Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   568 / 2499
(#) pankotain válasza szilva hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Hát ami nem melegszik mert túl van méretezve, azt nem nagyon kell agyonhűteni.
Lehet hihetetlen, de ez a mostani processzoros végfokok világa.
Nagy koncert rendszereknél már ez a módi, csak felénk nincs elterjedve.
Aki hallott Martin Audiot szólni szerintem az nem kételkedik benne.
Felső kategóriás profi cucc horror árakkal.
Szerintem ebbe nem kell kételkedni a minőségébe se
Pl. Madonnának ilyen van, persze nem ezzel az erősítővel, mert ez új, de ilyen rendszere van.
(#) skero válasza Mayan hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Tisztelt Myan! Bármit mondanak nekem tetszettek a cikkeid ,bár jómagam többnyire ic -s végfokokat építgettem (azért volt tranzisztoros is). De tudom ,hogy a sok hatásfok növelő alkatrész többnyire a minőség rovására megy ,de neked nem az kell ,hogy kiszedjél valamiből 50W -ot elég az 5-is de az minőségben.Elismerésem!
(#) szilva válasza pankotain hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
A túlméretezés miatt nem fog semmi sem kevésbé melegedni. A hatásfok az, aminek erősen kellene a 100%-ot közelíteni ahhoz, hogy ne kelljen embertelen veszteséget elhűteni, és ennek nincs köze ahhoz, hogy egy cucc mennyire van túlméretezve. Az meg ugye sosem fogja elérni a 100%-ot. Egyébként a "mikroprocesszor" sem mindenható varázsszó, az sem fogja felrúgni a fizika törvényeit. Egy 42U-s szekrénynek a klimatizált gépteremben is már olyan hangja van a ventihűtésektől, mint egy űrhajónak, ha csak 6-8kW energiát pumpálunk bele. És azt ne mondja nekem senki, hogy 1% veszteség nincs egy akármilyen cuccnál; ha a 42U-t felszorzod az 1U-ra eső 180W-okat (1% veszteség), akkor az több, mint 7.5kW...
(#) digit1 válasza hapro hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Mibe hogy a találkozón alkotó B5-je fo..sá alázza a te legjobb cuccodat is? Szerintem pofáraesöl majd...
(#) macera2 válasza lamalas hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Hi lamalas!
Talán néhány hónappal ezelőtt, itt és a tranzisztoros csöves erősítők összehasonlítása topikba alaposan kiveséztük a jó hangú erősítők problémáit. Ki mit szeretne, valósághűség, az illuzió keltés, stb. Ennek kapcsán sok értékes infót kaptam. Ami továbbra is érdekel az a műszaki paraméterek és az a bizonyos jó hangzás közti összefüggés. Azt is elfogadom, és nem sérti a korrektséget, hogy aki tud Hi-End-es méregdrága erősítőket tervezni, gyártani, ebből él, az nem fog versenytársakat nevelni, azáltal, hogy évek hosszú során szerzett tudását , tapasztalatát közzéteszi egy topikba. De azért valami támpont mégis csak kellene. Például ha -van infód róla, vagy volt lehetőséged bemérni- közölhetnéd, hogy az általad annyira kiválónak tartott erősítőnek milyen elektromos paraméterei vannak?
(#) Doncso válasza digit1 hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Az nem alkotó B5-je hanem KDmesteré, , ő csak utánépítette, nem mellesleg nekem is van, egy csövest többre tartok, és miért nem a saját szellemi termékedet hozod magaddal, mutatod be és bizonyítasz vele?
(#) Moderátor hozzászólása digit1 hozzászólására (») Jún 30, 2010
 
Idézet:
„Nem szép dolog más ...ával verni a csalánt.”


Szokás mondani a hasonló szituációkra.

Meg különben is, mi bajod hapro-val, hogy ilyen stílust érdemelt meg?

Ott leszel amúgy a találkozón? Meghallgatod az egyes erősítőket személyesen?
(#) CIROKL válasza digit1 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Te jössz a találkozóra ? és hozol ilyen erősítőt netán magaddal ! De javaslom ezzel gyere át ide
és ott lehet folytatni a találkozós kérdéseket .
Idézet:
„Szerintem pofáraesöl majd...”

Á ez kicsit durva, nehogy forditva süljön el !
(#) hapro válasza digit1 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Szeretettel várunk mi így is a találkozón "Nagy Zsóti". Szolnok nincs olyan messze a Puskástól. Ha tanulsz még, akkor nem lesz gond időt szakítani rá, ha meg dolgozol, akkor ilyen stílussal nem lesz gond szabadnapot kérni arra az egy napra. Hidd el megéri eljönni, lehet ott is tanulni és a "szájjadat" tátani is.
A hozzászólásodra pedig érdemben nem reagálok. De azért egy alkoholmentes sörre majd meghívhatsz ott.
(#) Abukodonozo válasza hapro hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Idézet:
„A hozzászólásodra pedig érdemben nem reagálok. De azért egy alkoholmentes sörre majd meghívhatsz ott.”


Ettől, azt hiszem, én estem pofára! Hatalmas!
(#) lamalas válasza macera2 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Udv!

Idézet:
„Ami továbbra is érdekel az a műszaki paraméterek és az a bizonyos jó hangzás közti összefüggés.”

Erre a kerdesre szerintem nincs egyetemes valasz, hisz masok vagyunk igy mindenkinek mast jelenthet a jo hangzas. Persze lehetnek (es vannak is) egyezesek az emberek izlesei kozott, ettol fuggetlenul szerintem nem lehet egy parameter-szettet megahatrozni ami azt mondana meg, hogy ez a jo hangzas kulcsa. Ennek szamos oka van, de ha csak azt vesszuk figyelembe, hogy ugyanaz az erosito mas hangsugarzot is meghajthat akkor maris teljesen kutba esik az elmelet miszerint erosito parameterek alapjan lehet a jo hangzast meghatarozni.

Gondoljunk csak arra, hogy egy szimfonikus hangverseny alkalmaval nem mindegy hova ulunk! Ha az elso sorokban foglalunk helyet hangosabbnak halljuk az egeszet, kozelebb vannak hozzank a hangszerek, élesebben, tobb magashanggal szolal meg az egesz zenekar. A hatso sorokban ulve valamivel halkabb az egesz zenekar es akusztikai okok miatt kevesebb magashangot hallunk. Van aki az elso sorokat preferalja van aki a hatsokat. Melyik a jo hangzas ezek szerint? (Ez csak kolto kerdes, nem kell es szvsz nem is lehet megvalaszolni.)
De ha egy elo koncerten is mas hangzast kapunk attol fuggoen, hogy hova ulunk akkor mit varunk egy felvetel + lejatszas soran?

Az audiotechnikaban is lehet ilyen v. hasonlo preferenciakat felallitani, lehet izlesekrol beszelni. En azt allitom a jelenlegi tapasztalataim alapjan, hogy az az erosito amirol beszeltem egy referencia jellegu hangot produkal. Tiszta, szaraz, dinamikus hang. Nem mondom, hogy ez az ami mindig minden alkalommal tetszik. En teljes mertekben elegedett vagyok az epp otthon talalhato erositoim hangjaval is (TDA7294, TDA2030, B5, A osztalyu JLH, Conductor). Mindegyiket szivesen hallgatom alkalom adtan, sot nagyon tetszenek egyes csoves erositok is, habar ilyet mar nincs kedvem barkacsolni. De mondjuk egy hideg teli napon a meleg nappaliban szivesen hallgatnek zenet egy triodas SE erositovel is holott tudom, hogy ez messze all a valosaghu hangvisszaadastol.

Osszefoglalva: a zenehallgatas szamomra nem feltetlen a valosaghu hangvisszaadasrol szol. Ez a tevekenyseg abszolut az emberi piszichetol fugg. Ennek alapjan nem az a feltetlen celom, hogy a valosaghoz leginkabb kozelallo rendszert epitsek, habar ez is egy szempont lehet ha bizonyos esetekben ez is fontos.

Idézet:
„Például ha -van infód róla, vagy volt lehetőséged bemérni- közölhetnéd, hogy az általad annyira kiválónak tartott erősítőnek milyen elektromos paraméterei vannak?”

Sajnos nem volt alkalmam mericskelni azt az erositot, csak annyi ismeretem van rola mint amit barki mas is megszerezhet rola az internetrol: meg kell nezni az IC adatlapjat. Ott le van irva eleg sok parameter. Ezekbol pedig igen jol lehet kovetkeztetni az egesz erosito parametereire. Az IC-nek egyebkent annyira jo parameterei vannak, ha csak a fele igaz azokat sem lehetne atlagos amator muszerekkel pontosan megmerni.
(#) Mayan válasza lamalas hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
A műszaki paraméterek és a jó hangzás viszonyával kapcsolatban kd mesternek volt egy igen érdekes elmélete. Szerinte, ha megalkotnánk az elektromosan minden szempontból abszolút tökéletes erősítőt, annak nem lenne jó hangja. Olyan semmilyen lenne, nem kapnák fel rá a fejüket az emberek, nem sokaknak tetszene. Többnyire érdektelennek találnák a hangját. Ez az alapja a high-end audió kultuszoknak. Mert a műszakilag tökéletes hangnál van fülre jobb... És mert a fülünk nem műszer. És mi sem vagyunk gépek. Nekem elfogadható ez az elmélet... ezért is nem a műszakilag tökéletest keresem, hanem a nekem tökéletest. És mindenki így van ezzel szerintem, mindenki járja a maga útját.
(#) matyusz hozzászólása Jún 30, 2010 /
 
Sziasztok.
Bocs, hogy ide írok de egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy TDA 1564TH-s ic-m és az adtalapi kapcsolás szerint a 10. lábról lejön egy 10kohm-os ellenállás a V-logic-hoz és ezt nemtudom hova kéne kötni vagy mi a szerepe.adatlap
A választ elöreis köszönöm.
(#) hapro válasza matyusz hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
A 3. és 4. oldalon le van írva, hogy az a láb nincs bekötve: n.c. - azaz not connected. És ez igaz az 1, 9, 10, 12 lábra.
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Igen, emlekszem en is arra amit KD mester irt. Bizonyos szempontbol egyet is tudok erteni vele. Az viszont arrol szol, hogy mi a jo hang ami mint tudjuk igencsak szubjektiv meghatarozas. Ezzel szemben viszont a valosaghu hangzas szerintem kicsit mas teszta. Egy idealis lanc mindenfele torzitas nelkul (ami nem letezik) lehet, hogy erdektelen lenne, esetleg lehet h. nem is lenne jo hangja (egyeseknek v. sokaknak) megis ennek lenne valosaghu a hangzasa.

Mayan, a te irasadiban kis ellentmondast erzek. Nem tudom pl. ez a kijelentes ...
Idézet:
„Nekem elfogadható ez az elmélet... ezért is nem a műszakilag tökéletest keresem, hanem a nekem tökéletest.”


... hogy egyeztetheto ossze azzal a celoddal, hogy az "elo", termeszetes hangzast probalod elocsalogatni az erositoidbol? Az elo, termeszetes hangzas az szamomra egyet jelent a valosaghu hangvisszaadassal aminek az alapja a minimalis torzitas az egesz rendszeren keresztul. Torzitason itt nem csak a THD es IMD torzitasokra gondolok, hanem mindenfele torzitas ami a hangot es az annak megfelelo elektromos jeleket modositja!

A jo hangzas feltetele szerintem nem az, hogy minimalisak legyenek a torzitasok. A jo hangzas szubjektiv fogalom es mindenkinel mast jelent(het) ezert mindenkinek mas eszkozok jelenthetik a jo hangzas kulcsat. Ezzel ellentetben a valosaghu hangzast szerintem csak 1 rendszer erhet el, ez az idealis rendszer ami nem letezik. Ezzel a rendszerrel lehetne minden esetben az eredeti hangzassal megegyezo reprodukalt hangot visszakapni. Mivel ilyen nem letezik csak kozeliteni lehet hozza olyan eszkozokkel amiknek minimalis a torzitasa.
(#) digit1 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
A mostani találkozóra nem tudok elmenni, de a következőre talán igen. Elvihetem a saját szellemi "termékemet" ahogy te nevezted, de régi kínai közmondás szerint a boldogtalanság alapja az összehasonlítás. Akkor meg ti lesztek boldogtalanok. Kell ez nektek?
(#) digit1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Mikor lesz ilyen találkozó legközelebb?
(#) Mayan válasza lamalas hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Természetesen összeegyeztethető, mégpedig úgy, hogy én is szubjektíven ítélem meg az erősítőimet. Nekem az a tökéletes, ami szerintem élő, életszerű... De mint írtam is, már többen alátámasztották a szubjektív ítéletemet az ő szubjektív ítéletükkel...
(#) balazs90 hozzászólása Jún 30, 2010 /
 
Sziasztok, szeretnék kérni egy kis segítséget, mert már nem bírom idegileg.
Szereztem egy erősítőt a kocsimba, a +12 V elvezettem az akksitól, a test kábel olyan vastag mint az áramkábel, be van jól kötve a kapcsoló szál is a fejegységen.
Minden jól van bekötve, és amikor ráadom a gyújtást, bekapcsol a fejegység, az erősítőnek fel villan a Protect ledje, utána elalszik, és nem kapcsol be az erősítő, az erősítő tuti, hogy jó, mert egy másik autóban kipróbáltam, abba is én kötöttem be és kifogástalanul működik, már mindent megpróbáltam, esetleg valami ötlet?

Előre is köszönöm.
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Rosszul írtam, nem a 10. lábnál van az az ellenállás hanem a 15. lábnál.
(#) hapro válasza matyusz hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Szerintem azt sem kell bekötni, de ha megépíted és nem megy akkor még ráérsz ezen morfondírozni.
(#) matyusz válasza hapro hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Oké köszönöm.
(#) ToXeN válasza balazs90 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Helló!
Lehet a fejegység "rúg egyet" (egyenáram) bekapcsoláskor, és a végfok letilt! Próbáld meg akkor rákötni a fejegységet a végfokra amikor már rendesen megy a fejegység (gyújtás után).
(#) Alkotó válasza digit1 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Nagyon jól látják a lényeget ezek a bölcs kínaiak...
(#) Lalle hozzászólása Jún 30, 2010 /
 
Hello mindenki van egy sharp sx 8000h típusú erősítő

a probléma hogy bedugom a hálozatba de se kép se hang

van valami vezérléssel kapcsolatos vezeték 3 eres kettő a tápra egy a panelra

hogy kell beüzemelni ?

előre is köszönöm a válaszotokat
(#) DJ Szabcsa válasza Lalle hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Biztosítékok jók? Meg kéne mérni egyáltalán eljut e a feszültség a panelre. Kimeneten nincs egyenfesz?
(#) CHZ válasza Lalle hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Sehol nincs feszültség ?
Hálózati trafó primer tekercsét mérd meg , ha szakadt , akkor lehet , hogy a hőbizti szakadt meg , ami a trafóba van beépítve .
(#) Bassmester válasza Lalle hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Beüzemelni akarod, vagy megjavítani?
A beüzemeléshez azon kívül, hogy bedugod a hálózatba, még kell rá kötni egy hangsugárzót és egy jelforrást is. Ha ekkor sem szólal meg, akkor jöhet a hibakeresés, amit a biztosítékok ellenőrzésével kell kezdeni. Ha ez megtörtént, akkor jöhet a műszeres bevizsgálás, kezdve az alap mérésekkel. Van multimétered?
Ha nem jutsz vele dűlőre, akkor bízd inkább szakemberre. Nem biztos hogy a távsegítség eredményes lesz :no:
(#) CHZ válasza Lalle hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Most , hogy jobban megnéztem , már látom , ez a végfok külső kapcsolással indítható , ami egy relét vezérel .
Power supply control csatin keresztül , külső DC feszültség segítségével . A relé érintkezőinek átkötésével is bekapcsolható (RLY89) , hálózati trafó primer tekercsét kapcsolja 230V-ra .
(#) Lalle válasza CHZ hozzászólására (») Jún 30, 2010 1 /
 
Hello már megoldottam az a helyzet hogy ez egy nagy teljesítményű hifi rendszer és külön van az erősítő
meg külön a cd,deck keverő valamint tuner rész

én meg csak az erősítőt kaptam kézhez
a megoldás hogy remotolni kellett (a 3eres vezeték)
megkapja a jelet és üzemkész relé kattan hang kép van

a Teljesítmény nem tudtam le ellenőrizni mert csak 250 wattos hangfal van itthon azt meg kopogtatja rendesen
fél hangerőn, tehát végfok valószínű hibátlan
torzítás jele nincs vagyis nem hallottam majd még oszcilátorral leellenőrzöm

köszönöm segítségetek

Lalle
Következő: »»   568 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem