Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   26 / 375
(#) uramesi89 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Hát amit ott lehetett letöltöttem.Vagy az nincsen ott fent?Amugy ezt már csinálta meg az egész gravirozot valaki mechanikával ami müködött jol?Amugy neked ez a szoftver megvan?Mert nekem valamien vezérlö van meg ami valamien manager néven fut.

Amugy én ezt a gépet csak saját magam céljaira akarom majd használni és nem azért hogy pénzt keressek vele.Panelok elkészitésére és egyéb munkákra akarom majd használni.
(#) Sir-Nyeteg válasza uramesi89 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Kezdenek értelmetlenek lenni a mondataid (3. mondat).
Ezek szerint nem értesz a mikrokontrollerekhez.
A PIC és AVR lényege, hogy programozható, és ahhoz hogy valamit is csináljon, fel kell programozni. Ehhez kell egy program is. Azaz a beletöltendő program, ami .hex kiterjesztésű szokott lenni. Nézz be a PIC-es és AVR-es topikokba!
Nem tudom, hogy fent van-e... De nem hiszem, hogy kiadná. Ebből él meg. Nekem sincs meg a beletöltendő...
Jah, félreérthető lehettem: Nem PC-s szofver kell bele, hanem vezérlő szoftver, gépi kód, *.hex.

Bocsi de már kicsit fáradt vagyok.Szoval akkor azt mondod hogy ha az nincsen meg akkor az egész használhatatlan.Esetleg valami tanács?vagy esetleg olyan kapcsolás amihez megvan minden és müködik is?
(#) Sir-Nyeteg válasza uramesi89 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Hát igen... Ez úgy néz ki ekkor, mint egy kvarcóra program nélkül.
(#) robing16 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Igen, igen Rátapintottál a lényegre
Sajnos, jobban értek a PIC-hez, mint a logikai számlálókhoz.
Nekem már van egy programom a PIC-ben, ami annyit tesz, hogy 3db motort forgat oda-vissza teljes lépés, fél lépées, teljes lépés(2 tekercses mód).

De pont azt szeretném megérteni, hogy a számlálók miért kellenek. Miért kell oda az USART-ot használni, és hogy ami a PIC-ben lenne program, mit csinál.

Vagy tegyük fel, hogy a PC kimenetre egy jel erősítőt teszek, és onnan rá a MOSFET-re. Akkor már Stepp/dir funkciót ellátja, és a motor mozogni fog a program által?

Tudom, hogy akkor egy tekercsen mindíg marad feszültség, ahogy a Hobby Elektronika újságban volt a főoldalon egy lézershow cikk...
Azért kérdeztem, hogy a MACH3 milyen jeleket ad ki pontosan.

Köszi szépen.
(#) Sir-Nyeteg válasza robing16 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Ezeket mind megválaszoltam. Vagy most akkor mit nem értesz?
Teljes leírás.
Usart: PC-s paraméterezése a vezérlőnek.
Minimum egy tekercsen mindig kell lennie feszültségnek, esetleg PWM-mel szabályozott feszültségnek. Ezáltal nem veszíti el a pozíciót a gép.
Mi nem világos?
(#) gulasoft válasza uramesi89 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Menetesszárra teszel két anyát. A két anya közé egy erős rugót. Az egyik anyát felfogatod a lapra, a másikat nem, de nem hagyod elfordulni, ezáltal a két anya tolja szét egymást, megszűnik a kotyogás.

1. ---I---------------
  2.    []WWW[]

Csak annyit nem értek, hogy az LPT portján pontosan milyen adat jön le...

Tehát, vegyük azt a példát, ami a fenti linken volt. (PDF)
Ha kiveszem a 74LS191-es IC-ket, meg a többi alkatrészt, megmarad az OPTO sor, a PIC, meg a MOTOR be-ki kapcsoló, akkor a PIC-nek mit kéne csinálnia ahhoz, hogy a motorok mennének?

A programban már vannak lépés-számok, tehát a végfok, meg a PIC már üzemel. Megírom hozzá a programot, csak bezavar engem ez a számláló IC.

Am, a PWM ennyi motornál max Programmal lenne megoldva, és ezt tervezem holnap kipróbálni, és megoldani.

Köszi.
(#) padri986 hozzászólása Jún 3, 2010 /

Sziasztok! Ennek a vezérlőnek a PIC forráskodja megvan valakinek?
(#) Sir-Nyeteg válasza robing16 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Jajj...
Most step-dir jel jön róla: motoronként van egy step láb és egy dir (direction) láb.
Ha kihagynád az Ic-t, akkor valószínüleg saját programot kellene írnod hozzá, és bináris kétszámjegyes számlálóként kéne működtetned a lpt motoronkénti két vezetékét.
Magyarán a számláló ic kimeneti jelét a pc-vel kéne létrehoznod, h ezt a kapcsolást szeretnéd használni, avagy nem is a kapcsolást, hanem a logikát.
De sima step-dirt is kezelhetsz a Pic-cel, annyi, hogy így könnyebb a számlálós megvalósítás.

Vagyis, elég, ha a PIC annyit tesz, hogy
Ha 00 akkor 0001
Ha 01 akkor 0010
Ha 10 akkor 0100
Ha 11 akkor 1000

és így tovább... Ha nem, akkor javíts ki nyugodtan
(#) jdani hozzászólása Jún 7, 2010 /

Hali. van egy iylen léptetőm. Jő ez a CNC technológiában valamire? Úgy tudom, ott használnak ilyeneket.
(#) robing16 válasza jdani hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Egy CNC géphez mindenféle motor jó szokott lenni, az a kritérium, hogy mekkora erőt tud kiadni magából a motor, és hogy mire akarják használni.
(#) jdani válasza robing16 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

akkor ennek úgy sok haszna nincsen?
(#) gulasoft válasza jdani hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Ez teljesen ló cnc-hez, csak nem túl nagyhoz, de egy kicsihez simán elég.
(#) jdani válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

hát ok, csak kérdeztem h. nem-e lenne szüksége valakinek ilyenre, mert nekem van, de nem használom majd ilyen dolgokra.
(#) robing16 válasza jdani hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Ez gondolom, valami régi nyomtatóból, vagy hasonló szerkezetből lett kiszedve. Egész jók ezek a motorok.
Amit én használok, használni fogok majd, az egy SMR55-ös kis motor
Régi mátrixos nyomtatóból lett kiszedve, nem olyan erős, de szerintem, ha kész lesz a gépezet akkor kiderül.
(#) robing16 hozzászólása Jún 20, 2010 /

Sziasztok!

Hamarosan kész a CNC gép, és valamiért a Mac3 Mill progit nem tudom elindítani, hogy valamit csináljon a motorokkal! A Diagnosztikába villog az Emergency kis "lámpa"

És a másik kérdésem az lenne, hogy marásnál, magas fordulatú késnél, milyen folyadékot használnak hűtésnek? Videókat nézegettem a Youtube-on, és ott láttam ezt.

Köszi!
(#) Sir-Nyeteg válasza robing16 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Olvasd el a Mach3 gépkönyvét! Rengeteget tanulhatsz belőle. Az emergency kis lámpának a főoldalon is villognia kéne! "Emulated" pipát kattintsd be az input fülön.
Emulziót használnak hűtésnek. De ehhez a gépnek is olyannak kell lennie. Csöpög, folyik, tálca, szűrés, szivattyú. Van aki disznózsírral keni be az alapanyagot. Az is jó hozzá.
(#) Nappeti válasza robing16 hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Szia! Marásnál, a marófej és a megmunkálandó rész anyagától függően, víz, emulzió(olaj+víz megfelelő arányú keveréke), és léghűtést is egyaránt használhatnak.
(#) robing16 válasza Nappeti hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

értem. Lehet esetleg ilyen folyadékot venni? És ha igen, hogy tudok rákeresni, illetve mi a neve az ilyen folyadéknak?
Leginkább esztergához kéne most, utánna a CNC géphez.
Köszi
(#) Medve válasza robing16 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Hello, lehet ilyet vásárolni, 1-2000 Ft literje, de higítható. Hűtő-kenő folyadék (avagy emulzió) a tisztességes neve.
(#) vaszil29 hozzászólása Júl 10, 2010 /

Üdvözletem! Sziasztok!

Elkészült az optos vezérlő kártyám és a motor meghajtók is. Az lenne a gondom, hogy a motorok nagyon rángatnak és melegednek, mi lehet a gond??
Lehet hogy szoftveresen nem egészen jó a belítás??
Mach 2-ben tesztelem XP alatt.

Segítségeket előre is köszönöm!
üdv szabolcs
(#) Sir-Nyeteg válasza vaszil29 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Túl nagy áram folyik rajtuk. Ezáltal túl erősen rándul be a pozicióba. Egyébként ez a dolga. Ha már mechanikai tömeg, azaz csillapítás lesz rajta, akkor már nem lesz rángatózós elvileg.
Melegedés is ettől van. Csökkentsd a motoráramot!
(#) szabics válasza Medve hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

víz és olaj keveréke az emúlzió
anno motoroljaból csináltuk..
(#) bbb hozzászólása Júl 11, 2010 /

Sziasztok!

Erre a kérdésre tud valaki ötletet adni?
(#) mrex válasza bbb hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Gépipari tervező vagyok.
Szerintem célszerű lenne menetfésűvel ellenőrizni a menetet. az lehett hogy 7 nek méred de biztosan nem akkora. Amit te keresel az withwotrh menet ezt bármelyik esztergályosműhelyben megcsinálják neked akár a szomszédomban is de mivel nincs nálam a tokmány marhaság lenne rajz alapján csinálni ezt célszerűbb úgy csinálni, hogy a tokmány a menetkaliber.
A withworth menet profilszöge 55°. mérd meg a tokmány magfuratát aztán kiszámolom nened valójában mekkora a menet.
(#) mrex válasza bbb hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

szerintem nézd meg mert leehet hogy Withworth menet az 1/16w menet a tied? nem mindegy ugyanis Bárhová is viszed vidd magaddal a tokmányt is menetkalibernek
(#) bbb válasza mrex hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Szia!

Esélyem sincs megmérni, akkora a hely odabent (van benne egy patron, amit ahogy nyomsz befele, úgy szorítja össze a szár körül magát, így egy menetfésű már bajosan fér oda).
Az adatot én erről az oldalról vettem, miután hiába méregettem, meg próbáltam "fésülgetni".
Idézem:
Idézet:
„The nose of the Dremel tool is next to it. It is a seven millimeter diameter with 40 threads per inch. That's right. Metric diameter and English thread pitch.”

Vagyis: A dremel tool feje 7mm átmérőjű 40 menettel hüvelykenként. Igen, metrikus átmérő angol menetszámmal.
Következő: »»   26 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem