Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok,
találtam ezt a kapcsolást. Le tudná valaki írni, hogy milyen alkatrész az a 3 lábú és 10,7 Mhz-es, valamint hogy mi az az Fm(VCO-tól), és hogy ezeket az IC-ket hol lehet beszerezni. Köszi: Maverick
Szia!
Ez egy kétszer transzponált FM rádióvevő kapcsolási rajza. A Fin (VCO-tól) a helyi oszcillátor kimenete, a keverő IC SA612 innen kapja a keveréshez szükséges oszcillátorjelet. A három lábú alkatrész egy 10,7 MHz-es kerámiaszűrő. Ez annyit jelent, hogy a 10,7 MHz-es frekvenciát átengedi magán, mást nem. A VCO egyébként feszültségváltozással hangolt oszcillátort jelent. Ebben a doksiban olvashatsz a szuperheterodin vevők működéséről.
Köszi a gyors választ. Ezt a kapcsolást a reprádió topicban találtam. Még egy kérdés: Az oszcillátor kimenetével mit kell csinálni? Van és kész, vagy valahova be is kell kötni?
Természetesen VCO oszcillátor kimenetére kell kötni azt a vonalat. Ha rádióvevőt szeretnél építeni, akkor inkább kezdd egy egyszerűbb áramkörrel. TDA7000-el egyszerűen készíthetsz FM-vevőt. A beszerzése sem okoz gondot.
Sziasztok! Arra gondoltam, gyakorlásképp megépítem a Kezdő kapcsolások IV. fejezetéből a 2 ledes villogó(tudom, semmi értelme, de gyakorlásnak jó) és arra gondoltam, hogy veszek több fajta ledet, hogy tudjam cserélgetni. Azt szeretném kérdezni, hogy egy 10nF-os kondival szerintetek kb milyen gyorsan fog villogni?
Olyan gyorsan, hogy folyamatos fényt fogsz látni.
Azt azért nem szeretném Akkor veszek ilyet is, 47nF és 100nF, otthon van 220,470,2200 és sok sok más kondi is...
A kapcsolásban 100 µF-os kondenzátor szerepel. Először ilyen értékűekkel építsd meg. Vigyázz a polaritáshelyes beépítésre!
Villogó
Bocsánat! Félre írtam, Nem nF hanem uF! Oks! Szerinted 10mm nagy fényerejű ledekkel jól lesz? Meg én annyi extrát csinálok rá, hogy teszek rá 2 tűs csatit.
Tudnád részletezni?Még kicsit kezdő vagyok...A barátom,Google nem adott konkrét dolgot :no:
Máté.
Sziasztok megépítettem ezt a kapcsolást de semejik formban ne működik mi lehet az oka? Bővebben: Link
Ez így egy kicsit túl tág fogalom.Szerintem első körben ellenőrizd a LED-et,tranzisztort,ellenállást,jók-e,jól kötötted-e be.
Ez pont az én művem Régebben küldtem be,annak idején ilyen primitív dolgokkal "hülyültem". Ha rám hallgatsz építs egy komolyabb kapcsolást. Egyébként melyik része nem működik? Mert működik,de nem sorolnám be a legkomolyabb,megbízható kapcsolások közé
Sziasztok,
Szeretném megtudni, hogy mikor érdemes RC CR, vagy RL LR, szűrő kört használni. Tehát melyik a jobb megoldás a tekercses vagy a kondenzátoros. Illetve szeretnék építeni egy olyan szűrőt ami 300Hz és 2400Hz között enged át. Úgy gondoltam el, hogy először egy felül áteresztőből állna aminek a határ frekvenciája 300Hz, utána pedig egy alul áteresztőből, határ frekvenciája 2400Hz. Hogyan érdemes méreteznem hozzá a kondenzátort és az ellenállást? (Mikrofon és a számítógép közé kellene. Valahogy a jelszintet meg kell tartani.) Magát a képletet ismerem, de a kérdés az hogy hogyan érdemes alakítani az értékeket.
Sziasztok.
Ha már a két LED-es villogóról szó esett akkor lenne két kérdésem. 1. Eddig azt értem hogy ha az egyik kondenzátor feltöltődik akkor a másik tranziszor bekapcsol. De ha a kondenzátor feltöltődött akkor annak ki is kell sülni. De ezt nem értem, hogy hogy sül ki. 2. Max. milyen nagy frekvencijáig lehet ezt a kapcsolást feltornázni? (Bocs de egy kicsit, nagyon kezdő kérdés)
Mindig a nyitott állapotú tranzisztoron sül ki a kondenzátor pozitív pólusa a test felé, a negatív pólus pedig a másik tranzisztor bázis-emitter átmenetén keresztül kapcsolódik a testre. Töltődni a leden + a vele soros ellenálláson keresztül fog az a kondi amelyik pozitív pólusa az éppen zárt tranyó kollektorához csatlakozik.
Köszönöm a magyarázatot.
De az még mindig érdekelne hogy max. milyen frekvenciát tud.
Nézd csak:
A frekvenciát a kondenzátor kapacitásával lehet befolyásolni, esetleg a leddel soros ellenállással, de ezt nem lehet bármilyen nagyságúra választani, a led épsége érdekében. Amúgy: RxC. Az ellenállást ohmban a kondit farádban megadva megkapod az időt másodpercben. Ez még jobb!
Éerdekes animáció. De még mindig nem tudom hogy mennyi a maximum, vagy akármeddig el lehet menni?
A felső határt már az aktiv elemek is befolyásolják, gondolok itt a tranzisztorok határfrekvenciájára. Ha ledes kapcsolásba gondolkodsz, akkor a ledektől függően párszáz kHz lehet a felső határ.
Akkor csak a tranzisztorok határfrekvenciája szabja meg a határt. Nekem a ledek nem kellenek oda. Egy nagyfrekvenciás oszcillátort akarok csinálni.
Ne feledd, hogy ez egy közelítőleg négyszög jelet generáló kapcsolás, ahol az alapfrekvenciánál több nagyságrenddel magasabb felharmonikusok is jelen vannak, nem is kis amplitúdóval.
Köszönöm a figyelmesztetést és a válaszokat.
sziasztok csöves oszcilloszkópból van egy csövem ami kiégett.
EZ81/6CA4 a típusa ez sima EZ81-el helyettesíthető? előre is köszönöm! üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |