Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   54 / 107
(#) kristikoma hozzászólása Jún 21, 2010 /

Mindez nagyon jó, nem áll szándékomban ezt a kisvárost lefedni, de pár 100 méterre jó összezavarni néhány vevőt Közben megadta magát a páka, venni nem tudok, mert nincs egy vasam se... Egyébként azon gondolkodtam, hogy a PL 500 és "rokonai" jók-e QQE cső helyett?
(#) kormoran hozzászólása Jún 22, 2010 /

Szerintetek mennyire nehéz kezdőként összerakni ezt a KIT-et úgy, hogy működjön is? (mert összerakni eddig mindent sikerült, de működésre bírni már nem mindig )
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Nem kellene semmilyen végerösítő, elég a céljaidhoz egy olyan, mint amit szendi001 készített.
A QQE sorozat csövei kettös (iker) csövek, a szimmetrikus jelerősítés miatt, és kifejezetten nagyfrekvenciás teljesítményerősítésre készültek, (100 - 500 MHz), a PL csövek pedig nem, nem helyettesíthetők egymással. PL csövekkel max 30 MHzig lehet használni.
(#) pucuka válasza kormoran hozzászólására (») Jún 22, 2010 / 1

A kit úgy lett összeállítva, hogy könnyen megépíthető legyen, persze kellő gondossággal. Kezdéshez nagyon is megfelelő. Persze az élesztésnél felléphetnek gondok, de hát a gyakorlatot valahogy meg kell szerezni.
Nulláról indulva műszerek, és gyakorlat nélkül sokkal nehezebb.
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Rendben van, viszont ma hangolgattam csöves rádióvevőmet, mikor a telefonon keresgéltem, hol járhatok, megjelent a modulálatlan jel . Elkezdtem elnyomni a románokat, kb. 15-20 m-ig sikerült Egyébként az EF 80-as csöveket meghagyom máskorra, inkább használok a maradék E83F ipari csövek közül kettőt.
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Én inkább meghagynám az EF 80 -at a játékba, az E83F sokkal jobb hangfrekis célokra.
(#) kormoran válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Akkor lehet hogy a közeljövőben szerzek egy ilyet, azt írják hogy ,,Magas érzékenység még 200 m-ről is", az már nem kis távolság (legalábbis nekem ).
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Na jó, inkább valahogy nekiállok megcsinálni, majd kész lesz... egyszer De akkor beszámolok arról, hogy sikerült, van egy haverom a közelben, ha ott itűnően hallja azt, amit tranyóssal nem, akkor nem nagyon fogom bekapcsolni, még megbüntetnek Antenna már kész van, már csak ez hiányzik.
(#) kormoran hozzászólása Jún 25, 2010 /

Üdv!
Sikerült szerezni végre egy olyan transzmittert, ami elemről is működik nem csak szivargyújtóról. Szét is szedtem (azért hogy egy nagyobb antennát tegyek rá, így növelve valamennyire a hatótávot), de az antennáját nem igazán találom. Néhány kép:
Kép1
Kép2
Kép3

A fehér vagy a piros vezetékre tippeltem, de nem vagyok benne biztos. Mindhárom szál a jack dugós vezetékbe fut. Szerintetek melyik lehet az antennája?
(#) kristikoma válasza kormoran hozzászólására (») Jún 25, 2010 / 1

Ennyi SMD alkarész mellett nehogy azt várd, hogy majd megmondom... De szerintem a fehér lesz az, mert a piros a tápfesz. +-a!
(#) kormoran válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Kössz a segítséget.
Kiforrasztottam a fehéret és raktam helyette egy 80 centis rézdrótot, lakásban ugyanúgy szól, néhol recseg ha pl. fal van a rádió és az adó között, holnap kipróbálom szabad terepen hogy meddig megy el.
A piros vezeték nem az elemhez kapcsolódik, hanem a jack bemenethez. Az elemtartóhoz a két alsó képen bekarikázott két hajlított drót kapcsolódik.
(#) kormoran válasza kormoran hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Kipróbáltam, 10 méternél szabad terepen sem lehetett messzebb fogni, úgy tűnik nem vált be. Amúgy érdekes, hogy a dobozán az állt hogy ,,full stereo sound", és csak monóban ad.
(#) pucuka válasza kormoran hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Hát, ez csak egy sok LED -el felturbózott nagyranőtt poloska.
(#) gaben62 válasza kormoran hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Na ezt hívják gagyinak.
1/4 hullámhosszra vágott drót,az nem komoly antenna,de erre az smd.kütyüre tehetsz méretezett dipolt akkor sem tud 10m.nél többet.
(#) kormoran válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Értem, majd próbálkozok más típussal.
(#) kristikoma válasza kormoran hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Öcsém, ha ezt jobban megnézem, tényleg gagyi!!! Ám ne keseredj el, találsz sztereó FM adót, amelyet te is megépíthetsz! A "Kapcsolások" között keresd, de bisztos tudod, hogy melyikről is van szó! :yes:
(#) kormoran hozzászólása Júl 2, 2010 /

Üdv!
Ezt az adót akarom elkészíteni. Már minden alkatrész megvan hozzá, kivéve a 0,1 uH-s tekercset. Így írja:
Idézet:
Idézet:
„L1 is 8 to 10 turns of 22 gauge hookup wire close wound around a non-conductive 1/4-inch diamter form, such as a pencil.”

Azt már sikerült megtudnom, hogy a gauge az valami angolszász mértékegység, de konkrétan melyik lehet? Mert írtak nekem AWG-t, MWG-t, SWG-t és hát mindegyik más átmérőt ad. Szerintetek milyen vastagságú drótból kell elkészíteni a tekercset?
(#) kormoran válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Köszi. És a 8-10 menet pl. ceruzára akkor jó lesz ahogy a leírásban is szerepel? Gondolom az hogy rézből legyen a huzal már alap dolog :idiota: .
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Szia! Nekem van valahol tablazatom a pontos merethez (angolszasz), de 6 mm es atmerore (furoszar a legjobb) tekerj kb 0,6- 0,8 mm es zomancozott rez (vagy ezustozott rez) huzalt es jo lesz. Huzt szet a meneteket kb fel mm tavolsagra alapbol.Udv Joe

modositom, itt van: Bővebben: Link

Megneztem a rajzot. Epitsd meg csak az oszcillator reszt elobb. C2 tol jobbra, C2 nelkul. Nem kell forgo kondi eleg oda egy kb 15PF es sima kondi es a fentebb leirt tekercs, de szerintem eleg lesz oda kb 4-5 menet is... Bekapcsolsz mellette egy FM vevot, es ahogy ossze vagy szet huzod a tekercset meg kell talalnod a jelet a radion. Ha ezen tul vagy es siri csond van a radioban adas frekvencian, akkor kezd el modulalni.
kb 2cm x 2cm es nyakon elfer ha pici negyzeteket karcolsz. BF199 tranzisztor jo lenne, a labkiosztasoktra figyelj.

Remelem segitett Udv Joe
(#) gg630504 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

1. Bővebben: Link első rész.
2. Pongyola leírásos kapcsolás utánépítését nem erőltetni, hanem hanyagolni célszerű.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Jó abba a BC, de nem jó a BF199, mert ennek a bemeneti kapacitása sokkal kisebb, mint a BC -nek, és ennek a változtatásával, ami a bázisáram függvénye történik az FM moduláció ebben a kapcsolásban.
Elég nagy löketet kell előállítani, hogy aránylag jól szóljon egy kommersz műsorvevőben.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Sziasztok! Kiprobalom elobb az oszcillator reszt es jelentkezem. Nagyon hasonlo felepitesu volt anno az RT ben megjelent mikrofon, nekem anno az ment.
Udv Joe

Itt van egy masik verzio , ezt megepitettem BF199 el es mukodott. Ha az elvalaszot fokozat es a limiter nincs benne nagyon hasonlit a tiedre, tehat jo elindulhat az egyszerubb verzio is, de pl az antenna elhuzza az adas frekit. Elonye a kevesebb alkatresz.

01fm ado.gif

(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

A linkelt kapcsolásod már sokkal korrektebb, kezdők számára is inkább ezt javasolnám. A funkciók fokozatokra szétválasztva, külön külön be lehet állítani, vizsgálni. A látszólagos bonyolultsága ellenére sokkal egyszerűbb, és van benne minden, amire egy adóban szükség van. Limiter, preemfázis, oszcillátor, leválasztó, illesztő erősítő.
(#) gaben62 válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Ez a kapcsolás lehet hogy működik,de elég instabil gerjedékeny ebben a formában.
Az nem ok.hogy 2V-tól 12V-18V ig,tápfeszültség.
A 2V ugyanis nagyon kevés,pici jelszintet ad ki,de a 12-18V nagyon sok neki,túlgerjesztett lesz az egész,aztán csodálkozik a kezdőgyerek,zavarja a tv.t,meg hangolódik összevissza a cucc.
Szerintem stabil 5V-6V elég eme kapcsolásnak,akkor nem hangolódik el,bázisosztókat nézve,biztosan működik,elegendő erősítése lesz a Bf tranzisztoroknak.
Persze ha sikerül berezgetni az oszcillátort,a lelkes amatőrnek.
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Köszönöm a rajzot, ha kész vagyok a másikkal ezt is megépítem. Nekem már az is siker lesz ha egyáltalán néhány másodpercig hallom az adásom, majd utána foglalkozok az elhangolódással .
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Javaslom segitsunk Komorannak leegyszerusiteni ezt a rajzot. Van hozza valahol nyak tervem is keszen!
Komoran: ahhoz hogy meghalld a jelet elegendo a kozepso oszcillator reszt megepiteni. Tehat az 1nF, 47k, 33pF,L1,3 pF, 1k, Tranzisztor, . 3 Voltrol kivaloan hallhato szoban belul egy atlagos radion.
Ha megnezitek a ket verziot az oszcillator resznel a kulonbseg, hogy a bazis elleneallas az elsonel tapra megy itt meg a hangolt korre.
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Ha azt a nyáktervet tudnád linkelni, máris sokat segítettél . Általában azzal vagyok bajban.
(#) pucuka válasza kormoran hozzászólására (») Júl 4, 2010 / 1

Hát, a nyák készítést is meg lehet (kell) tanulni. Nem nagy ördöngősség, kell egy kockáspapír, (miliméterpapír) elhelyezed rajta az alkatrészeket, hogy a lábak rácspontokra essenek, és szépen a kapcsolási raz szerint összekötözgeted őket úgy, hogy lehetőleg ne legyen benne átkötés, és a legrövidebb huzalozást kelljen alkalmazni. Ez az ismeret amit ezzel szerzel, jól jön javításnál, hibakeresésnél. Lehet alkalmazni erre programmot is, de szerintem célszerűbb először a papíros módszer megtanulása.
A kockáspapír ugyan 5 × 5 mm, de ez ebben az esetben nem gond, mert tehetsz lyukat a felezőpontokra is, és akkor 2,5 raszter lesz, a 2.54 helyett, de ez csak soklábú IC esetén gond.
Következő: »»   54 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem