Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella

Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 25
(#) sityesz hozzászólása Jan 8, 2010 /

"Petier-cső" Ez lett volna a nagy ötlet. A felépítése ugyan az mint egy cellának,csak éppen cső. A külső környezeti hőt továbbította volna a cső belsejébe. Ebben az esetben fűtésre, fordított esetben pedig hűtésre lehetne használni. Ha megoldható lenne akkor meg is van a világ első egykörös hőszivattyús rendszere, de ehhez arra lenne szűkség, hogy minél nagyobb legyen a két oldal között a hőmérséklet különbség, és mindezt úgy, hogy több Watt hőenergiát vonjon el, a környezettől mint ami a működéséhez szűkséges, amit elvileg ugye tud csak nem ilyen feltételek mellett. Sajna.
(#) NBalage válasza sityesz hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

nem nagy ötlet
simán megoldható ha n darab peltier-elemből egy csövet képezel
pontosabb kifejezés ha sokszögnek hívjuk, azt a keresztmetszetet amit a peltierek közrefognak. De én inkább egy lapot javasolok belőlük felépíteni, aztán az egyik meg a másik oldalán menne a levegő, víz kinek mi.
(#) sityesz hozzászólása Jan 12, 2010 /

Szerintem lehetséges lenne maga a cellákból csövet gyártani, tehát a kerámia lapok lennének íveltek, és menetes kötésekkel lehetne a mondjuk 1000 wattos elemeket egymáshoz csatolni, szükség szerint.De ez már biztosan eszébe jutott nálam okosabb embereknek is.
(#) NBalage válasza sityesz hozzászólására (») Jan 19, 2010 /

Én maradnék a lap megoldásnál
De megint az a kérdésem mint felül, azaz miért kéne csövet formálni szegény peltierből, amikor vízszintes lapokkal is megállja a helyét. Aztán nem körfelületen, hanem síkfelületen hűt. Max akkor ott áramlik át a folyadék. Kör keresztmetszetű hűtőrészt nem is tudom hogy alkalmaznak e valahol. Eltekintve pl a kazánon lévő levegőmelegítőtől, ami a bejövő levegőt melegíti fel.
(#) sunraw válasza NBalage hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Üdv!

Él még a topik?

üdv.sun
(#) dudzsi válasza sunraw hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Hali.
Mit szeretnél tudni?
(#) sunraw válasza dudzsi hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Üdv!

Próbálkozom peltier elemekkel és érdekelne, hogy ki miként hozott ki a legtöbbet belőlük.

Nekem 2 db (TEC1-12710) van párhuzamosan kötve egy vörösréz blokkon ami hőcserélő ként szolgál, 8v-on 8a-t fogyaszt és 11fokot értem el vele. A meleg oldalt 2 db SSR hűtőbordával és 1-1 ventilkével hűtöm. Volt 2 db hőcsöves hűtőm, de az valószínűleg nem volt elég hatékony, mert egy idő után elkezdett melegedni a hideg oldal is.

Paszta mindenhol van. Szerinted pc táppal meghajthatom őket?

üdv.és köszi.sun
(#) Collector válasza sunraw hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Bele is olvashatnál a topikba, nem fog megártani.
Bővebben: Link
(#) sunraw válasza Collector hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Üdv!

Olvasgatom természetesen, de még nem értem a végére

Azért köszi!

üdv.sun
(#) Tomi_Bp hozzászólása Jún 10, 2010 /

Sziasztok! Vettem a Tesco-ban egy Peltier elven működő hűtő táskát. Mivel nem vagyok megelégedve a hűtési teljesítményével ezért ki szeretném cserélni benne egy nagyobb teljesítményűre a Peltier elemet. Szétszedtem és egy 30x30x~3,5mm méretű volt benne. Teszek bele szerintem egy ilyet. (A táska 6990Ft volt és a másik Peltier elem 3163Ft)
(#) Norberto válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Megírod majd a tapasztalataidat?
(#) Proci_85 hozzászólása Jún 11, 2010 /

Valakinek van már gyakorlati tapasztalata azirányban, hogy egy 100 literes akvárium ~30-32°C-os vizének 26-28°C-ra való lehűtéséhez hány wattos peltier elem szükséges? 100W-os necces? 150W-os kellene inkább?
Elkezdenék bíbelődni vele, kezdve azzal, h rendelek egy peltier elemet, de nem akarom mindjárt alulméretezett elemmel kezdeni.

A szigetelésről egyébként gondoskodnék. Hungarocell lapokkal vonnám körbe az akvárium 3 oldalát + fent tető van rajta.

Köszi minden tippet, ötletet.
(#) Proci_85 válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Más oldalról közelítem meg akkor a kérdést:

Ha 150W-os peltier elemet veszek és pwm-mel kisebb kitöltési tényezővel, így kisebb átlagfeszültséggel vezérlem, bukok-e hatásfokot, mintha 100W-osat használnék nagyobb kitöltési tényezővel?

Transzformátoroknál, szünetmentes tápegységeknél ugye ott van, hogy ~80% körül és afelett érdemes üzemeltetni őket. Tehát max. 200W-os trafóval ne 10W-os fogyasztót hajtsak, mert ott rossz hatásfokkal dolgozik.

Valami hasonló szitu van a peltier elemre is? Vagy simán túlméretezhetem és ha úgy adódik majd kisebb feszültséggel hajtom?

Tudom, hogy a peltier nem táp, hanem fogyasztó jelen esetben.
(#) Collector válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Lehetséges, hogy rosszabb lesz a hatásfoka, mivel nem lineárisak az összefüggések a feszültség-hűtési teljesítmény (vagy hatásfok) terén.
(#) zolika60 válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Szerintem egy akváriumnak elég nagy a hőtehetetlensége. Tehát használd teljes tápról majd a kívánt hőfokon kapcsold ki. Ugyan úgy mint egy hűtőszekrényt. Ott sem a kompresszor teljesítményét szabályozzák.
(#) Collector válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Idézet:
„Ugyan úgy mint egy hűtőszekrényt. Ott sem a kompresszor teljesítményét szabályozzák.”

A nem inverteres hűtőkben.
(#) zolika60 válasza Collector hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Az valami újmódi huncutság lehet. Még nem is hallottam, hogy van olyan. Szerintem az sem lehet egy üzembiztos szerkezet.
(#) Proci_85 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Először én is úgy gondoltam aztán valamelyik hsz-ben írtátok, hogy jobban szereti a peltier, ha nem ki-bekapcsolgatják és mindezt teljes gázzal, hanem pwm-mel. Mondjuk nálam valóban ritkábban lenne kapcsolgatva.

Amúgy többen írtátok, hogy viszonylag nagy, 30-40°C-os hőkülönbséget tűztetek ki célul, nekem pedig max 10-re lesz szükségem. Jól sejtem, hogy akkor esetemben nem olyan vészes a történet?
Ha van rá mód, a meleg oldalt nem vízhűtéssel hűteném, hanem csak egy elszigetelt nagy bordával + lassú fordulatú ventivel.
(#) Collector válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Mi az akadálya, hogy kipróbáld? 140W 10 fokhoz elég lesz talán.
(#) Proci_85 válasza Collector hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Perpill nem rendelkezem 1db peltier cellával sem. Feleslegesen pedig nem dobnék ki az ablakon 4-6 ezret. Egyébként igazad van, gyorsabb lenne
(#) zolika60 válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Amit írok, csak agyalás, mer még gyakorlatban én sem próbáltam akváriumot hűteni peltier cellával. Sőt azt inkább fűteni szokták. De úgy próbálkoznék, hogy hővezető pasztával felragasztanám a hátsó üvegfalra, a felső vízszinthez közel, hogy a fajsúly különbség is segítse az áramlást. A meleg oldalára tennék egy szép nagy hűtőbordát szintén pasztázva és ha szükséges ventilátorral is hűteném.
(#) Norberto válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Idézet:
„hővezető pasztával felragasztanám a hátsó üvegfalra”

Kérdés, hogy az üveg mennyire jó hővezető. Mert ugye ugyanolyan mértékben vezeti akkor a "hideget" is.
(#) Tomi_Bp válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Utánaérdeklődtem ennek az inverteres hűtési módnak. A lényege az, hogy nem a régi ki-be kapcsoljuk a kompresszort, hanem "pwm" szerűen csak a teljesítményét szabályozzuk. Vannak hűtők és klímák, amelyek így működnek már régen. Más kompresszor kell hozzá és dinamikusan állítható mágnesszelepek, de a hűtési elv ugyan az, viszont az energiafogyasztása sokkal kisebb.
Idézet:
„Az inverter a hálózati 50Hz-es váltakozó áramot egyenárammá alakítja majd az egyenáramot visszaalakítja a megfelelő frekvenciájú váltakozó árammá.

Klímaberendezésekre levetítve, az inverter nélküli klímaberendezések hűtési vagy fűtési igény esetén kompresszorukat maximális fordulaton működtetik, mindaddig, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a beállított hőmérsékletet. Az inverteres társaik a megfelelő áram frekvencia előállításával mindig a megfelelő fordulaton működtetik kompresszorukat, így alkalmazkodva a mindenkori igényekhez, energiát és pénzt takarítanak meg.

A hagyományos berendezésekkel ellentétben az inverteres légkondicionáló berendezései nem kezdenek robbanásszerűen, teljes gőzzel fújni, amint esik vagy emelkedik a hőmérséklet. Ehelyett pontosan annyi hőenergiát biztosítanak, amely elegendő a szoba előre beállított klimatikus viszonyainak folyamatos ellátásához, ugyanis a bennük található elektronikusan szabályozható motorok alkalmazkodnak az adott hűtő- vagy fűtőterheléshez.

Az inverteres technológiájának köszönhetően a motorok finoman, hatékonyan, gazdaságosan és szinte zajtalanul működnek, így nem szárítják ki a helyiséget, és mindenkor pontosan a szükséges hűtőteljesítményt állítják be. Ennek következtében nő a berendezések élettartama, csökken a karbantartásra és szervizelésre fordítandó kiadás.

Az elektronikus klímavezérlésnek köszönhetően stabil marad a szoba hőmérséklete. A tökéletesen hatékony működés következtében pedig egész évben tekintélyes mennyiségű energiát lehet megtakarítani.

A kívánt szobahőmérséklet előállítása érdekében 10 százalékkal nőtt a kezdeti hűtési teljesítmény. Ennek eredményeként a inverteres rendszereknek a hagyományos berendezéseknél egyharmaddal kevesebb időre van szüksége a beállított hőmérséklet eléréséhez.

A jobb teljesítmény-tényező (COP) miatt az inverteres rendszerek akár 30%-os energia-megtakarítást jelenthetnek. A COP a bevitt energia és a leadott teljesítmény arányát mutatja.”
(#) zolika60 válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Most már csak az a kérdés, hogy a kompresszor és a peltier cella mennyire hasonlít egymásra ebből a szempontból.
(#) KTobi válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Nekem nagyon frekvenciaváltós vezérlésre szaglik. No szerinted, ha azonos körülmények között azonos energiával kell hűteni, akkor mi a jobb? Egy szokványos klima, bekapcsol lehűt, és ha megint felmelegedett két fokot újra bekapcsol és hűt. Nem tarja tizedfokra a hőfokot, de dolgozik. Vagy vegyed az inverterest, ha nem tévedek, akkor frekvenciaváltós, no ezek ára azonos a motoréval, egyenirányítasz, veszteség, puffereled, itt is van veszteséged, majd szaggatod, megint veszteség, persze ennek hála van fokozatmentes szabályzás, szép lassú lehűtés, vagy pedig sokkal pontosabban tudja tartani a hőfokot a szobában. De az átalakítás mindig veszteséges, egy teljesítményelektronika végzi, ami hibaérzékeny, igaz, hogy lassan pörgeti a kompresszort, de annak nem volna szabad, hogy meghibásodjon a direkt indítástól sem. Hatásfoka nem lehet jobb, az előbb említett veszteségek végett.
Ha elég nagy a hőtehetetlensége a szobának, szerintem jobb a szokványos. Tudtommal az inverteres drágább, nem hiszem, hogy annyival jobb, csak hát a reklámok.
(#) zolika60 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Egyet értek veled. Ráadásul, minél bonyolultabb egy szerkezet annál több a hibalehetőség is.
(#) Tomi_Bp válasza KTobi hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Én csak utánakérdeztem/utánanéztem... Véleményem szerint sokkal egészségesebb az állandó hőmérséklet, mint a folyamatosan ingadozó, de tény, hogy drágább. Az, hogy mennyi a veszteség és mennyivel fogyaszt többet-kevesebbet, azt objektíven, biztos forrásból nem tudom. Nekem (sajnos) se ilyen, se olyan nincsen, de ha lenne pénzem rá, én inverterest vennék a konstans hőmérséklet miatt.
(#) Tomi_Bp válasza Norberto hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Megtörtént a Tesco-s hűtőláda átalakítása. Az átépítés során azt fedeztem fel, hogy szerintem ők is egy 40x40-es cellával tervezték, csak később lett mégis 30x30-assal építve, ami (mért és használati utasításban szereplő) 48W teljesítményű, az általam beépített (datasheet-ben szereplő) 89W-ossal szemben (15,8V x 10,5A ?=? 165,9W ?=? 89W). A felépítése egyszerű. Egy közös tengelyes külső motoros ventilátor biztosítja a megfelelő légáramlatot. Kívül egy nagyobb borda, a cella, egy kb.40x40x40mm alumínium kocka és a belső kisebb borda, természetesen minden érintkezési pont hőkontakt pasztával bőven kenve. Az átépítés utáni első használat során jól teljesített. Meg voltam elégedve a hűtési teljesítményével, de sajnos kb. másfél óra üzem után a szivargyújtó dugója a nagy áram miatt meglágyult és a fém érintkezők összeértek és kiverte a biztosítékot a kocsiban. Majd veszek egy nagyobb áramra tervezett szivargyújtó dugót és szerintem tökéletes lesz.
(#) pucuka válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Ha nyugodtan akarsz aludni, készíthetnél hozzá egy kapcsoló áramkört, akár relével, akár félvezetővel, ami 11 V nál lekapcsolja a hűtőládát, 12.8 V -nál meg visszakapcsolja. Hidd el piszok nehéz reggel a pecázás után betolni az autót.
(#) NBalage válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Sziasztok
A peltiert simán lehet PWM ben járatni sőt érdemes is...
Ezt javasolom a szivargyújtós megoldáshoz is. a legegyszherűbb megoldás, egy NE555 IC meg egy két külső alkatrész, és egy FET. Szerintem ennyivel el lehet rendezni. Frekvenciának meg kb 1-5Khz-re lőném be.
sajnos nem volt időm vacakolni még ezzel vizsgasuck miatt, pedig szívesen megcsinálnám, hogy mondhassam , hogy tényleg működik
utóirat: hőfokra lehet érdemes a vezérlést megoldani.
Következő: »»   10 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem