Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   563 / 2499
(#) didyman válasza szilva hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Az ilyen párhuzamosítással csak finoman, mert a soros induktivitások révén remek rezgőkörök jönnek itt létrew, igaz, középfrekvenciájuk a hallható felett lesz pár nagyságrenddel, de Nagy Testvér óta nem elképzelhetetlen, hogy van, aki azt is meghallja.
Viccet félrerakva, én jobban szeretem az egy kondis megfejtést kisjelű-nagyimpedanciás csatoláskor, ide kicsi kapacitás kell, az meg igen jó minőségben is olcsóbb annál az időnél, amit a megfelelő típus válogatásával tölthetünk. MKP, MKT ebben a sorrendben a sok fül szerint "bevált", de van kivétel: A Remix MKT-t nagyon szeretik kisjelű területen is, a sok helyen kapható wima-t meg nem annyira, de szerintem ennek jó része is hitvita, szubjektív vélekedés. Univerzálisan ahol nem muszáj, nem elkózunk hangfreki átvitelekor.
(#) didyman válasza ToXeN hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Ajaj.

"ha merészek vagyunk semelyikbe sem teszünk, hiszen legjobb hangja akkor van amikor nincs sok alkatrész a hang útjában!"

A második: Stimmt. Az első: Merészség bizony, ezért szerintem érdemes megemlíteni, hogy általában nem ajánljuk. Bármely DC komponenst egy DC-csatolt erősítő szépen erősíteni fog. Többnyire 1x-esen, hiszen a visszacsatolókörben rögtön ott egy rendszerint elkó , ami az AC összetevőt a föld felé osztja, a DC-t pedig osztás nélkül hagyja a bemeneti fokozatra.

"Továbbá alacsonyfrekvenciás vágást is végez (előfok függő de általában 5-10Hz alatt pár dB-t)"

Ez nem általában 5-10Hz, és nem is nagyon előfok, hanem kimeneti impedancia és lezáróimpedancia (döntően utóbbi) függvénye! A töréspont méretezésekor ezért mindig ezzel számolunk! A "pár dB" az mit jelent? A vágásnak meredeksége van, ez elsőrendű szűrő esetében 6dB/oktáv lesz.

"általában 22k már alacsony"
Egy valamire való műveleti erősítős fokozatnak 100Ohm alatti a forrásimpedanciája, és egy 100kOhm bemeneti impedanciájú végfokot a például bemeneten lévő párhuzamos kapacitás miatt szokás meghajtani például 1kOhm maximum forrással. Csak, hogy legyen mivel bonyolítani a dolgot :->.

"Láthatjuk hogy nem számottevő dolgok ezek"

Fenét nem!!

"hiszen általában az előfok kelti a be-kikapcsolási "rúgásokat", ha van kondink ezek nem jutnak át a végfokba"

A kondi az bekapcsoláskor üres, a bekapcsolás során feltöltődik, a munkapontok beállása során kialakuló változatosan eltérő feszültségszintek miatt. Ekkor bezony áram folyik rajta. Ekkor bezony a lórugást is kisebb-nagyobb csillapítással (lórugás meredekségétől függő) szépen átadja a végfoknak. Amire gondolsz, az a koppanásgátló, a végfok kimenetén csücsülő hangszóróvédelem dolga.

"ezért fontos hogy ne elektrolit kondi legyen, hiszen ha szimmetrikus tápja van az előfoknak akkor csak az egyik polaritás ellen véd a kimeneten"

A micsoda? Elkó jelnívón minden további nélkül igénybe vehető ellenkező polaritással. 1,2V-ig üzemszerűen nem lehet baja ellenkező polaritástól. Mivel a bekapcsolást követően már AC jellel, jelentős maradékfesz nélkül dolgozik, ezzel nem kell foglalkoznunk. Ha a fokozat kimenete nem földpotenciál közelében van, akkor irányítjuk a kondit értelemszerűen, amúgy meg teljesen mindegy, de szabályszerűen mindig a csatlakozó felé néz a (-) pontja. Ennek nagy előnye abban rejlik, hogy így két, kapacitíven csatolt fokozat összekábelezésekor a két, soros kondi azonos polaritásával látja egymást, amivel így egy bipoláris elkót hoztunk létre, vagyis a továbbiakban semennyire sem kell foglalkoznunk a csatolt fokozatok DC munkapontjával.

"ezért van csak és kizárólag szimpla-tápos erősítőkön kicsatoló kondenzátor, szimmetrikusnál van vagy nincs"

Nem, hanem azért, hogy a féltápra beállt munkapontot a következő fokozat ne kapja meg. Neki az nem jó munkapont .

"MKT-nek jó hangja van (3,3uF), igaz hogy 100x drágább mint az elkó de megéri!"

Annyival azért nem drágább (3-10x-es difi van, minőségtől függően, persze most audiofilt nem említünk, ahogy elkóból sem a pl. kifejezett hangfrekis Muse-t említjük), ellenben méretesebb, ez pár µF körül már elég problémás is tud lenni kisebb, sűrűbb eszközökben.
(#) didyman válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Kicsit el van rontva a rajz, a kimenet nem a 9-es láb, hanem a 8-as!
Ha még nem vetted meg ezt az IC-t, akkor ne ezt építsd meg. A zaja igen nagy, ez egy régi, korszerűtlen áramkör nagy torzítással, szűk dinamikával. Inkább az LM1036, ha már integrált megoldás. Ha ez marad, akkor az elkókat dobáld ki a kimenetről , és figyelj oda a két, 56nF-os és 15nF-os kondi együttfutására: Ezek állítják be a hangszínszabályzók töréspontját. Nagyon ócska potikkal ritkán szeret "mozogni" a kimenet szabályozáskor, ekkor további hidegítés kell a potik csúszkájára.
(#) szilva válasza didyman hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Köszi, érdekes dolgok ezek. Tantálokról nincs ilyen jellegű tapasztaladot vagy hallomásod audio felhasználás terén?
(#) hapro válasza szilva hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Egyik volt főnököm meglátása erről:
"A tantál kondiknak nincs jó hangja" (állítása szerint), ezeket csak a stúdió keverőkben alkalmazzák, ahol fontos, hogy 2 év múlva ne száradjon ki, és ne kelljen bemászni a pult alá azért, hogy kicseréljünk egy kondit.

Nem is használtunk hangfrekis célra semennyit belőle, csak fólia és olajpapírok kerültek beépítésre. Ezt elhittem neki, és nem is foglalkoztam a tantál kondik rejtelmeivel továbbá, így nekem sincs semmilyen tapasztalatom velük.
(#) didyman válasza szilva hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Abszolút semmi, én a tantált mindig tápkörben hallottam ajánlottnak, amennyibe kerül, annyiért meg van fólia is .
(#) Norberto válasza didyman hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Nomeg, a régi időkben, az 555-ös és digitális IC-k mellé még ilyeneket dobáltak az időzítős áramkörökbe is (mármint, amikor többet kellett időzíteni). :yes:
(#) ToXeN válasza didyman hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
"Ez nem általában 5-10Hz, és nem is nagyon előfok, hanem kimeneti impedancia és lezáróimpedancia (döntően utóbbi) függvénye! A töréspont méretezésekor ezért mindig ezzel számolunk! A "pár dB" az mit jelent? A vágásnak meredeksége van, ez elsőrendű szűrő esetében 6dB/oktáv lesz."

Valóban impedancia függvénye, arra gondoltam, hogy meg szokták adni -jobb helyeken-, hogy az előfok ha egy pl.: 22k impedanciájú végfokot hajt meg, akkor 5Hz alatt 3dB-es veszteség van


"ezért fontos hogy ne elektrolit kondi legyen, hiszen ha szimmetrikus tápja van az előfoknak akkor csak az egyik polaritás ellen véd a kimeneten"

Ez így tényleg hülyeség, elnézést kérek érte!

Koppanásgátló kell így is, úgy is, de az lm1036-os hatalmasakat rúg, míg a mostani előfokom éppen hogy valamit, én ezt betudtam a kimeneti kondinak, ezek szerint nem amiatt van, hiszen igazad van abban amit mondasz!
(#) Leadtek válasza didyman hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Elég sokat olvastam mindkét IC-ről, tapasztalatokról és nagyon megoszlanak a vélemények. Sokan dicsérik ezt az IC-t sokan az LM1036-ost. Mivel nemtudtam dönteni csupán azért választottam a TDA 1524-es mert egyszerűbb volt elkészíteni a nyáktervét. Először az LM1036-al próbáltam összehozni egy nyákot de kifogott rajtam úgyhogy inkább hagytam a fenébe de lehet megpróbálkozom vele ha valaki tud ajánlani egy jó kapcsolást a sok közül.
(#) Leadtek válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Végülis az itt található kapcsolás mellett döntöttem és látom van a lap alján egy kész megtervezett nyák már ezzel sem kell törődnöm. Most írom össze az alkatrészeket de nincs 390 nF-os fóliakondi csak 330 vagy 470 nf-os. Szerintetek melyiket válasszam?
(#) didyman válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
330nF-nál magasabbra kerül a basszus határfrekvenciája, 470nF-nál alacsonyabbra. De a 330-asal párhuzamosan köthetsz egy 68nF-osat is és akkor kb. helyben leszel.
(#) csovalek hozzászólása Jún 18, 2010 /
 
Senki sem erősít???
(#) janimester hozzászólása Jún 18, 2010 /
 
Sziasztok ,lenne egy kérdésem bedobtam sorosan a tarfóm elé egy 5A üveg biztososítót és azóta "rezonálva" szólnak a kimenetek namost az indukálhat zavart a trafón hogy ijen hangja lett vagy valami más a bibi?
(#) Alkotó válasza janimester hozzászólására (») Jún 18, 2010 /
 
Zárd rövidre a biztosítékot, és hallgasd meg rezonál-e még mindig. Ebből kiderül ez okozza-e a hibát (szerintem nem valószínű)
(#) xadaiy hozzászólása Jún 18, 2010 /
 
Sziasztok!

Elég sokat böngésztem a fórumot, meg a netet is, de semmi nem segített még amit kipróbáltam. Bár többen írtak előttem is hasonló problémáról de nem találtam rá olyan választ, ami nekem is segített volna.

Szóval építettem egy erősítőt, VF2 végfokozat, előfok egy KDmester féle aktív két sávos. Minden jó lett, nincs brumm stb. DE ha pl. pákát kapcsolok be/ki, vagy kihúzok egy adaptert a konnektorból iszonyú pukkanás a hangfalban... Próbáltam már varisztort, több fajta PC tápokból kiszedett zavarszűrőt (fordítva, ugyanúgy bekötve), van párhuzamos kerámia kondi (100nF) az egyenirányító diódáknál, szekunder oldal 3*3300uF, 470µF LowESR, 1µF fólia minden ami kell, de nem sikerült eltüntetni a pukkanásokat. Lemértem tárolós szkóppal, egy szép nagyfrekis tüske sor jelenik meg a hálózati színuszon. A varisztor nem fogja meg, mert sokszor nem a csúcsértékre tevődik rá. Sem snubber kondi, sem fojtó sem semmi.

Valami ötlet???
(#) bankimajki válasza xadaiy hozzászólására (») Jún 18, 2010 /
 
Egy pár nanós kondi a táp (egyenfesz.) és a föld közé. (És a föld és a GND ha nincs összekötve, oda is egy pár nanós kondi.)
(#) roland8lsm hozzászólása Jún 18, 2010 /
 
Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni ezzel az erősítővel kapcsolatban: Bővebben: Link
Köszi szépen!
(#) xadaiy válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 18, 2010 /
 
Köszi, megpróbálom ezt is!
(#) loldma hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Üdv!
Lenne egy problémám: Van egy erősítőm, aminek 8 ohmos hangfalak kellenek, olyan 50Wattos teljesítményű kb. Namármost nekem van 2db 4ohmos 30/45Wattos hangfalam, illetve 2db 4ohmos 10Wattos hangfalam. Most be van kötve a két nagyobbik a bal csatornára sorba kötve, de az lenne a kérdésem, hogy mit ajánlanátok, hogy kössem be őket. (Gondoltam arra hogy két nagy az egyik csatornára két kicsi a másikra, és a ballanszal játszani hangerőügyben, illetve arra is hogy egykicsi egynagy oldalanként, de akkor mi lesz a teljesítménykülönbségből?)
(#) Gery hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Sziasztok!
Építés alatt áll egy erősítőm. Akarok rá fülhallgató kimenetet amihez kaptam is egy kis kapcsolást:Bővebben: Link
A kérdésem az, hogy az rendben lesz, ha a kapcsoló helyére relét rakok, és van egy jack aljzatom amin van 2láb, amely ha nincs bedugva semmi akkor vezet, ha bedugom az aljzatot megszakítja. Úgy képzelem el hogy ha bekapcsolom az erősítőt az aljzat lábán keresztül a relé áramot kap behúz és a kimeneten lesz hang. Ha bedugom az aljzatot akkor nem kap a relé árami, ergo kikapcsol. Ezzel így nem lesz probléma szerintetek, hogy nem kapcsolóval csinálom, nem fog vajon pukkanni ilyenkor a hangszóró?
Ja és itt egy kép, a reléről amit használni szeretnék. Az erősítő 30Wattos lesz. Jó oda egy ilyen relé?

Üdv.:Gergő

DSC00548.JPG
    
(#) ToXeN válasza Gery hozzászólására (») Jún 19, 2010 /
 
Helló!
Jó lenne a relés megoldás, de nem ezzel a relével, ez gyenge. Eléggé a határon van, de mindenképpen ajánlatos egy erősebb 2-3A-es minimum!
(#) Gery válasza ToXeN hozzászólására (») Jún 19, 2010 /
 
Értelek. Akkor az elképzelés jó, csak relé kell másik. Köszi.

Üdv.:Gergő
(#) dad hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
HI!
Nem tudom hogy jó hejre irom-e de .Egy kis kérdésem lenne hogy szeretén vani egy Ibiza Sound amp-1000 res erösitöt én 2-3 oladlon is nésztem és mindenhl mást irtak rola pl:hogy 800watt maximum akkor kb enek emnyi lehet az rms-e.

Elöre is köszi:dad És bocs ha rosz hejre irtam .
(#) ToXeN válasza dad hozzászólására (») Jún 19, 2010 /
 
2x800W / 4 OHM
2x600W / 8 OHM
(#) djhua hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Udv ! Kaptam ma egy trafot ami 13.3V AC , es szeretnek egy erositot meghajtani vele .
Azt irja rajta hogy 10A es 13V . De nem szimetrikus .
Tudnatok ajanlani egy erositot ami 18V /DC -rol mukodik es nem tudom legalabb 50 W , es hogy tranzisztoros legyen . Szoval egy IC - es is elmegy csak ne legyen tul draga .
Koszonom szepen .
(#) djhua hozzászólása Jún 20, 2010 /
 
Szerintetek ez az erosito leadna 100W ? ha igen akkor veszek egy szimetrikus 18 V trafot .
Milyen tranzisztorokat rakjak hogy a legmax. telyesitmeny hozzam ki belole ?
(#) zitzaki hozzászólása Jún 20, 2010 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy szerintetek 8 Ohmon ez az erősítő valójában hány Wattot tud leadni mert szerintem az adatok amik le vannak írva nem túl hihetőek.
A válaszokat előre is köszi!
(#) J-O-E válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Ehhez azért többet kellene tudni róla, netán a belsejébe bele kukkantani.
Ha valamelyest biztosra akarsz menni a teljesítménnyel kapcsolatben Pl. fogyasztását "áramfelvételét" érdemes megtudni ebből lehet következtetni a kimenő teljesítményre. Bár ettől még a minőségét általában csak szubjektíven lehet megállapítani egyszerűen meghalgatod.
(#) szamóca válasza djhua hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Leadna 100W-ot, még többet is. Ne végy olyat, csak max 13VAC szimmetrikusat! Legmax teljesítmény leadásakor nagyon nagy torzításra számíthatsz. Hangszóró és fül kilép a munkapontjából. Nem hajtsd túl ezért, és jó oda az amit írnak. Vagy ha pénz ékszer nem számít, MJL21193-94 pár. Ami szentségtörés ebbe a kapcsolásba.
(#) csovalek válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Nemtudom, szerintem a 2x240Wot 100%, hogy nem adja le. Bár csak az árából következtetek.
Csak számold ki:összesen 480Wosnak kell 7-800Wos trafó ami már magában legjobb áron is ott van 70e-nál.
akkor ahhoz csak simán a végfok meg puffer meg ezek elviszik a maradék 37e.
És akkor még a dobozolás nincsen sehol és a munkadíj amiért elkészül + a haszon amit rárak a gyártó+ szállítás+ adó és kiderül, hogy nem férne bele a keretbe
De ez csak durva karkuláció.
Régebben úgy mondták, hogy 1e-1W és akkor kb.
De manapság ez nem állja, mert a sárga vész itt van köztünk
Következő: »»   563 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem