Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső

Témaindító: ricsi, idő: Jan 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 30
(#) berkes hozzászólása Máj 16, 2010 /

Sziasztok. Eddig nem foglalkoztam kompakt csövek előtéteivel (eltekintve néhány fénycső elektronika megjavításától), ezért tanácsot kérnék.
A képeken egy BIAX F32TBX/SPX35-835/4P típusú cső. Van néhány ilyen csövem és szeretnék hozzájuk gyujtókat készíteni. Mit javasoltok?
(#) didyman válasza berkes hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Gyújtó kell, vagy előtét? gyújtónak bármelyik U-s (single) típus alkalmas, előtét picit macera, T8/T12-es 40W-os nagyon sok, 20W-os elég lehet ebben a munkapontban, mérni kéne. Elektronikusok közül a 23+W-os kompakt előtétek meg bírják hajtani.
(#) gaben62 válasza berkes hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Én 12V-ról,adapterről működő,tranzisztoros invertert használok évek óta.18W-os,36W-s csövekhez,de a kompakthoz is jó.Nincs villódzás,egyenletesebb megvilágítás kiváló hatásfok.
Az áramkőr az nf.trafó saját készítésű.
(#) katona.t hozzászólása Jún 20, 2010 /

Helló

Van egy gagyi kompakt fénycsövem. Valami gagyi márkájú, 11W-os. Szeretnék az elektronikájával egy uv csövet meghajtani. A Cső: Link

A gondom csak annyi, hogy ennek a csőnek 2 vége van, a kompaktnak pedig négy.
Hogy kössem be hogy jó legyen?
Az elgondolás jó? Működhet ez így együtt?
(#) didyman válasza katona.t hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Lereszeled a csapok közötti műanyagtuskó végét, alatta a gyújtó. Kivágod belőle csak a glimmet, a kondit benne hagyod. A két csapra kötöd az elektronika fojtótekercsének és közös pontjának vezetékeit.
(#) katona.t válasza didyman hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Húha!
Lehet, hogy hülyébb vagyok mint gondoltam.
Szóval így néz ki: Link
De most sietnem kell, este teszek fel képet, ha gondolod/szükséges.
(#) didyman válasza katona.t hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Négy kábeled van az elektronikáról. Ezek közül kettőt egy kondi fog összekötni (jobbik esetben egy PTC termisztor is, erről majd később). Nekünk a másik kettő szál fog kelleni, ezeket kösd rá a cső két kivezetésére. A cső műanyagtuskójának végét pedig reszeld le, a gyújtó glimmlámpájának egyik lábát vágd el. Ennyi a tendőd. Ha van PTC az elektronikában, a cső kímélése, vagy gyakori bekapcsolás esetén érdemes felhasználni, ekkor a gyújtót a kondival együtt kiiktatod és az így felszabadult két szálat az eddig kihagyott két vezetékhez huzalozod.
(#) katona.t válasza didyman hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Köszönöm a választ mind a kettőtöknek.
Ha jól értem akkor az a lényeg, hogy az UV csövön amit veszek, a képen jelölt kondi a csővel együtt van.
PTC nincs rajta, csak a panelon van jelölve.
Ez: "A cső műanyagtuskójának végét pedig reszeld le, a gyújtó glimmlámpájának egyik lábát vágd el" miért szükséges?

A képen jelöltem a kondit és a ptc helyét. A kérdőjeles a glimmlámpa?
(#) didyman válasza katona.t hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Mert a glimm itt nem segíti a gyújtást, inkább akadályozza. meg esetleg tönkre is mehet. A glimm az van a műanyagtuskóban, a csövön, nem az elektronikán.
(#) Sebi válasza katona.t hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

A kérdőjeles alkatrész a bemeneten lévő biztosító (már amennyire látom). Az ilyen elektronikában glimmnek nincsen helye, viszont a PTC kihagyása csökkenti a f-cső fűtőszálának élettartamát (ezért hagyják el...)
(#) didyman válasza Sebi hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Fűtőszál? Katód, ha kérhetem!
(#) rockersrac válasza didyman hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Elektróda inkább, ha már itt tartunk, mert nem mindig ugyanaz az anód és a katód!(kivéve egyenáramú hajtásnál)
(#) otisz hozzászólása Aug 2, 2010 /

sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! az a helyzet hogy régebben vettem autóba beltéri neon-t! 12 v üzemelt és két kissebb(vékonyabb) csövet hajtott, aztán szépen össze is törtem a csöveket persze csak véletlenül! azt kipróbáltam rákötöttem egy 220v neon csövet és elkezdett világítani, de nem tökéletesen kb 30% világít a kérdésem a következő valahogy nemlehetne megoldani hogy szépen vilíágítson a 220v neon? a válaszokat nagyon szépen köszönöm! ja ilyen beltéri nemonom volt nekem is: http://auto-motor.vatera.hu/alkatresz_felszereles_szemelyauto/egyeb_alkatresz_felszereles/dietronics_belso_kek_neon_melyen_aron_alul_171533278.html
(#) Haszuboy hozzászólása Szept 25, 2010 /

Sziasztok. Bár nem vág témába, de nem tudom, hova írjam.

Ha valaki keres GU10-es foglalattal kompakt csövet, ami nem reflektoros, a Kikában lehet kapni, 1390Ft. 13W 8000h, 680lm 2700K (melegfehér). Üdv

DSCF9554.JPG

(#) Transztyuszeres hozzászólása Okt 7, 2010 /

Erről a fénycsőről van valakinek tapasztalata?

15w_ccfl.jpg

(#) Haszuboy válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Jól néz ki, hol lehet kapni??? És mennyibe kerül?
Ez un CCFL fénycső, tehát hidegkatódos. Nekem van egy ilyen 4W-osban, a dobozára 25000óra élettartam van írva, ami egész jó. Ha lakásba akarod, és melegfehér a fénye, és teljesítményben megfelel (a cső méretéből ítélve sztem igen) akkor szerintem jó.
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

(#) _JANI_ hozzászólása Okt 8, 2010 /

Fénycső vagy neoncső?
Akit érdekel az olvassa el ezt a cikket. (Bővebben: Link)
(#) Transztyuszeres válasza Haszuboy hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Idézet:
„Jól néz ki, hol lehet kapni? Ez un CCFL fénycső”
Annak néz ki és a file-nevében is ott van. A CCFL invertereket böngészve akadtam rá.
Én kérdeztem, hogy van-e valakinek tapasztalata.
Szóval senki?
(itt van még két kép)
(#) Haszuboy válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Onnan, hogy sokkal vékonyabb a csöve, mint az "átlagos"-aknak. Kb T2-es lehet. És valóban CCFL...
(#) Haszuboy válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Hát ha én senkinek számítok
Én meg vagyok vele elégedve, de mint írtam, nekem 4W-os van, fényerőben nem lehet ehhez hasonlítani. Szóval hol lehet kapni és mennyiért?
(#) Ideiglenes hozzászólása Okt 10, 2010 /

A kacatok kidobásakor megint sikerült egy kis gyöngyszemet találnom:
Szkenner fénycsöve
(#) didyman válasza Haszuboy hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Ez így eléggé tudománytalan, nem a cső vastagságával függ össze elsősorban a katód kivitele. Ha szétszeded, akkor a cső kivezetésének számából lehet következtetni, hidegkatódosok mind egy-egy kanóccal csatlakoznak az elektronikára, a melegkatódosok meg összesen néggyel. Ha ezt meg tudod nézni, akkor tedd meg és fotózd le, mert ilyet sem én, sem sok más fényőrült kolléga sem látott még kompaktban, de addig is ez maradjon meleg katódos mindenféle fájlnévtől és vastagságtól függetlenül.
(#) Haszuboy válasza didyman hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

anno az eboltban vettem, mostmár sztem nem árulják, mert nem találtam. De igazam lett. Legalábbis az enyémmel kapcsolatban.
(#) Haszuboy válasza Haszuboy hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

mégis árulják még megtaláltam : Bővebben: Link
(#) dudzsi hozzászólása Nov 27, 2010 /

Sziasztok!
Mennyire gond ennél a kapcsolásnál ha az R4-es 56 ohmos helyett 51-es kerül bele. Tic106D helyett a Tic108M is jó? A C1-es az sima kerámia kondi?
Elöre is köszönöm a válaszokat
(#) mugab válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Tök mindegy, de szerintem jobban jársz egy ha egy kompakt fénycső elektronikáját teszed bele bontásból ha max 20W-os a csöved...
(#) _JANI_ válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia! Az R4-nek az 51 ohm még jó.
S tesztelni kellene a kapcsolást a TIC108M-mel is.
A C1 legalább 100V-os kerámiakondi legyen.

@ mugab: Egy szó se esett 20W-os fénycsőről. Vagy lemaradtam valamiről?
(#) dudzsi válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Hello!
Megvan épitve a kapcsolás TIC108M-el. Elvileg müködik. Amugy mi a különdbség a 106-os és 108-as között mert csak elvileg egy dolgot láttam. A C1 fogalmam sincs hány voltos. Azt meg lehet valahonnan tudni? Nagy gáz ha kisebb? Ott elvileg 60-80V van?

mugad:Köszi. Jó ez nekem igazábol majdnem ugy kapcsol be mint egy kompakt fénycsö. Nem akartam annyira bontogatni. Jobban bizok a hagyományosba mint a full elektronikásba.
(#) _JANI_ válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

A leírásban is benne van, hogy a C1 a DIAK nyitófeszültségéig töltődik fel ( ami KB 30V). Így normál üzemállapot mellet sem emelkedik a C1-en a feszültség 30-35V fölé. Ezért a 60-80V-os is jó.
A kondenzátoron levő számok és vagy betűk jelenhetik a kapacitást és az üzemi feszültséget. De ha színkódos a kondenzátor arra is van megoldás.
A TIC106M és a TIC108M fő paraméterei gyakorlatilag megegyeznek.
Következő: »»   12 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem