Fórum témák
» Több friss téma |
Miért ne lenne?
A program több helyen használná a pwm kimenetet (ugyanazt), de eltérő sebességekkel, attól függően, mit is csinál a vezérelt berendezés. Így a programban megadhatnám fixen, milyen sebességgel is menjen az adott helyen. Az az érdekes, hogy az előző pwm-es progimban sem volt ADC-hez kötve, hanem egy belső számláló működtette, mivel számolt érték határozta meg a forgási sebességet. Remekül működött, szépen lassult és gyorsult a motor. (gombokkal lehetett növelni-csökkenteni a számláló értékét) Most ADC-hez szeretném majd használni, csak előtte fix értékekkel próbálkoznék, nem belevariálva még ADC-t.
A Programodban a PWM modul bementén jelenleg nincs érték megadva..
Hello!
Megnéztem, és tényleg hibával fordítja le. De a bibi a Parsic-ban van. Rosszul fordítja a DAT nevű konstanst. Nem foglal neki tárhelyet, hanem ahol a hivatkoznak rá, egyszerűen beírja a számértéket. Viszont egy 16 bites számhoz, két byte tartozna. Ha ez változóban (RAM-ban) van deklarálva (mert az, pld az említett számláló, vagy az AD..), akkor a felső változóképzéséhez, a byte nevéhez hozzáírja, hogy "_HI" (pld. itt a 34. és 35. sorban TR1 és TR1_HI) A konstanshoz, nem foglal RAM helyet (amúgy helyesen), ahol erre hivatkozunk, csak beírja a programba a számot, hogy "100". De amikor a felső byte hivatkozására kerülne a sor, akkor "100_HI" lenne belőle. Ezt viszont a fordító előre deklarált változóként keresi, ami viszont nincs is előre deklarálva.. Így aztán az MPAS fordító jogosan hiányolja a deklarációt, és egyben az operátor hiányát is. üdv! proli007
Nincs előttem kész áramkör, hogy kipróbáljam...
Viszont tapasztalatból mondanám, más hasonló esetben... - a konstans előállítása egy matematikai művelet "kimenete" legyen. Pl: két byte-s összeadás, (1022 +0) -itt lehet konstans. Valamelyik gyári példaprogramban hivatkoznak is rá.
Helló. most hirtelen nem jut semmi okos eszembe. Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra, ahol: bejön egy jel, a kimeneten megjelenik egy nulla, hés ha a bemenetről eltűnik a jel, az rajta a kimeneten a log.1 értéket. ha a bemeneten újra log.1 van, akkor a kimeneten log.0. és újra előröl. világos mit is akarok? flip-flop, vagy minek nevezik ezt..?
Köszi, ott a pont!
Annyi még, hogy 16 bitesnél fordul csak le hibátlanul.
PicKit2-nél mekkora kábelt lehet betenni az égető áramkör és a pic közé, hogy biztosan menjen az égetés a saját környezetében is?
Arra gondoltam, hogy a pic "munkahelyén" programozom, hogy ne kelljen kiszedegetni a 877-et állandóan, ahányszor próbálkozok valami módosítással.
...?
Lehet olyat hogy nem kell kiszedni az áramkörből a PIC-t, hanem ahogy van, az áramkörre rákötöm az égetőt, és égetem?...
Hali! Én az összes áramkörömet úgy tervezem, hogy a pic-et a helyén lehet programozni. Szóval simán lehet!
Azt tegyük hozzá, hogy: ha a pgc és pgd -re nincs valamilyen terhelés bekötve, ami megzavarhatja PK2-t...
Igen ez kimaradt, meg az mclr láb is szintén.
Szia
A PicKit2 ha gyári csomagban vetted volt hozzá USB kábel,egyébként olyan 1,7 méter hosszú
Szia
Úgy keress rá a guglin hogy ICSP
Sziasztok!
A PIC-ek alkalmazásához és programozásához nem nagyon értek. Egy másik topikban proli007 küldött nekem egy remek kis PIC-es kapcsolást. Megépítettem, be égettem az általa küldött programot. Nagy meglepetésemre elsőre jól működött az áramkör. A kezdeti sikernek hála elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan tehetném az elektronikát még jobbá.. Ebben kérném a segítségeteket. A lényeg a következő: Szeretnék építeni egy univerzális mosógép elektronikát ami nem lenne olyan kis butuska.. A működési elv a következő lenne: a kezelő felületen 4 gomb kapna helyet mondjuk: Fel, Le, OK, Start a gombok funkciója a következő lenne: Lenne 1. választási opcióként a „program választás” kapna helyet. Itt 2 program közül lehetne választani egy 30 perces és egy 1 órás program. A fel-le gombbal ki lehetne választani,hogy 1-es vagy 2-es program induljon az ok gomb megnyomásával át lehetne lépni a 2. választási opcióra itt a „mosási hőmérsékletet” lehetne beállítani. Itt 3 választható opció lenne. Az ok gomb megnyomása után át lépne a 3. választási funkcióra. Itt szintén 3 választható opció lenne. Itt ha megnyomódik az ok akkor kezdené előröl a választásokat, ha a start akkor elindítaná a programot. ha elindult a program akkor a következőnek kellene történni: 1. kimenet (VÍZ BE) SR1 relé meghúz vár addig amíg a vízszintérzékelő kapcsol. Ha a kapcsoló kapcsolt akkor tovább lép 2. kimenetre(MOSÁS,FŰTÉS) SR2 relé meghúz tápot ad a „kép1” nevű kapcsolásnak. a 2. kimenet addig nem lép tovább míg le nem telik a „programválasztáskor” beállított idő. Ha letelt az idő akkor tovább lép 3. kimenetre (VÍZ KI) SR3 relé meghúz vár addig amíg vízszintérzékelő szét kapcsol. 4.-5.-6. kimenet (GYORS CENTRI, ÖBLITÉS)4. kimenet SR4 relé meghúz és Kb 30 másodpercig úgy tart. 5. kimenet SR5 relé meghúz és vár míg vízszintérzékelő kapcsol. Ha kapcsolt SR5 relé elenged, 6. kimenet: SR2 relé ismét meghúz és úgy tart kb 5 percig. Itt jön képbe a centrifuga beállítása 7.-8.-9. kimenetek közül az kapcsolva tart a teljes program alatt amelyik be lett állítva a „centrifuga fordulatnál”. 13. kimenet (CENTRIZÉS) itt SR6 relé meghúz és úgy tart Kb 3-4 percig. Ezek után vége a programnak esetleg 14. kimenet: VÉGE led világit. 10.-11.-12. kimenet a hőmérséklet választás. Itt is értelem szerűen amelyik ki lett választva az tart bekapcsolva a teljes program alatt. Én csak teljesen sablonosan leírtam a működést, valószínűleg nem is lehet 1 PIC-el megoldani . de minden ötletet nagyon szépen köszönök. Ha még programot is kapok valakitől azt is köszönöm szépen. Természetesen ha nem muszáj nem tennék ilyen sok relét a kapcsolásba. Azért kezdtem el ezzel foglalkozni, mert el romlott a mosógépünk elektronikája és nem igazán van most pénzünk másikra. Ja és bocsánat a regényért.
Esetleg még egy led kijelzőn Írhatná a hátralévő időt. De ez nem olyan fontos.
Sziasztok!
A mosógép vezérlést már megcsináltam, de cmos ic-kel . " gépbe be építettem. Csak a 2 db 100x160-as panelt le akarom csökkenteni. Fix hő fokokkal , 12 programmal ,3 rom gombbal. Most dolgozom a pic-kes változaton.
Az előlap valahogy Így nézne ki
a fixhőfok szerintem nem a legjobb gondolat... először én is a cmos-ban gondolkodtam, de arról lebeszéltek.. pont a méretek miatt...
Amit leírtál az előbb, az egyébként mind belefér egyetlen mikrovezérlőbe.
Na az nagyon jó hír. már csak a program volna jó hozzá.
Biztosan belefér...
Hasonló bonyolultságu program még a PIC16F628-ba is belefér. Viszont a hőmérsékletet, ha nem mechanikus thermosztattal akarod kapcsolni, akkor analóg bemenetű Pic-et kell választani, ez célszerűen PIC16F876A. Erre van itt a topic elején, általam feltett panelterv is. PLC_876 néven. Kétoldalas. Van rajta egy két smd alkatrész is. Bp-n a Stronik-nál csináltattam, ha hívatkozol a nevére megvan a maszk-ja, szerintem 1,5-2eFt/db-ért megcsinálják. A teljes beültetett panel, ha jól vásárolsz 10e körül megáll. Optocsatolókat teszel a bemenetre leddel sorba, a kimenetre kis reléket,(ezt leddel párhuzamosan) egy LCD is elfér, tüskesor (2x5) van hely. A 2x3-as a panelban való felprogramozásra való. nem fontos használni. Nem kell ragaszkodni teljes egészében az általam ajánlottakhoz, az a lényeg a PIC lábaihoz hozzáférjél. A ki-be meneteket az említett LED-ekkel jól lehet detektálni. Előtte kell egy programot írni hozzá a PIC-re. Éppen jó topicba vagy, ez a Parsic, a kezdő számára is rövid időn belül eredményt produkál. Össze kell állítani a programíráshoz a PC-n a kellékeket, és hajrá. Először egyszerűbb dolgokkal próbálkozz, aztán a végén eljutsz a mosógép vezérlőhöz. (a PIC-ből rengetegszer kitörölheted a programot). Először mosógép nélkül ledekkel kijelezve kipróbálhatod, ha megfelel, a feszültség és áramszintek illesztése után beteheted a mosógép vezérlésének. Ezt neked kell megcsinálni, ha eléggé motivált vagy a dologban, még ma nekilátsz... A_panel_linkje
Így néz ki az előbb említett panel félig készen...
A "csatitól" balra levágandó. A "nagy kondi" 0,47F, az nem kell, hacsak nem akarsz pontos időt is. A hátulján van hely egy óra Chip-nek is. (annak használata, kezdésként nem ajánlott)
Szia!
Ez teljesen jó ötlet. Igen motivált vagyok... Motivál a rengeteg összegyült szennyes ruha meg az, hogy anyám kézzel mos és ezt hallom mosás közbe mormogni: Nah tessék mindenféle elektromos kütyüvel el buzerál egy mosógépet meg nem tud megcsinálni.... Az LCD kijelzés annyira most nem is fontos... a gép agya kezdjen el működni. Ha a "prototipus" megy és anyám tud mosni mindjárt nyugodtabban tudok koncentrálni a tanulásra és a tovább fejlesztésre. Esetleg, ha valaki tudna 1 programot adni egy pic-re ami ezt elvégzi és össze tudom dobni az jó lenne. Ha sikerül össze dobni akkor máris jó vagyok, mert a mosógép is megy és én is tudom tanulni a programozást. Igazából tetszik ez a dolog és meg is akarom tanulni. de ez gondolom nem 1-2 nap. nekem pedig most sajna ennyi időm lenne be indítani ezt a gépet
Tudod, erre igy látatlanba lehet programot írni, csak a be és kimeneteket kell definiálni.
de ezeket pontosan, mert ha valami mégsem úgy van akkor elszáll a cucc, gyengébb eetben egyátalán nem vagy tévesen müködik. A gép mechanikus kontaktjait, át kell nézni, mert ha van olyan ami esetleg 230v-os akkor, ezt annak megfelelően illeszteni kell a PIC bemenetére. A kimenetet is aszerint kell megfogalmazni, ahogy várja pl: a motor vezérlés, vizszivíttyú, stb. Ezeket ha tökéletesen megfogalmazod, esetleg rajzolsz is hozzá valamit, tudunk segíteni. A PIC, az 5V-ot használ a be és kimenetként is. A teljesítményben és jelszintben is kell a mosógép beavatkozó eleme közé illesztés. Ezt az előző hozzászólásomban érintettem. Pl: motor jobbra, motor balra, alacsony sebesség magasabb sebesség, centrifuga, vizszivattyú, vizszelep...stb...ezeket mint helyesen kell kapcsolni. Aztán a programtipusok még ezek után jönnek. Egyébként mia baja annak a mosógépnek,(?) ha nem ment át rajta az úthenger, akkor azt (egyszerűbb és olcsóbb) megjavítani...El kell látogatni egy rosszvas telepre 100ft-os alkatrészért, -szerencse is kell hozzá. Programkapcsolókat simán lehet találni... Tudod, a mosógépet ha nem ismered annyira, hogy megjavítod, egy elektronikus programkapcsolót beilleszteni sem kisebb feladat.
Szia!
Szóval ennek a mosógépnek a gyári elektronikája meghasalt... el tünt minden az eepromból semmit nem csinált... szereztem egy másik gép elektronikáját.. az egész gépet átalakitottam, hogy az az elektronika tudja hajtani. jól is sikerült... mikor össze raktam ment is szépen... 10 adag ruhát ki is mosott simán. Mikor meg csináltam az elektronikának a dobozt akkor szét szedtem..... mikor össze raktam a programkapcsoló csatlakozóját forditva dugtam fel és igy a programkapcsoló és az elektronika elment vadászni... mivel az eeprom nem dijazta a 220v-ot a bemenetén. amúgy bocsi a hoszú i miatt de ez a gép nem tud olyat irni amúgy a motor fordulatával, a mágnesszelepekkel nem kell törődnie a pic-nek... arra már van elektronikám. a pic kimenetére menne 1 tranzisztor és arra 1 relé. Igy szerintem kellően védve van a PIC tényleg csak annyit kellene, hogy csináljon amit fentebb leirtam a többire megvan az elektronika. a PIC bemeneteit úgyszintén tranzisztorral illeszteném.. Vagyis tranzisztor kapcsolná neki az 5V-ot nem pedig egyből a kapcsoló. Nem szeretnék abba a hibába esni mint a gyártó....... mert ha rendesen illesztve lett volna minden a pic-hez akkor nem a pic száll el, hanem csak 1 tranzisztor amit jelentősen olcsóbb és egyszerűbb lett volna cserélni.
A bemenetek illesztéséhez mindenképpen optocsatolót használj. Pl:KB817 -4 lábu és olcsó (kb30Ft)
A kimenetre lehet tranyó és relé. Amit az elején írtál ,-menű... stb, azt kijelző nélkül elég macerás megcsinálni, de kezelni méginkább.
hát.. Menü az nen nagyon kellene. Én ledes kijelzésre gondoltam... de akkor legyen LCD ha igy egyszerűbb.
Sziasztok!
Tapasztalt már valaki olyan hibát, hogy egy bizonyos számú LCD-OUT után nincs semmi a kijelzőn? Ez azért érdekes, mert az előző projectemnél sokkal többet használtam, 16F876 piccel, kb: 60% volt tele, és hibátlanul működött. Most is ilyen picet használok, de kb: 20%-nál, a 18. LCD-OUT-nál, ha beégetem, a kijelzőn nincs semmi, csak halványan ugrálnak rajta csíkok. Az Mplab nem ír semmi hibát. Próbáltam 16F877-el is, annál is ilyen. Annyi különbség van a két project között, hogy most több oldal is van használva a Parsicban. Számít valamit, hogy hányadik oldalon vannak az LCD-OUT-ok? |
Bejelentkezés
Hirdetés |