Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zöld lézer

Témaindító: Valteri, idő: Márc 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 76
(#) Collector válasza Szebence hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Valószínű valami hasonló dolog lehet.
(#) Szebence válasza Collector hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Értem! Még csak 1 zöld lézert szedtem szét, azt is régebben, most nem tudom, hogy az egész optika, minden a réztömbben van, vagy nem. Arra akarok kilyukadni, hogy szétszedhető-e és meglehet-e piszkálni a kristályokat, vagy ha már megbontom, nem lehet összerakni...
(#) villámkéz válasza Szebence hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Nemrég én is vettem egy 200 mW -os zöldet, ami valójában nem éri el ezt a teljesítményt, max. 50-80 mW -ra becsülöm azok alapján a videók alapján, amiket a színvonalasabb gyártók ugyanilyen névleges teljesítményű lézereiről láttam. Igaz, nem is került 80e-150e Ft -be, mint a WickedLasers vagy a Dragonlasers félék, ez csak 13e Ft volt.

Nekem eddig, kb. 1 hónap (nem túl intentzív) használat után még jól megy, nem vettem észre, hogy halványult volna.
Egyszer nekem is ijesztően legyengült a fénye, de mint kiderült, az elemek nem elég erősen szorultak benne, ez okozta. Miután alaposan kitömtem alufóliával, sokkal jobb lett. Mechnanikai kivitelezés tekintetében nem egy csoda. Arra is vigyázni kell, hogy ne működjön túl sokat egyfolytában, az túlmelegíti, és tönkremegy, mert nincs elég hűtés (érts: semmilyen) a lézerdiódán.

Nekem a fő problémám vele egyrészt az, hogy olyan szinten pontatlanul van beállítva a dióda állásszöge, hogy kb. 10(!) fokos szöget zár be egymással az optikai tengely és a tok mechanikai tengelye, így amikor valamire ráirányítom, véletlenül sem ott jelenik meg a folt, ahol várom.

A másik bajom, hogy a lencséje vagy nagyon rossz minőségű, vagy nincs fókuszírozva rendesen, mert kb. 100 méter távolságról már egy fél négyzetméteres paca a folt képe. Ennél azért jobb fókuszt vártam. Sajnos szétszedni nem nagyon lehet anélkül, hogy kárt okoznék a burkolatában, ezért nem is tudom megpróbálni a javítását.

A biztonsági témához:

Szeretem a lézereket, de valójában logikus döntésnek tartom a hatóságok részéről a tiltásukat és a korlátozásukat, mert ha mindenki ilyenekkel rohangálna, szerintem már nem lenne ember a városokban ép retinával, hacsak nem tennék az utcai ruházat kötelező részévé a hegesztőmaszkot vagy lézer-protektív szemüveget. Én rendkívül elővigyázatos és óvatos fajta gyerek vagyok, de még így is előfordult, hogy véletlenül egy tükröző fémtárgyon vagy csempén átfutott a lézerem sugara, ami több tárgyról megpattanva valami teljesen váratlan szögből egy vakító éles foltot vetített a lakás olyan részére, ahol nem vártam.

Ami engem illet, legszívesebben betiltanám az üvegből készült sörös és üdítős palackok forgalmazását is, miután pár napja egy tréfás csoport a Gellérthegy egyik kilátójából kihajított pár üveget, amik közül az egyik kb. két méterre a barátnőmtől és tőlem robbant szét, miközben a rakparton sétáltunk. Valójában a plüssállatokon, a tamponon és a fültisztító pálcikán kívül nincs olyan tárgy, ami kellőképpen hülye vagy gonosz emberek kezében ne válhatna fegyverré, de ez már offtopik.
(#) Collector válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Idézet:
„Arra is vigyázni kell, hogy ne működjön túl sokat egyfolytában, az túlmelegíti, és tönkremegy, mert nincs elég hűtés (érts: semmilyen) a lézerdiódán.”

Már hogyne lenne hűtés a diódán. Sárgaréz, vagy alu tokjuk van, ami ezt a kis hőt el tudja vezetni. Ezek a pár tíz mW-os lézerek nem mennek tönkre ettől, én már üzemeltettem 10 percet is egy régebbi pointerem, ráadásul úgy, hogy a hátulja nem volt rácsavarva (tápról ment).
Idézet:
„A másik bajom, hogy a lencséje vagy nagyon rossz minőségű, vagy nincs fókuszírozva rendesen, mert kb. 100 méter távolságról már egy fél négyzetméteres paca a folt képe. Ennél azért jobb fókuszt vártam. Sajnos szétszedni nem nagyon lehet anélkül, hogy kárt okoznék a burkolatában, ezért nem is tudom megpróbálni a javítását.”

Szándékosan készítik így, kb. 1.2mrad divergenciával, pont azért, hogy távolabb ne legyen annyira veszélyes.
(#) Szebence válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Értem! Köszi a válaszod!
Nekem is van egy 10 és egy 30mW-os nekem is azzal volt csak problémám, hogy az elemek lötyögtek benne és nekem is ki kellett tömnöm. Én a 10mW-osat elég sűrűn használtam lasershow-ba, de minden probléma nélkül bírja a gyűrődést, igaz én teljesen kibeleztem és magát a rézházat egy nagy alutömbbe paszíroztam bele.
Nekem nincs baj a fókuszálásával, nálam 100 méter után sem olyan óriási a "pötty" (folt) mint neked.
(#) villámkéz válasza Collector hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Idézet:
„Már hogyne lenne hűtés a diódán. Sárgaréz, vagy alu tokjuk van, ami ezt a kis hőt el tudja vezetni. Ezek a pár tíz mW-os lézerek nem mennek tönkre ettől, én már üzemeltettem 10 percet is egy régebbi pointerem, ráadásul úgy, hogy a hátulja nem volt rácsavarva (tápról ment).”

Igaz, a réz tömb is hűt, de valamiért ráírják a használati útmutatására is, hogy a felmelegedési idő kb. 5 perc. A 100-200 mW fölötti, komolyabb zseblézereken már szokott lenni egy elég nagy hűtőbordázat, ezek többnyire vastagabbak is.

Én még nem mertem tápra tenni, mert egy régi, 5 mW -os lézeremet már sikeresen kiégettem így. Szerinted egy stabilizált, 3V -os tápról biztonságosan meg lehet hajtani a két db, 1.5 voltos elemmel működő zöld lézerpointert? Tudom, hogy a lézerek extrém érzékenyek a legkisebb túláramra is.
(#) Szebence válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

A feszültség és az áram nem ugyanaz....
Stabil 2,7V-ot adj a lézered áramgenerátorára, neked csak ennyi a feladatod... Stabil, szűrt táp kell neki, az áramot meg a saját áramgenerátora állítja be. Az áramra kevésbé érzékeny mint a feszültségre...
1-2mA plusz/mínusz lényegtelen, de pár tized volt eltérés felfelé kinyírja a lézert, ha meg kevesebb, akkor meg nem kapcsol be...
(#) villámkéz válasza Szebence hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Na jó, azért lehet, hogy túloztam kicsit, 100 méter alatt még nem terült fél négyzetméterre, inkább csak egy 15 centi átmérőjű paca lett. Lehet, hogy tényleg szándékos a pontatlansága, de szerintem inkább a kínai ipar minőségi kritériumrendszerének gyümölcse.

Ha szerzek egy másik hasonlót, esetleg én is nekiállok kicsit belebarkácsolni, mert ez a fókuszhiba és a ferde tengely bosszant, csak amíg ez az egy van, inkább nem kockáztatok, örülök neki, hogy ezeket leszámítva szépen működik.
(#) kasas válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

szerintem állíts azon a lencsén mer lehet hogy hanyagul van beállítva (a kínaiak) ,de ha extrém kollimálást akarsz végezni akkor kihajítod azt a lencsét és elé építesz egy nagyobb átmérőjű + nagyobb fókuszú lencsét pl valaminek az objektívét pl távcső.
(#) Collector válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Idézet:
„Igaz, a réz tömb is hűt, de valamiért ráírják a használati útmutatására is, hogy a felmelegedési idő kb. 5 perc.”

Jah, hogy azt higgye az ember, hogy itt aztán van teljesítmény, amit a brutális 500mW-os zöld lézere, amit ráírtak, le kell, hogy adjon, persze mindezt 2 kis AAA akksiról.
Az összes AAA elemmel működő zöld lézer nem több 30-40mW-nál. A 100mW-os zöldhöz való 1W-os dióda pedig már elég rendesen fűt, oda teljesen használhatatlan ez az 1 centi vastag pointer kialakítás.
200mW-ról meg ne is beszéljünk, mert 2W-os diódák közül a legolcsóbb is 20 ezer forintnál kezdődik, ami ráadásul C-mount, míg a gyártó összehoz egy ilyet, a költségek elérik a 100 ezer forintot is.
Persze össze lehet hozni gyengébb diódákkal is, de ahhoz meg jó drága Nd:KGW meg mindenféle újabb kristályok kellenek, ami esetén még 2x ennyi lenne az ára.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Elkészültem nagyjából egy kis összefoglalóval zöld lézer ügyben. Bővebben: Link
A kristályokról elég problémás bármilyen adatot is írni, mivel minden gyártó máshogy adja meg. Majd ha kiigazodom köztük, lehet a hatásfokokat is leírom.
(#) Collector válasza Predator752 hozzászólására (») Jún 17, 2010 /

Ennek a kék lézer topikban lenne a helye. 445nm 1W.. azért halálosról nem kéne beszélni. Lassan viszont nagyon olcsóvá válnak ezek a cuccok.
(#) Roy Jones válasza Predator752 hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Nem túlzás ez egy egész picikét?
(#) Georgee válasza Collector hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Tetszik a leírás, szerintem irhatnál egy cikket id e a HE-re is!
(#) Collector válasza Georgee hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Minek, ha már van máshol?
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Bővebben: Link
Na, csináljanak ilyet pointerbe. Ez legalább 100W zöld(sárga), rézgőz lézer.
(#) kasas válasza Roy Jones hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

-de egy kicsit túlzás az ára mert ha azt veszed hogy ha csak bontásból szerzik a lézert már akkor 5x ös a hasznuk vele 1db spiderIII on de ha meg magától a gyártótól akkor 10x es vagy ki tudja mennyi mert képzelheted hogy mennyibe kerül egy dióda előállítása úgy $1 és ez vonatkozik majdnem az összesre !
(#) villámkéz válasza kasas hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Az árak az igényekhez igazodnak, nem az előállítási költségekhez. Mivel az emberek nem tudnak házilag előállítani ilyen lézert, vagy csak nagyon kevesen, kénytelenek megvenni 200 dollárért, ha kell nekik. Ilyen alapon egy mikrokontroller előállítási költsége is kb. ötvened vagy századrésze az eladási árának, mégis nagy piaca van, a parfümök meg még ennél is nagyobb haszonkulccsal kerülnek ki.
(#) kasas válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Attől még hogy otthon nem tudnak előállítani valamit azért nem kéne irreális áron (usa ban is) árulni azokat a cuccokat mert úgy még kevesebbet tudnak eladni mintha olcsóbb lenne ,egy szóval a sok kis 5mw os kulcstartón többet kerestek anno mintha ma eladnak 1000 spyder t .Meg a 100mw os dvd lézert is árulják 190dollért hát az se semmi.
(#) villámkéz válasza kasas hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Valójában még egy okáról hallottam ennek az árnak: hoztak valami rendeletet, ami minimalizálja a valahány (talán 5) mW fölötti teljesítményű lézerek árát, hogy ha már nincs engedélyhez kötve a vásárlásuk, legalább ne vehessen minden ovis hazafele a bazárban, hogy megvakítsa a tanítónénit, vagy egy utasszállító repülő pilótáját... Nem mintha az a 200 dollár visszafogna valakit, akinek nagyon kell.

Egyébként szerintem célszerű lenne egy olyasmi bevezetése, mint a fegyvertartási engedély, csak lézerre. Egyfajta jogosítvány, aminek a megszerzése bűntetlen előéletet, egészséges idegrendszert, alkohol- és kábítószermentes életet, és bizonyos alapismeretek megszerzését feltételezné.
(#) nagy hoho válasza Collector hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Sok hasznos információt olvastam a cikkedben, köszönöm!
(#) kistehenke hozzászólása Jún 21, 2010 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy zöld gázlézer javításában,aki tud segíteni kérem jelezze. pl:a csövet ki tisztítani megtölteni,és kellene egy tirátron tg500/16 vagy nagyobb,kb 3w tud a cső!
Köszönöm
(#) horcsab válasza kistehenke hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Milyen hosszú a cső?
(#) David.zsombor hozzászólása Jún 21, 2010 /

Sziasztok aki zöld lézert (5mv) akar venn az nézzen fel a vaterára 2-3k ért már egész jók vannak 2db AAA s elem ről működik így sokkal tartósabb mint a 3db LR44 es és olcsóbb is az üzemeltetése.Bővebben: Link
(#) kistehenke válasza horcsab hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Helo!1m a cső a tirátron tgi500/16
(#) horcsab válasza kistehenke hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Képet tudsz felrakni róla?
(#) kistehenke válasza horcsab hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

A hétvégén mert vidéken dolgozom!
(#) kistehenke válasza horcsab hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Az ígért képek!
(#) kistehenke válasza horcsab hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Még egy pár kép és ilyen rózsaszín kellene
Következő: »»   45 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem