Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   561 / 2499
(#) puli122 hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
Sziasztok!
Erősítő témában teljesen kezdő ( amúgy nem annyira )
Szóval meghalt a hifi szettem és megmaradt belőle 2 hangszóró: aiwa sx-ns30
Ezeket találtam róla, valami szlovák oldal remélem jó az infó:
Névleges impedancia: 6 Ohm
Névleges teljesítmény: 40 W
Zenei teljesítmény: 70 W
Méretei: 245 x 305 x 250 mm

A 6 Ohm tuti, az rá van írva.

Szeretnék hozzájuk egy teljesen alap erősítőt csinálni, ami elviszi ezeket, szól sztereóban, és rá tudom kötni a dvd lejátszóra.
Ajánlanátok nekem kapcsolást vagy építési leírást ?

Köszi előre is
(#) Imi65 válasza puli122 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Ezekre nem hiszem, hogy érdemes lenne egy TDA2030-as végfoknál jobbat "pazarolni", erről itt találsz mindenre kimerítő választ.
Nem hinném, hogy a hangfal többre lenne hivatott.
(#) puli122 válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Köszi.
Nézelődtem itt az oldalon, és van vagy 10 féle építési leírás, azok közül tudsz ajánlani valamit? Nem tudom eldönteni hogy melyikbe lenne érdemes belefogni.
Amúgy még egy kérdés: ha például dvd lejátszóra kötöm rá, akkor kell előfok, végfok minden külön ? Vagy egy ilyen IC tudja ezt is ?

szerk: találtam is egy cikket: Bővebben: Link
A kérdés hogy ez 14W. Nem tudom ez hogy függ ösze a hangszóróéval, de ez nem kevés ezekhez ?
Köszi
(#) puli122 hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
(bocs, már nem tudom szerkeszteni az előzőt)

Ez a kapcsolás mehet közvetlenül a dvd lejátszó kimenetére ? Vagy kell egy előfok vagy akármi még ?
(#) puzzafutár válasza kadarist hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Szép és jó ez az egyoldalaas változat, csakhogy a képeket milyen felbontásra kéne lekicsinyíteni?? Hogy méretarányos képket kapjak, amit kinyomtatok és arról meg lehet csinálni a nyákot.
(#) kadarist válasza puzzafutár hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Ügyesen méretezd át a képet a szabványos méretre. Mást nem igazán tehetsz az ügy érdekében. Vagy kézzel megrajzolod a vezetősávokat. Esetleg nyáktervezővel újrarajzolod.
(#) kadarist válasza puli122 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Igen mehet. Persze egy pár kiloohmos hangerőszabályzó potmétert azért építs az erősítő elé.
(#) bereczk.jans válasza puzzafutár hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Mielőtt nyomtatsz fájl menü nyomtatási képben beállítassz 100 %-t és csinálsz egy próbanyomtatást. Leméred az IC első és utolsó lábának távolságát. Felírsz egy aránypárt. 100/rajzon mért IC lábtávolság = X%/IC tényleges szélső lábainak távolsága. Elvégzed X-re a számítást és a nyomtatási képbe ezt a számot írod be.
Bocs, hogy párbeszédetekbe belebeszélek, de ez a módszer is egy lehetőség a sok közül. Üdvözlettel
(#) puzzafutár hozzászólása Jún 14, 2010 /
 
Nem baj, hogy közbezóltál, minden infót szívessen fogadok, és érdekesnek tűnik az általad leírt módszer, ilyenre pont nem gondoltam, de majd kipróbálom
(#) puzzafutár válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
A PC tápátalakítása azért nem töéletes, mert egy tönkrement erősítő házába szeretném beépíteni és annyi a szerencsém, hogy abban van hangszínszabályzó, hangerőszabályzó, előerősítő, trafó, kivezérlésjelző és bemenetválasztó. Tehát ezért kéne egy kapcsolás inkább. Változtatható feszültség stab.-al már volt dolgom, amikor az itthoni tápegységemet csináltam, de olyat meg nem nagyon szeretnék használi, mert ha pótmétert használok, akkor el tud állítódni, de végülis használhatok sima ellenálásokat is a beállítására és kéne a stab-ból 2 darab, mert gondolom az erősítő IC veszi fel ampereket rendesen.
(#) szilva válasza puzzafutár hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Ha létező készülékbe akarod beépíteni, akkor célszerű lenne megmérni a rendelkezésre álló tápfeszültséget, és ahhoz választani inkább végfok IC-t. Végfoknak stabilizátorral előállítani a tápfeszt elég elvetemült ötlet.
(#) csovalek válasza puzzafutár hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Szia.
Nem tudom, mit szöszmötölsz uj erőlködő építésével, ha már van egy?
Annyi a dolgod, hogy megjavítod- azaz kicseréled a tönkrement alkatrészeket és már kész is.
Gyors, egyszerű, jó.
Szerintem így a legjobb...
(#) Tomi20 válasza csovalek hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Üdv

Arról nem is beszélve, hogy az erősítő nem veszítene a hangminőségéből.
(#) puzzafutár válasza szilva hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
A tápfeszültséget megmértem 2x30V
(#) puzzafutár válasza csovalek hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Próbáltam javítani, az egyik kondi alja habzott, kicseréltem egy közel azonos pufferkondira, mert szerintem az volt. jó nagy, és arany színű. 6800µF 50V
Raktam bele 4700µF-osat, de arra csak búgott.......
lehet az volt a baj, hogy az egyik 6800 a másik meg 4700??
De ránézésre ilyen kondit nem könnyű beszerezni. (ami volt benne)
(#) Imi65 válasza puli122 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Az az igényeidtől függ. Ha megelégszel a lineáris átvitellel, akkor egy sztereó hangerő poti kell elé, és már kész is, persze, a tápellátásáról is gondoskodni kell.
Nem kell azért a 14W-ot lebecsülni. A hangszóró teljesítményét mindig jóval nagyobbra illik választani, mint a végfokozat, tehát ez így pont jó lesz.
(#) zsolti002 hozzászólása Jún 14, 2010 /
 
Sziasztok. Építettem egy 400w-os fetes végfokot működik rendesen csak az vele a baj hogy 3 munkaellenállás eléggé melegszik 3 pedig hideg és nem tudom hogy ez miért van és hogy ez nagy gond-e (a fetek nincsenek összeválogatva esetleg lehet ezért?) az ellenállásokon eső feszültséget ráírtam a képre. Segtségeteket előre is köszi!
(#) bankimajki válasza zsolti002 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
A tápfesz. kellően szimmetrikus? (Illetve elég nagy baj, ha nem egyformán fűtenek, mivel az azt jelenti hogy a FET-eken nem azonos áramok folynak. (A kapcsolás nekem jónak tűnik.) Minden alkatrész stimmel gondolok itt a FET-ek gate-jeire menő 220 és 1000 ohm-os ellenállásokra. (Az galibát okozhat, ha nem egyforma a munkapont beállításuk.)
(#) csovalek válasza puzzafutár hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Szerintem inkább 10000µF/35V kondikra cseréld ki.
Ez az első, a búgás pedig nagyon sok dologtól lehet.
Ezt próbálgatni kell...
Célszerű egy egyszerű "hulladék" hangszórót rákötni pl tv hangszórót és avval próbálgatni, mert, ha ki is nyirja nem nagy szám. Mijen tranyópárral van csinálva? Vagy IC-s?
(#) zsolti002 válasza zsolti002 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
A tápfesz 2*64v teljesen szimmetrikus. a nyugalmi áram 140mA, és azon mit értessz hogy nem egyforma a munkapont beállításuk azt hol tudom állítani vagy mivel? de egyébként okozhatja az a hibát hogy a fetek nincsenek összeválogatva?
(#) bankimajki válasza zsolti002 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Ha nagyon nagy az eltérés akkor okozhatja. (De ha egy sorozatból valók és egy típusúak, akkor nem hiszem hogy akkora lenne a szórásuk.) A munkapontot pedig a FET bázisára kapcsolódó 220 és 1000 ohm-os ellenállás állítja be. (Azok biztos hogy stimmelnek a kész nyákon?)
(#) zsolti002 válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
az ellenállások stimmelnek 1-2ohm eltérés van köztük. a fetek ugyanojan típusúak
(#) Nagy Tamás hozzászólása Jún 14, 2010 /
 
Sziasztok! Egy olyan gondom lenne ,hogy passzív Di-box jelét szeretném erősíteni egy kis erősítővel amit a dibox dobozába tennék.

Ehhez kellene valamilyen áramköri rajz
.A bemenet kb.0 decibel (0,775v) a kimenetnek kellene vagy 4V. mert az illesztőtrafó nagyon sokat csillapít.

A tápfeszültség egyszeres9-12V
Ha valakinek lenne ötlete azt köszönöm .
(#) zsolti002 válasza zsolti002 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Üdv. olyan gondom lenne még a végfokkal hogy nem lehet táptól tápig kihajtani kb35-38v van csak a kimeneten, (a tápfesz 2*64 volt) ezen mivel lehetne javítani??
(#) ChoozLee válasza zsolti002 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Szerintem gerjedésprobléma lesz. A FET-ek hajlamosak rá. Nézd meg szkóppal, ha van rá lehetőséged. Ha nincs, emeld meg a 220-at 330 ohmra. De előtte forraszd át a gate ellenállásokat közvetlenül a fetek lábára. Legjobb, ha lecsíped a lábát, rá az ellenállás és úgy a panelba forrasztás.
(#) zsolti002 válasza ChoozLee hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Értem, akkor valószínű emiatt nem megy ki táptól tápig?
(#) didyman hozzászólása Jún 15, 2010 /
 
Talán ide elfér a kérdésem.
Nem sok 100V-os végfok jár nálam, de ilyen megfejtésre sehol sem emlékszem.
Az alany egy Digiton DSS600-as medve. A végfok igen furcsa, egy alig barázdált, luggatott alulapon pihen a két oldal, és jól hallható ciripelés jön belőlük, meg egy takart fémdobozka is van a panelen. Nosza, digitális végfok. De aztán meglesem közelről: A tokban a védelem reléje lakik, a bemeneten egy NE5534, a végtranyók pedig FET-ek, középső lábuk kitörve, oldalanként 8db, ezeket egy NPN+PNP tranzisztor kezeli az OPA-ról kezelve, felépítés kissé hajaz a VFx sorozatra, kimenet kutya közönséges megoldás. Gerjedés nincs, kimenet nyugodt, kiégett biztosító pótlása, fokozat átméregetése után indítva üzemel a másik oldal is, kicsit gyengébb ciripeléssel. Hangszóró rákerül, végfokok szólnak 50Hz-cel, de a jobb oldal láthatóan gyengébben muzsikál. Na, mondom valami még nem oké a jobb oldallal, a kivezérlésmérő azonos szintet jelez ugyan-biztos a bemenetről táplált, de marha megoldás. Méregetni kezdek, a mérők a kimenetről táplálkoznak-na itt kezd furcsa lenni a dolog: A végfok kimenete és a csatlakozó között szakadást mérek. A végfok tud bridzselni, kapcsolója a kimenetek körül van, ide fel van biggyesztve két, 47µF-os ERO bipolár kondi-Biztos valami közös dolguk van a kimeneten, de a mérés után gyanús kezd lenni a dolog és igen: A jobb oldallal sorosan csatlakozik a két kondi párhuzamban! A végfokra szitázott adatok szerint a 2x300W-ot 8Ohm-ra adja le, ezen kívül 16Ohm-ra is megadott a kimenet, valamint említett a 100V-os üzem is. A baj az, hogy a két kondival 100µF-ra zárt jobb oldal átvitele így kb. 200Hz körül limitált, ahogy hidalva úgyszintén.
-Ki ismeri ezt a végfokot, miféle megoldás ez, miért ciripel? Sajnos nem nagyon van időm feltérképezni, bár csak az OPA környékét kellene, de panel kétoldalas, másik fele a bordára néz.
-Mi a rosseb ez a mahinálás a kimenettel, aszimmetrikus kimenet egy papír szerint teljesen egyenrangú, sztereó/híd végfokon?

Tervezőmérnök által letett boucherot tag úgy néz ki, hogy 4x39Ohm 1206-os SMD ellenállás párhuzamban+szemmel láthatóan szokásos, 50V-os, 1206-os kerámiakondi (100V-os kimenetnél ez kiváltképp érdekes, a 70V-os tápfesznél pláne..). Persze az ellenállások nagy része el volt durrogva, kondikat ki sem mértem. Ezúton üzenem, ez a megoldás nem volt túl jó .
(#) csovalek válasza didyman hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Hát igen a tücskök eléggé idegesítik az embert néha.
(#) water válasza didyman hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Első körben azt próbáld meg kideríteni hogy valóban analóg-e a végfok. Létezik olyan PWM kapcsolás ami felépítésében (itt az aktív elemekre gondolok) kísértetiesen hasonlít a Vf2-re.
(#) zsolti002 válasza zsolti002 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Vagy ez a táptól tápig dolog nem a 220- 1000ohmtól függ? talán valami a meghajtásban nem stimmel? légyszi segítsetek. köszi.
Következő: »»   561 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem