Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   23 / 1320
(#) Fencer hozzászólása Márc 24, 2007 /

Üdv!

Sikerült letöltenem egy C fordítót az MPLAB oldaláról, beépült az MPLAB-ba. Az lenne a kérdésem ha meg vagyok egy programmal akkor azt hogy tudom beégetni MPLAB-bal, vagy kell hozzá valami külön progi?
Köszike!
(#) bbatka válasza Fencer hozzászólására (») Márc 24, 2007 /

Programmer/Select programmer
(#) Fencer válasza bbatka hozzászólására (») Márc 24, 2007 /

Üdv újfent!

Köszi, igen azt ki is szoktam választani, de ha van mondjuk egy szűz 18F452-őm akkor abba hogy tudom neki azt mondani hogy akkor most égesd be a progit amit a képernyőn látok?
És még valami. Gondoltam az alapoktól kezdek és ezt a próbaprogit lefuttattam de kaptam egy hibát:
/* Compile options: -ml (Large code model) */
#include

#pragma config WDT = OFF

void main (void)
{
printf ("Hello, world!\n");

while (1)
;
}

Konkrétan ezt a hibát:Error - processor types do not agree across all input files.
ez mit akar jelenteni? azt értem hogy nem ért egyet valami bemeneti fájl-al vagy ilyesmi, de konkrétan mi a baja?
És még egy nem kell kinevetni, de lehet hülyeséget fogok kérdezni Ha mondjuk a fent említett PIC be beégetek valami gagyi próba progit, azt felül tudom írni? Ha igen hogy?
Na asszeme gyenlőre kifogytam a kérdésekből
(#) Csaplar hozzászólása Márc 24, 2007 /

Sziasztok!

Tudom, hogy nem illik ilyet kérni, csak a határidőm rövidsége miatt teszem, de ha valaki foglalkozott már c-ben SPI-s EEPROM kezeléssel és tudna küldeni egy nagyon egyszerű kis példát, akkor azt nagyon megköszönném! (pic18f4520)

Előre is köszi!

Üdv.:
Zoli
(#) bbatka válasza Fencer hozzászólására (») Márc 24, 2007 /

Miután kiválasztottad a programozódat az MPlab egy újabb menüt fog megjeleníteni ami a konkrét programozó beállításaira vonatkozik. Én ICD2-vel használom. Bár leginkább File/Import-al szoktam használni.
Szóval az újonnan megjelenített menüben a programozódat egy varázsló segítségével aktualizálni tudod majd be kell állítanod a programozási paramétereket(Settigs). Erre a hibaüzenetre nemtudok mit mondani. Szerintem kettőnk közül te értesz jobban a C-hez.
Nem így kellene kinéznie?
#include P18f452.inc

A PIC memóriájába ha beírsz valamit akkor felülírja, de csak akkora mértékben amekkora az új programod. Ezért kell minden esetben törölni a PIC programmemóriáját és csak utánna égetheted be az új programod.

(#) Fencer válasza bbatka hozzászólására (») Márc 24, 2007 /

Köszönöm szépen a választ!
Igen hiányzott az include
A válaszodból jön egy kérdésem, mégpedig: tök jó hogy törölhetem a progit a PICből de hogy?
(#) potyo válasza Fencer hozzászólására (») Márc 24, 2007 /

Azt az égetőprogram elvégzi égetés előtt. Illetve ha csak törölni akarod a picet, akkor van olyan opció is. De ha az MPLAB-ot használod égetésre, akkor az megcsinálja, amit kell.
(#) Fencer válasza potyo hozzászólására (») Márc 24, 2007 /

Ismét köszönöm a választ!
felemerült még egy kérdésem Az oké hogy pl LED villogtatásra a delay-t használam, de ha mondjuk 500as értéket adok neki az mit jelent mondjuk secundumban? Remélem hamarosan tanulok annyit hogy én is válaszolok majd valaki kérdésére, ciki hogy csak kérdezek
(#) lgyk válasza watt hozzászólására (») Márc 24, 2007 /

"Egy 16F627A 400Ft. Ne haragudj, ha megkérdezem, ha ez neked problémát okoz, akkor Te hajléktalan vagy?"

Szeretem ezt a hozzáállást. Ha valaki meg akar tanulni egy olcsóbb mikrokontrollerrel bánni a "nagyágyúk" mellett, akkor az már csóróság?

Megkerestem a kezdőknek ajánlott kontrollereket (számomra feleslegesen nagy tudásúak); azt hiszem, inkább a magam útját járom, és nem kérek több tanácsot PIC témában.

Azért kösz szépen! :pias:
(#) Moderátor hozzászólása watt hozzászólására (») Márc 25, 2007

Idézet:
„Ne haragudj, ha megkérdezem, ha ez neked problémát okoz, akkor Te hajléktalan vagy?”

watt! Ez nem egészen az a fórum, ahol ilyennek helye van...az egy másik, ahol ez a hangnem megengedett...(gondolom, sejted, hogy melyikről beszéltem)...mellesleg ez nem óvoda, ahol egyik gyerek mutogat a másikra, hogy: "neki mért tetszik jobban a sárga traktor, mér nem a zöldet választja?"...ez eddig egy kulturált fórum volt...és ha rajtam múlik, az is marad...az ilyen hangnemet ott SZABADON terjesztheted, de EZ a hely erre alkalmatlan!

Ha nem tetszik, meg lehet beszélni a témát...

Ui: Mutasd meg a tolómérőn, mennyi közöd van más idegen ember anyagi helyzetéhez???

Kép: Hivatkozás

(#) watt válasza (») Márc 25, 2007 /

Kedves Norberto.
Nem voltam sértő, szerintem egy kicsit sem.
Te túlliheged a témát(sértett vagy, hogy korábban ok nélkül estél nekem? Most jól megdádáztál? Szánalmas.)

200 és 400Ft közötti hisztizés nem indokolt, megérdemel némi egyet nem értést.

Más fórumokat indokolatlanul sértegetni szintén helytelen, főleg mikor szakmai tartalma értékes. Nem beszélve, hogy nem tudom milyen kivetni való van benne erkölcsileg.
(#) Norberto válasza watt hozzászólására (») Márc 25, 2007 /

Idézet:
„Szánalmas.”

Ott a pont!

Számítottam erre a hideg/rideg, nem is tudom, milyen...válaszra...megint nem tévedtem

Amúgy baráti társaságban lehajléktalanozni valakit más dolog, mint egy számodra szinte teljesen idegen helyen...

...én legalábbis így gondolom. De ez számodra természetes, és elfogadott...rendes ember példaképe...volt hol tanulni...

Idézet:
„sértett vagy, hogy korábban ok nélkül estél nekem? Most jól megdádáztál?”

Bocs, de én nem emléxek erre egyébként, valóban nem!...nem vagyok ilyen szempontból "haragtartó"?!/rossz dolgokat megjegyző...de látom, te erre specializálódtál...

Jah, és igenis, megvédek minden értelmes fórumozót...nem ellened, hanem az oldal, és a többiek érdekében!
(#) watt válasza lgyk hozzászólására (») Márc 25, 2007 /

Kedves lgyk!
Nem akartalak megsérteni, csak érzékeltetni, hogy mennyire nem számít az a 200Ft, mikor tanulni szeretnél. (Gondolom nem kell elmondani, hogy milyen drága a tanulás a valóságban.)
Az általad említett PIC 300Ft körül van és tök buta, amit én ajánlottam(mivel kérdezted és én segítettem), 400Ft. Nem hiszem, hogy ez gondot kéne okozzon. Ez okból viccelődtem, ami nem volt sértő sem rád, sem szegény hajléktalanokra. (mert hogy Ők is emberek, léteznek, bármennyire is nem szeretünk róluk beszélni, és nekik valóban gondot okoz 400Ft!!!)

(#) watt válasza Norberto hozzászólására (») Márc 25, 2007 /

Idézet:
„Amúgy baráti társaságban lehajléktalanozni valakit más dolog, mint egy számodra szinte teljesen idegen helyen...”

Én azt hittem, hogy ez egy baráti hely. Ahol én vagyok olyan helyzetben, mint Te itt, teljesen ebben a hitben társalgunk.

Idézet:
„Bocs, de én nem emléxek erre egyébként, valóban nem!...”

Most volt néhány hsz-el korábban. Nekemestél indokolatlanul, és sértően, hogy a T0IF szerinted mire való és hogy működik. Ezek szerinte nem olvastad amit reagáltam rá. Nem volt igazad, és nem volt szép a Te fogalmazásod sem.

Idézet:
„Számítottam erre a hideg/rideg, nem is tudom, milyen...válaszra”

Szakmai fórumon milyen stílust kellene használni? Egyébként mindenki maga olvassa bele az enpátiát, én teljesen pozitív hozzáálással írtam eddig mindent!

Idézet:
„Jah, és igenis, megvédek minden értelmes fórumozót...nem ellened, hanem az oldal, és a többiek érdekében!”

Hát tőlem nem kell védened senkit! Ez szerinted a baráti bánásmód?

(#) Norberto válasza watt hozzászólására (») Márc 25, 2007 /

Idézet:
„Én azt hittem, hogy ez egy baráti hely.”

Igen, az idejárók 99%-a is ebben a tudatban él...jogosan...te, és az a többiek, akik az 1%-ot kiteszitek, a kivétel...

MELYIK BARÁTODAT SZOKTAD LECSÖVESEZNI VAGY LEHAJLÉKTALANOZNI???

Ha meg viccnek szántad, miért nem tettél ki vmi szmájlit?

Innentől fogva nincs mit tárgyalni!

További jó olvasgatást!

Idézet:
„Nekemestél indokolatlanul”

Kijavítottalak, ahogy TE TETTED EZT MAJDNEM MINDENKIVEL IDEKERÜLÉSED ÓTA!!! Teljesen természetes hangnemben javítottalak ki, mert félreérthető voltál...akkor is...

Idézet:
„Egyébként mindenki maga olvassa bele az enpátiát, én teljesen pozitív hozzáálással írtam eddig mindent!”

Ez nem teljesen világos...örömödet leled abban, ha vkit kigyúnyolsz, lehajléktalanozol, és egyebek? Ha igen, ez súlyos probléma...
(#) hummer hozzászólása Márc 25, 2007 /

Sziasztok. Új ember vagyok a PIC C-ben történő programozásában és keresek egy 2x16-os LCD panel meghajtó (inicializálás, karakter és szám kiíró rutin) függvény csomagot PIC-hez (16F628, 16F87x, stb. és népi zenekaruk) vagy segítséget az elkészítésben. Az áramkör PIC+LCD része a következőképpen néz ki:
-RB4, RB5, RB6, RB7 - adatvezetékek (4-bites, 1/16-os duty ciklus, stb.)
-RB3 -> LCD RS kivezetés
-RB0 -> LCD E kivezetés
-az LCD R/W lába GND-n (állandó beírás)
A PIC 4MHz-cel megy, az áramkör működik, PicBasicban bevéstem már dolgokat és azzal ment szépen.

Véstem már ezt-azt az LCD-hez, de sajnos csak odáig jutottam el, hogy az LCD első sorában a legelső karakternél villog a kurzor, a többi helyen (a kurzor mögött is) kábé 1/2-ed kontraszttal téglalapok vannak. Beírni az LCD-re nem tudok. A második sor pedig tök üres, se téglalapok, se semmi. Ja, és C programozáshoz PICC-et használok.

Bármilyen segítséget elfogadok, annyi a kérésem, hogy a LEHETŐ LEGEGYSZERŰBB megoldást szeretném megkapni a segítőtől, tekintve, hogy kezdő vagyok, továbbá, ha lehet, akkor általános C kódot keresek (vagy PICC kódot).

Köszi előre is mindent.
(#) Fencer hozzászólása Márc 25, 2007 /

Üdv!
Szerintem túl sok helyet fordítottatok a "hajláktalan" témára.
Volt alatta egy kérdésem ami szerintem nem is tünt fel senkinek
Mégpedig, hogy a delay(100) pl mit jelyent, olyan értelemben hogy ennél az utasításnál hány Hz-en fog villogni a LED?
Hát én nagyon béna lehetek de nem sikerült MPLAB-ban égetnem nem találtam meg hol kell
(#) hummer hozzászólása Márc 25, 2007 /

Bocs, mégannyit felejtettem el írni, hogy az LCD HD44780 mikrokontrollerrel működik (bár ennek kevés a jelentősége).
(#) dpeti válasza Fencer hozzászólására (») Márc 25, 2007 /

Attol fugg melyik C-rol van szo, mert pl CCS C-ben tobb fajta delay is van...
a delay_cycles(X) az X utasitasidonyi kesleltetest jelent (az kb orajel/4 = 1 utasitasido), van delay_ms(X), az X milisecundumos kesleltetest, meg delay_us(X), az X microsecundumos kesleltetest jelent...

a sima delay(X) az sztem X utasitasnyi kesleltetest jelent esetedben..., de atol fugg milyen rutint hasznalsz
(#) potyo válasza Fencer hozzászólására (») Márc 25, 2007 /

Idézet:
„Szerintem túl sok helyet fordítottatok a "hajláktalan" témára.”
Sőt sikerült kizárni azt, aki talán a legtöbbet ért a picekhez az egész hobbielektronikán.
Idézet:
„Hát én nagyon béna lehetek de nem sikerült MPLAB-ban égetnem nem találtam meg hol kell”
Fent van olyan, hogy Programmer, majd alatta Select Programmer, és ott kiválasztod az égetődet. De csak akkor jelennek meg az égetők, ha az MPLAB telepítésekor bepipáltad a támogatásukat (nemtudom, alapértelmezésben mit tesz fel). Illetve innen csak a Microchip gyári égetői (vagy azok másolata) használhatók.
(#) Fencer válasza potyo hozzászólására (») Márc 25, 2007 /

Köszike!

A programozót kiválasztom ICD2, azzal nincs is gond, de hogy tudom neki megmagyarázni hogy ami meg van nyitva mplab-ban porgi azt ugyan égesse már be nekem?
(#) potyo válasza Fencer hozzászólására (») Márc 25, 2007 /

Ha már használva volt az ICD2, akkor először katt a Connect-re, és utána a Program parancs hatására be kell, hogy égesse. Lehet, hogy előtte szükség lesz az ICD2 operációs rendszerének cseréjére is, ezt kézzel is meg tudod csinálni a Download ICD2 Operating System paranccsal.
(#) szabi_o hozzászólása Márc 25, 2007 /

Egy CCS C könyv kezdőknek angolúl.
(#) szabi_o hozzászólása Márc 25, 2007 /

2. fele:
(#) hummer válasza szabi_o hozzászólására (») Márc 25, 2007 /

Kedves szabi_o, köszi az ötletet, de ez a könyv nekem már megvan, sajna a problémám megoldásához nem ér semmit. Az ugyanis nincs benne, hogy egy látszólag jól működő kódban hogy lehet az, hogy egy parancsot be tudok vinni az LCD-be, de adatot már nem. Mindezt úgy, hogy ugyanazt a működő függvényemet használom, de a parancs bevitelekor az LCD RS lábát 0-ra tudom tenni, míg adatbevitelkor ugyanezt a lábat nem tudom 1-be tenni.
(#) Fencer hozzászólása Márc 26, 2007 /

Üdv!

Találtam is itt egy cikket a PIC programozásról kezdőknek C nyelven abból az első progit bevertem, de nem műgszik.
#include
# fuses HS,NOWDT,NOPROTECT,NOPUT,BROWNOUT,NOLVP
# use delay(clock=12000000)

main()
{
while(true)
{ delay_ms(1000);
output_toggle (PIN_B0);
}
}

A hibaüzenet a következő:
C:\Documents and Settings\Hajdú Ádám\Dokumentumok\elso.c:2:Error: syntax error
Halting build on first failure as requested.
BUILD FAILED: Mon Mar 26 01:57:33 2007

Segítene rajtam valaki?
(#) Fencer hozzászólása Márc 26, 2007 /

jha az első include után a p18f452.inc ott van csak valami miatt nem került oda a bevágásnál
(#) potyo válasza Fencer hozzászólására (») Márc 26, 2007 /

Azt írtad, hogy a Microchiptől töltöttél le C fordítót, ezesetben próbálj inkább arról szóló leírás alapján programozni, mert másik C fordítóhoz adott leírással úgysem fog menni. A Microchip oldalán ahonnan a fordítót töltötted, ugyanott megtalálod a Getting Started, Users Guide és hasonló fájlokat.
(#) watt válasza Fencer hozzászólására (») Márc 26, 2007 /

Fencer!
Megkérdezhetem, hogy milyen égető áramköröd van? Sikerült már beégetned valamit?
(#) watt válasza hummer hozzászólására (») Márc 26, 2007 /

hummer
Ezt írod:
"az LCD R/W lába GND-n (állandó beírás)"
Ez az elképzelés alapvetően hibás. Amikor kiviszel egy Nible-t(fél bájt, azaz 4bit), utána meg kell vizsgálni, hogy kiért-e.
Ezt a Busy bit(ha jól emlékszem a 7. bit, de meg kell nézni az adatlapban)ellenőrzésével tudod megtenni(csak ha 0, akkor mehet a következő adat), amit csak úgy tudsz kiolvasni, hogy az adat irányt megfordítod. Ennek érdekében az R/W vezetéket is le kell kezelned.
Az LCD meghajtó foglaltsága közben csak a Busy kérést fogadja és szolgálja ki...
Sajnos C-ben nem tudok segíteni, csak asm-ban.
Következő: »»   23 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem