Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Felmágnesező készítése
Témaindító: davidovics, idő: Jún 19, 2010
Témakörök:
Sziasztok!
Ezt a témát azért nyitottam mert szeretnék egy felmágnesezőt,de mivel ilyet nem lehet csak úgy venni ezért hajlok arra,hogy építsek egyet csak az a gond,hogy nem tudom hogyan kezdjek hozzá,ezért kérném a segítségetek.(pl:milyen erőnél mágneseződik,jó tanácsok,stb.)
Hali!
A legegyszerűbb megoldás egy másik mágnessel , vagy villanó cső is felmágnesez.
Google: első találat. Nem értem, ilyet akarsz, csak elektromágnessel?
egy trafót szétszedsz, kiveszed a vasmagját, a szekunder oldalába egyenáramot vezetsz és amit fel szeretnél mágnesezni beledugod a vasmag helyébe, nekem ez a bevált módszerem, beleépítettem egy dobozba van rajta egy gomb beleteszem pl a csavarhúzót megnyomom a gombot és már tapad is a csavarhúzó
Szia!
Végy egy nagy keresztmetszetű vezetékből készített ketercset, tedd a közepére a felmágnesezendő tárgyat és rögzítsd jól. A környékről tegyél el minden mágnest és fémet, ami nincs rögzítve. Közben tölts tel egy nagykapacitású kondenzátort. Kapcsold rá a feltöltött kondenzátort a tekercsre. A felmágnezésnél a kialakuló mágneses tér erőssége számít, nem az időbeli lefutása.
Ez nagyban függ a felmágnesezendő tárgy területétől és anyagától.Valóban az egész alapja egy nagyon erős DC elektromágnes,ami az adott tárgy felmágnesezését impulzus üzemben akár többszáz kW-nyi energiájú mágneses erővel hozza létre,igaz ez mágneskészítésnél,de például itt láthatod hogyan is csinálják ezt élesben.
Üdv!
Értem.
Akkor ha minden igaz akkor nagy keresztmetszetű tekercsnek jó lesz egy mosógép reléje vagy egyéb tekercs,és erre rá kell kötnöm egy pár száz W-os PC tápot(["magas" A szám 12Von]persze áramkorláttal,mert nem szeretném ha tönkre menne),na meg egy mágnesezhető fém. Ha tévedek írjatok,amúgy meg köszönöm nektek ezt a rövid,de nagyon hasznos témát.
Szia!
Köszömöm a pontokat... Az áramkorlát ellened fog dolgozni, azaz csökkenti a maximális mágneses erőtér intenzitását. Inkább tölts fel egy 4700 - 10000 µF kondenzátort 12V-ra, majd kapcsold rá a terercsre... Ha nem elég erős a felmágnezettség, emelni lehet a feszültséget és a kapacitást, de vigyázni kell a kapcsolóra - ide valami nagyáramú példány kell... A kondenzátoroknál a maximális töltő / kisütő áram értékét tartsd be - egy nagyteljesítményű soros ellenállás segítségével. A rögzítés sem elhanyagolható, ekkora áramnál a mágnesezendő tárgy leugorhat az asztalról...
A mosógép reléje vékony huzalból van, PC tápról mA-eket fog felvenni. Bár 1 csavarhúzót fel lehet vele mágnesezni.
Ha másra szeretnéd, ennél komolyabb kell. Nagyobb mágneskapcsoló tekercse, Higanygőzlámpa fojtó a régebbi EI magos fajtából... Majd ezekre legalább 300 V-ra töltött kondit rásütni.
220as motor(1,2kW teljesítményű)tekercse?
300V nem lesz akadály.
Köszi a tanácsokat-ha minden jól akkor a jövő héten már gyártogatom a mágneseimet.
Motor tekercsét nem nagyon tudod használható állapotban kiszedni és a sok kicsit összerakni használható formára.
Ami igazán jó lenne, felvonó vagy daru egyenáramú fékmágnes tekercse. Jó vastag huzalból X-ezer menet, 10-15 cm átmérőjű és 20-30 cm hosszban, benne a vas köpenyben. De láttam már harangkötél rángató mágnestekercset is. Úgy másfél m hosszú, 20 cm külső átmérőjű. Pontosabb adatokat nem tudok.
De én nem a forgó részre gondoltam, hanem a körülötte levő elektromágnesről aminek összesen 4 kivezetése van,de 10000 menet legalább van rajta.
Szia
Amit Stadi be linkelt az annyival tud többet hogy nem csak felmágnesez hanem leveszi a mágnesseséget(demagnetizál)mondjuk ha csavarhuzót akarsz mágnesezni nem egy hátrány,nekem is ilyen van
Egy 230V 1.2kW teljesitményű motor állórésze kizárt, hogy 10000menetből álljon. Jóval kevesebb, még ezer sincs.
Egyébként valóban kétfajta módszer van: igen sok menet, és viszonylag kis áramerősség, vagy többezer amper és nagykeresztmetszetű huzalból készült pár menetből álló tekercs.
Elnézést nem 10000 menet hanem 1000 menet egy álló tekercs és abból van kettő.
Így kell kiemelni nem pirossal, az a mienk..köb..
Elnézést csak nem láttam sehol feltüntetve,hogy nem szabad pirosat használni,de egyébként már rég óta érdekel,hogy mi az a köb...?
Bocsi,de ezt most nem értem mert privátot nem kaptam itt most te írtál vagy rád kéne gondolom,vagy a modira?
(Ja megnéztem már,hogy te vagy a modi,de csak utólag ezért módosítottam most)
Üdv!
Én régebben szórakoztam hasonlóval: vastag vezetékből csináltam egy hosszúkás tekercset, feltöltöttem 5000µF összkapacitást úgy 200-300V-ra és kisutöttem őket, miközben a tekercsben szeg, és hasonló finomságok voltak. Volt amelyiket szabályosan kilőtte. De a csavarhúzók máig mágnesesek. Mondjuk a kapcsolással van baj, mert a drótösszeértetéssel sok energia elvész a szikra létrejöttekor. Erre nincs valakinek valami megoldása?
Én is a szikra megszüntetésén gondolkodok.(mellesleg nem len jó,ha a szikrák miatt lángra kap a lakás)
Nem lesz az jó, mert ha nincs dióda vagy tirisztor a körben, illetve az ohmos ellenállások kicsik rezgőkör alakul ki, és gyakran lemágnesező lesz felmágnesező helyett.
A jó út valóban ez, de tirisztoros (esetleg IGBT+D, MOSFET+D) kisütéssel.
Ezért is tirisztor kell, azzal a legegyszerűbb. Esetleg IGBT vagy MOSFET. Utóbbiakhoz, hogy ne jöhessen létre rezgőkör ,illetve az IGBT ne menjen tönkre, soros dióda is kell, meg meghajtó áramkör. A tekercs méretét, alakját, pólusszámát a felmágnesezendő tárgy is gyakran megszabja.
Lenne egy pár kérdésem:
-Kapcsolási rajzot tudsz adni? -Amúgy vasmag kötelező vagy elhanyagolható?(vagy jó helyette berakni amit mágnesezni akarunk) -Mekkora teljesítménnyel csináltad? -Mennyibe fájtak a kondik?
Nos kapcsolási raj nincs, mert az elektronika egyszem tirisztorból áll jelenleg...
A kondikat kaptam, a tirisztort úgyszintén. Légmagos tekercscsel nem próbáltam még, a linkelt képen látható vasmagos szerkezettel viszont igen. Lapos tekercscsel, melynek közepén ~50mm lyuk volt, a tekercsmagasság~15mm is mágneseztem kisérletképp hangszórómágnest, de itt a mágnesgyűrű mindkét oldalára tettem vaspogácsákat, és az egészet pillanatszorítóval rögzítettem, az asztalhoz... Fontos, mert különben repül az egész miskulancia. A vasmag jó erővonalvezető mindaddig míg nem telítődik, ezért érdemes minél nagyobb keresztmetszetet alkalmazni. Alakos, íves mágnesezendő daraboknál elengedhetetlen a használata. A kondikban tárolt töltés max 1kJ lehet, ez már nagy energia házi körülmények közt. A kondibank töltését egy (eredetileg más célra használt) sajátkészítésű generátorral végeztem, amit kis villanymotor hajtott. A tirisztor indítását puritán módon egy 9V elemről egy ellenállás közbeiktatásával végeztem. Maga a tárcsatirisztor akár 10kA áram kapcsolására is alkalmas impulzusüzemben.
Kösszi a válaszokat.
Azt még elfelejtettem megkérdezni,hogy két tekercset láttam képen és azt szeretném tudni,hogy párhuzamosan/sorosan vagy,hogy vannak kötve?
Ezeket sorosan kötöttem, figyelve a kivezetések bekötésére,nehogy egymás ellen dolgozzon a két tekercs.
Tudnál nekem készíteni egy rajzot amin rajta van a kettő tekercs illetve ahogy össze vannak kötve?(csak mert nem tudom,hogy hol milyen mágneses tér lesz)
Közelíts gyakorlatiasabban a feladathoz.
Készítsd el a tekercseket, fűzd fel a vasmagra, és tápegységből, vagy más egyenáramú forrásból adj rá áramot, egy sorosan kötött izzón keresztül. A vas polaritását egyszerűen ellenőrizheted egy kis mágnes, vagy ha van, akkor egy iránytű segítségével. Nem árt, ha előzőleg némi irodalmat keresel az elektromágnesekről. |
Bejelentkezés
Hirdetés |