Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1001 / 2208
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Jún 18, 2010
Végülis Walter jól számolt szerintem, csak rosszul írta le az eredményt. Az összes primer 2400 menetnek (2*1200) jó, 55 menet szekunderrel, ha 2db ECC82 van a PP-ben. Igy kb. 15 K az Raa ami megfelelő. Ha csak 1 db ECC 82 van oldalanként, akkor 3100-3200 (2*1550, 1600) menet körül kell a primer, de kérdés hogy ehhez lehet-e elegendően nagy tápfeszt használni (válasz is van: nem valószínű, bár nem számoltan ki, ekkor az Raa 30 K körüli, az áttétel 61:1).
A primert mondjuk 4 részre kellene osztani a szimmetria végett, akár a jelenlegi osztás is jó, csak a fő osztást két-két részre venni, hogy egy-egy anód tekercset kb. egyformára lehessen összekötni.
(#) (Felhasználó 1947) válasza sturbi hozzászólására (») Jún 18, 2010
Ez tetszik
Modjuk "melegben" biztos ledobná a sapit...
(#) klemo86 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jún 18, 2010
Nem "dobná", csak egyszerűen megvan az esélye, hogy kigyullad (nem világítana)
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Jún 18, 2010
Köszi, én is arra jutottam, hogy meg kéne ezt a variát építeni, mert nem nagyon találtam hasonlóan "érdekes" válogatást
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Jún 18, 2010
Délután végezhettem volna egy trafóval, ha nem számolom el magam. Nem fér el a 200 menet egy sorban a szigetelés felhajló széle miatt. Nagy probléma, ha a legfelső primer tekercs kap még egy sort, hogy azért az illesztés "rendben" legyen? Szóval 3*2 sor és az utolsó 3sor?
(#) sturbi válasza rhesus23 hozzászólására (») Jún 18, 2010
Mennyire jön ki ha ugyanannyit tekersz, mint a többi primer résznek (2 sor), azért kérdezem mert 1,5 K fölött már jó az illesztés a 6C4C-nek. Feltekerhetsz 3 sort is kívülre, de azért 2 sornál csinálj leágazást, próbálgatás céljából. Én inkább a 20 cm2-es vas miatt aggódok, kicsit nagynak tűnik, milyen vastag lemezekből van (meg is kell "mozgatni" könnyedén) ?.
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Jún 18, 2010
4*2 sor esetén 2,26K 8R 3*2sor +1*3sor pedig 2,9K körül jön ki.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Jún 18, 2010
Sajnos 6C33C sziami ikrek , nem konnyu fuggetleniteni oket, legalabb teljesen egyformak lennenek , ha mar ikrek... 6H13C konnyebben adja magat .
(#) EcoPityu válasza hgy hozzászólására (») Jún 18, 2010
Hétvégén beállítom, és az is kiderül, hogy megigényli-e a kicsatolókondit, avagy nem lesz akkora mérvű az offset vándorlás, hogy kelljen bele.
Akkor majd mérek egy teljes frekvenciamenetet, utána meg meghallgatom. Amúgy szerintem nem véletlenül 33kohm és 500v!
(#) hgy válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 18, 2010
A PROBLÉMA: kicsi a meghajtás kimenő impedanciája 4 párhuzamos triódához, ráadásul a katodin fázisfordító ASSZIMETRIKUS ilyen terhelésnél. Nem véletlenül írtam, hogy csak a felső triódák vezérlőrácsán mérj frekimenetet. Az alsó rendben(?) lesz a rácsárám megindulásáig.
Magyarul: minden csöves végfoknál, amit sima katodinnal hajtanak, a végcső kivezérelhetőségének a határán a katodin többé nem működik normálisan, felborul a szimmetria, durva vágás, torzítás keletkezik.
A trióda fokozott igénybevételt jelent, még a normális kivezérelhetőségen belül is. (kapacitív terhelés)
(#) walter válasza sturbi hozzászólására (») Jún 18, 2010
Köszönöm a korrekciót.
Igazad van.
1-1,2T nagyon sok itt már nem egyenes a mágnesezési görbe,torzíthat a kimenő. Inkább a 2400 menettel készíteném jobb mély, tisztább hang szerintem.
(Ekkora vasmagon elfér szerintem kényelmesen)
(#) Rober_4 hozzászólása Jún 19, 2010
Sajnos leégett a Simfonia rádióm hálózati trafója
Este betettem valami zenét, reggel meg arra keltem, hogy csend van, és valami égett papírszag. Pedig helyén voltak a biztosítékok, meg minden. Egyszer már nekiálltam tekerni egy ilyen trafót, két hét után feladtam. Arra gyanakszom, hogy az Ez80-as mehetett esetleg rosszul tönkre, és attól éghetett le reggelre... Mindegy.
Ha esetleg van valakinek elállóban egy hasonló, vagy picit erősebb trafója, vagy ötlete, hogy hogyan tudom pótolni azt megköszönöm.
2*240v+1*6,5v+1*6,3v (A rajzon látni)
Rajz
(#) (Felhasználó 1947) válasza Rober_4 hozzászólására (») Jún 19, 2010
Van ilyenem, több féle tipusból.
Ha küldesz fotót akkor még méretileg is
ki tudom választani a megfelelőt.
Van ilyen rádióm, de ha nem muszály nem szedném le a hátlapot.
Magánban folytassuk, ne offoljunk.
(#) varttina válasza Rober_4 hozzászólására (») Jún 19, 2010
Ne add fel!
Nekem is rengeteg trafót, és egyéb tekercset meg kellett tekercselnem, amíg ráéreztem a módjára.
Fogtam egy fadarabot, akkorára faragtam, hogy beleszoruljon acsévetestbe, majd átfúrtam. A csévetesttel együtt ráhúztam egy M10-es menetes rúdra, majd egy-egy anyacsavarral rögzítettem. Az egészet befogtam egy hagyományos fúrógépbe, amelyet előzőleg az asztalhoz rögzítettem. Itt jön a trükk, ugyanis a fúrógép dugóját nem a konnektorba dugtam, hanem egy 0-24V-ig szabályozható tápegységbe. Így elértem, hogy percenként mindössze 20-40 fordulatot tegyen. A tekercselőhuzalos orsót egy vízszintes tengelyre tettem, amelyen szabadon elfordulhatott, így mindig csak a szükséges mennyiség tekeredett le.
Amikor több rétegű tekercset készítek, a rétegek közé prespán papírt teszek, amit ideiglenesen szigszalaggal szoktam rögzíteni. Amikor már annyi menet van rajta, ami megfogja, a szigszalagot eltávolítom.
(#) CIROKL hozzászólása Jún 19, 2010
Barna ! ezt nézd , ma rászántam magam és beizzítottam .
(#) Moszkvai válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 19, 2010
Ez tényleg gyönyörű! Melyik erősítődben lesz?
(#) CIROKL válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 19, 2010
GU50pp - be van szánva most hirtelen az egyik , ha végre elkészülne a festése a szasszinak már 3 x van festve .
Barna ! most nézem mind kettő egyforma a dobozban még csak most fedeztem föl
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 19, 2010
Terméstetesen egyforma, úgy gondoltam szerencsésebb ha a tartalék cső is azonos. Meg persze ebből a típusból van 8 darab (...még )
Klassz lett!
(#) dragon073 hozzászólása Jún 19, 2010
Sziasztok !
Elkészült első csöves erősítőm , köszönet érte Fletának aki rengeteg hasznos tanáccsal látott el .
Gábor
(#) Müszi válasza dragon073 hozzászólására (») Jún 19, 2010
Azta de gyönyörű, gratulálok :kalap:
(#) rockersrac hozzászólása Jún 19, 2010
Engem ma jól megtréfált az ECL86SE erősítőm! Napokban beletettem a trafó elé egy relét, hogy együtt kapcsoljon a géppel, de valahogy valamiért a jobb oldal megnémult mikor összeraktam vissza az erősítőt. El nem tudtam képzelni mi lehet a baj. Hát addig nézegettem, míg csak megtaláltam! A 320R ellenálás 2*160R sorba kötésével lett megoldva, mert épp nem volt 320R ellenálásunk GG-vel. Na hát a jobb oldalon a két 320R ellenálás közül az egyik forrasztása engedte el, így nem ment az erősítő! Már csövet is cseréltem, mert mondom hátha az fáradt el, vagy ilyesmi, de nem! Mikor megláttam mi a baj, fogtam, vissza forrasztottam és ugyanúgy működik faszentosan!
(#) CIROKL válasza dragon073 hozzászólására (») Jún 19, 2010
Ismét egy szép remekmű amihez gratuláció !
Eseleg lehet többet tudni mit takar a szépen elkészitett dobozolás ?
(#) PetAd válasza dragon073 hozzászólására (») Jún 19, 2010
Gratula gyönyörűen néz ki, csak nem egy EL84 PP? Belsejéről is dobsz fel képet?
(#) Müszi válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 19, 2010
Én még az első PCL86-os erősítőmmel jártam így, a hiba ugyan ez volt: elengedett a forrasztás a katódellenállásnál!

Újra látok!!!
(#) mark.budai válasza dragon073 hozzászólására (») Jún 19, 2010
Ez nagyon szép, gratulálok, a belsejét én is megnézném.
Müszi, örülök, hogy újra látsz.
(#) Moszkvai válasza dragon073 hozzászólására (») Jún 19, 2010
Csoda szép lett! Kapcsolók mit kapcsolnak?
Belsejéről is képet!
Nekem is készülget egy EL34SE :képekRemélem a talira elkészülök vele.
(#) dragon073 hozzászólása Jún 19, 2010
Köszönöm szépen !
Kapcsolók a visszacsatolást kapcsolják és „STAND-BY”.
Csinálok majd pár képet a belsejéről is .
Rajzot itt találtam : http://www.elektroncso.hu/cikkek/modern.php
Kicsit módosítva lett.
Gábor
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Jún 19, 2010
Üdvözlet!

Félig készen van az egyik toroid kimenőtrafó. 1120 menet van rajta tehát az egyik anódtól a középkivezetésig (+Ut)-ig kész. Kedd délután befejezem, és lehet izzítani és próbálni, majd, ha minden okés elkezdem tekerni a másik trafót is.

Kép017.jpg

(#) varttina válasza dragon073 hozzászólására (») Jún 19, 2010
Szia! Gratulálok, szép munka!
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Jún 20, 2010
Szia Zoli ! A hidalt SRPP-d hogy áll ? Közben rájöttem, úgy lehet hidalni az SRPP-t ha külön tápról megy a két fél (ó mi' felismerés. ), mint amikor két független erősítőt hidalunk, mert akkor tápból tápba tud folyni az áram, nem kerül a kimenő útjába a felső cső katódellenállása (bal táp - bal felső cső - kimenőtrafó - jobb felső cső-jobb táp, ez a kisimpedanciás áramút), közös tápnál szerintem muszály ellenütemű kimenő, aminek a közepe testre kötődik egy alkalmas kondival, mert különben mindig bekerül valamelyik SRPP nagyimpedanciás része a kimenőtrafónak szükséges kisimpedanciás áramútba. Vélemény ? Szimulátorba külön adtad meg az SRPP-knek a tápot, vagy közösen ?
Következő: »»   1001 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem