Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   58 / 164
(#) punkkazy válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Volt akinek a VF3-mál sikerült összeforrasztania a bemenetet a tápfesszel. Mondtam neki, hogy nézzen át mindent, ő át is nézte. Egy jó két órát szórakoztunk. Szóval a nyák az első, hogy jó lett-e. Aztán az alakatrészek megfelelősége (volt hogy a boltban rossz értékűt vettem, pedig ott volt előttem a lista!). Utána már csak alaktrész hiba okozhat bajt. Vagy csak simán Isten nem akar zenét.

Másik dolog: lehet nem mondtál hülyeséget a szkóppal. Mérhetnél az IC bemenetén. Hátha valami gerjedéses akármi. Nem tudom az okozhat-e egyenáramot a kimeneten. Nem értek én ehhez annyira, csak próbálok logikusan gondolkozni.

UI: variszabinak ment a második rész
(#) (Felhasználó 4577) válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Idézet:
„MPSA-k?”

Ők is jók.

Idézet:
„Ez lehet a diódák miatt, ellenállások, szóval ami a környékén van. Próbáld meg csipogatni az áramkört, hogy a beültetési oldalon, az alkatrészek lábain mérsz. Úgy biztosan jók a forrasztások.”

Leellenőriztem másodszorra is a forrasztásokat. Rendben vannak.
A diódák is jók.

Idézet:
„De nekem nem tetszik az a 141mV sem.”

A bemenetet is átnéztem, hibátlan.
(#) (Felhasználó 4577) válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Idézet:
„Nekem is azért volt DC a kimeneten, mert nem jó értékű kondit tettem oda”

Én jót raktam be. 39 feliratú HEStore-ból vásárolt kerámia tárcsa kondenzátor.

Idézet:
„Másik dolog: lehet nem mondtál hülyeséget a szkóppal. Mérhetnél az IC bemenetén. Hátha valami gerjedéses akármi. Nem tudom az okozhat-e egyenáramot a kimeneten.”

Ránéztem. Minden rendben, vagyis nincs, mert ott van. Viszont nem gerjedés, teljesen sima. A kimeneten is a 30V teljesen sima.

Mindjárt rámérek még a FET Gate-jére.
(#) punkkazy válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Most nem azért, de a ".39" az nem 0.39uF, azaz 390nF? Én így tudom, de lehet hogy a kerámiákon máshogy szokott lenni. De lehet hogy csak a mondatvégi pont van ott.

Nincsen előtte pont. A biztonság kedvéért kimértem multiméterrel, az értéke jó.

Ha minden jó, akkor nincs egyenáram a kimeneten. Kifogytam az ötletekből. Az IC lábain megvan a kellő tápfesz?? Bár nem tudom mennyire tiltott le a labortáp.

A 4-es lábon -7.2, a 7-es lábon 8.1V van. A labortáp egyáltalán nem tilt le, mint írtam 50mA az áramfelvétel.

Ez viszont már elég lehet ahoz, hogy eltolja a dolgokat. Valahogy úgy működik a VF2, hogy az IC tápfeszültség ingadozása vezérli a FET-eket, ha jól emlékezem az írásra. De az már rég volt. A TL-ek is jók? Bár őket végképp nem ismerem. Esetleg még egy IC csere. Hátha segít. Ha meg jó, elfér a fiókban.
(#) storm válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Hali!
A működéséről fogalmam sincs de a 'TL'-nek ugyan az a lábkiosztása tehát nyugodtan mehet a helyére

Én sem ismerem a TL-eket, annyit tudok, hogy szabályozható zéner.
Leellenőriztem, jól van beültetve.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Nézd (mérd) már át tüzetesen a visszacsatoló ágat.
(#) (Felhasználó 4577) válasza szamóca hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Leellenőriztem, ellenállás értékek rendben vannak, félreforrasztás, zárlat, stb. nincs.

Beírtam a kapcsolási rajzba a mért feszültség értékeket.
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Rendben.
Engem csak a jó szándék vezérelt.
HOgy hátha ez lehet a bibi
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Kéne még méricskélni. Beszédes volna a meghajtók E feszültsége is. Az IC kimenetét miért nem mérted?

Lehet azt kéne, hogy megméred sok alkatrész, ha lehet mindegyik lábán a feszültségeket, beírod a rajzba és én most behozom az enyémet és én is mérek. Aztán összehasonlítunk. Remélem az enyém is ezen kapcsoláson alapszik.
(#) punkkazy válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Nos, hát a nyákunk nem ugyanaz. De amit mértem: tápfesz 39V, IC2=IC3=37mV, IC4=-12.73, IC7=11.24V, kimeneten 540mV van . Ha mérjek valamit szólj.

Hirtelen még azon gondolkoztam, hogy ha neked számértékileg sokkal kisebb a tápfeszed az ICnél mint a betáp, akkor az 1.5kilós ellenállások után van a bibi. Valami miatt nagyobb áramerősség megy, ami nagy feszültségesést okoz. Nem akarok az agyadra menni, de megnézted, hogy a TL-ek, illetve MPSA-k jól vannak-e beültetve? Velem már előfordult, hogy fordítva tettem be.
(#) (Felhasználó 4577) válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Semmi gond!
Köszönöm az ötletet!
(#) (Felhasználó 4577) válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Beírtam a kapcsolási rajzba a mért feszültségeket.

Azért mindegyik alkatrész lábát nem tudom megmérni, az egy kicsit sok lenne.

Köszönöm a méréskeket!

Én azt a verziót építettem meg, ami a haromb weboldalon van. Ahhoz hogy helyes értékeket kapjunk ugyan olyan tápfeszültségről kellene üzemeltetnünk.

Idézet:
„Nem akarok az agyadra menni”

Nem mész az agyamra! Oké? Inkább köszönöm, hogy segíteni akarsz!

Idézet:
„de megnézted, hogy a TL-ek, illetve MPSA-k jól vannak-e beültetve?”

Igen, leellenőriztem. A HEStore-ban ha jól emlékszek Motorola van kiírva, viszont TI-t kaptam, de egyből megnéztem a lábkiosztásokat és ugyan az.

Nos, nálam IC 6-os láb 2.6V, MPSA92 E 12V, 42 E 10,61V. Jé ez enyémmel is lehet vmi. A kimeneten az az 540mV, bár lehet hangszóróval eltűnik. Emlékezem rá, hogy élesztésnél gerjedt, de azt hiszem 2MHz-en. Szép színusz volt. De rájöttem, hogy rossz kondit vettem.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Én azt látom, hogy az IC bemenetén jelen van a végfokozat nulleltolódását kompenzáló feszültség. Azt már nem látom, hogy az IC kimenetén is ez történne. IC cserére van lehetőség?
(#) (Felhasználó 4577) válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Ha nem gond ma már nem cserélem ki, fáradtan nem szeretnék dolgozni.
Holnap teszek be az IC helyére egy tokot és abba beleteszem az új IC-t.

Igen, akartam is mondani, hogy az az 540mV egy kicsit sok. Ha jól tudom 100mV alatt kell lennie és ez az 51K-s ellenállással módosítható.

Hát nem tudom, majd megbuherálom, egyenlőre csak vészhelyzet erősítő, azaz gyorsan kellet egy koncerthez. De a kocsiba fog menni, addigra meg helyrepofozom. Remélem.
(#) water hozzászólása Jún 27, 2010 /

A kimeneten nem 100 hanem max. 10-12mV lehet, olyan IC-vel még nem találkoztam ami ennél rosszabb lett volna. Arra a rajzra írt értékek nagyon nem jók, az IC 7-8V-okat kap tápfesznek a 12V helyett ráadásul a kimenete is közel tápfeszen van! A felső tranyón szinte nem is folyik áram...kb.75uA a 4mA helyett.
Lehet hogy ez a KD féle mod stabilabb hőre, de a másik meg működik...
(#) szamóca válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Volt IC csere?
Ha kiveszed-cseréled az IC-t akkor a tápfeszek /7-4 lábon/jók?
Elsőként ezzel kezdj.
(#) didyman válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Az OPA arra törekszik, hogy a két bemenete azonos potenciálon legyen, ebben a tápfesz eltérése nem fog komoly szerepet játszani ekkora értéknél. Ami gyanús, az a (-) bemeneten lévő jelentős DC-fesz, erre rögtön azt mondom, hogy az OPA kuka.
(#) water hozzászólása Jún 27, 2010 /

Meg kell nézni a TL-eket is, az IC ha nem kap nagyobb vagy fordított tápfeszt elvileg tönkretehetetlen. Láttam már néhányat amit elpukkantottak, de az IC mindegyikben ép maradt.
(#) saraha válasza water hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Idézet:
„Lehet hogy ez a KD féle mod stabilabb hőre, de a másik meg működik...”

Ha jól meg van csinálva működik a KD verzió is.
Következő: »»   58 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem