Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   55 / 107
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Keresem de elofordulhat hogy nem ezen a gepen volt. Eleg gyorsan tudok ehhez rajzolni nyakot, a kerdes inkabb az, hogy a nyomat alapjan le fogod e tudni vasalni nyak rajzolni alkoholos filccel? Az is megldas lehet, hogy un csikos probapanelra felrajzolom az alkatreszeket es azt egy az egyben meg tudod epiteni, ha ralapatolod az alkatreszekt. Amikor felrakom, Pucuka at tudja nezni a rajzolatot es jo esellyel eslore mukodni fog.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 4, 2010 / 1

Itt lenne egy friss nyak terv. Kerlek nezzetek ha van benne hiba javitom. Megprobalom megirni cikknek kesobb mivel tudom hogy nagyon jol mukodik. Udv Joe
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Jónak tűnik, nem találtam benne hibát, a tekercsek elrendezése is jó.
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Kössz a rajzot! Nem akarok pofátlan lenni, de beültetési rajzot véletlenül nem készítettél hozzá? :pirul: :pirul: :pirul:
A lay fájlt milyen programmal lehet megnyitni?
(#) kormoran hozzászólása Júl 4, 2010 /

Ehhez az adóhoz már sikerült rajzolni egy nyákrajzot (indigóval átrajzolom a nyákra és utána persze filccel vastagom áthúzom szóval nem hagyom ilyen vékonyra a vonalakat ), az elrendezés nagyjából maradt az elvi rajz szerinti, próbáljam kissebb helyre összepakolni az alkatrészeket vagy elég rövidek az alkatrészek közötti vezetővonalak?
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 4, 2010 / 1

Koszi, hogy atnezted Pucuka. Megepitem valamelyik nap kiprobalasra. Egyik kedvenc projektem volt kolyokkent, gitar jelenek a tovabbitasara is hasznaltuk Torzitast lehetett a potival allitani
Komoran! Pici arnyekolo lemez kell az utolso fokozat ele: pl egy konzerv dobozbol vagott 1cm szeles darabka, ott ahol vastagabb a folia csik. 3 volt eleg neki. Az elso tranzisztor pl BC182, BC107 kis jelu NPN, a masik ketto pl BF199, BF224 RF NPN tranzisztorok. A bekoresuk kulonbozo!
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Oké
(#) boliver hozzászólása Júl 5, 2010 /

Hy!
2 km-es fm adót szeretnék építeni de nem nagy tapasztalattal rendelkezem ezidáig. Egyszerűt szeretnék építeni 12 v-os feszültségre. Ezekhez a huzalokhoz sem értek igazán, hogy hogyan kell csinálni, vagy ki lehet-e szedni sima rádióból...stb. Olyan rajz jó lenne amiben sima "rádiós" forgókondi van. Nyomatott áramkör is jó lenne hozzá, ha van!
(#) pucuka válasza boliver hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Hát, ez a 2 km -es adó ezt hova teszed el. Ekkorát építeni, hogy fér be a lakásba, és nem fm. hanem FM (betűszó!)
A hozzászólásodból látszik, hogy még igen sokat kellene tanulnod. Egy adó nem csak "huzalokból" és sem sima, sem recés, sem göröngyös rádióból kiszedhető alkatrészekből, pláne hogy nem is tudod milyen alkatrészekből áll, és amíg nincs meg a jól működő kapcsolás, nyomtatott áramkör sem lesz.
Olvasgasd végig a témát érintő topikokat, ezt is, és ennek fényében módosítsd, hogy mit is szeretnél.
Mielőtt hozzákezdenél bármilyen adó megépítéséhez, akár utánépítéséhez, nézz körül, tanulj, kisebb áramkörök építésével szerezz gyakorlatot.
(#) kormoran válasza boliver hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Szia!
Olvasd el ezt az utolsó oldalt, nagyon sok segítséget találsz benne (és egy kezdőknek való kapcsolási rajzot is nyáktervvel), én is most tanulgatom mit hogyan kell .
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Keress ra a Sprint Layout programra, eleg elterjedt a Forumon. A beultetes is latszik, de megirom hetvegen egy rovid cikknek. Udv Joe
(#) boliver válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Annyira azért nem vagyok kezdő, hogy ne ismerjem a Sprint Layout-ot! Egyébként van fent sok antenna, rádiós és tv-s is. 2 rádiós antenna van mindkettő azt hiszem dipól antennák. Tudtommal ilyen kell. A tető nagy úgyhogy " elfér a lakásba". Kisebb áramkör? Építettem már 100 W-os erősítőt az se volt piskóta( nem ic-s volt), de a rádiókhoz nem nagyon értek. A forgókondira gondoltam, hogy kiszedni a rádióból, de ha nem megoldható, akkor nem. Nézegettem eddig is kapcsolásokat, de nem tudom működnek-e a hatótávolságuk sem tesztelt. Azért ilyet nem mondanék, hogy :"nem is tudod milyen alkatrészekből áll"-ez azért nagyon túlzás volt, és "kisebb áramkörök építésével szerezz gyakorlatot"- most kezdjek el poloskát építeni, annak nem igazán látom értelmét. Inkább megpróbálkozok ezzel.
(#) boliver válasza pucuka hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Ehhez vagy ehhez mit szóltok?
(#) szendi001 válasza boliver hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Idézet:
„A lay fájlt milyen programmal lehet megnyitni?”

Idézet:
„Annyira azért nem vagyok kezdő, hogy ne ismerjem a Sprint Layout-ot!”

Komorannak irtam.

Valoszinu a kezdeti lepesekhez nem kell tetoantenna. Erdemes kiserletezgetni szoban belul, a tobbi alakul.

Az elso hasonlo felepitesu, mint amit feltettem, de a kimeno teljesitmenye mindkettonek tul nagy ahhoz hogy a hatosag ismerkedese nelkul alkalmazni lehessen. Muterhelesre epitsd meg ha meg akarsz tanulni adot epiteni, aztan kapcsold ki...
Javaslom a fokozatossag elvet, neha ez vagy az nem indul el elsore, ezert erdemes egy tranzisztorrol kezdeni. (szerintem)
A masodik link kemeny dio, muszerezettseg kell hozza.
(#) Novak válasza boliver hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Szia! Azért azt már az elején érdemes lenne leszögezni, hogy a rádiófrekvenciás kapcsolások, áramkörök sokkal több tervezést, odafigyelést és gondos beállítást igényelnek, mint az egyéb áramkörök. Elég ha egy vezetősáv kicsit hosszabb a kelleténél, vagy fél centivel arrébb viszel el egy jelet, és már nem lesz jó, gerjed, búg, vagy akár el sem indul.
Szendi sem azért írta azt, hogy kezd egy kisebb áramkörrel, mert lenéz téged vagy bármi hasonló, hanem ez csupán jószándék volt. Ha olvasgattad ezt a topikot, akkor láthatod, hogy egy egyszerű (akár csak egy tranzisztoros) oszcillátor működésre bírása illetve befogása rádióval is sok embernek gondot okoz (akik eközben mondjuk évek vagy évtizedek óta forrasztgatnak, építenek áramköröket).
És hidd el, hogy ez nem azért van, mert ők bármivel is ügyetelnebbek vagy tapasztalatlabbak, mint Te, hanem azért, mert ezek az RF dolgok, abszolút nem úgy működnek, hogy kapcsolási rajzról megépíted, bekapcsolod és hurrá...
Azért kellene igenis egy kisebb poloskával kezdeni, mert ha belecsapsz a közepébe, és egyből megépítesz egy pár wattos adót, akkor csak a kudarc, és a feleslegesen beleölt pénz lesz az eredménye. És ez általában borítékolható, gyakorlatilag kizárt dolog, hogy első RF áramkörödnek megépíts egy jól működő, helyesen beállított x wattos adót. Hidd el, ezt senki sem rosszindulatból mondja, ez tipikusan az a terület, ahol lépésről lépésre, áramkörről áramkörre kell haladni, különben nem jutsz sehová.
Szóval csak csatlakozni tudok szendi gondolatmenetéhez; keress, és építs kezdésként egy 2-3 tranzisztoros kis FM adót vagy akár poloskát. Rengeteget fogsz belőle tanulni. Ne legyél türelmetlen.
Az, hogy építettél már 100 W-os erősítőt, az meg fogod látni, hogy itt nem nagyon számít. Legfeljebb jobban boldogulsz a pákával-nyákkal, de az áramkör élesztésében, beállításában ez nem tekinthető alapnak.

Visszaterve az eredeti kerdeshez, az elo verziohoz erdemes, lehet rajzolnod egy nyak tervet. Az elso ket tranzisztoros fokozat osszeall nagyobb gond nelkul. Az oszcillatror resznel erdemes elhagyni a ket forgo kondenzatort es alkalmazi egy 5PF 20 PF parost. Ha felteszed Sprinbten a tervet tobben hozza tudnak szolni az elrendezeshez, es egesz jo dolog sulhet ki belole.
Hatranya hogy az antenna biztosan elhuzza az adas frekvenciat, es szigoruan 3-4,5 V tapfeszt javaslok.
(#) boliver válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Oké, még ma nekiülök és megpróbálok valamit összehozni a Sprint Layout programmal.
(#) boliver válasza boliver hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Hát elkészítettem, előfordulhatnak benne hibák! Mellékeltem a .lay fájlt és egy képet. Ez a második munkám ezzel a programmal, de az első sajnos nem sikerült, mert kisütöttem az ic-t azzal a nyákkal, amit terveztem vele.
(#) szilva válasza boliver hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

A hangfrekis előerősítő kimeneti oldalán nem jól vannak a kötések, pl. van ott egy tranzisztorláb a levegőben lógva is. A lógó lábú tranzisztor PNP típusú, nem a kollektora néz a tápfeszültség felé! A trimmerpoti környékén lévő alkatrészeket talán kicsit balra lehetne tolni, hogy ne nyomoruljanak annyira be az RF részhez. A GND vezetékét mindenképpen meg kellene vastagítani, de az sem lenne baj, ha teljesen körbefuttatnád a panelon, esetleg szigetes kitöltéssel beengedve a szabad helyekre is.
(#) boliver válasza szilva hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Köszönöm, hogy hogy elmondtad a hibás részeket remélem ez már jó lesz!
(#) gtk válasza boliver hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Elegge GND szegeny. Azert vard meg a nalam jobban hozzaertok velemenyet is.
(#) Novak válasza boliver hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Valóban több sebből vérzik a dolog. Ahogyan gtk is említette, az "üresen" maradó helyeket illene GND-vel feltölteni. Sokat számít RF áramkörnél, gerjedésgátló szerepe van.
Ezentúl a 2N2219 egész biztosan hűtést fog igényelni, de ilyen panelterv mellett még egy hűtőcsillagot sem fogsz tudni ráhúzni, nincs neki elég hely.
A 40 pikós trimmerkondik milyenek? Tényleg kétlábúak?
A kimenetenél lévő tekercseknek sem ártana valamivel több hely, nagyon rajta vannak a kondik nyakán, nem fog jól elférni. Ilyenkor mindig számolj vele, hogy beállításnál a tekercset lehet hogy majd szét kell húzni, kicsit elfordítani, stb...
Valamint (most nem néztem az eredeti rajzot) a táp és a föld között nincsen kondi (egy 4,7 mikrót leszámítva). Tervezz be még legalább 2-3 darab 10-100 nF-os kerámia hidegítő kondit, mert így gerjedni fog, vagy el sem indul majd az oszcillátorod.
Nem utolsó sorban, pedig nem túl praktikus megoldás, hogy a tápvezetéked közvetlenül az antennakimenetnél áthalad a tekercsek alatt. Elég komoly zavarokat tud így a tápvonalra indukálni az oszcillátor, ami miatt megintcsak könnyen kialakulhat gerjedés.
(#) szendi001 válasza boliver hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Jo lesz ez! Itt a meloban nincs Sprint, kinyomtatom, beszkennelem kezi rajzolgatas utan kb mit modositanek. Nehany alkatresz elhelyezeset kell atgondolni es a foldelest ezen a frekvencian, de nagy esellyel el fog indulni kis modositas utan

A trimmereket javaslatomra hagyta el, eleg oda hagyomanyos kapacitas az elejen. Szamolok egy tekercs erteket egy kapacitassal, ami jo esellyel benne lesz a veteli tartomanyban.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Rendben, igazad van a trimmerekkel kapcsolatban. Egyszerűbb fix kondikkal.
De egyébként azért boliver ne lepődj meg, ha az adó végül csak 100-150 méterre fog elszólni, mert így, ilyen elrendezésben ez nem képes a 2 km-re (őszintén szólva szerintem a 200 méterre sem).
Arról nem is beszélve, hogy semmiféle leválasztó vagy erősítő fokozat nincs az oszcillátoron, hanem az antenna közvetlenül van induktívan odacsatolva a rezgőkörhöz. Elég rossz megoldás stabilitás szempontjából. Ha csak közelítesz az adóhoz vagy az antennához, már akkor el fog mászni a frekvencia.
(#) szendi001 válasza boliver hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Sziasztok!

Az antenna valoban el fogja huzni az adas frekvenciat. Jo tapasztalat egy ujabb fokozat epitese elott. Ha a hatotav lecsokken, az nem baj, mert lesz mit fejleszteni kesobb. Nezzetek meg a kepet par hozzaszolassal. Modositasok utan szerintem allj neki Boliver. A rajzzal nem hasonlitottam ossze, csak elrendezest vizsgaltam. Tobbfele stilus van epitesre, ez az egy lodalas elrendezes "csik" allapotban az egyik. Sok sikert, jo epitgetest.
Tapasztalat alapjan a masodik megepitett nyakra el szoktak ferni az alkatreszek Udv Joe

panel005.jpg

(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Ezek voltak az en hozzaszolasaim. Termeszetesen mindig van jobb megoldas, tehat lehet javasolni BNC-t a kimenetre, jobb limitert, illesztett antennat stb, de az egy kesobbi stadium. Szerintem ha nem marad a nyakban hiba, fog ez mukodni igy is. Atavolsag fugg a ralatason, sugarzasi hatasfokon stb is.

Boliver, ne adj neki nagy tapfeszt es akkor nem nyirod ki a vegtranyot az illesztettlen kimenettel. Jo tervezgetest! :yes:
(#) kormoran hozzászólása Júl 8, 2010 /

Üdv!
Készítettem Sprint Layout-tal egy nyákrajzot ehhez az adóhoz. Néhány dolgot már kijavítottam szemi javaslatára. Meg tudnátok nézni, hogy van-e még benne valami hiba? A trimmer kondenzátor bekötésében nem vagyok biztos, a hideg fegyverzet két lábát kötöttem össze a nyákon.
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 8, 2010 / 1

Szia!
Aprobb javaslataim lennenek, aztan mehet a marato furdobe

1. Ahol a tap bemegy vidd korbe a foldet, es a tap forrszemet vidd oda ahol keresztezodik a ket vezetosav. Ha igy tervezel tudsz arnyekolni kesobb ha kell.
2.Bemenet forrszemit hasonloan nagyitsd meg. A vezeto savokat kb masfelszer vastagabbra rajzold, foleg, ha vasalod a nyakot, es a forrszemeket kb duplajara noveld: Nem fognak kiszakadni az alkatreszek. H afilccel rajzolsz akkor nem kell persze.
3. Ahol az elso tranzisztor van az emitter korben lekotheted a fold fele egy szeles "pacaval" az alkatreszeket az egy vekony vezetosav helyett.
4. En szemely szerint egy BF199 szeru tranyot tennek az oszcillator reszhez, annak a bekotese mas, de a nyakot ne modositsd csak forgatsd bele az aktualis tranzisztort.
5. Altalaban ez a freki nem szereti az U alaku koteseket. A masodik tranzisztor emitterenel egy haromszog alaku osszekotes celszerubb lehet ugy hogy a 3 forrszem van a csucsokon. Mechanikailag is stabilabb lehet.
6. Javaslom tegyel egy 5 menetes tekercset 4mm furoszarra tekerve 0.6 mm atmeroju huzalbol, es egy 33PF fix kapacitast. Jo esellyel azonnal 95 MHZ korul lesz a frekvencia. Persze ez is maszni fogy egy kicsit kozelitesre, de jo kis adonak nez ki ebben az allapotban.

Jo Munkat!
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

:worship:
Át is szerkesztettem.

Idézet:
„1. Ahol a tap bemegy vidd korbe a foldet, es a tap forrszemet vidd oda ahol keresztezodik a ket vezetosav.”

Körbevittem (legalábbis azt hiszem), ezt a táp forrszemes dolgot nem teljesen értem.

Idézet:
„A vezeto savokat kb masfelszer vastagabbra rajzold, foleg, ha vasalod a nyakot, es a forrszemeket kb duplajara noveld: Nem fognak kiszakadni az alkatreszek. Ha filccel rajzolsz akkor nem kell persze.”

Sajnos nem tudom kipróbálni a vasalós technikát, nincsen lézernyomtatóm.

Idézet:
„3. Ahol az elso tranzisztor van az emitter korben lekotheted a fold fele egy szeles "pacaval" az alkatreszeket az egy vekony vezetosav helyett.”

Ööö ezt nem igazán tudtam elképzelni hogy hogyan gondoltad. :pirul:

Idézet:
„4. En szemely szerint egy BF199 szeru tranyot tennek az oszcillator reszhez”

Ki fogom próbálni azzal is.

Idézet:
„5. A masodik tranzisztor emitterenel egy haromszog alaku osszekotes celszerubb lehet ugy hogy a 3 forrszem van a csucsokon.”

Átszerkesztettem. A két tranzisztor közötti részt is megcsináltam hasonlóra, az úgy jó lett vagy csináljam vissza az eredetire?

Idézet:
„6. Javaslom tegyel egy 5 menetes tekercset 4mm furoszarra tekerve 0.6 mm atmeroju huzalbol, es egy 33PF fix kapacitast.”

Tekercset akkor olyanra csinálom, a 33pF-os kondit meg ugye a trimmer helyett rakjam?
Következő: »»   55 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem