Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
na ijet akarok csak nagyobba ha nincs jobb ötletetek
Kissebb discohoz is nagyon kevés szerintem ez a láda. Mennyit tud az a hangszóró RMS-be papíron?
Csak azt nem tudom mit kell ennyire elp***ölni a témával.
Be kell menni egy használtbútor kereskedésbe venni egy olyan méretű szekrényt ami körülbelül szemlátásra megfelel. Megveszem utána ízlés szerint lefested, veszel bútorlapot, kivágatod méretre az elejét, teszel rá egy vásznat és már kész is van. Azért javaslom a vászon használatát mert esztétikai szerepe van! Hangszórónak a SAL BOXER 150 W-os autóhangszórópárt javaslom! A hangzása kitűnő, végfoknak medig a VF3-at!!!
szóval ennyi szerited elején én is így gondoltam csak annyi speckó dolgot montak már hogy nagyon szabájosan akartam csinálni a cuccosomat mondjuk találomra csináltam egy rajzot amin méretarányosan meg rajzoltam egy 90cm magsaágot 40 mélységet és 50 cm szélességet na ez így 180 literre jött ki kb ebből a mélynek jut 140 liter szeirintem megfelelő vagy minnél nagyobb egy hangfal anál jobb én már le tettem erről aszem mert sok az anyag költség.
sziasztok szalkagyuri vagyok
tudnátok segiteni nekem van egy kb 8 omos hangfalam de ez csak egy hangfal tok nélkül tudna valaki ötletet adni hogy hogyan lehetne egy subot késziteni belőle fontos volna nekem ja és ha valaki azt is megirná hogy hogy tudok pontot adományozni hálás lennék várom az ötleteket elképzeléseket további jo munkát kiván szalkagyuri
Hi!
Én egy 4th oreder bandpass ládát készítek a WinIsd-vel. Egy SBV 2530/4-es mély hangszóróval és egy HVS 14 subváltóval. Az a kérdésem hogy mit gondoltok róla azaz ,hogy jó-e vagy nem, ill. megérie? Csatolom a WinIsD fájlt+HVS 14 váltó adatlapját. A segítséget előre is köszönöm.
Wolkens -t tudom idézni:
Idézet: „Kerüljük a 0.7 feletti Qts-sel rendelkező hangszórókat, mert nehéz lesz hozzá rendes dobozt méretezni.” üdv
ÉS akkor meik hagszórót ajánlod?
(Csak 4 ohm-os jó) Idézet: „Be kell menni egy használtbútor kereskedésbe venni egy olyan méretű szekrényt ami körülbelül szemlátásra megfelel. Megveszem utána ízlés szerint lefested, veszel bútorlapot, kivágatod méretre az elejét, teszel rá egy vásznat és már kész is van.” Müszi! Ezt ugye nem gondoltad komolyan...? Ez egy szekrénybe gányolt hangszóró lesz, nem pedig szubláda! Idézet: „végfoknak medig a VF3-at!!!” Ez pedig nagyon kevés lesz egy átlagos kihangosításhoz. Egy komolyabb láda tervezéssel indul, aztán jöhet a kivitelezés. Nem is sok a 300W-os végfok egy komolyabb ládához. Az 50W-os végfok pl. félhangerön kifullad 1 nagyobb bummmm-nál. Tudom szépen szól a VF3, de nem igazán szubládához találták ki. Ha nem szubot építesz akkor is figyelembe kell venni a dobozkészítésre vonatkozó elöírásokat-instrukciókat...
itt:
http://prodigyaudio.fw.hu nézd meg használtba, nem venni észre h használt... ja és a bolti ár felére számíts.. mellesleg AHX 25cm-s akkor
És még milyen fajta hangszórót tudnál ajánlani?
Valami jót de olcsót. Pl.:M.N.C., Sony vagy akármi Lehet nem biztos hogy lesz ezek között ilyen. Segítséget előre is köszi
Üdvözlö mindenkit
Egy kósza kérdés: Hogyan jut el a lehallgatási térben az egyimpuzus a fülünkhöz a sávszűrős dobozból az idő függvényében. Nem késik-e a reflexnyíláson kilépő rész egy jókorát a membrén eleje által létrehozotthoz képest.
helló
szubládát szeretnék készíteni egy 25cm-es 100W-os mélynyomóból denemtom, h hányliteres legyen,reflexcső milyen kel stb... segícsetek
Ez így kevés lesz...erre a képre kár fél megát pazarolni...
SAL a drága? Típusa? Szobába? Autóba? Mivel fogod hajtani? Üdv Inhouse
igen sal bc2520-es és autóba de kb egy 4 óra mulva
meglesz a tervrajza és azt kellene jóváhagyni majd meg nézed?
üdv!
jelenleg egy 30cm-es reflex hangfalat csináltatok, ahhoz kb milyen erösítő lenne ideális ? leginkább hány watt-osat érdemes venni hozzá ? köffi
Az erősítő kimenő-teljesítménye nem attól függ, hogy hány centis a reflex ládába épített hangszóró!
Leginkább attól függ, hogy hány W-os a hangszóró terhelhetősége. Általában úgy szoktak számolni, hogy adott, egységnyi terhelhetőségű hangszóróhoz "fél egységnyi" kimenő-teljesítményű erősítőt kapcsolnak. Pl. ha van egy 150W-os hangszóród, akkor ahhoz ideális egy 75-80W-os erősítőt hozzákapcsolni.
És azt honnan lehet tudni, hogy egy hangszóró zárt vagy reflex dobozba való-e?
Hi!
A QTS-ből tudod meg. Qts mondja meg, hogy milyen dobozba célszerű a hangszórót építeni. 0.5 alatt Qts esetén reflex, 0.5 feletti Qts esetén javasolt a zárt doboz. Kerüljük a 0.7 feletti Qts-sel rendelkező hangszórókat, mert nehéz lesz hozzá rendes dobozt méretezni.Valamint ha nem tudod a Qts értékét akkor érdemes felmenni a gyártó honlapjára és ott meg nézni.
Az én véleményem (tapasztalatom), hogy a Qts=0,35 (nagyon max 0,4) ig reflex, 0,5 zárt, afelett Tline, ill tölcsér. Ráadásul csak olyan tölcsér, amelynél a hangszóró egyik "oldala" sem dolgozik zárt üregbe.
Köszi!
Nemegyszerű dolgok ezek, a gyártók meg nemmindig adnak javaslatot.
Javaslatot?!? Néha még pontos TS (Qts, Vas, Fs..)adatokat sem közölnek...
Haverommal készítettünk régen egy álló hangfalat, jó vastag bútorlapból. Kétutas, mélyközép és magas hangszórókkal. Egész kis mélyközép van benne, talán valami 3000 forint volt. Olyan egyszerű szürke membrán és gumi peremes. A doboz mérete olyan"jól nézzen ki" méretre lett tervezve és HIHETETLENÜL JÓL SZÓL!
Az öcsém használja most. Eddig szubcsövet használt két régebbi négyutas hangfal mellé(mondjuk papír membrános hangalak és az öcsi meg discot halgat) de most ezekkel már nem használ mellé szubot. Egy 2*35 wattos erölködő hajtja. Tényleg nagyon szép hangú! Sok fajta zenével meghallgattam. Szerintem fontos, hogy mindenkép minnél nagyobb legyen a láda, aztán kicsit visszáb venni, hogy szép is legyen... már elkészült a szubládám, most csinálom bele a vicsys féle szub erölködőt.(ha kész akkor lesznek képek a "ki mit épített" topikban) Először használtam a winisd-t aztán inkább a következőt csináltam... Megnéztem mennyi anyagom van, milyen alakú legyen és mekkora lehet max. Olyan mélye van áááá nagyon szép! van egy 300 wattos somogyi szubcsövem, attól sokkal szebb a mélye. Mondjuk drágább hangszórót tettem bele egy fokkal. Szóval kisérletezni érdemes,mert mindenképp fog szólni és lehet halgatni, aztán esetleg tovább építgetni.... Persze lehet, hogy több kraft is lenne benne, de most ezzel elégedett vagyok. Lehet ha lesz időm építek egy mésik ládát és próbálgatom melyikkel milyen. Sok Függ a kivitelezéstől is!
én nem tudom.. most csinálok/tatok házibuliba kisebb cuccost...
30 cm-es mély.. márkát ne kérdezzetek, az holnap eldől a műszaki boltban. közép nincs benne, magasat kellene kitalálni hozzá, mivel ahány ember hallgattam meg annyi verziót mondtak. Így már össze lettem zavarva teljesen... az erösítő amit kinéztem 2x70 Wattos, és ezek szerint a célnak megfelel majd. tehát magas.. ötletek ? én olyan téglalap alakú piezóra gondoltam, szerintetek ?
Azok a piezzók egész nagyot szólnak, buliba pont jó. De otthonra a szobába semmikép, legalábbis nem lesz kellemes zenét hallgatni vele. Én már jártam úgy is, hogy elszált ilyen piezzó hangszóró, nem tudom miért, de kérdezd meg, hogy pontosan milyen hangváltóval lesz jó, nehogy Neked is elszáljon(én csak egy kondit tettem elé, lehet ez volt a gond...)
Mostanában másabb magasakat teszek a hangfalba, ha bulis cuccról van szó. Én ilyet tennék(LÁsd Kép) http://www.webshop2.hu.hu/adathalmazok/1/33513/33513.jpg itt a bolt linkje: http://hu.gamma-e.com/ aztán válaszd a hangtechnikát és a hangsugárzőknál, hogy dóm. Nem drága, ha jól emlékszem. tLÁN 2-3 EZER
nahh... megvolt a vásárlás...
jelenleg egy 30 cm-es mély M.N.C-t vettem és hozzá Piezo magasat, egy szép nagy tölcsért a hangváltó SAL, a manusz aszonta h ez kell hozzá, szal azt vettem meg amit ő ajánlott.. kisebb bulikba készül a hangfal, itthonra sok is lenne.. első ilyen hangfalam lesz, saját hibájából tanul az ember.. majd kiderül milyen lesz. sok viszonyítási alapom nincs, ezért ne hurrogjatok le. később ha majd ugyis bővül a szett lehet mást rakok össze, de jelenleg úgy vagyok vele, hogy hurcolászásra meg fog felelni.. majd ha készen lesz írok élménybeszámolót
hello!a középtartományú frekvenciákkal mi lesz?van középhangszóród?mert ha nincs,sztem anélkül ne kezdj bele a hangfalépítésbe.(sztem közép nélkül élvezhetetlen a zene(drum and bass-nél meg halál )Vegyél vmi 10-15centis hangszórót,jó nagy wattosat,hogy a mély ne nagyon mozgassa ki vagy légszigeteld el(külön tér,vagy egy műanyag edény belülre,befúrva ),vagy a legjobb,ha eleve zárt hangszórót veszel(drága,de megéri).sok sikert.
Bizony igazad van!
A piezzó csak a cincogó magasakat fogja jóladni, a mély meg csak 30 centis, nem sok közepe lesz. Arra lennék kiváncsi, hogy milyen hangváltót adott a manusz. légyszi ird már le a tipus számát is, vagy fotót küldj. Ja hány utas hangváltó? 2 utas?
Sztem az én hangfalam elég ideális,jól szól:magas:szimpla kis magashangszóró(kb.100w)(nem piezo,kipróbáltam,piezo naon csúnyán szól benne...)+zárt közép(120w)+2db videoton mély(20centis-140watt-talán).egyik hangfalban van csak kicserélve a régi hangszóró,a másik még régi állapotában van(pénzhiány).tapasztalat:mélyet löki mint a disznó(szobába tökéletes, nyílt helyen nem nagyon lett még kipróbálva(sztem kicsi lenne), közép nem sérti a fület,de hallható full mély mellett is,magas pedig szépen csiripel...-csak dicsekedni akartam(tudom,nincs mire)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |