Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   902 / 3998
(#) proli007 válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hello!
"Ha ilyen nincs, akkor külső tápegység, de érdemes egy ULN2803-at, vagy egy kazal tranyót közbe iktatni."
Ne csak írjál, olvassál is!
üdv! proli007
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Azokat az ellenállásokat ki lehet cserélni egy db potira ami a táp és a diódák közé van bekötve? Ez használható fényerő szabájzónak is?

A különböző számok kiírásához nem ugyanannyi diódát kell bekapcsolni, szóval ha kevesebb dióda van bekapcsolva azoknak több áram jut -> nagyobb fényerő, ha több dióda van bekapcsolva azoknak kevesebb áram jut -> kisebb fényerő. Ezt egy stabkocka megoldja? ( 78L12 / 78L05 )

AC-CC-LPT.PNG

(#) hackerfish válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

A tranyó mire jó?
Ez nem túl sok láb egy tranyónak? Hogy kell bekötni?
(#) kadarist válasza gabipaci hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Nagyobb teljesítményű lehet, az az 1 ohm eltérés meg nem számít. A 92Ohm 0.6Watt jó lesz.
(#) kadarist válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Kukkants bele az adatlapjába:ULN2803A
(#) gabipaci válasza kadarist hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Ok, mar csak azt mondd meg lecci, hogy mit jelent, hogy 33-91Ohm?
Bővebben: Link
(#) hackerfish válasza kadarist hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Belenéztem az adatlapba. Hát, nem mondom hogy 100%osan megértettem...
A bemeneteit (I1-I8) az LPT (D0-D7) kimeneteire kell kötni, a ledkijelzőt meg O1-O8-ig? A 10. lába micsoda, Gnd?

És még mindíg nem értem, hogy erre az alkatrészre mért van szükség.
(#) kadarist válasza gabipaci hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Annyit jelent, hogy ebben a sorozatban 33 ohm-tól 91 ohm-ig válogathatsz az értékek között. A "view range"-nél választhatod ki a kívánt értékű ellenállást.
(#) gabipaci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

igazabol nem bannam, ha sokkal gyengebben vilagitana.
PC vizhutes tartalya moge lesz, es teljes fenyeron nagyon zavaro.
(#) gabipaci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

koszonom, huzok a boltba.
(#) vladcepes hozzászólása Jún 16, 2010 /

Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne hogy vettem egy ilyet:
Bővebben: Link
Ennek van + és - fele? Mert nem igazán látom rajta.
De végül nem is ilyen mert nincsen lába csak két forrasztás van rajta. Az egyik forrasztás csak egyből áll,a másik forrasztásnál 3 vékony szál megy.
Ebből hogy tudom eldönteni hogy melyik a + és melyik a - ?.
Végül is ebbe kellene: Bővebben: Link Van jelentősége hogy hogy forrasztom?
Előre is köszöntem a választ.
(#) hackerfish hozzászólása Jún 16, 2010 /

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdés:
Ez a kapcsolás működőképes?
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Szia!
Amelyik kivezetése kapcsolatban van a fémházával, az a negatív oldal.elektret mikrofon bekötés
(#) vilmosd válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Egy egyszeru valasz : nem.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

(#) bankimajki válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Ezzel nagyon sok probléma van. Az első: a párh. port GND-jét a táp 0V-os kimenetével kell összekötni, vagy ha a -5V-tal kötöd be, akkor még köss sorba vele vagy 9db Si diódát, hogy a LED-eken ne folyjon áram, ha a port kimenetén 5V van. A másik hogy mivel csak egy potit alkalmaztál a sok LED-hez, ezért egy LED árama függ attól hogy egyszerre mennyit vezérelsz. (Áramosztó.) Megoldás: Minden LED-del sorosan köss be egy ellenállást. Egyébként ez a rajz ahogy most van akkor lenne jó ha 2 kivezetéses 2 színű LED-eket tennél be. (De akkor is LED-enként kell egy ellenállás.) És ami nagyon fontos nézd meg a párh. port terhelhetőségét. És inkább az alá méretezz.
(#) hackerfish válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

A tápnak van 0V-os kimenete?
A táp stabilizátor IC-kből, és kondikból áll, 5/12V-ot ad le, + jön belőle egy Gnd kábel is.
Lehet hogy csak én írtam hülyeséget:
Pl egy 9V-s elem negatív pólusa nem -9V?

Hogy tudom megnézni a port terhelhetőségét?

Így már jó a rajz?

A feszültségek, mindig relatív értékek. A GND-t vesszük mindig 0V-nak és hozzá viszonyítunk. Ez PC tápoknál GND=fekete kábel. A fesz. értékek ehhez képest vannak megadva. A port terhelhetőségét keresd meg google-val. És a 9V-os elemnek ha a pozitív kimenetét GND-nek (0V-nak) veszed, akkor a negatív kimeneten -9 V van. (Ezt nevezzük fordított sorrendnek, mivel általában a legalacsonyabb pont a GND.) Tehát a 9V-os elem negatív pólusát tekintsd 0V-nak és hozzá képest a pozitív pólus az + 9V. (Tehát a feszültség az potenciálkülönbség.) Igen így már jó a rajz. De most úgy fog működni, hogy amikor a port kimenete alacsony akkor világít a LED és ha magas akkor nem világít.

Ok köszi. Ez nem gond, csak a programot másképp kell megírni...
De ha van valami jó 5leted, írd meg!

Egyszerűbb szoftverrel, mint hardverrel. vagy nem kell külső táp és közös katódos 7szegmensest használsz. Ekkor annyi a teendő, hogy a katódot (közös) a GND-re kötöd. Az anódokat pedig ugyanúgy ellenálláson keresztül a port kimeneteire.

Igen, olyat már csináltam ledekkel.
De most van egy kiforrasztott 2 digites közös anódos kijelzőm, és szeretnék vele kezdeni valamit.
Az ellenállásoknak milyen értékűeknek kell lenniük?
( a kijelző piros színű )
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Jah, és még valami:
Miért akkor világít a led, ha a port kimenete alacsony?
Csak mert a táp legyen pl 5V, az LPT kimenet bekapcsolva meg 2V. Ebben az esetben a led világít nem?
(#) vilmosd válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hali
Az ellenallasok pl 330 ohm lehetnek. Nem szukseges 14 ellenallas mivel mpx vezerlest hasznalsz. A portra csatlakoztatsz 7 ellenallast, es a megfelelo katodokat kozosited. Az anodokat pedig a mpx tranyokkal kapcsolgatod.
Udv Vili
(#) hackerfish válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Nagyon köszi, sokat segítettél!
Akkor kb így fog kinézni a dolog:
(#) moltam válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hello.
Rajzoltam egy lehetséges megoldást paintban.

multiplex.JPG

(#) vilmosd válasza moltam hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hali
Az enyem kb igy nez ki.

mpx.JPG

(#) fbela1990 hozzászólása Jún 16, 2010 /

Üdv!

Kondenzátoroknál, kapacitáscsökkenés, kiszáradás, csak Elko-nál jelentkezhet, vagy akár kerámia kondenzátoroknál is?

Kösz előre is!
(#) proli007 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hello!
Egyikkel sem szimpatizálok.
Moltam-nál a két kijelző fényereje esetleg nem lesz egyforma, a port feszültsége miatt. Nálad, meg "áthallásos" lesz a kijelző, a bázisáram miatt..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza fbela1990 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hello!
Kerámia kondiknál nem jellemző, inkább a rossz hőfokfüggés, esetleg átvezetés. Kivétel, ha eltörik, vagy volt elvtársaink piros kondija..
üdv! proli007
(#) vilmosd válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hali
A kapcsolas csak elvi. a bazisellenallast meg lehet novelni 2k2-re, es mar nem is problema. En ezzel csinaltam 16 LED-es szelrozsat. Igaz a meghajtas nem LPT, hanem PIC.
Udv Vili
Következő: »»   902 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem