Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   89 / 399
(#) hapro válasza dad hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Nem jobb. De ha nem tudja a jelforrás meghajtani a végfokot, akkor kell az előfok a jelforrás és a végfok közé.
(#) ekkold válasza Steven19 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Az ellenállásokon (R30, R31) alaphelyzetben 25V körüli feszültség esik (sorba vannak kötve). 500 ohm esetén ez 50mA-t jelent -> 25V x 50mA -> 1,25W mindkét ellenálláson.
Azonban az R31 a C10-en kereszül a kimenő feszültségből is kap, emiatt szinuszjellel teljesen kivezérelt erősítő esetén kissé többet disszipál, mint R30 -> kb. 2,8W-ot.
Viszont szinuszjelet ritkán hallgatunk (főleg hosszabb ideig), zenével kivezérelve pedig szinte mindíg bőven 2W alatt marad az ellenállás disszipációja.
Ezért gyakorlatilag a 2W-os ellenállás már elegendő, de a 3W-os biztosan nem szállhat el. Persze lehet nagyobb teljesítményűt is betenni, de az is ugyanannyi W-ot fűt el mint a másik, tehát inkább a megfelelő szerelés, és elhelyezés a lényeg, hogy el tudjon távozni a keletkező hő. Ebből a szempontból pl. a függőlegesen álló panel jobb, mert jobban tud áramlani a levegő az alkatrészek között.
(#) dad hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
HI!!!
OK köszi
(#) Steven19 válasza ekkold hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Helló valahol igaz is lehet amit írsz, de viszont te a -Ut és az R30-31 közös pontja között mérhető feszültséggel számoltál én viszont nem, úgy gondolom hogy az én számításom a helyes mert, azzal az árammal kell számolni ami a két soros ellenálláson folyik át 50V mellett így megkapod a teljes hővé alakított teljesítményt azon a két ellenálláson és így kapsz 2,5W-ot, ami nekem úgy jött ki: I=U/R ből származtatva a feszültséged a -Ut és a T8 bázisa között kb 50V ezt osztod 1,02kOhm-al ami egyenlő 50mA-el P=U*I 2,5W, +- pár voltos feszültség ingadozással számolva annak a 3W-os ellenállásnak tényleg sok ez.
Okkal mondom hogy oda nem megfelelő ekkora hanem legalább 5W-os kell ami nem fog ennyire melegedni. Azért mondom mert nekem igencsak szakmámba vág és nem mint hobbista mondom ezt. Helló.
(#) ekkold válasza Steven19 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Idézet:
„...úgy gondolom hogy az én számításom a helyes...”

Rosszul gondolod, mert:

Idézet:
„...kb 50V ezt osztod 1,02kOhm-al ami egyenlő 50mA-el P=U*I 2,5W, +- pár voltos feszültség ingadozással számolva annak a 3W-os ellenállásnak tényleg sok ez...”

Az a 2,5W amit kiszámoltál, a 2db soros ellenálláson együtt disszipálódik el. Vagyis ellenállásonként kb. a fele.
Viszont ez is csak a kivezérlés nélküli állapotra igaz, mert az erősítőt kivezérelve az alsó 560ohm disszipációja növekszik (a felsőé nem, vagy csak elhanyagolható mértékben). Le is irtam mennyi lesz, a disszipációja, de ha már ennyire a szakmádba vág akkor kiváncsi lennék te hogyan számolnád ki! (illetve, hogy ki tudod.e számolni egyáltalán )

Idézet:
„...oda nem megfelelő ekkora hanem legalább 5W-os kell ami nem fog ennyire melegedni...”

Egy 5W-os ellenállás pont ugyanakkora hőmennyiséget fog leadni, mint egy 3W-os, mert ugyanakkora teljesítmény fog hővé alakulni. Ha az 5W-os ellenállás felülete nagyobb akkor alacsonyabb lesz a hőmérséklete, de ha a rossz elrendezés miatt a hő nem tud távozni akkor ugyanúgy elégeti a panelt.
Melleseleg a saját végfokomban 2W-os ellenállások vannak, de jól tudnak hűlni, és nics is gond vele, pedig elég sok éve üzemel már.

Idézet:
„...nekem igencsak szakmámba vág és nem mint hobbista mondom ezt...”

Ezzel én nem kérkednék a helyedben, elég sok hoibbistát ismerek, akik lazán leiskolázzák azokat akiknek ez a szakmájába vág
(#) Alkotó válasza ekkold hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Maximálisan igazad van.
Nálam 2db 2W-os van párhuzamosan (1k+1,2K) egy vízszintes panelon (ráadásul a tápfeszültségem is +-56V körüli). Így a meleg levegő felfelé tud mozogni, de nincs alulról "kéményhatás", ami még jobban átszellőztetné az ellenállások környezetét. Ez a kialakítás kellemes kézmeleg (kb. 50°C).
(#) lacci1983 válasza Jackass hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Hali! Az R31-es nekem is melegedett,de nagyobbra cseréltem és már nem volt gond.Plusz az erősítő kapott ventillátort,ami az egészben forgatta a levegőt.Egy próbát megér.
(#) Steven19 válasza ekkold hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Pedig a nagyobb W számú ellenállásnak nem szabadna ugyanúgy melegednie. Tudtommal. Értem én hogy annak a W számú ellenállásnak elégnek kellene lennie, de ha az én kezemben lenne az az erősítő tuti kicserélném azonnal nagyobbra. Mi baj származhat belőle? Nem fog elöregedni idő előtt és bajt sem fog csinálni később.
(#) kábel hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Sziasztok.

"Egykis ízelítő" -Ezkell minden Pc-nek !
(#) zoly15 válasza kábel hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Hűűű!
Az anyját!
Ez ütős lett!
Gratulálok!
A 2 kis hangszórót mi hajtja?
(#) kábel hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
hali

örülök hogy tetszik, a két kis hangszóró is ugyanarrol a (quad405) végfokról megy mint a nagyhangszóró csak a kishangszórók elött bipoláris kondi-előtét (szűrő) -van rajtuk
(#) bakos13gab válasza Steven19 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Erre szokták alkalmazni azt a megoldást, hogy az ellenállást nem ülteted le a panel szintjére, hanem mondjuk fél centire hagyod kiállni és máris jobb a szellőzés.
(#) Steven19 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Helló én azt nem tartanám túl szerencsésnek mert kimelegszik és elkezd lógni meg kotakthibásodni és megint kész lessz a baj. Én a nagyobb terhelhetőségű ellenállás mellett voksolok. Magamnak ezt már eldöntöttem.
(#) Zosi hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy megépítettem az urbános féle quadot és működik bd 245ös vég tranzisztorok vannak benne és cserélni akartam bd 249re csak nem vettem észtre hogy az a tranyóm rosz volt és csak búgott kb 2 másodpercig működtetem úgy aztán visszatettem a 245öst és már azzal sem ment az lenne a kérdésem hogy szerintetek mi mehetett el benne ezáltal hogy rossz tranyót tettem bele!?
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Zosi
(#) Steven19 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 19, 2010 /
 
Én ilyen jelenséget még nem láttam sose. hogy ugyanúgy melegedne nagyobb Watt értékű ellenállás.
(#) Alkotó válasza Steven19 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /
 
Persze, hogy nem láttál ilyet, mert nem is melegszik ugyanúgy. Kevésbé melegszik.
Valójában csak annyiról van szó, hogy adott értékű ellenálláson adott feszültség hatására adott áram folyik, és emiatt egy adott teljesítményt fog eldisszipálni. Ez a teljesítmény nem az ellenállás teljesítményétől függ, hanem az áramkörtől. De természetesen ha ez a teljesítmény nagyobb vagy közeli az ellenállás teljesítménytűrésével, akkor bizony meleg lesz. Ha viszont az ellenállás naggyobb teljesítményű, akkor ő kicsit, vagy esetleg egyáltalán nem is fog melegedni.
(#) felho24 hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Sziasztok. Annó már kérdeztem és válszoltatok is de nem találom tehát megkérdezem mégegyszer. Miket kell kicserélnem ha 40V AC val hajtanám a Quadot. Elnézést hogy ugyanazzal a kérdéssel zaklatlak titeket. Jah és még egy kérdés. Az első quadom csak 2X30-40W-volt de kérdeztem az építőjét direkt tehát nem azért ennyi mert rossz.(de hogy legyen egy kis érdekesség 2X80 as ként vettem tőlük ezelőtt 16 ével). Tehát ebből lehet 2X80-100-ast csinálni?Komolyabb átalakítás nélkül?
(#) Ge Lee válasza felho24 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Először is a zénerek előtétellenállását. Utána T7 munkaellenállásait 560 ohmra, most elvileg 330-390 ohmoknak kellene benne lenni. Végül az összes bordán lévő tranyót nagyobb feszültségűre, mert a 2x40V AC-ból kb. 2x56V DC lesz aminek a 100V-os tranyók nem biztos hogy örülnek. Hozzáteszem az én legelső quadom is ekkora tápfeszről ment és az akkori BD-k simán bírták. Ma már nem merném belerakni.
(#) Zosi hozzászólása Jún 21, 2010 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy megépítettem az urbános féle quadot és működik bd 245ös vég tranzisztorok vannak benne és cserélni akartam bd 249re csak nem vettem észtre hogy az a tranyóm rosz volt és csak búgott kb 2 másodpercig működtetem úgy aztán visszatettem a 245öst és már azzal sem ment az lenne a kérdésem hogy szerintetek mi mehetett el benne ezáltal hogy rossz tranyót tettem bele!?
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Zosi
(#) yello hozzászólása Jún 23, 2010 /
 
Hali!
Lenne egy kérdésem azzal kapcsolatban, hogy kaptam egy ismerősömtől félig elkezdett quad405 ös erősítőt.
A félig azt jelenti hogy nagyrészt alkatrészek meg vannak hozzá, a panel is el van kezdve és ez a bajom hogy a panel már megvan.
Ez a panel még a régi 83 mas kiadás, és nem tudom hogy ez menyire megbízható, érdemes vele foglalkozni, vagy nem?
A másik az hogy kaptam hozzá végtranyókat is, csak nem a megszokott BD vagy 2N hanem BUX48 at, kérdésem hogy használható ez a quad hoz?
Üdv Gábor!
(#) (Felhasználó 4577) válasza yello hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Idézet:
„Ez a panel még a régi 83 mas kiadás, és nem tudom hogy ez menyire megbízható, érdemes vele foglalkozni, vagy nem?”

Ha a NyÁK alján is olyanok a vezetősávok, mintha kézzel lennének csinálva, akkor nem foglalkoznék vele.
A kérdés az, hogy Neked megéri-e mono-ban, vagy van-e valami helye.
(#) yello válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Ott kezdődik, hogy nem egy panelt kaptam hanem kettőt, lehetne sztereó erősítőt is csinálni, de ezeket sub meghajtásra használnám.
Valahogy 80's években nem volt elterjedt a számítógépes nyák tervezés, így maradt a kézi, mégis sokan megépítették anno.
A kérdésem még mindig az hogy ez a nyák nem kinézetre milyen, hanem hogy használható e, mert tudjuk hogy van több módosítása ennek a kapcsolásnak, az újabbak biztos jobbak is, de nekem ez van elkezdve a panelon, és be szeretném fejezni, de ha már a panel nem jó akkor bele sem kezdek.
Üdv Gábor!
(#) hapro válasza yello hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Abszolút használható, már egy jó néhányat én is építettem ilyen nyákra, sőt szanaszét égett panelból is lehet ilyet varázsolni mint ez: Bővebben: Link
30cm-es hangszórót mint a sz.rt úgy kikészíti aktív váltóval.
Ezt a nyákon én jobban is szeretem mint az Urbánosat, de ez amúgy is magánügy.
(#) water válasza yello hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
A nyák használható, a BUX viszont kapcsolótranyó, nem igazán ide való és ebben a felhasználásban nem fog tudni akkora áramot sem. Ettől függetlenül próbáld ki, ha nem a csúcson járatod lehet hogy jó lesz.
(#) leocska66 hozzászólása Jún 25, 2010 /
 
Sziasztok.
Gondoltam , hogy írok ide nektek
Én is elkezdtem egy ilyet építeni, már készen van a 2 csatorna panelja és az előerősítő panelja már az egyik csatornát elkezdtem beépetni. Trafót is találtam a sufniba.
Szval ha kész lesz rakok fel képeket és bár ,hogy fog müködni is örülni fogok , hogy valamit elértem 17 éves fejjel a sok itthoni kacatból Szurkoljatok
Ja és remélem senkit nem untatok itt.

Üdv
Tibi
(#) mrex hozzászólása Jún 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Kérdésem lenne!
Holnap fogom először hídba kötni a Quadjaimat.
van huzalellenállásom kb 1kW os 8 ohm -os több darab is gondoltam ne a hangszóró menjen tropára
Két 100w-os panellel próbálkozom majd.A hidaló adapter aHidalóAdapter lepróbáltam tda2030 ból készített erősítővel jól működik a figure2 szerinti.
Ezen a lapon lejjebb megtalálható a teljesítmény számítása is. Tehát ha kb 28 V RMS A 100w 8 ohm-on
Akkor a hídkapcsolás által ez 56V RMS lesz ami a leírt képletből 56^2/8= 392wkb 400w lesz A tápom bírja majd . Tápáganként 350VA es ipari trafó van benne
A kérdés mindössze annyi hogy vane akadálya annak hogy működjön ez az összeállítás. Esetleg van e valakinek tapasztalata ebben? Bár max a végtranyóktól búcsúzom a műterhelés és mérések után muszáj lesz bekötni a hangszórót is .
Ha tud valaki akadályt kérem ma irjon még mert nem szeretném a Fane hsz eimet elküldeni kapálni
(#) mrex hozzászólása Jún 26, 2010 /
 
Bocs kimaradt még egy kérdés
A koppanásgátló működését elvileg nem befolyásolja a hidalás?
Az urbán féle van nekem szerintem minden igényt kielégít nem reklám de ablakkomparátoros bekapcsolási időzítős és nem paranoid.Találkoztam olyannal amelyik a subwoferben egy jelentősebb mély beütésre rángatta a relét ez tuti jól működik.Átszámítható bármilyen tápfeszre ha érdekel valakit felteszem ide a kapcsolását
(#) Nagy Tamás válasza mrex hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Szia! én már kötöttem hídba quadokat. Nekem nincsenek jó tapasztalataim.
Megnőtt a zaj,érzékenyebb lett a zavarjelekre,jobban melegedett.és tényleg elszállt az egyik panel -ban a bd végtranyó. Gondolom nagyon frankón ki kellene egyensúlyozni a híd mindkét oldalát. És szembesültem a koppanásgátló bekötésének anomáliájával is.

Én letettem a dologról. De neked lehet több szerencséd lesz.
(Az urbános koppanás gátló nagyon jó! )
Üdv.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Jún 26, 2010 /
 
Tehát a véleményem az, hogy keresni kell egy nagyobb teljesítményű kapcsolást és azt elkészíteni. Biztosabb ,stabilabb ,áttekinthetőbb dolog.

Persze önmagában a quad egy spéci dolog,éveg óta zenekari kontroll ládákat hajt baj nélkül.
(#) leocska66 hozzászólása Jún 26, 2010 /
 
Hello.
Újabb kérdésem van , lenne
Megtekertem az a 3 induktivítást, de egysorba van 25.5 menet 1 es rézdrót természtesen (szigetelt). Jó az úgy ,hogy 1 sorba van vagy egymásra kellet volna tekernem ?

Fontos lenne. Kösz. Üdv Tibi
Következő: »»   89 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem