Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hali.
Szereztem egy LCD kijelzőt. Nem tudom hogy kellene bekötni. 1-20-ig vannak a PINek. Adatlapot nem találtam hozzá hogy mi a bekötése. Kék háttérvilágítású és ennyit tudok róla. Valaki azt mondta Contrastnak -15V és egy trimmer kell. De hogy állítok elő -15-öt? Tud valaki erre adni egy egyszerű kapcsolást? PIChez szeretném hozzákötni. A vezérlő chipek rajta: T6963C Mellékelem a képeket. Ötlet esetleg? Jó lehet ez a bekötés hozzá? http://img84.imageshack.us/i/snc00079.jpg/ http://img714.imageshack.us/i/snc00078f.jpg/
Ha nem tudod bekötni, akkor mi van a csatolt képen? Meg szoktunk ám olyat is csinálni, hogy a vezérlő adatlapjából lekövetjük, hogy annak az adott lábai a panelen hová vannak kivezetve. A vezérlőchipről meg adatlapot ad a :google:
-15V-ot elő tudsz állítani néhány schottky diódával és kondenzátorral akár a PIC-el is. Egyszerű töltéspumpát csinálj, a kontrasztnak nem kell nagy áram.
Sziasztok
Még mindig el vagyok akadva, hogy hogyan is kellene üsszehozni a nixie-s órát. A kapcsolások között a Tom025 félét találtam a legegyszerübbnek link, ebből a kapcsolásbol kiesne 2db nixie, az egyik helyére lehetne illeszteni az IN-9est, csakhogy hogyan is ? Segítsetek légszíves, mert programozásból 0a vagyok.
Szia!
1 - A kontroller timer2 - ccp moduljainak felhasználásávan egy pwm jelet lehet előállítani. A másodpercek vezéslésére elég 6 bites felbontás. A kimeneten megjelenő feszültséget szűrni kell és mehet a belinkelt dokumentum 5. oldalán szereplő áramkör bemenetére. 2 - A kontroller két / három lábának felhasználásával kezelhető egy SPI vagy I2C felületű D/A konverter, aminek a kimenete hasonlóan hesználható, mint a 3. oldalon levő TLV5625. Az eredeti kapcsolás is használható, ha lehet valahol kapni TLV5625 -öt. 3 - A kontroller 6 szabad digitási kimenetére kötött 6 bites R - 2R ellenállás hálózattal ki lehet alakítani egy D/A átalakítót. A 64 szint miatt már az 1% ellenállások jók lesznek. A kimenetét a 5. oldalon szereplő áramkörre lehet vinni.
Köszi a válaszokat, de nem vagyok egy elektro-zseni, ezért a felét sajnos nem értettem
Szia!
Két másodperc digit kiválasztó jel felszabadul, azon meg lehet csinálni a programozott I2C vagy SPI D/A kezelést. Talán az MCP4801 SPI D/A lesz a legegyszerűbb. A 8 bit pont elég a másodpercekhez...
Már elég régóta programozgatok PIC-et, de csak a hétvégén jutottam el odáig, hogy áramkör nélkül próbáljam ki a programot. Mennyi időt meg tudtam volna spórolni, ha már korábban kipróbálom. Megnéztem az MPlab-bal is, meg a Piklab-bal is. Én ez utóbbit használom rendszeresen, tehát ez volt az érdekesebb. Ajánlom mindenki figyelmébe, aki hozzám hasonló fafej.
Egy kicsit bővebben is kifejtenéd ezt a PIKLab-ot?
Akkor én is fafej vagyok, mert én is az utolsók között nyúlok a szimulátorhoz ill. a debuggoláshoz.
Aztán most egy olyan projectet fejlesztek(EPROM, EEPROM, Flash égető), ahol a szűkös lábszám miatt nem tudok debuggolni(címvezetékre használom a PGD, PGC vonalat) Pedig jól jött volna sokszor... Szóval megértelek. És van mikor tovább tart a szimulációs környezetet felállítani(stimulusok, stb.), mint néhányat próbálkozni! Ennek ellenére erősen ajánlott és jó dolog, ha más módon nem boldogul az ember.
Sziasztok!
Megépítettem ezt az égetőt: Bővebben: Link A problémám a következő lenne: Ha csatlakoztatom az égetőt a PC-hez, akkor az égető program kiírja, hogy "Hardver csatlakoztatva". Eddig jó is lenne, de nem ismeri fel a csatlakoztatott PIC-et(16F628A), hanem egy bizonyos PIC16F77-eset ír ki(nem tudom ilyen létezik-e egyáltalán?), egyébként ez akkor is kijön, ha a PC-be nincs csatlakoztatva az égető. Kipróbáltam úgyis, hogy BUSY és a PE csatlakozást nem húztam GND-re, így már azt sem írta ki hogy hardver csatlakoztatva, pedig úgyis működnie kellene szerintem. A PIC mclr lábán megvan a szükséges 13,5 V programozó feszültség és a PIC a +5V tápfeszültséget is megkapja, szóval a hiba az RB7 és RB6 lábakkal lehet szerintem. Valakinek nincs valami ötlete, hogy mi lehet a probléma? A választ előre is köszönöm! Üdv.: mate_x
Ha szimulálni szeretnétek valamilyen áramkört ajánlom a Proteus nevű szimulációs programot melyben megtaláljátok az összes processzort és a szimuláció is nagyon jó én mielőtt megépítek egy áramkört mindig leszimulálom, hogy biztosra menjek, hogy működik e. Eddig nem csalódtam benne.
Szerintem watt-nak már nem kellenek ilyen programok a PIC körüli áramkör szimulálásához...
Igaz, csak a bonyolultabb (összetettebb) áramkör esetén eléggé belassul. Amúgy tényleg jó!
PicProg v2.5, a Rádiótechnikától lehet megvenni.
Abban biztos vagyok hogy watt-nek nem fog kelleni. De olyan kezdőknek mint én vagy olyanoknak akiknek nincsen pénzük azoknak jó. Egy kicsit jobb gép kell hozzá ha az ember egy nagyon nagy és összetett áramkört akar leszimulálni.
Nem kell olyan nagyon nagy. Elég ha van 1-2 analóg rész, kapcsolók és tápegység. Már rögtön nem valósidőben fut. (Pedig elég komoly vasam van.) Az tény, hogy nem kell dugdosni és alkatrészek nélkül is tesztelhető a szoftver egy virtuális környezetben.
Sziasztok!
Nagyjábol értem is a kapcsolást, viszont, mint irtam programozásb nem megy, és a digitális dolgokbol se vagyok jó. Ha valakinek esetleg lenne egy kis ideje megtervezné nekem a kapcsolást, ha ez nem túl nagy kérés? Picbe esetleg nem lehetne írni olyan programot amivel könnyebben lehetne meghajtani az IN-9est? Köszi előre is. Idézet: „Ha valakinek esetleg lenne egy kis ideje megtervezné nekem a kapcsolást, ha ez nem túl nagy kérés?” Ezt úgy szokták csinálni, hogy felajánlasz egy összeget érte, amit neked megérne a dolog, aztán ha valaki úgy érzi, hogy neki is megéri, akkor jelentkezik. Alapvetően nem szokásunk csak úgy másnak melózni...
Ha a programozás sem megy és a digitális dolgokban sem vagy jártas, akkor olcsóbb és mindenkinek egyszerűbb ha veszel egy órát készen, a projektet meg elnapolod akkorra, amikor már önáló(bb)an meg tudod csinálni.
@bbazs: Megtaláltam a megoldást, a bargraph nixire, hogy ne kelljen programoznod: hogy állsz a fogaskerekekkel? Elektromechanikus bargaraph nixie clock
Ne haragudjatok hogy ezt megkérdem mert igazából max kb 20-30 perc alatt rá tudnék jönni a válaszra, viszont hihetetlen gyorsasággal kell most egy programot megírnom...
Hogyan tudok egy mondjuk 100 regiszteres táblát készíteni a memóriában úgy, hogy tudjam a tábla legelső és legutolsó regiszterének címét (tudjak rájuk hivatkozni), és megadhassam a tábla mind a 100db regiszterének értékét?
Az igen! Nem kispályás! Komolyan mondom kedvet kaptam egy hasonló elektromechanikus órához.
Üdv! Pic -> EEprom :
BCF STATUS, RP0 ; Bank 0 MOVLW CONFIG_ADDR ; MOVWF EEADR ; Address to read BSF STATUS, RP0 ; Bank 1 BSF EECON1, RD ; EE Read BCF STATUS, RP0 ; Bank 0 MOVF EEDATA, W ; W = EEDATA Vagy más megoldásra gondoltál (128 adatot bele lehet paszírozni)?
Húúúú. Ez nem semmi. Kegyetlenül össze kell mindent hangolni ahhoz hogy pontosan menjen.
Nem az EEPROM-ba szeretnék írni!
Közben mégis megtaláltam hogy körülbelül ilyesmire lenne szükségem:
De nekem tudnom kellene a legelső és a legutolsó érték címét hogy az FSR0 mutatót rá tudjam állítani.
Én még csak az eepromot használtam az org 0x2100 után jöttek a da -sorok, abba raktam bele az adataimat. Akkor passz, de engem is érdekelne.
Ahol a változóknak foglalod le a helyet, ott csinálsz egy
És relokatív módban kell fordítani valószínűleg hozzá. Ha abszolút módban programozol, akkor meg pl.
és innen ugyanaz, mint a fenti. |
Bejelentkezés
Hirdetés |