Fórum témák
» Több friss téma |
Inkább egy ilyesmiben gondolkodj. A vevő egy közönséges műsorvevő rádió.Bővebben: Link
Ez egy egyszerűbb, varikapdióda nélküli megoldás:Bővebben: Link
Nem baj, próbálkozok más adóval, és jó lesz ezzel a vevővel próbálkozni?
Ha mindenképpen vevőt is szeretnél építeni, akkor ez a TDA7000 egy jó választás.
Köszönöm szépen mindenkinek
Egy utolsó kérdés: a kondenzátor (CX) és a mikrofon milyen legyen?
http://www.sm0vpo.com/tx/bug5.htm ( klasszikusakat csak eredetiben )
* CX: 22 mikrofarad ( 10 .. 100 mikrofarad ), >= 15 volt. * Elektret ( ekkor kell a felette lévő 4K7 ) vagy dinamikus, ekkor nem kell a 4K7.
Sziasztok skacok!
Bocsika előre is, ha már lett volna szó a fórumban erről, akkor kérek fejmosást és végigolvasom, de még csak a 8. oldalnál járok.. Sóval van egy olcsó vezeték nélküli VHF mikrofonom, (AT-306) vevővel. 2 miki egy vevő, és jól működik, de a társulatunknak a színpadon inkább egy csiptetős, kevésbé látható mik kéne. arra gondoltam, ezt szétszedem, elektronikát dobozba, és egy pici mikrofont egy csipeszre ragasztok. Jelenleg egy 618 ohm ellenállású miki van, ami szerintem nem dinamikus, de nem is elektret. De 3 cm, így mindenképp ki kéne cserélnem pici kis elektretre (pl) Az előfeszítésen kívül szükséges lehet másra is odafigyelnem? pl vezeték hossz, esetleg illesztés, stb? Köszi előre is.
Az Elektret mikrofon nem tul erzekeny a kabel hosszra,legalabis en egy 15 m hosszu kabel vegere kotottem az ellenallason keresztul kapta az elofeszitest az erositobemenetrol ahol egy kicsatolokndenzator vitte az eloerositore a jelet.
Jobban mukodnek a FET illesztesu elektretek ,benne van a FET a kapszulaban .Harom forasztasi kontakt van a kapszula aljan ami magasabb mint a normal elektret .
Rendben, köszi Karpi. Ez is fontos infó, bár a kábel csak 40-50cm lesz, akkor ez belefér.
Fontosabb kérdés, h mi lehet az a 618ohmos mikrofon, ami most van rajta? Dinamikus lenne? És ahelyett hogyan tehetek elektretet?
helló nekünk is van társulatunk és én is kísérleteztem építéssel és az Fm transmitter
Ezt megépítettem a koncepció az volt hogy jó minőségű fm rádiókat használunk vevőnek .A kütyű kiváló hagminőséget produkál és a teszt alatt egy 9v os elemről 4 nap alatt sem merült le 24 órás üzemben csak az volt a probléma,hogy ahol üres az fm sáv az csak helyi jellegű a szomszéd faluban már volt ott egyx valamilyen adó.és mindig hangolni kellett . A hatótávolsága valóban megvolt 100 méter sőt a suttogást gyönyörűen nyomta egészenm az üvöltésig egy jó minőségű és dinamikatartományú elektret kapszulával ami a he store- ban vettem 70 forintért Poloskának tuti jó bár egy kb 2cmx5cm.es nyákra fért fel.A megoldás végül is az lett, hogy a somogyi elektonikánál vetem eleve ilyen célra készítettet. Egy gond volt csupán mindig csak 2 frekvencia van az országban. ezért fel kell iratkozni várólistára én a d-audio webáruházon keresztül szedtem össze a 7 különböző frekit de minden elektret kapszulát kicseréltem az eredeti kivitelben.lévővel ezzel nem gerjed a cucc . viszont mire jó Eliot transmittere súgogépnek! mindenkinél van egy vevő meg egy fülte kampolható füles mono természetesen testszínű az összes mini fm rádió kb 600 ft /db rá van hangolva a transmitterre a keverőnél ülönél ott a szövegkönyv és az apró megakadásoknál csak ráolvas a szövegből suttogva és azt mindenki hallja De ha sikerül a hangolást vevő szinten olcsón megoldani akkor engem is érdekelne a dolog.
Bocsi, nem mindent értek. A he storeban csak 2 különböző frekin adó transmittert lehet kapni, ezért vettél a d-audioban? én ott csak 16.000ért láttam mikroportot...
Ez a súgós dolog hogy illik ide? Amúgy az ötlet jó! Következő kérdésem már máshoz is szól: ha azonos frekin van mondjuk 4 ilyen miki, elvileg egy vevővel fogható egyszerre is, nem? Ill. egyszerre úgysem beszélünk, csak egymás után - működhet?
A transmittert építettem az elektret kapszuát vettem a he-store ban a 16000 forintos mikroportot a d-audio-ban mert nem tudtam strabilan megoldani a vevő probllémáját az adó tökéletes amit belinkeltemhangolható trimmrkondival a többi transmitter általában a tekerccsel való játékkal hangolható.
Bocs ha kicsit összefüggéstelennek tűnt a válaszom, de annyira örültem hogy más társulat is ilyesmit csinál. Minket támogat a falu polgármesteri hivatala. szerintem egy kész "mikroport" mert azért ez nem az ám de a célnak megfelel. s ha a benne lévő kínai gagyi mikrofonkapszulát kicseréled a HE storeban vásárolható kapszuláraElektret kapszula akkor igen jó hangminőséget is kapsz a színpadhoz képest
a négy egyszerre nem fog működni ezt is próbáltam
Egy frekvencián egyszerre csak egy adó mehet, ha van rajta moduláció ha nincs, különben a vevőben interferencia keletkezik.
Pontosan ha valaki már csinált transmittert az tudja hogy a bekapcsolás pillanatban pl mondjuk 20 méteres körzetben elnyomtam vele a kereskedelmi adókat ha semmit nem beszéltem bele akkor is eltűnt a class fm ha épp arra hangoltam.
Lehet kapni keszen adot es vevot kb.180MHz -en mukodik "AVC WR-601 microphone transmitter".Ugy 10 Euro-ba kerul .nem erdemes csak kivancsisagbol epiteni .vagyis aki hobbibol epiti meg hogy lassa mukodik e .
Lehet kapni AV mini kamerat , ebben van egy "webcam" meretu kamera es egy kis elektret mikrofon aminek van AV kimenete , ez kozvetlenul ket vezetek darabbal egy adora van kapcsolva ami 2,4GHz -en mukodik.A csomagban van egy vevo egyseg is aminek AV kimenete van .Plusz ket kis halozati adapter . Szejelszedtem a kamerat kivettem az ado egyseget 20 x 20mm -es kis nyaklap rajta ket IC es egy par SMD alkatresz ,30mA-t fogyaszt es akarnmilyeb AV jelet lehet vele kozvetiteni az ado fele kb 10-15m tavolsagra . A kamerat kulon lehet hasznalni analog AV kimenete van ... Gitarnak akarom hasznalni az audio reszt a video resz bemeno jel nelkul latom nem zavar.Az audio sav !6 KHz-ig mukodik . A 100MHz ..a 180MHz de meg a 825 MHz-es adok +vevok is tobszor zavarva voltak egy egy taxi vagy mas radioado harmonikusaitol . Ez a 2,4MHz-es AV -t probalgatva nem nagyon zavarta semmi es mas lenyeges dolog hogy nem erzekeny a kezre emberi testre nem hangolodik el.Gondolom van bennuk PLL sintetizator ami stabil . Lattam hogy mar van ilyen AV ado+vevo 5GHz-re is . Egy ilyen cucc kb 50Euro .
Hali.
Utánanéztem az ajánlott kütyüidnek, magyarban semmit, de a nagy weben sem találtam róla sokat, eladókat meg főleg..
Esetleg ha dinamikaérzékeny lenne (csak beszédnél kapcsol be) és akkor adna tápot az adónak is, működhet? Bonyolult egy ilyen építése?
Amúgy feltettem egy másik topicban egy kérdést a BT keyekkel kapcsolatban, elvileg több BT headset és hozzá key-ek működhetnek, nem? ...
Jah, amúgy feltettem egy elektrolit mikit egy előerősítővel a dinamikus mik helyére, és klafán működik - technikailag.
Ám nagyon magas a hang - ez az előerő hibája? És nagy az érzékenység, de úgy látszik, h csak a magas hangokra, mert kis hangerőnél is fütyül (visszagerjed) de az én hangom csak közelről jól, 10cm-ről már gyengén veszi. Miért lehet?
sound.westhost.com mikrofon projekteket a googléval vagy akármivel fordítsd le magyarra és kimerítő választ fogsz kapni a kérdésedre.
Az elektret mikrofonhoz tápfesz kell az az adatlapjából kiderül. hogy mekkora csak úgy nem teheted egy dinamikus helyére az előerősítővel valószínűleg akkora jelet adsz a dinamikus mikrofon néhány milivoltja helyett hogy természetes hogy szétgerjedi az agyát. a belinkelt transmittert megépítve a tesztek során kiderült hogy egy iroda közepére elhelyezet "poloska" egy 600ft-os fm rádióval véve a légy zümmögését tisztán visszaadta és a sutyorgás is tisztán hallahtó volt a szintém belinkelt HE-stores elektretkapszulával. a tőle elvárhatót jóval meghaladó minőségben. Viszont sokkal bonyolultabb megoldások felé indulsz mint amennyit a feladat megkíván. Higgy nekem 16000 forint nem pénz egy egyszerű mikroport jellegű vezeték nélküli csiptetős mikrofonért. 4 db ot a társulat is meg tud venni szerintem nem eget rengető . A keverőt megépítheted hozzá azon sokat lehet spórolni.
Szia.
Természetesen külön tápot kapott, sőt, egy két tranzisztoros előerősítő is van rajta, mert a csak táp+ellenállás+kondis (tipikus előfeszített elektret) rajzzal nem is szólalt meg. Amúgy sajnos ez egy pici csapat, nem egy színházi közösség. Szponzor nincs, gyakran a vidékre leút költsége is gondot okoz, bevételünk nincs. A gerjedés természetesen a hangszóróból visszagerjedés, ami tavalyi fellépésünkön szintén előjött, ezért meg is hiúsult. Nem értek a kihangosításhoz, csak az elektronikához valamelyest. Viszont kellő távolságból - kb 2-3 m - nem gerjed össze; ott kipróbáltam, és mondom, csak közelről érthető tiszta hangerőn, amit mondok. (max 4-5cm és csak szemből a mikibe) Megtaláltam a rajzot, ezt a Skori féle erőlködőt raktam össze: Skori előerő
Sziasztok!
Egy vezeték nélküli mikrofonos cuccal van gondom, amit tegnap hoztak. Először is nem ment a kijelzője, ezt pár alkatrész cserével megjavítottam. Jelenleg, ha bekapcsolom az "A" mikrofont, akkor egy pillanatra kijelzi, hogy érzékelte, majd el is tűnik a jelzés, és a kimeneten sincs hang. Ha sokat kapcsolgatom ki-be, akkor néha úgy marad és működik rendesen. A mikrofon kapcsolóját kapásból kicseréltem, gondoltam az a hibája. Újra próbálva egy ideig ment is rendesen, majd megint elkezdte játszani ezt a nem érzékelem jelenséget. A kapcsolót áthidaltam egy szál vezetékkel és csak az elemet kellett mozgatnom, ebből kiderült, hogy nem a kapcsoló produkálja ezt a hibát. Fogalmam sincs, hogy mitől csinálja ezt. Amit lehetett, kimértem. A képen az alsó két IC lm324-es, a középső egy 4069-es, volt még egy blokkvázlat a használatijában, hátha valaki tud adni ötletet, hogy melyik részen keressem a hibát. Nem lehetséges, hogy elhangolódik az adó vagy ilyesmi? Kicsit konyítok csak az ilyen vezeték nélküli dolgokhoz.
Hali.
Nekem ugyanilyen van, csak nem digit a kijelzője. Én is tapasztaltam ilyen hibát, míg rájöttem, h a mikrofon feje (az a rács) az antenna. Ha azt fogom, nem ejti el a vevő. Csak egy tipp, ha nem segít, keress kontakt hibát, de ha van benne kvarc, annak repedése is okozhat ilyen jelenséget. (meg persze forrasztási hibák.)
csináld meg eliotét a tl061-el tökéletes lesz meglátod ennek igen alacsony a fogyasztása a tl071 már nemjó
nekem legalábbis bejött.Nekünk sincs különösebb szponzorunk a polgármester megveteti a mikrofonjainkat és mi még vidékre sem megyünk csak a fluban évente 3 alkalommal lépünk fel. De ennyit mindegyikünk kész beáldozni csakhogy a színpadon tapsoljanak a jelenet végén és próbáld ki azt a kapszulát amit belinkeltem
Irigykedem a polgármester miatt. De ez Bp. Itt semmire nem adnak, nade mindegy.
Oks, megcsinálom a 061-el. 3 rajzot találtam, az egyik az IC dokumentációjában a 21. oldalon (csak a hangszín részt lehagyom), aztán ezt, és már nem is találom a 3-at Vagy kapok vmi rajzot/linket? És ugyi megcsinálhatom dip-ben is, nem kel smd? Köszönöm
Bővebben: A 3. rajz baloldali kell a mikrofonhoz
A a. rajz kell az elektret mikrofonhoz a cikket célszerű lefordítani a google.val. az 1.es rajzon található a transmitter rész építsd meg a legdrágább eleme a forgókondi de pöpec hangja van. nem kell smd nekem egy tictac-os dobozba belefért kompletten ha hazaérek a sprint layouttervet is felteszem róla ha kell az 5532 marha sokat zabál helyette a tl061 a jó választás telepes üzemre de elioté kész és működik is az adóval egybeépítve a forgókondi hangolásához műanyaglapot használj flakon oldal ból kivágva vagy nyákdarab élesre csiszolva.
Ma sikerült megjavítani. Jól gondoltam, hogy el volt hangolódva. Van benne 5-6 tekercs, azokat összenyomtam, gyárilag csak 1 menet volt széthúzva, az is kicsit. Működött így is, csak ha változott a mikrofon helye, akkor nem érzékelte. Most mindegyik tekercsről egy menetet elhúztam kicsit jobban, mint eredetileg. Plusz extra még, hogy sokkal érzékenyebb lett hangra, mint a párja. Próbáld ki.
No itt a sprint layout terv eliot transmitteréhez
Ezeknek az olcsóbb,10ez.ft körüli mikrofonoknak,az a hibájuk hogy nincs normális antennája.
Általában pár cm.drót,vagy a mic.gömbrács,ráadásul az adó 1-2tranzisztoros,melynek a teljesítménye kb.1mw.elég csekély. A profi mikrofonok,1GHz en adnak,és 10mW-os rf.jelet produkálnak,ami 50-100m.átvitelre is elegendő.
mindezt tudom, csak Sinike egy egyszerű színjátszókört szeretne hangosítani akiknek mint nekünk is egy petákjuk sincs szóval szegények vagyunk nem tudatlanok és ha meg lehet a célnak megfelelően építeni akkor nosza illetve a z olcsó 10 rugós is megfelel erre a célra .ennyi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |