Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy LED kijelzős DCF77 óra PIC-kel
Lapozás: OK   5 / 20
(#) (Felhasználó 20218) válasza Topi hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Nagyon nagyon szépen köszönöm a válaszokat, és mégegyszer elnézést kérek amiért privátban nyaggattalak!
(#) bmajor hozzászólása Jan 18, 2010 /
 
Üdv!

Szeretnék (majd egyszer) csinálni egy DCF77 szinkronizált órát alfanumerikus LED kijelzővel. Tulajdonképpen ua. mintha LCD lenne csak a ledest esztétikusabbnak tartom meg sötétben jobban látszik Milyen IC vel tudnám vezérelni a kijelzőket? A legjobb az lenne ha tudnám vezérelni egy 16Fxx pic-kel...
(#) (Felhasználó 20218) válasza bmajor hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
74LS47, közös anódos 7szegmenses meghajtó, BCD kódból táplálkozik.
(#) bmajor válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Köszi a választ, közben megtaláltam a nekem valót: MSC1937-01. 14 és 16 szegmenses kijelzőkkel is működik, tökéletes lenne a célra csak nem találtam magyarországi forgalmazót...
(#) (Felhasználó 20218) válasza bmajor hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Akkor keresd meg a gyártó oldalát és ott kérj "sample" darabot, ingyé! Nekem máskor bejött, egy bizonyos MAXIM gyártmányú IC-re volt szükségem... Regisztráltam magam, mint fejlesztő-villamosmérnök (nem igaziból) és 2hét múlva küldték egyenesen Taiwanról! Egy próbát megér, ameddig nem láttam nem hittem hogy ilyen is van...
(#) gyululu hozzászólása Feb 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Végigolvastam a leírást is és ezt a fórum témát is, és megépítettem a nagy kijelzőset. Működik, bár meg kell mondjam, a leírás 6. oldalán lévő képek alaposan megtréfáltak: a beültetési fotókon (Panhard képei) az NPN tranzisztorok (BC546-ok) igen huncutul, szerintem fordítva vannak beültetve. Vagy, alaposan meg vannak csavargatva a beültetéshez a lábak. A pdf-es beültetési rajz a jó.
Viszont, én szeretném, ha az órám csak az időt mutatná. A C-ben a fórumon megadott módon módosított forrásprogramot viszont sehogyse tudom HEX-be konvertálni (MPLAB IDE v8.43-at használok), mert az abba beépített CCS C Compilernél fordításkor hiányol valamit és leáll. Letöltöttem a CC5X C Compilert, ott pedig az MPLINK-et nem találja. Nagyon kezdő vagyok, nem tudná valaki elküldeni nekem a hőmérő nélküli óra HEX-file-ját, mert már 3 napja bűvölöm az MPLAB-ot sikertelenül. Köszönöm előre is!
(#) whalaky válasza gyululu hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Van itt minden mint karácsonykor.
(#) tekan hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Én is tervezem megépíteni a nagy LED-es órát, de már az elején felmerült bennem több kérdés.

1. ha közös katódos kijelzőim vannak, akkor ugye nem kellenek a kapcsolási rajz alján lévő 7406-os ick?
2. a JP1 csatlakozótól balra lévő elem az mi célt szolgál?
3. a kijelző kapcsolási rajzában mit kell módosítanom, hogyha közöd katódosakat használok?
4. a c forrást megpróbáltam ccs-c-vel lefordítani, de nem találta a LED_PWM-et

Válaszaitok előre is köszönöm!

tekan
(#) whalaky válasza tekan hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia!
Bocs, de szerintem invesztálj be közös anódos kijelzőkre.
A Közös katódoshoz nagyom újre kell godolni akapcsolást, a multiplextől kezdve a szegmensvezérlésig, a tranzisztorok ceréje, a 7406 cseréje.... Ha a kérdés így felmerül, feltételezem hogy nem vagy magadban annyira biztos hogy nekiláss áttervezni, inkább ölj bele egy kis pénzt másik kijelzőbe, lehet hogy az az olcsóbb megoldás.
Ha gondolod tervezd újra aztán told fel ide, biztosan átnézzük egy páran, több szem többet lát.
A LED_PWM -et (ha jól emlékszem két helyen van) nyugodtam kidobhatod belőle.
(#) sanyo hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Sziasztok!

Építettem egy Led-es visszaszámlálót melyet a következő linken találtok http://www.electronics-lab.com/projects/oscillators_timers/005/index.html

A kapcsolás kiválóan működik ajánlom mindenkinek! Viszont ezt szeretném picit továbbfejleszteni a következőképpen: A kimeneten meghagyni a kis 7segmenses kijelzőt és egy nagyobb változatot ráktöni ami már készen is van egy szegmenseben 4db egyszerű led taláható! A kérdés a következő lenne hogyan is lehetne ez a másik kijelzőt is meghajtani? Esetleg ULN2003 csak simán ha tranzisztort kapcsoltam rá mint erősitő ugy nem működött...valahogy el kellene válaxtani az egészet egymástól, várom 5leteiteket!

Üdwözletem mindenkinek!
(#) whalaky válasza sanyo hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Így első ránézésre a 4543 kimeneteire és a BC557-ek bázisára vagy emitterére kötött fetekkel vagy tranzisztorokkal megoldható, bár én a logicpower fetetek preferálnám ebben az esetben.
(#) whalaky válasza whalaky hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
bocs, elírtam. power logic.
(#) nurseboy hozzászólása Máj 20, 2010 /
 
Szervusztok!

Én még nagyon kezdő vagyok, ezért lenne egy ? kérdésem. A DCF óra újratervezett nyákján min 15V szerepel! De mégis mennyivel működjön? És ha lehet valaki küldene egy 220V-os átalakító leírását hozzá?

Köszi előre is : Attila
(#) mazso1988 hozzászólása Jún 21, 2010 /
 
Sziasztok.
szeretném megkérdezni, hogy nálam is sajnos a DCF vétel nem igazám működik. És ezúton érdeklődnék hogy nagy programmodósítás szükségeltetik, ahhoz hogy magát az időt nyomógombal lehessen beállítani.

kérem aki hasonló gondokkal küzd kérem segítsen.
egyébként gratulálok magához az órához remek kis kapcsolás!
(#) Hp41C válasza mazso1988 hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Szia!

Ezt a módosítást figyelembe vetted?.
A tapasztalatom szerint a modul tápjához egy szőrőt érdemes beépíteni. A tápot a modul egy 100 ohm -os ellenálláson keresztül kapja meg, amit közvetlenül a modul csatlakozójához tettem. A modul táp és föld csatlakozói közé 47µF tantál és vele párhuzamosan 100nF kerémia kontenzátort is kötöttem.
(#) mazso1988 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Igen a közzétett módosítással is próbáltam már, de sajnos úgy sem szinkronizát az óra!

próbáltam Vicsys fórumtárs nixie óráján is a DCF szinkronizálást de azzal sem volt már kezd az a selytésem lenni, hogy talán már maga a vevő lehet rossz.
de amiket irtál még azokat megfogom próbálni.
köszönöm
(#) mazso1988 hozzászólása Jún 22, 2010 /
 
Sziasztok
érdeklődnék hogy említve lett olyan programverzió is amely a dátum kijelzését is engedélyezi, esetleg feltöltenétek én is szívesen kipróbálnám az órát ezzel a verzióval.
előre is köszönöm
(#) mazso1988 hozzászólása Jún 24, 2010 /
 
Sziasztok

szeretnék pici segítséget kérni, próbáltam lefordítani az órának az eredetileg közzétett forrását, és fordítás közben a display.c függvénynél állandóan hibát ír!

nálam a output_high(LED_PWM);
illetve a output_low(LED_PWM);
soroknál ír ki hibát

elképzelhető hogy talán régebbi fordítóval próbálkozom?

én PIC C COMPILLER 4.78 verziót használom.
Üdv
(#) Panhard válasza mazso1988 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Nálam is írta, töröld ki azt a két sort. Amúgy sem fog rendesen működni a fényerő szabályozása.
(#) mazso1988 válasza Panhard hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
köszönöm a választ, ezek szerint nem is használod a fényerőszabályozást?
nem is építetted be?
(#) Panhard válasza mazso1988 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
beépítettem, de nálam azt csinálta, hogy minimális fényerőnél elkezdett sietni az óra, ezért úgy oldottam meg, hogy szoftveresen mindig teljes fényerőn van, és csináltam hozzá egy külső kis áramkört amivel szabályozom.
(#) whalaky válasza Panhard hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Pedig az bizony működik (kisebb program módosítással, és megfelelő méretű kondi választásával).... Nekem már több mint két éve ketyeg az órám, működik a fényerő szabályzás is és a dátum kijelzés is.
Az hogy
Idézet:
„hogy minimális fényerőnél elkezdett sietni az óra”
nekem teljesen értelmetlen, mivel a kettőnek a világon semmi köze egymáshoz.
Ott valami rút elkötés vagy nyák hiba van.
A DCF vételt illetően bizony vannak problémák.
Nálam - szeged, paneltenger - igen ritkán van DCF szignál, akkor is csak közvetlen az ablakban, ezért egy dugós csatlakozóval 10m-es riasztókábellel csatlakoztatom az órára a DCF vevőt, amikor szükség van rá.
Igen, nincs folyamatosan rákötve, mivel ha egyszer beáll, egy hónap alatt siet 15-20 mp-et, így ha eszembe jut havonta kéthavonta egyszer ráakasztom hogy pontosítsa - (jellemzően csak éjszaka hajlandó) - és ha beállt lehúzom róla a vevőt.
Mindenképpen érdemes a DCF vevő kimenetére egy tranzisztorral vagy FET-el rákötni egy LEDet, hogy lásd hogy egyáltalán van-e DCF vétel, bár ha nem írtátok át a programot, az utolsó digit tizedespontja villog ha van DCF jel (ez nálam csak viszonylag nagy fényerőnél igaz, közepesnél már bizonytalan, kis fényerőnél semmi, vagyis az élesztés idejére érdemes kikötni a fényerőszabályzó részt - pl. +egy jumper)
(#) mazso1988 válasza whalaky hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Koszi az információkat!

Olvastam itt a fórumon hogy módosítottad a programot úgy hogy dátumot is kijelzi.
esetleg ellehetne kérni ha nem probléma?
én is szívesen megpróbálnám
(#) whalaky válasza mazso1988 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Természetesen. Vagy este, vagy holnap feltolom.
Amennyire emlékszem a dologra a Topi féle programban is benne van, csak ki van rem-elve. Igaz, mást is piszkáltam benne, ha hazaérek feltöltöm.
(#) whalaky válasza mazso1988 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Nos megtaláltam a hurcivinyómon, így ne kell tovább várni rá.
Pár helyen belepiszkoltam a programba, nézd össze Topi mesterével, és amelyik szimpatikusabb. Nekem ez a verzió több mint két éve megbízhatóan megy. Vannak vele még hibák a dátum beállásnál, csak nincs ambícióm szétszedni az órát, de a forrásba beleírtam kommentként, aki most fog hozzá mindenképpen érdemes leprogramozni. Nálam havonta egy-két alkalommal kis időre elmászik a dátum valami agymenésre. Ez akkor történhet, ha egy hibás csomagot vesz, amiben az idő jó, de a dátum úgy hibás, hogy a CRC-je véletlen jó. Nem gyakori jelenség, és pár sor programozással javítható.
(#) mazso1988 válasza whalaky hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Köszönjük szépen!
Igazán szép munka!
sokat pepecseltél a dobozolással?
(#) mazso1988 válasza whalaky hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Szeretném még azt megkérdezni, hogy az általad javított forrásban is 6mp-ig jeleníti meg az időt, és 3mp-ig a hőmérsékletet?

esetleg megtudnád mondani, hogy ezeket a késleltetéseket hol tudnám módosítani?
(#) Hp41C válasza mazso1988 hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Szia!
- A main.c -ben a chtime() függvényben számolja a kijelzési időt az act_disp változóban, majd a main.c végén használja fel:
  1. if(act_disp<2) {
  2.          DisplayTime();
  3.          NeedMeasureTemp = true;       // időkijelzés, azaz a következő hőmérsékletkijelzés előtt mérni kell
  4.       } else {
  5.          if(act_disp==2) {
  6.             NeedMeasureTemp=false;
  7.             if( temp_count == 2) {
  8.                DisplayDate();
  9.             } else {
  10.                DisplayTemp();
  11.             }
  12.          }
  13.       }


Más: Nem szökőévben is 29 napos a február:
  1. case 2 : if(time.year % 4 == 0) {
  2.                if(time.day==30)  { time.month++; time.day = 1; break; } else
  3.                { if(time.day==30)  { time.month++; time.day = 1; break; }
  4.                }
  5.             }

helyett:
  1. case 2 : if(time.year % 4 == 0) {
  2.                if(time.day==30)  { time.month++; time.day = 1; break; } else
  3.                { if(time.day==29)  { time.month++; time.day = 1; break; }
  4.                }
  5.             }

kellene...
(#) mazso1988 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Köszi a választ

akkor ha jól értem nekem ezekben a sorokban kell változtatnom?

time.sec++;
act_disp_counter++;
if(act_disp_counter == 3) {
act_disp++;
if(act_disp == 3) {
act_disp = 0;
temp_count++;
if(temp_count == 3) temp_count = 0;
}

és utána ezeket a változásokat használjam fel az act_ disp változóban, és a main_c. végén?
(#) Hp41C válasza mazso1988 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Szia!

Jól értetted!
  1. time.sec++;
  2.    act_disp_counter++;
  3.    if(act_disp_counter == 3) { // Itt kell átírni a 3-at
  4.       act_disp++;
  5.       if(act_disp == 3) {
  6.          act_disp = 0;
  7.          temp_count++;
  8.          if(temp_count == 3) temp_count = 0;
  9.       }
  10.       act_disp_counter = 0;
  11.    }
Következő: »»   5 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem