Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   56 / 107
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 8, 2010 / 1

Komoran! Bele rajzoltam egy kicsit talan igy erthetobbek a kormondataim...

Szerintem ez elindulhat ha kap egy jo fele tranzisztort az oszcillatorba. Tettem ket kondit kb10- 47nF a tap agba, es egy kicsatolo kondit az antennara kb 10 pf , hogy ne huzza el az antenna annyira.

Persze meg jatszhatsz meg a tervvel, de jo esellyel ez igy mukodhet is, csak a vegtranzisztor tipusara figyelj. Ha ezt epitenem elso korben BC182, BF199 parossal probalkoznek.

Ha valakinek lenne epito jellegu hozzaszolasa ehhez konstrukciohoz , kerem ossza meg velunk hogyan lehetne RF szempontbol ez a nyak jobb.

Udv Joe
(#) kormoran hozzászólása Júl 8, 2010 /

Mostmár értem így megrajzolni is egyszerűbb lesz.
Mellékeltem egy képet (nehogy hülyeséget csináljak ) amibe beleírtam az alkatrészeket amiket Te raktál be, így gondoltad?
BC182-m van, megpróbálok holnap szerezni BF199-et alkatrész boltban, ha nincs akkor jó lesz a BF224 is?

ado3_2.JPG

(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 8, 2010 / 1

Szia!

BF224 tokeletes. Toltsd le az adatlapjat. Google-ban igy erdemes keresni: "BF244 Datasheet". Ez altalaban egy par oldalas PDF file, es a bekotese szepen ki van rajzolva. Tranzisztornal kicsit "szajba ragos" de kesobb IC ket meg minden egyebet igy tudsz beazonositani. Tukrozesekre figyelj.. sokat lehet szenvedni egy rosszul beultetett tranyo miatt.

Teljesen jo a rajzod. Ahova a ket kondit tettem, azok a tap szuresere valok, az egyik lehet par µF-os elko is a hangfrekis oldalon. Jo epitgetest!
(#) szilva válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 8, 2010 / 1

Azt hiszem, pont a BF224-nél ért már meglepetés a bekötéssel. Az adatlap alapján a beépítés előtt érdemes ellenőrizni minimum egy diódavizsgálóval, de a legjobb, ha van olyan műszer, amivel lehet Hfe-t mérni.
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Az adatlaposdit tudom, általában azt használom a lábkiosztás meghatározásához.
Ha a táp ágba rakott kondik 30 nF-osak az is jó lesz? (pont van itthon két olyan)
(#) gtk válasza kormoran hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Jo lesz.
(#) kormoran válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Kaptam BF199-et, BF224-ről viszont még soha nem hallott a boltos . Mindegy.

A tekercs mellé 33 pF helyett 30 pF-osat rakok, 33-as nem volt, gondolom nem valami eget rengetően nagy a különbség .

A táp ágba meg 30 helyett 33 nF-osat tudtam szerezni, de nem kerámia hanem fóliakondenzátor (ilyet még nem használtam), az is jó bele? Ennél sem kell figyelni polaritásra?

Mostmár végre mehetek maratni a nyákot :circling: .
(#) szendi001 hozzászólása Júl 9, 2010 /

Jok lesznek ebben az osszeallitasban szerintem. Altalaban nem javasoljak a foliat a tap agba nagyfrekis hidegitesre, oda keramia szokott menni, hangfrekvencias agba meg celszerubb a folia. Ettol fuggetlenul jol mukodhet igy is!

Nos, nem atom eromu lesz, maratsd meg a panelt , de bekapcsolas elott tegyel fel par kepet az osszeszerelesrol, tobb szem tobbet lat alapon. Jo munkat!
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Idézet:
„A tekercs mellé 33 pF helyett 30 pF-osat rakok, 33-as nem volt, gondolom nem valami eget rengetően nagy a különbség .”

A kutya itt van elasva. Erdemes utana nezni, hogy vegulis mekkora kulonbseget okoz a 3pF valtozas a frekvenciaban, ugyanis ki lehet szamolni. Jarj utana a Thomson kepletnek, illetve probald meg kitalalni mekkora az induktivitasa a tekercsnek az adatokkal amiket adtam,
tehat 5 menet soros tekercs 4-es furoszarra 0,6-os drotbol.

Ha rezgokort tudsz meretezni, eleg sokmindennel hamarabb fogsz haladi a kesobbiekben! :yes:

Ez egy hasznos link lehet a kesobbiekben, tedd be kedvencekbe.
Bővebben: Link

[OFF] Persze, ha nagyon nem megy majd csak segitunk
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Rendben, rakok fel majd képeket.

gg630504-től kaptam egy linket egy Thomson képletes számolóról, de abban nem igazán tudom kiszámolni a tekercs indukvitását, csak azt hogy mekkora indukvitás kell meghatározott frekihez és kondenzátorhoz. Itt találtam olyan számolót amivel ki lehetne számolni, de kér olyan adatot is hogy fajlagos indukvitás, de az meg magából az indukvitásból és a menetszámból áll, szóval így egyiket sem tudom hogy lehetne kiszámolni.

A frekvenciát nem a tekercs szét ill. összehúzásával lehet változtatni? Legalábbis még kicsit előrébb ezt írtad.

Nézegettem a rádiós oldalt amit linkeltél, de sajna egy kukkot sem értek belőle, németet tanulok
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 9, 2010 / 1

Jo ez a szamlalos link. Hasznald a kozepso oszlopot! Tegyuk fel, hogy a tekercs 0.1uH. Ha 33 pf et helyettesitesz be 87 MHz et at ha 30 PF et akkor kb 92MHz. Nos ha a tekecset egy picit szethuzod akkor ez feljebb fog menni mondjuk 98-102MHz re. Ezekkel az adatokkal gyakorlatilag az musorvevo savban mindig meg fogod talalni az adodat! Csinalj tablazatot, hogy 10pF tol 47 pF-ig(3 pF enkent), ugyanazon tekercsnel (nevlegesen 0,1uH) milyen frekvenciakra szamithasz. Ezzel gyakorlatilag azt allapitod meg, hogy mit tudsz beallittani ha a kapacitas helyett egy trimmer kondenzatort epitesz be.

Annak ellenere, hogy favago modszernek tunik, sok mindent megallapithatsz a tablazatbol, ha pl Excellbe bevarrod a kapott adatokat, akkor a kapacitas fuggvenyeben felrajzolhatod a nevleges frekvenciat. (grafikonnal). Ha fentieket jol kezeled, megtanulsz rezgokort meretezni: Hangolt vegfokozatokat csinalhatsz, tobbszorozot stb Ez a melo kb fel ora szamitgatas.

Modositsd a Googlet frissitessel, tud forditani angolrol magyarra, de nem ennek a forumnak a temaja, valahogy megcsinaltam anno.
(#) boliver válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Elkészítettem azt a verziót, amibe szendi001 kijavította a hibáimat. Ha bármi hiba található benne, akkor szóljatok

Üdv Boliver
(#) szilva válasza boliver hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

A BC177-et kicsit lejjebb és talán jobbra tolnám, akkor a lábait bekötő vezetékek gyakorlatilag törésmentesen haladhatnának vízszintesen, és ami még lényegesebb, hogy a felette lévő földcsíknak nem kellene elvékonyodnia.

A 2N2219 környékén a vezetékekből a töréseket mindenképpen kivenném, ezen a frekvencián szerencsésebb egyenes vonalakkal vezetékezni. Ha lehet, akkor még inkább kis szigeteket, foltokat alakítanék ki.

A betáplálási pont mellé mindenképpen tennék egy kerámiakondit, pártíz, vagy 1-2 száz nF értékben.
(#) szendi001 válasza boliver hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Szia Boliver!

Nezd meg a masik pici ado paneljat, ahol lathato, hogy hogyan valtozott a nyak par megfontolas utan.

A tranzisztorok labainak a kiosztasat ellenorizni kell, szerintem van benne hiba. Rajzolgass vele, aztan holnap atnezem a kovetkezo verziot. Javaslom, hogy a file-okat nevezd el datum szerint napon belul sorszamozva. Kesobb az jol johet meg nagyobb projektenkent. Tehat pl igy: FMado20100710_01.

A felitratok ugyanazon retegen vannak mint a folia, javaslom nyomtass egyet, es akkort latszik hogy a felirat zarlatot csinal a nyakon. Masik layer-re kell tenni.

Szilva hozzaszolasait vedd figyelembe es egesz jo lesz a kovetkezo verzio! Jo munkat!
(#) boliver válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Elkészítettem a rajzot, szerintem kész van. A BC177-el volt gond, mert az fordítva kell belerakni, mint ahogy a kapcsrajzon volt, és ott nem stimmelt. Az adatokat másik rétegre írtam, így nem lesz gond a nyomtatásnál. Rajzoltam még bele szigeteket. Szilva összes javítását megcsináltam, úgyhogy szerintem jó lesz! azért a másik pici adóval nem volt ennyi gond, de azért megnéztem!
(#) szendi001 válasza boliver hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Nagyon jo, csak egy forrszem volt kisebb az egyik elkonal, meg egy nagyon picit letortem par elet. Javaslom maratsd ki Egyedul a vegtranzisztoron gondolkodom, en oda nagyfrekiset tennek.

A masik nyak sokkal kisebb volt, termeszetesen ez bonyolultabb konstrukcio, tovabb tarthat rajzolgatni. Ez nem problema vagy hiba.

Udv Joe
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

24-36 pF-ig kiszámolgattam, a többit most nem volt értelme, mert olyan vevőm nincsen ami 80 MHz alatt vagy 108 MHz felett tudna venni (egyelőre ). A tekercsem meg remélem hogy valójában is 0.1 uH lesz (ugyanis annyi szépséghibája van annak amit csináltam, hogy amiből készítettem az egy műanyaggal szigetelt réz drót - pont 0,6 mm-es átmérőjű -, nem pedig rendes tekercselő huzal, olyat sehol sem tudtam szerezni).
(#) kormoran hozzászólása Júl 10, 2010 /

Antennának jó lesz ugyanabból drótból egy 25-30 cm-es darab mint amiből a tekercset készítettem? Vagy valami vastagabbat próbáljak meg belerakni?
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Ha merev vezeteked van, szedd le rola szigetelest, es onozd meg vekonyan feltekeres elott. Hagyni kell kozte kb 0.3mm legrest es teljesen jo lesz csupaszon. Antennat egyelore ne tegyel ra, mert elhuzza az adas frekbvenciat es agyverzest kapsz minden kozelitesnel Ha minden osszeallt fenykepezd le... aztan ha mehet ra a tap akkor fel meterre kell tenni egy musorvevotol, es megkeresni a jelet mindenfele antenna nelkul. Ahol siri csend vana radion es az ado tapfesz elvetelekor megjelenik az FM zaj ott van jel. Utana erdemes modulalni, de arrol kesobb.

Nos mint lathato 24-36 pf a jellemzo kapacitas 0.1uH nel. Javaslom hatarozd meg a hatar kapacitasokat 0.075uH nel, es 0.15 uH nel is. Ezt, azert jo megcsinalni, mert ha megtalalom vegre a tekercs meretezesi tablazatomat akkor eleg sok hangolt korod kapasbol az excel tablazatban lesz, ergo haladhatsz egy bonyolultabb ado tobbszorozos ado fele, kesz adatokkal :yes: Varom a kepeket, ha lesz.
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Én az ónozást kerülném. Az ónnak sokkal nagyobb a fajlagos ellenállása mint a réznek és a skin hatás miatt csak a külső réteg vezet.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Akkor csupaszon vagy polimer hejjal? Inkabb csupaszon hagynam, par honapig az sem maszik.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Nem a bevonat (ezüst) mászik, vagy nem mászik, az a mechanikai stabilitás kérdése. A bevonat, pl az ezústözés a tekercs jóságát (Q), ezzel a rezgőkör szelektivitását befolyásolja. A szigetelés pedig egy nem RF célokra tervezett szigetelőanyag ismeretlen tg deltája tovább ronthatja a tekercsjóságot.
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

A maszast az oxidacio miatt ertettem.
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 10, 2010 / 1

Picit huzd szet a meneteket aztan adjal neki kb 3 voltot megnezni hogy sikerul-e megtalalni a vevon. Szerintem mar kiprobaltad
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Nem próbáltam ki, azért van annyira széthúzva mert összébb már nem mertem nyomni a tekercset, nehogy összeérjen valahol. De mindjárt kipróbálom.

Kipróbáltam, MŰKÖDIK!
93,7 MHz-en megtaláltam a jelet (telefonban van automata kereső úgyhogy nem tartott sokáig), annyi furcsaság volt, benne, hogy a mikrofon nem továbbította a beszédemet de ha belefújtam akkor el kezdett recsegni a jel a rádióban, ez azért van mert kevés a 3V vagy mert nincsen modulálva?
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Vedd le a mikrofont es egy poti utan modulald meg egy mp3 lejatszorol vagy egy CD lejatszorol. Kell koze egy poti osztasnak es elvalaszo kapacitas! Ha ugy szol akkor erdemes korulnezni a mikrofon tajan. Gratulalok!

ööö ezt a modulálást nem teljesen értem, az mp3 lejátszót kössem rá a mikrofon helyett az adóra? A potmétert hova és mekkorát kell rakni?
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Lerajzolom este. Valoszinu el kell indulni a limiteres kapcsolasi rajz fele, de azert kiteszteljuk ezt az ado is! Udv Joe
Következő: »»   56 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem