Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Biciklilámpa / bringalámpa
Lapozás: OK   3 / 17
(#) bobz válasza Norberto hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Ertem. en Ukrajnai vagyok ezert nem tudok toled vasarolni sajna. Tudnal valamilyen kepet melekelni az optikarol? Nagyon Erdekelne. Lattam olyat hogy egy egyszeru 10mm-es led tetelyet levagjak es raragasztjak a powerled-re.
(#) Norberto válasza bobz hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Persze, tudok mellékelni.

ITT van egy oldal (fórum), amelynek legelső hozzászólásában láthatod, hogy milyen módon épül fel egy optika a LED-ek fölé. Ilyenek vannak nekem is itthon.

ITT is találhatsz néhány képet optikákról.

És ami a méretüket bemutatja: LINK
(#) bobz válasza Norberto hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Erdekes cuccok. remelem nalunk talalok ilyen optikat
Egyebkent mennyibe kerulnek korulbelul? Mi vn ha nem hasznalom oket. Tul nagy lesz a led szorasi szoge? Nem lehet helyetesiteni valamivel oket?
(#) Norberto válasza bobz hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Ezek a gyári optikák végülis nem drágák túlzottan. 200-300 Ft körül kapható darabja.

Ha nem használod, akkor ahogy írtad is, túl nagy a LED sugárzási szöge önmagában. Kb. 120 fok körüli, persze előrefelé világít legerősebben ilyenkor is. Csatoltam is egy képet, hogy önmagában milyen egy LED fényeloszlása térszögek alapján.

Helyettesíteni végülis bármivel lehetséges, lényeg, hogy használható optika legyen. Lehet ilyen például bizonyos autók fényszóróiból származó domború optika, vagy éppen diavetítőből származó, végülis sok a lehetőség... lényeg, hogy a kívánt hatást elérjük.

Biciklivilágításnál például fontos, hogy ne vakítsuk el a szembejövőket lehetőleg semennyire sem, így éles határvonalat célszerű kialakítani a lencsékkel.
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Idézet:
„Ezek a gyári optikák végülis nem drágák túlzottan. 200-300 Ft körül kapható darabja.”

És hol lehet őket kapni? Én is szeretnék valami izmos, MC-E LED-es lámpát a bringámra de a Chipcadnél elfogyott az összes MC-E-re való optika.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
A Cree LED-ek forgalmazását átvette az SOS Electronic. Hogy a különböző optikák forgalmazását is "elnyerték-e" a ChipCAD-től, illetve gondoltak-e egyáltalán ilyesmire, azt nem tudom sajnos. SOS-től lehetne talán ilyesmi ügyben érdeklődni. Ha onnan nem beszerezhető, akkor egyelőre nem tudom a kérdésedre a választ (bár rákérdezhetek egy ismerősömnél a témára).
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Sajnos ahogy nézem optikákat nem árulnak. :no:
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Értem. Akkor az egy meggondolatlan lépés volt az SOS-től, ha semmilyen optikát nem árul a LED-ekhez.
(#) Norberto hozzászólása Jún 30, 2010 /
 
Jelenleg csak alakulgat a lámpának a kialakítása. Ez nem a végleges terv, van még csiszolnivaló rajta...
(#) jeges válasza bobz hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
szia!

ha kisméretbe akarsz épiteni nagy fényeröt zet tapasztalatbol tudom ajánlani nagyon brutál fénye van és kis helyen elfér!
MCE4WT-A2-0000-000JF6 CREE
4db 1w led van a chipbe tetszés szerint köthetö de ajánltos sorba kötve használni akor csak 350ma vesz fel és nem füt! Nemugy mind 2x2 párhuzamosan kötve 700ma rol jobban diszipál ugy az az melegszik!
most ez a legjobb vétel a fehér W/lumen / ár értékbe cree ledbe!
ha megveszel ilyen értékbe 4db 1w cree ledet töbre jön ki árban!
Én most ilyen a 4chipes cree ledböl csinálok lakás világitást igaz oda szort fény kel inkább semi optika nem szükséges egyenlöre és nemkel belöle 2...3db egy szobába 15..20m2 re!
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Milyen LED-et fogsz használni hozzá?
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
XP-G típusút, ha minden összejön.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 11, 2010 /
 
Támadt egy ötletem! A bringalámpához az akkumulátor(okat) kitaláltam, hogy a kormánycsőbe fogom elrejteni!
Pár kérdés ezzel kapcsolatban:
1.- Ugye a kormány az egy üreges cső? Ha egy vezetéket átdugok az egyik végén akkor kijön a másikon?
2.- A markolatokat ugye le lehet szedni és visszatenni?
3.- A kormányrúd anyaga milyen vastag? A belsejébe szerintetek lehetne menetet vágni, hogy egy menetes kupakszerű valamivel le lehessen zárni akkumulátor-csere után?
4.- Ha 2-3 helyen a kormányrudat kb 3mm-es fúróval kifúrom hogy a vezetékek az akkumulátortól elmenjenek a világításig, akkor szerintetek a kormányrúd statikailag elég biztonságos marad?
(#) bobz válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Szia.
Igen a kormanyrud egy cso amin barmit attdughatsz.
Nyugodtan attfurhatod 3mm-es furoval nem fogja meggyengiteni. Az otleted nagyon erdekes, lehert hogy en is megcsinalom
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Én csak annyit mondanék, hogy ugyan személyes tapasztalat híján, de sok biciklis fórumon olvastam, hogy az elképzeltektől sokkal nagyobb erők hatnak a kormányrúdban. Egyes leírások szerint egy kicsit komolyabb használatú biciklin elvileg évente-kétévente cserélni is illene ezt az alkatrészt. Az én személyes véleményem tehát az, hogy az égvilágon semmiért nem gyengíteném meg mesterségesen a kormányrudat.
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Ez érdekes mert én gyári, nem is akármilyen árú bringán láttam hogy a bowdeneket bevezették a vázba! Pedig a vázra szerintem sokkal nagyobb erők hatnak mint a kormányrúdra. Na mindegy, legfeljebb nem fúrom ki és kívül vezetem el a vezetékeket.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Én a vázat meg se említettem és nem is ahhoz viszonyítottam az erőhatásokat. Csak annyit írtam, hogy az elképzeltnél nagyobbak az erőhatások a kormányrúdban.

Idézet:
„Ez érdekes mert én gyári, nem is akármilyen árú bringán láttam hogy a bowdeneket bevezették a vázba!”


Kiváló reklámfogás! :yes:

Gondolj bele, egy profi biciklis, aki tisztába van a karbantartással, sokat olvas, sok tapasztalata van, és emiatt valóban kétévente lecseréli azt a kormányrudat, ami elég spéci kialakítású, mekkorát lehet kaszálni ezzel a gyáraknak és boltoknak?

Pedig előny nem sok származik belőle: kicsit jobb lesz a látványa a biciklinek, mert nincs elöl káosz a bowdeneknél. De az se egészen épeszű, aki a túra kellős közepén azzal foglalkozik, hogy hány bowden nem illik a biciklire.
(#) szkrep válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Tudtommal inkább országúti bicókon vezetik el a vázban a légellenállás csökkentésére, de ott nem egy furat nélkül méretezett valamit fúrnak meg utólag, hanem eleve úgy tervezték az egész csövet, hogy ott lyukas lesz.
Láttam már olyat, hogy valaki alatt letörik a kormány, és baja ugyan nem lett, de biztos vagyok benne, hogy nem élvezte
Ha kizárólag nyugis tekergésre használod hobbiszerűen, szerintem egy acélkormány eltűri az ilyesmit. Alumíniummal nem próbálnám ki, az sem mindegy, hova kerül az a lyuk, stb.
(#) gumicukor válasza szkrep hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Alattam már néhányszor tört kormány, de ahhoz nagyon durván kell bánni, hogy eltörjön. Én néhányszor elestem vele és akkor nagyokat esett (lefele 2-3 métert) a bringa. Én a kormányt pont a közepén alul fúrnám meg. Egyébként érdemes figyelembe venni a a jó meleg napos időjárást, mert képes nagyon felforrósodni a kerékpár.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 11, 2010 /
 
Megnéztem a kormányt. Végig üreges mert a víz átfolyt rajta, szóval szuper! 3-3db ceruza akksi simán befér, csak kell valami közdarab. A bkv-nál esztergálnak is nekem egy pont bele passzolót danamitból valamelyik nap. Sikerült szereznem egy MC-E optikát, holnap megyek is venni egy 430 lumenes MC-E LED-et.
(#) bobz válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Ez jol hangzik
Ha kesz vagy okvetlen tegyel fel fotokat.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 12, 2010 /
 
Vágattam a Metalloglobusban 30x30x60-as réz hasábot és készítettem egy kiy nyáklapot a LED-nek:
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Még pár kép.
A réz hasáb oldalaira még kis hűtőbordák fognak jönni, a nyáklapot pedig 4db csavar fogja hozzászorítani a hasábhoz. A réz hasábon oldalt a két nagyobb furat pedig a lámpa kormányrúdra rögzítéséhez kell majd. Ezekbe és a kis furatokba is menetet fogok metszeni.
A LED és a hasáb közt egy kis gumiszerű hővezető anyag van, Lomexben lehet kapni.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Szabad tudni, mennyibe került ez a rézhasáb vágással együtt? Nem tervezek mostanában ilyesmit venni, csak érdekelne, milyen árak vannak manapság a réz-piacon.

Nem is említetted eddig, hogy párhuzamos bekötésűre tervezed a LED-eket. Mivel fogod meghajtani? Akár áramkörileg, akár az akkura célozva ezzel.
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Kb egy ezres volt. Majd építek valami vezérlőelektronikát, de egyenlőre úgy gondoltam hogy közvetlen rákötöm az akkukra. 3-3 ceruza akksi lesz sorba kötve a kormányrúd két végén és ezek párhuzamosan.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Közvetlen bekötésnél a multifuse használatát javaslom. :yes:
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Az mi a szösz?
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Tulajdonképp, ha jól emlékszem, ezt szokták öngyógyuló biztosítónak is hívni, bár nem vagyok benne 100%-ig biztos. Bizonyos áram x ideig tartó folyamatos fennállása esetén elkezd megnövekedni az ellenállása, így korlátozza az áramot lényegében. Ilyet szoktak alkalmazni telj. LED-ek közvetlen bekötésénél, illetve tudok néhány ilyen esetről s úgy tudom, bevált azoknak, akik használták / használják. Kapható a Lomex-ben is jópár értékű.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 12, 2010 /
 
Szerintetek ennyi hűtés elég lesz az 1db MC-E LED-nek? Majdnem 10W-ot kell eldisszipálni. A réz hasáb 30x30x60mm-es, és az imént feltöltött képeken szereplő 26x26mm-es öntapadós hűtőbordából lesz ráragasztva 6-8db. Természetesen úgy hogy a lamellák úgy álljanak hogy a menetszél is hűtse őket. Szóval szerintetek ez elég lesz?
Ha netán még sok is, akkor félbe vágom a hasábot és csak 3-4db borda lesz rajta. Ha meg netán kevés, akkor nem tudom mi lesz.
(#) zolika60 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Úgy gondolom elég lehet. Amikor lámpát használsz biztosan nem süti a nap.
Következő: »»   3 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem