Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A lényeg a kreativitás. De távlatban inkább egy fojtó.
Nem biztos, hogy a kisebb graetz jobbban fog szólni! Termikus torzítás miatt jobb a 10-100-szorosan túlméretezett félvezetős egyenirányító. Pénzben meg manapság már nincs nagyságrendi különbség...
Tudom, hogy jobb a fojtótekercs, de mivel a hálózati trafó jóval nagyobb feszültséget ad le a szükségesnél, letekerni pedig nem akartam belőle, így maradt a CRC szűrő. Nem is a jobb hangzás érdekében akarom a Graetz-et lecserélni, hanem a könnyebb elhelyezhetősége miatt.
Megszólalt a drótkupac (6C4C SE). Egyenlőre csak az egyik oldal. Egy órát hallgattam, de már most szebb hangja van, mint a Williamsonnak, tisztábbak a magasak, dinamikusabbak a mélyek és talán lejjebb is megy. Miben változhat a hangja hogyha vastagabbra tekerem a kimenő primerjét? 0,21-es helyett olyan 0,35 körülire?
Ez nagyon szép lessz , látom minőségi alkatrészekkel lessz ,van építve!
![]()
Köszi, igyekszem felnőni hozzátok itt a fórumon.
Megpróbálom úgy építeni,hogy a külalak passzoljon a belvilághoz. A fémipari munkákkal kapcsolatos tudásom még nem tökéletes, de sokat tanulok az építések alatt.
Precizen megtervezett erősítő lessz azt látni . Nincs azzal a fémipari munkával sem semmi gond .
Bár csak tudnék lassabban dolgozni akkor talán tudnék szebbet is de ez a betegségem ezért az én cuccaim olyanok amilyenek ! ![]()
Néztem a munkáid, irigykedem milyen szépen szálba vannak húzva a cuccok,látod ez nekem nem sikerült.
Én viszont igen lassan dolgozom, egy ilyen erősítő 4-5 hónap alatt áll össze.Ha valami nem olyan mint amilyennek szeretném, módosítom menet közben, extrém esetben elölről kezdem a dolgot. Főleg az alkatrészbeszerzés problémás néha,ez is plussz idő.
Milyen trafók lesznek benne?
A hálózati trafó egy bontott 350W-os Power-One táptrafó, a szekunder oldal újratekercselve a szükséges feszekkel.
A kimenők SM85A-k. Az Ágoston féle ECC82-es csövekkel felépitett verziót készitem, a tápegység viszont áteresztőtranzisztoros lesz.
Így már ismerős, egyszer már feletted a képeket. Te tekerted a kimenőket?
Nem, szakemberre bíztam,jobb ha ilyen melót Ő csinál.
Ha Én tekerném, még most sem lenne kész ![]()
Sziasztok!
6n13sz-el én is építettem annakidején cirklotron elrendezésű végfokot, amit aztán a meghajtás átalakítása után PP katódkövetővé alakítottam. 170V tápfesszel és -Ug-vel ment a vég, a meghajtás 2db E88CC-vel működött Williamson kapcsolásban. Sokáig hallgattam ![]() Én az erősítő bemenetét mindig az előlapon, a kimenetét pedig a hátlap közelében helyezem el, így biztosítom hogy minél kisebb jel juthasson vissza a kimenetről a bemenetre. A feszültségerősítést pedig a szükségesnél soha nem tervezem nagyobbra, ez több szempontból is előnyös... Bocs, hogy ezt a gyakorlatot/tapasztalatot megosztottam Veletek, remélem nem (nagy) baj :no:
Jópár év távlatából nem egyszerű előkeríteni a rajzot, de ha sikerül...
Jól emlékszem például arra, hogy a meghajtás 400V-ról dolgozott... Kimenő szinten pedig egyáltalán nem volt igényes a cucc, nevetségesen kicsi trafóval iis kedvezően dolgozott, bár a mélyátvitel mindig jobb volt mérve, mint hallgatva ![]() 6W RMS-t tudtam az alulillesztett kimeneten mérni, de meggyőző volt a a hangja...
Nem is kell. Inkább kérdezek:
1. Katódkövető Push-Pull-nál szintén 1/4 Raa-ra kell illeszteni, mint PPP-nél? 2. Fűtés-katód határfesz hogy jelent problémát? 3. Csak A osztályban működhet? Előre is kössz.
Szia
Kíváncsi volnék a részletekre: Milyen kimenőt csináltál a 6C4C SE-hez, és milyen vasra? Milyen kapcsolást építettél meg? 6SL7GT van előerősítőnek? (Ezzel szokták hajtani a 300B-t is) Kb. hány Watt jön ki belőle színuszosan, mértél már valamit? A Williamson is SE, vagy a hagyományos W. meghajtás? (Bocsi hogy ennyit kíváncsiskodok... :hide: ) M-még esetleg egy képet feltennél a kupacról? :hide: Szerintem, ha vastagabbra tekered a kimenő primert, akkor nagyobb áramot kibír, meg kisebb lesz a rézveszteség. Nagyobb lehet a végcső katódárama, és minél több áramot engedsz át a végcsövön annál melegebb, és lágyabb a hangja. (Mondjuk akkor az előmágnesezés is nagyobb lesz.)
Ha rákeresel a képek közt azokra, amiket rhesus23 tett fel, látni fogod a rajzot. Úgy tudod megkeresni, hogy a fényképező ikonra kattintva, ezt írod be a keresőbe: * topic:986 user:rhesus23 . Így mindenki képei közt tudsz keresgélni.
Én 300B meghajtásnak legtöbbször ECC99-et (6N6P) láttam, de ez ugye rajztól függ.
Szia!
Egy régi szilíciumos EI magra tekertem (részletek pár oldallal vissza). A kapcsolást Márk belinkelte. Az orosz 6H8C-t használom a meghajtófokozatban. Nem tudom mekkora lehet a teljesítménye, 3Wattnál biztosan nem több, de ha ez 3 akkor a Williamson nem 12, hanem jóval kevesebb. A Williamson PP, az szintén orosz 6P3S-el ment, az az Ágoston Úr könyve szerint épült. Teszek fel képet. Ne ijedjen meg senki ez még csak deszkamodell, kap majd egy végleges dobozt is. ![]() Te, hogy állsz vele? Ha jól tudom Te is szeretnél hasonlót.
Nagyon szép kis erősítő lesz!
![]() Remélem a talin meg lehet majd hallgatni. ![]() A nyák saját tervezés?
Az ellenütemű katódkövető érdekes áramkör. Elméletileg az lenne az igazi, ha a földelt katódhoz számított Raa-t tudnánk a katódkörben biztosítani, ám az ekkor szükséges hatalmas értékű rácsvezérlőfeszültség előállításának nehézségei miatt kompromisszumot kell kötni... A kisebb terhelőimpedancia miatt fellépő páros harmonikusokat az ellenütem úgyis kioltja
![]() Tehát én olyan 2Ri-t javaslok a katódok közé kötni (az én értékeimre már nem emlékszem sajna). A fűtés-katód feszültségtűrése a szóbanforgó csöveknek (6N5SZ,6N13SZ,6AS7,ECC230,6080) általában nem jelent problémát, mivel 300V a gyári adat, lévén tápcsövek ![]() Az A osztályhoz érdemes ragaszkodni, mivel eleve kisebb impedanciára illesztünk, mint kívánatos lenne...
PCL 85-el triódás kötésben építhető jó erősítő, pentódás kötésben nem érdemes gondolkodni, mert a segédrácsfeszt nagyon alacsonyan kell tartani (nem lesz nagyobb teljesítmény ez miatt, mint triódásan), hogy a görbeseregen látható behúzások ne rontsák el az átvitelt. A három kapcsolás csak abban tér el egymástól, hogy a második és a harmadik esetben hidegítő kondenzátorok helyett pozitív visszacsatolást alkalmaztam a megfelelő erősítés elérése érdekében. A 300-320 V tápfeszültség szükséges, alacsonyabb táppal kevés a leadott teljesítmény. 6,5-8,5 K Ra fekszik legjobban a "szösszeneteknek". Én 6,7 K/8 Ohm kimenővel (valamilyen rádió kimenő) 319 V táppal 2,2 W-ot, TV kimenőkkel 1,5 W-ot értem el (ezek 4 ohmosak voltak, 4 és 8 ohmmal is 1,5-2 W között adak le). Ez nem rossz teljesítmény, triódásan nem tud többet a PCL86 sem.
![]()
Oppá, nem jó feszültségeket írtam fel az első kapcsolásra, ezek a feszültségek a pentódánál 2,2 K-s katódellenállással vannak, 1 K-val 29-30 volt van a katódon, és 310 V az anódon.
Köszi, a találkozóig szerintem be tudom már fejezni,
és vinném is. A panel saját tervezés, ha valakinek kell a nyák rajz, akkor küldöm.
Meghallgattad már hogy milyen hangja van? Én is csináltam egy triódás SE-t meg egy PP-t is és szerintem nem volt rossz hangja, de komolyabban nem tudtam összehasonlítani, mert nincs normális hangfalam és kimenőm, utóbbiból talán már a héten lesz minőségibb.
Én ez alapján állítottam be a munkapontot, de ha jól emlékszem nemnagyon kaptam olyan értéket amit számoltam. A trióda résznek nem lesz sok a 2V? IA/UG grafikonnál a 2V már rég nincs az egyenes szakaszon. Ha végzek a táptrafó tekeréssel akkor megépítem valamelyik pvcs-os kapcsolásodat.
Mostanra került hallgatható állapotba, nagyon jó hangja van. Volt egy kis gondom a fűtéssel, mert sehogy sem sikerült 17 V körüli fűtőfeszt előállítani a deszkán lévő trafómból, hiába egyenirányítottam, szűrtem a renedelkezésre álló 2*6,3 V-ot (14,5 V lett csak), végül fesz. kétszerezőt csináltam és így megvan a 17,5 V. Végülis a második kapcsolást építettem meg, annyi változtatással, hogy betettem egy 22 nF-os kondit a pentóda 1 K-jára némi kompenzációs céllal, és kicsit kevesebb tápfesznek való van csak a trafón. A kimenőtrafók a deszkára bevésett kicsi Orionok lettek.
Kétség nem fér hozzá, érdemes a "mostoha" (PCL85) csővel is építkezni (triódás kötésben), nem rosszabb a 86-osnál sőt, mivel átnyomja a mélytartományt is tisztességgel a "csóró" TV kimenőkön is, triódásan valószínűleg jobb választás a 86-osnál. ![]()
Ezt jó látni egy még filléresebb csőből épül jó hangú erősítő, lehet én is kipróbálom majd, és ha hallatva, és mérve is jó, kap dobozt is.
![]()
Sejtettem, hogy nem olyan rossz cső ez, még ha sokat annak is hiszik. Keress egy régi videótrafót, nekem van egy és az egyik szekundere kereken 17,5V-os. Én így használtam a csövet, alacsonyabb tápfesszel és katódfeszültségekkel, mint te. Erre is bontott hangkimenő volt rákötve.
Először én is próbáltam hasonló kapcsolást, hasonló tápfesszel (csak nvcs. mélkül), de csak fél W körül tudott a trafóimmal, igaz az nagyon jól mutatott a szkópon (nem hallgattam meg, mert legkevesebb 1,5 W volt a cél, és csak kupac szinten volt, monóban). Aztán elkezdtem emelni a tápot (két lépésben), végül 300 V környezetében lett a legjobb (és még tartani lehetett a disszipációt). A megfelelő érzékenységhez hidegíteni kellett legalább a pentóda katódját. Holnap még megpróbálom én is egy kisebb impedanciásra belőtt meghajtással, úgyis akarok néhány négyszöges mérést is csinálni.
Üdv! PCL85-el már én is szerettem volna barkácsolni de csak 1 csövem van. PCL84 viszont van 2. azokból nem lehet valami hasonlót csinálni?
Abból is lehet természetesen, itt van pl. ez.PCL84SE
|
Bejelentkezés
Hirdetés |