Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítő motorra
sziasztok!
egykisebb hangcuccot szeretnék építeni a simson motoromba ![]() az lenne a kérdésem h kb mekkora összegből tudnék összerakni egy erősítőt ami tudna kb 2x40W-ot 12V-ról lenne működtetve, egy pár rca bemenet egy hangerőszabályzó lenne rajta? a válaszokat előre is köszönöm és szívesen fogadok mindennemű segítséget az erősítő építésével kapcsolatban Üdv: Peti
Üdv!
Most nem tudok küldeni rajzot, mert suliban vagyok, de majd később be tudok linkelni néhányat, ami műlödőképes is.
Előszőr is a külső burkolat és védettségen gondolkodjál el!
Legalább olyan rendszer kell kis tulzással amit akár búvárok is használni tudnak nyugodtan semmi féle probléma nélkül . Nem véletlen írtam ezt !!! Na jó a motoron nem kell több báros nyomás álló tokozat ami a búvároknál alapkövetelmény Motoroknak általában nincs sok teteje, oldala kasznija ..stb . Olyan csatlakozókat keressél amik zártak IP44es vagy hasonló védelműek pl.: katonai kézi / hordozható rádiók külső csatlakozói. 1 snaszz mezei filléres RCA aljzat az általában lyukas és beviszi vizet/havat ...stb a lyukon át a doboz belsejébe. Oks erre mondhatnád hogy majd fejjel lefele szereled fel , meg mindig benne van a rca apa párja ... stb ..stb.. De ha éppen nincs ott a párja akkor mivan beesik az eső ?!?! :-S Szóval a mechanikai kialalakítása, és dobozolása sztem nagyobb proléma lesz mint maga az erőlködő kiválasztás .... Arra pl.: TDA2030 erősítőt ajánlom .. igaz alapból 15-20 W körüli 12 volton. DE ha 2 ilyen IC-t hídba kötsz akkor már több jön ki belőle 30-40 W közt is. Bármilyen erősítő kapcsolást is találsz azok fognak neked jók lenni amik hídba vannak kötve mert kis feszültség 12 volt esetén csak így növelhető valamelyest a teljesítmény . Tehát oldalanként 2 IC ez sztereo esetben 4 db IC. Másik az energia igény mint tervezési tényező és teljesítmény behatároló. 12 volt / 2*40 W ez kívánod ehhez rendes áramfelvétel is párosul! 80W/12V ~ 10 A amper !!! Ebbe beleszámoltam a hatásfokot is a 80W hangteljesítmény esetény legalább 120W vagy több energia felvétel szükséges ! Erősítők hatásfoka ~25-70% közt mozog ez az munkapont beállítási osztályától függ. Tehát akkumulátor csere is szükségessé válik. Mondhatod, hogy menet közben majd tőltöd és azzal lesz energiád feltéve a generátorod elviseli a plussz ~100Wnyi terhelést . No meg a fordulatszámból adódó generátor fütyölése az erősítődbe is bejuthat + gyertyából jövő több ezer voltos tüskék is meg jelennek a teljes energia ellátó rendszer vezetékében. Erre is finnyásak az erősítők. Általában percegnek visítnak a fordulattól függően. Ezt is ki kell szűrni meg felelő LC tagokkal . Igaz az aksi ezek 1 részét lenyeli de ennek ellenére simán zavarhatnak még. Ezenkívűl a hűtés is lényeges . Majd a menet szél meg csinálja csak ne a henger fej mellé tedd a végfokod mivel ott el fér . Ezenkívűl a hangszórók/falak se egyszerűek mert azokat se érdemes hangszóró selyemmel borítani... Mondjuk autókon lévő sziréna szerű kültérre tervezett sugárzók felelnek meg legjobban ... no ez aztán nem lesz Hi-Fi ... ![]() Szóval nem egyszerű a helyzeted. Hírtelen ennyi minden jutott eszembe erről a problémáról amit felvetettél.
A hűtésssel lesz a legkevesebb gond, elég egy megfelelő méretű borda. Az autós végfokok elég extrém hőmérsékleti viszonyokat elviselnek. (-40°C - +150°C)
Hibakeresésnél az autórádiókat sokszor kell hőkamrázni, mert csak ilyenkor jönnek elő a hibák! Érdemes ezen végfok IC-k valamelyikét használni! Pl. a fentebb említett TDA8560q! ![]()
Itt van néhány:
http://www.freeweb.hu/majki/elektro/kapcs/philips_2x55w/philips_2x55w.htm
sztem ez lenne a legmegfelelőbb nektek mi a véleményetek?
szerezzé bele jóó nagy bika akkut mert a simó dinamója jó esetben is csak 40W ra képes
kivéve ha kicsit megtuningoltad amúgy meeg hangosabb a motor, mint a zaj amit hallgatni akarsz XD (járó motonál nem élvezhető, álló motornál meg nincs töltés...) énis akartam a simómra hangcuccot ![]() helyette arra gondoltam, hogy egy bukót kellene megismertetni PC hangszórókkal ![]() ![]() csá
Miért akarod ilyen korán rátenni a hanfalakat?
![]() Még nincs itt a dinnye szezon. ![]() ![]()
az kevés!!
két quad405 sokkal jobb lenne! esetleg reflex 500!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Üdv!
Van egy jó erősítő, ami ilyen célra tökéletes!!Nekem két haverom ezt használja, a szobámba is ez a "hifim", és olcsó!És szerintem jól is szól! • 2 csatornás • kimenőteljesítmény: 2 x 25 W (4 Ohm) • 3 féle hangváltó üzemmód: mély, mélyközép + magas és szélessávú hangszórókhoz ... Inkább nézd meg itt-->http://www.sal.hu/jsp/folap.jsp?oldal=cikk&pozicio=01.01.01.07&cikk=4741 Ahogy ezen az oldalon nézem, 6200Ft, de itt 5000Ft-ért van a boltban.Jah és igen...Unalmas perceimben(tanulás helyett) megrajzoltam a kapcsolási rajzát, úgyh ha kicsit rendbeszedem(És ha van rá igény!?) fel is rakom. Ha magad csinálod, akkor 2500-3000ből is meg lehet valósítani! És mégegy...Tudom, hogy 2szer 40W-ba gondolkoztál...De ahhoz kell akkora aksi, ami elbírja, és hangfal, ami leadja azt a teljesitményt!Motorba, vagy inkább motorON nem tudom hogy akarod ezt megcsinálni!?Úgyh én javaslom ezt az erősítőt, nagyon jó, csoda, hogy a S*L ilyet tudott csinálni, mert hát szerintem nem első osztályú a zenében... Ja és hajrá!! ![]()
ebben 80%, hogy tda8560Q van,
ami 950ft os ic.... van rá igény! :yes: üdv
Nem, mert TA8210AH, de mind1...
![]() Hát akkor próbálkozok vmivel szépet rajzolni ![]() Ha van ötlet, mivel, szivesen várom ![]() Üdv
na szóval én olyan cuccban gondolkozom, h a zene csak álló helyzetben szólna, menet közben a rezó hangját élvezem
![]() és a hangszórók (M.N.C DevilX 13 cm, 3 utas 4 ohm)a tároló rekeszbe lesznek beépítve a légszűrőt lecsrélem direktszűrőre és máris legy egy csomó szabad helyem köszi az eddigi ötletek és várom a továbiakat is Üdv ![]()
örülnék ha el tudnád küldeni a kapcsolási rajzát.
köszi
Nah megvan...A MS-paintet hitvam segitségül, meg is látszik a rajzon... Tudom, kicsit ,,késtem"... bocs...
Üdv, és hajrá
Bukót én már kicsti feltuningoltam
![]() a kis kínai rádióbol a lapos müanyag membrános hangszóró benne figyel ![]()
No, én meg előtolakodok elsőként pár konstrukciós kérdéssel! Írtad hogy 2*40 Watt kéne, tehát sztereo.
Itt érdemes elgondolkodni! Hova rakod a két hangszórót?? A kormány két oldalára? :wilting:Ez úgymond "nem kóser" :no: 2*40W meg a motoron hogy fog szólni? a fél utca veled együtt hallja majd az egészet! Habár ki tudja... fagyiárulásnál még jól jön ![]() Szerintem építs egy mono 15-20 Wattos erősítőt. Sokkal reálisabbnak tűnik. Vagy építs be a sisakba egy rádiót szerintem praktikus és király ![]()
Nem is kő rádió, egyszerűen beleépítesz a sisakba két fülhallgató hangszórót, valahol kívül meg rárakod a jack dugaszát, aztán abba dughatsz rádiót, mp3 lejátszót walkmant vagy gyufaszálat, vagy amit csak akarsz
![]()
Én már motoroztam úgy hogy megpróbáltam discmant hallgatni, hát teljes hangerőn is kicsit kevés
![]() ![]()
ismered a simsont?
az ülés alatt van a dekni (tárolórekesz) oda minden belefér, direktszűrő van a gépen úgy hogy a régi légszűrő helye is felszabadult ki az a idióta aki menet közben akarná hallgatni a dolgot ![]() elárulom nem én vagyok az ![]() álló helyzetben fogom használni h megrőkönyöztessem a népet a mono erősítő nem hangzik rosszul
Ha áll a motor akkor nem szükséges feltétlenül akkora teljesítmény! Építs egy integrált végfokot TBA2030-al.
14W mono. Vagy csinálj mégegyet és akkor lesz 2*14W, nem bonyolult megépíteni! Itt a TBA 2030 adatlapja a fórum adatbázisában:http://www.hobbielektronika.hu/katalogus/files/bd8e5.pdf Természetesen benne van a bekötési módja is!
nem tudom mennyire vágod a témát, de 14W nem olyan kevés mint gondolod... :yes:
néz be például a tda2030-as topikba, sokan nagyokat néztek! ![]() egyébként azért is nem jó 5let a nagy teljesítmény, mert mégis hogy mész haza? ![]()
2*40W meg aránytalanul nagy lenne már... Nagyon leterhelné a kis simson szivét
![]() ![]() ![]() Elég "kemény" ![]()
Szia!
Szóval nehéz feladat elé állítottad magadat az biztos.nekem is van a mocimban zene(malaguti f10) van benne 2 80 wattos sal amiben egész kellemesen csalódtam meg egy 40w-os mély amiket egy 240w-os sal erősítő hajt.Nos nekem a dolgom jóval egyszerübb volt mert ott volt a csomagtartó az erősítőnek, a két középet,és a magasat meg beraktam az akksi helyére előre.Az akksit átraktam alulra.Amíg nem raktam be a mélynyomót addig menet közben is hallottam a zenét, de így most már nem...de majd foglalkozok vele ha lesz időm.Az erősítő két 4ah-s akksit fél óra alatt leszívott ha álltam és fele hangerőn hallgattam, ezért rendszeresítettem a mociba egy akkutöltőt és hazaérkezéskor konnektorba dugtam a mocit ![]() A simos dologról az a véleményem hogy a legjobb az lenne ha szereznél egy kiégett hangfalat amiben jó a magas vagy a közép(bár azok mennek ki gyakrabban) és azokkal kisérletezz mert nem kerül pénzbe, vagy egy autóbontóból varázsolj valamit.A víz problémájáról annyit hogy a hangszórót takard le egy sűrű ráccsal és ne fújja a menetszél, így sztem nem menne bele a víz, az erősítőr én meg beönteném folyékony műanyaggal.Én abból sztem eddig 100rudat használtam el a mocira.Üvegszállal vegyítve egyébként a gyári műanyag erősségével bír.Szóval akár új idomokat is gyárthatnál egy állandó forrasztó és egy patex pisztoly segítségével, aztán lecsiszolod lefested annyira nem is csúnya, meg ki nézi , mikor szól a zene ![]() én is birom a sok marhát, megállok a zebránál, néz hogy honnan szól a zene, nézi az autókat...aztán észrevesz és kiesik a szeme,aztán még nyomok neki egy egykereket... ![]() ![]() -végszónak én azt ajánlom neked vegyél a mediamarktban 3000ért egy fülhallgatót és építsd be a bukódba, így élvezhető is lesz a zene nem csak feltűnő! Üdv:Márk
hello?
lenne egy kérdésem ![]() Hol szereztek mii erösitöt a motorokhoz? bekötn no problem mert szerelö mühelyünk van csak egy ár kéne h kb mennyi egy ilyen
Lehet kesziteni egy 12 voltos erositot???
Egy robogoba szeretnek hangfalat beletenni es mp-3rol menne a zene. De kellene erosito. Megkerlek reszletesen irjatok le hogy hogyan csinaljam a hangfallal es az erositovel??? Az aramellatara az akksibol gondoltam.
Ezt a hangrendszert ugyanigy robogoba is belelehet szerelni???
Es az erositot honnan lehet venni vagy csinalni kell??? Egy mono-t szeretnek az ules ala es csak allva hasznalnam.
hali
legegyszerűbb ha veszel számítógép hangfalat olcsó/jó/készen van max kivezeted a hangszórókat oda ahova kell ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |