Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nagyon szép lett, gratulálok. Mit változtattál a kapcsoláson ?
Sziasztok !
Kis segítséget szeretnék kérni . Első csöves erősítőm elkészült , lehet én vártam tőle sokat kevésnek tartom a mély hangokat . Bár lehet az EL84 PP ezt tudja . Kapcsolás: Bővebben: Link Ha esetleg van valakinek jó ötlete Gábor
Már egy jó ideje kifogástalanul működik az erősitőm,bár még csak a műhelybe van. De igy már be merem mutatni.
Nagyon esztétikus!
A nagyobbik csövek típusa micsoda?
Szép példány ! gratulálok hozzá , egy picit furcsa hogy az oldal lapon van a bemeneti csatlakozó RCA.
A belvilágról is tudni lehet valamit? Azok a trafók azok saját konstrukciók , vagy valami gyári példányok ? Az előlapon lévő két furat mi célt szolgál .
Köszönöm! 6c33c a cső tipusa. Sajnos kényszer szülte a bemenet elhelyezését,hátul mindenhol megszórták a trafók.
Norberto mester, te mikor építed a csövesedet? Régebben tervezted...
A belvilágról régebben tettem fel itt a fórumon képeket,ez azóta nem változott.A két furaton trimmerekkel az anódáramot tudom állitani,a trafók saját tekerésűek,mayky tervei (SM 102b) a burkolatát plexi darabokból vágtam ki és összeragasztottam.
Szép lett a cucc , gratulálok !
EL84 PP biztos , hogy jó kapcsolás alapján megépítve és megfelelő kimenővel jó hangot produkál. Kicsit olvass vissza , volt már szó erről a cikkről , ami alapján építetted . Úgy emlékszem walter mester ennek a kapcsolásnak az igazi értője és védelmezője .
Szia István !
Sajnos még mindig áll a hidalt SRPP . Méretre vágott lemezt a nagyobb kivágások kimarására odaadtam egy haveromnak , annyira sokáig készült , hogy el is veszett . Így még nem is kezdtem el a megépítését . Ciklotron megoldású tápban gondolkodsz ? Én is töröm a fejem az optimálisabb megoldáson , az biztos , hogy PP kimenő kell , jobb hatásfok érdekében . Szimulálva közös tápról ment . Most egy másik agyament ötleten gondolkodom , SE 6H13C -vel , sajnos hatásfoka rosszabb az átlagosnál .
Igyekeztem a fórum szinvonalához mérten dolgozni,te és CIROKL magasra tettétek a lécet ,az élesztésben voltak nehézségeim, de minden nagy Ász segitett. (Sturbi,Köbzoli,CHZ, és még sokan) Különben még mindig 50Hz-et hallgatnék csak.
Nagyon szép lett !
Melyik kapcsolást építetted , csak azért kérdezem , mert nem könnyű ezt a csövet "szóra bírni" .
Ezt,ha jól tudom lpcollector is ezt tervezte megépiteni először.
Ez a kapcsolás már megbírkozhat vele .
A 3,3µF helyén jobb lenne MKP , vagy valami jobb kondi , de nem elko . Mekkora teljesítményt sikerült kivenned belőle ?
Nagyon szép!
Milyen a kimenőtrafó áttétele? 1,25K : 8 ohm ?
Ma megtekertem a trafót. Végül 8*195 és 3*92 menetre jött ki. Jövőhéten jön néhány alkatrész és letesztelem. Valószínűleg csak próbatrafó lesz. A lemezvastagság 0,35-ös, kimenőként működött valami gyárban eredetileg.
Szép lett. Újabb bizonyítékot mutattál arra, hogy a fém és a fa jól megférnek egymás mellett.
Én is valami hasonló dobozt tervezek most készülő triódás erősítőmnek. A tápegység csak ideiglenes. A 100W os villanykörte a CRC szűrő R tagját helyettesíti. Természetesen a 25A-es Graetz helyett egy kisebb példány lesz a végleges verzióban.
Lassan, de biztosan alakul a GU-50SE.
Hétvégén ennyire volt erőm,meg időm a fotók alapján.
Szép lett! A hangja is szép lehet, és is tervezek 6C33C-el egy erősítőt építeni később.
Luki, szép lesz!
Üdv chz mester!
Nem értem jobban, mint a fórum lakók és nem is védelmezem, biztosan van jobb is,de lehet hogy drágábban. Mivel elkészítettem és meghallgattam, igaz nem az eredeti rajz alapján szerintem jó hangú erősítő. Olvastam már másoktól is hasonló véleményt. De mindenkinek a saját véleménye, hallása van. (dragon073-nak megírtam a módosításokat a fórumot ezzel nem terhelném elég sok és volt is róluk szó.)
Köszi, igyekszem.
Azért kisebb hibákba belefutok, de nem veszélyes. A fa kerettel volt problémám, ez a yatoba fa olyan mint a beton, egy óráig reszeltem bele a hálózati csatlakozót. Viszont szépen lehet bele metrikus menetet fúrni, nagyon jól tart, és igy használhatok a fedlaphoz A2-es hornyolt csavart.
Szép lett gratulálok! A jó öreg CT-506-os kivez. mérője jó helyre került.
Ha egy kicsit később kezdtem volna ,akkor én is az lpcollector kapcsolását épiteném.Szimpatikusabb,kevesebb alkatrész,valószinű jobb hang,bár nincs hiányérzetem semmiből,órákon keresztül élvezhető,nagyon lendületes,nem fárasztó.A 3,3 µF az Wima mkp. Hát igen, a kimenő teljesitmény most válogatott csövekkel 13W,de vannak olyan uj csöveim amikkel már 5W-on torz a szinusz.Ezt a két csövet 10 db.-ból válogattam,a többivel nem is tudom mit lehetne kezdeni,szóval ez egy kényes pontja a nagy gyártási szórás, Sturbi irt erről többször.
Ha lesz egy perc szabadidőm küldök képeket! Biztos, hogy nem állok neki trafót tekerni, viszont a készüléket sajnálom, mert az ebl21-es végfokrész, jó hangfallal, gyönyörűen szólt. Igazából van egy másik ilyen elektronikám, de abban is a trafó a vacak, meg az Ez 80. A kimenőjét újratekertem de a táptrafót feladtam, kétheti szenvedés után. Megszólalt bennem egy hang "Hülye vagyok én, két hete csinálom, és még van 2000 menet?"
Aztán gondolkodtam, hogy a két elektronikát összerakva megcsinálom sztereóra, de ahhoz valamivel nagyobb trafó kellett volna, így hát hagytam. Most meg elszállt a másik is Tehát ha van ilyen célra nagyobb trafód ilyen feszültségekkel, ami elbír két ebl21-et az érdekelne. Az tuti, hogy a rajz szerint az Ez az 6,3v váltót kap fixen. Nem igazán értem mért nem ugyaninnen kapja a fűtést a többi cső, szerintem elronthatták a rajzot, mert azon az izzók 6,5v-ját küldik a csövekre is. A szimmetrikus megcsapoláson egyenirányítás után 260v-ot ír, gondolom a trafónak váltóba kb 2*190 v-nak kellene lennie. Azon is gondolkodtam, hogy esetleg szükségmegoldásként diódával is egyenirányíthatok, így ha találok valahol egy kb 200v körüli trafót, meg egy külön 6,3v-ost akkor talán így is megoldhatom, a rádió dobozában van hely bőven.
Rendben, megoldjuk.
Az EZ80 és barátai mindig külön tekercsen lévő fűtést kaptak a régi rádiókban, azért hogy el legyenek választva galvanikusan a többi áramkörtől. Ez a dióda felépitése miatt szükséges. Ha lehet folytassuk magánban, hátha zavarjuk itt a srácokat.
Köszi ! Igen,ha jól emlékszem Mayky 1,2k:8 ohm-ra számolta egy progival,ami a valóságban, mérve egy kicsit több lett, és ezen lpcollector változtatott is a nagyobb kimenőteljesitmény reményében,ha visszakeresel megvan róla itt minden infó.
Én is ilyesmi kapcsolással hajtottam (ONGAKU) ezt a csövet , sokat kísérleteztem vele . Nagyobb táppal , de köztes előfesz beállítással találtam jobbnak (katódellenállás + negatív előfesz) .
sturbi szellemes megoldást talált ki a 6C33C megszelídítésére .
Sajnos az én meghajtásom meg nem volt jó a sima 6E5P-vel, csak a 6e5P-i-vel, abból meg nekem speciálisan katonai célra válogatottak vannak, nem merném állítani, hogy mindem példány jó a feladatra, mert nem tudom, hogy az impulzustűrő változat általában ilyen jó és egyforma, vagy csak az enyémek (közvetlenül az orosz hadseregtől származnak a sármelléki reptérről, akárcsak a csöveim jelentékeny része).
Igen,ti tudjátok mit csináltok,én max utánépiteni tudok, azt is segitséggel,ha nem állnak be a munkapontok a megadott értékekkel.De azért megpróbálkozom még a pcl 86 PP kapcsolásoddal,az bevált,sok jót irtak róla.Kiváncsi vagyok milyen a hangja egy csöves ellenüteműnek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |