#) CIROKL hozzászólása Jún 9, 2010
On!
Nos beizzitottam a csöves nagyotthalló erősítőmet , némi kis gubanc ellenére azért ugy látszik talán sikerült életre keltenem a mai szép délutánon !

A hangzásvilága az jó csöves , zajilag tökéletes majdnem hogy 0 az alapzaj , de ez így van rendben hisz egy felyhallgató erősítőnél ez a normális .
Egy csöpp átalákitást eszközölni kellett mert mint kiderült utólag , a hálózati trafómat alul méreteztem ezért kellett előfeszt tennem a kapcsolás kiegészítéséhez.
Eredetileg 80 mA volt az áramfelvétel ami csatornánként soknak bizonyult ezért a felére kellett venem , most 40mA csatornánkét , és így már a trafóm elviseli az áramfelvétel nagyságát .
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 9, 2010
Mesélj egy kicsit a gubancról és a megoldásáról, hátha tanulok/unk belőle!
(#) Moszkvai válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 9, 2010
Szép munka! Biztos örülni fog akinek csinálod.
(#) MrBrown válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 9, 2010
Köszönöm! Jó hogy nem fogadtunk a múltkor a börzén amikor felvetettem hogy a képek láttán öt percen belül jön majd a gyanusítás hogy a kivágásba-ablakba ragasztott rézháló ötletét a te RIAA-dtól loptam, mert vesztettem volna!
(#) Gery78 válasza djhans hozzászólására (») Jún 9, 2010
Kitartás Janikám, ne add fel! Hajrá!
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 10, 2010
Egy kis átalakitás utáni helyzetkép !
(#) Gery78 válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 10, 2010
Szép lett Lacikám! A két sárga Roedenstein kondi a kimeneti kondi? Hol sikerült ilyet szerezned? Most már jól működik az erősítő?
(#) CIROKL válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 10, 2010
Igen így már rámondható hogy viszonlag jól működik , zajilag, hangilag tökéletes.
De már most eldöntöttem hogy nem marad meg így ebben a formában .A júliusi találkozóra elviszem megmutatni , de azután keresek a bent lévő alkatrésztemetőnek egy jobb helyet.
A kondikat itt pakolgatom már évek óta a polcon ,már nem tudom honnam jöttek ?
(#) CHZ válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 10, 2010
Szep lett !
Hangja , milyen fulessel probaltad ?
Mit kellett alakitanod ?
(#) CIROKL válasza CHZ hozzászólására (») Jún 10, 2010
A hangja az egészen jó , csak sajnos nincs nagy impedanciás fülesem ezért rendesen kipróbálni sem tudtam , egy kommersz fejhallgatóval próbáltam de csak zajilag , meg azért már abból a hangminőség is leszűrhető .
Az átalakítás csak annyi hogy a hálózati trafóm alul lett méretezve ezért kellett egy - előfeszt tennem be hogy vissza tudjam szabályozni a nyugalmi áramot . Alapból csatornánként 90 mA eszik ez soknak bizonyult a trafóm nem igen tolerálta ,ezért vissza szabályoztam csatornánként 40 mA -ra
A hangzásban nem befolyásol semmit csak kevesebbet eszik , még 30 mA -ig lelehet menni de már ott ténylegesen romlik a hangkép .
Sajnos a hálózati trafó így is 2-3 órai üzem után jól melegszik , ezért vagy kap majd egy új trafót , vagy az egész úgy ahogyan van megy a levesbe !
(#) yello hozzászólása Jún 11, 2010
Hello!
Olvasgattam a témában, a csöves fejhallgató erősítő ügyében, és az a kérdés jutott az eszembe hogy mi lenne ha lenne benne kimenő, miben változtatná ez a dolgot?
Keresgettem kapcsolásokat, de nem hagyott nyugodni a kérdés, a PCL86 se, tudom lerágott csont, csak annyiban esősítsetek meg, hogy lehetséges az, hogy összerakva egy ilyen erősítőt, a gyári vasmagot használva azt a bizonyos 4cm^2 kimenőt áttekerve az 50 ohm os füleshez működhetne a dolog?
Üdv Gábor.
(#) CIROKL válasza yello hozzászólására (») Jún 11, 2010
Röviden és tömören Igen !
Most tekerek egy uj hálózatit így nem lessz a kárzohaté a csöves felyhallgató erősítőm !
(#) bakos13gab válasza yello hozzászólására (») Jún 11, 2010
Szerintem nem csak lehetséges, de készen is megkapod, ha egy ilyen kitermelt trafót használsz. Az én pici trafóimon 2 szekunder van és állítólag a nagyobb ohm számú az a fejhallgatóhoz jó, de sose próbáltam.
(#) hangszoros válasza yello hozzászólására (») Jún 11, 2010
Nem vagyok igazán a képbe, de
A képkimenő trafó átételét meg kelenne nézni. Lehet, hogy megoldás
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 11, 2010
A "hír" csak részben igaz. A TV-készülékek köztudottan nem rendelkeztek hálózati trafóval, ezért a hálózat egyik pontját egyszerűen hozzákötötték a sasszéhoz, még arra sem véve a fáradtságot, hogy az egyutas (egyetlen) dióda helyett beépítsenek még hármat, és máris kétutas egyenirányításhoz jutottak volna (biztos kegyetlen drága volt a + 3 db BY238, a TV 3 havi fizetésre rúgó vételárához).
Ez sajnos egyben azt is jelentette, hogy a TV teste akár fázisra is kerülhetett, tekintettel arra, hogy a konnektort mindkét pozícióban be tudom akadálytalanul dugni. A szekunder tekercs tehát a visszacsatolás megvalósítása miatt testen van, ezt a káván belüli hangszóróra még rá merték kötni, mivel egyetlen része sem volt kívül, ahol érintkezésbe került volna a felhasználóval. A hátlap levételéről meg a felirat rendelkezett (miszerint TILOS levenni, beavatatlanok számára). A fejhallgató, és magnó csatlakozók ebből a szempontból már neuralgikus pontnak számítottak, mert itt már szándékosan ki voltak a pontok vezetve. A hangszórót működtető tekercs ugyan bőven el tudta (volna) látni a rákapcsolt készülékeket energiával, de ez az előbb felvázolt érintésvédelmi okok miatt nem volt járható. Ezért a tervezők a szekunder tekercs mellé (attól, a primertől, és a vasmagtól is jól elszigetelve) feltekertek még egy pár menet második szekundert, mely semmilyen más résszel nem állt galvanikus kapcsolatba. Tehát, ez nem illesztette az egyébként is ismeretlen impedanciájú fejhallgatót a végerősítőhöz, egyszerűen csak ellátta őket hangfrekvenciás feszültséggel. Az ilyen készülékek esetén a végfokozat terhelését a hangszóró, annak kikapcsolt állapota esetén pedig egy - a hangszóró kikapcsoló által rákapcsolt - 4,7 Ohm , 5W-os ellenállás adta.
(#) (Felhasználó 1947) válasza yello hozzászólására (») Jún 11, 2010
Az RT 2006-os évkönyvében jelent meg egy cikk
Plachtovics Györgytől, E/PCL86-os csővel készitett fejhallgató (pontos jével ) erősitő.
A kimenőtrafó M55/SM55, többféle impedanciájú fejhallgatóhoz készült szekunder tekercsekkel.
(32,50,600 ohm)
Megépitettem, jól szól.

A régi TV-k kimenője is M55-ön van, ha jól tévedek, de láttam már pici hiperszilen is.
(#) mark.budai válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 11, 2010
Nekem ki van vezetve a PCL86SE-mben az a tekercs. És egész jól szól. bár nem audiofil a füles, csak ilyen 500Ft-os. De szinte naponta hallgatnom.
Luki, a régi TV-k kimenője nem EI54/18?
(#) l48 hozzászólása Jún 11, 2010
A puding próbája... szokták mondani. Amig ki nincs próbálva egy csőves fejhallgató erősitő 300- 600 ohmos komoly fülesel addig nem igazán lehet eldönteni a minőségét.
(#) yello válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 11, 2010
Hali.
Ezek remek hírek, mert ECL se-t már építettem, tetszett is a hangja csak ilyen kis kimenővel nem volt elég teljesítménye, így hát feledésbe merült a dolog.
De most hogy van ez a füles így lehet újra megépítem.
Viszont lenne pár kérdésem, míg anno ECL 86 ot építettem meg, viszont most csak PCL 85 tudok szerezni, ez alkalmas lenne a feladatra??
És ha nem gond ezekhez a tv kimenőkhöz nem tudok nekem mellékelni egy dokumentációt, vagy legalább a menetszámokat meg tudjátok mondani??
Üdv Gábor!
(#) (Felhasználó 1947) válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 11, 2010
Persze hogy EI, látszik hogy nem birom a meleget
Nem figyeltem....
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 11, 2010
Köszönöm a kimerítő választ, nagyon érdekes és hasznos volt.! Megint okosabb lettem.
(#) heinrik endre hozzászólása Jún 11, 2010
felkadásom tárgya a zaj............általam épitett erőúsitő egyik oldala kicsi zajos a másik nem sok mident probáltam csőcsere stb... azon tanakodom hálotrafó a baj vagy az elhelyezés..
(#) heinrik endre hozzászólása Jún 11, 2010
Ha jól emlékszem 6c33c-- tud valaki valamit mondani róla ..csak a neten láttam róla képet..pl

6m1.jpg

Következő: »»   997 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem