Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Hello!
- A bemenő jel megállapításához, három dolgot kell figyelembe venni. A kimeneti feszültség igényt, az IC erősítését, és a bemeneti osztó, osztási arányát. - A szükséges kimeneti feszültség 4V, mert ennyi a referencia feszültség maximuma a komparátoroknak. - Az IC erősítése a poti minimum állásában egyszeres. Maximális állásában=(P2/R10)+1 azaz (33/2,2)+1=16szoros. - Így jelenleg az érzékenység R4-en nézve, 0,25..4V. Az osztót figyelembe véve, ez 1,39V..22V-ot jelentene. (Mert osztás aránya, (R6+R4)/R4=5,5 lesz.) Neked, viszont felesleges ekkora szabályozási tartomány. Így a P2/R10 arányát, meg lehet változtatni úgy, hogy pld. P2=22kohm és R10=10kohm legyen. Ekkor az IC erősítése 1..3,2 között állítható. A poti középállásában a feszültség erősítés közelítőleg kétszeres. 4V kimeneti jelre vonatkoztatva ez 2V bementi feszültséget jelent R4 ellenálláson. Tehát az R6/R4 osztót, 35V/2V-ra kell méretezni. Megtartva az R6 100kohm-ot, az R4-re így kb. 6,2kohm jön ki. Az osztás arány ekkor kb. n=17,2-re adódok. Visszaszámolva a minimális-maximális bemenő feszültséget: Uki/Au*n 4V/1*17,2=68,8V és 4V/3,2*17,2=21,5V. Tehát 22V és 68V bemenő feszültség között, a kimenet 4V-ra állítható be.. - A diódának, szinte bármilyen szilícium dióda megfelel. (Csak azért írok 914-et, mert rövidebb, mint a 4148. De a kettő egy és ugyan az.) - Nem a Led számít, hanem az áram. Az LM339 maximálisan 20mA-ig terhelhető. (Tekintve, hogy az IC-ben a meghajtó tranyó bázisárama korlátozva van, nem is igen tud a kimeneten 20mA-nál nagyobb áram folyni. Ezért egyesek korlátozó ellenállás nélkül kötnek Led-et az IC kimenetére. De én műszakilag ezt nem tartom helyesnek és követendőnek..) üdv! proli007
Szia!
Így már minden világos. Külön szeretném megköszönni, hogy ennyire érthetően, részletesen elmagyaráztad az összefüggéseket is. Írok, ha megépítettem... Köszönöm! zoka
Sziasztok!
Először is elnézést mindenkitől, hogy csak így bekérdezek, de túl sok nekem ennyi oldal ahhoz, hogy végigolvassam... Szóval 2 lehetőség állna előttem, de nem tudom melyiket válasszam... Van nekem 2db deprez műszerem... de ugye ennek csak 2 csatlakozója van... ez elé kellene nekem valami amivel kivezérlésjelzőt csinálhatok.. VAGY: Kellene nekem egy sima 10 ledes kivezérlés jelző... milyet tudnátok nekem ajánlani ami jól működik? Erősítőbe szeretném, de nem a végfok kimenő jelét akarom mérni hanem csak simán annyi, hogy a zene ritmusát jelezze ki... Az az igazság, hogy nem tudom melyiket egyszerűbb megépíteni.. mert a deprez műszeres tetszene nagyon... főleg, hogy műszerem is van hozzá.. de lehet, hogy azt bonyolultabb mint a ledest vagy nem? Valaki aki egy kicsit ráér az írhatna nekem pár sort, hogy mit ajánlana. Köszi előre is.
Szia.
Itt van , amit Te keresel. Talán annyit mondhatok,hogy a ledes kivezérlésjelző valamilyen szinten megbízhatóbb(nincsenek mozgó alkatrészek,nincs kopás,szorulás lehetőség),de ezt nem így kell érteni,hogy a műszert naponta kellene cserélni. Ha viszont a kapcsolás áramkörét nézem,az kicsit több elemből épül fel,mint egy ledes kivezérlésjelző. Bizony,nekem is nagyon tetszik,mikor a mutató a ritmusra ugrál. Én így hirtelen ennyit tudnék mondani. Jönnek még majd a kollégák,addig is barátkozz meg a fenti linkkel Szia
napot emberek!
adott egy 20 ledes kivezérlés mérő lm3915-el (kapcsrajz csatolva) megépítettem és bármiféle jelet adok rá még jel nélkül is elkezd lassal ledenként felfele feltöltődni és a végén kiakad nem nagyon akar működni! kérlek segítsetek!
Szia!
Vedd ki azt a 10µF-os elkót. Próbáld ki nélküle.
Szia
a 10µF os nélkül egyszerűen minden led világít mintha valami feszültség lenne rajta... esetleg kisebbet próbáljak?
Akkor feszültség van rajta.
Nézd át ezeket a rajzokat.
Helló!
Elkészítettem a nyáktervet. 12 LED + 1 a bekapcsolt állapot. Első ránézésre elég ijesztő lehet egy átlagos mono 12 LED-es kivezérlésmérőhöz képest. De túl egyszerű lett volna a külön komparátor IC-k nélkül Nyilván meghatározott helyre lesz, ezért a LED-ek helye kötött volt. A 3 komparátor IC GND kivezetése egy földelt emitteres tranzisztoron keresztül van bekötve, legalábbis az volt a tervem, hogy egy 12V-os vezérlőjel szükséges ahhoz, hogy működjön a kijelzés. Abból lehet gond, hogy az ellenálláslétra utolsó ellenállása nem "rendesen" a földön van, hanem csak akkor kap földet, ha az IC-k is ? A BC639 elvileg elbírja a bekapcsolást, mert 1A-es. A referencia 8V-hoz elég jó lesz a feszstab IC-s táp, szerintem. Üdv, zoka.
Hello!
Ez a BC elég perverz ötlet volt.. Ha már minden áron kapcsolgatni akarod a kijelzőt, akkor miért nem a plusz tápot, vagy csak a Led-ek tápfeszültségét kapcsolod egy tranyóval. A BC kollektor-emitter maradék feszültsége, meghamisítja a referenciát. Nem beszélve, a 100ohm miatti 110mA-es bázisáramról.. (Amúgy mi értelme ennek?) Az LM324 helyett, használhattál volna LM358-at is, abban csak két fokozat van. üdv! proli007
Milyen igaz! Csak a LED-ek + vezetékét fogom vele kapcsolni, módosítok a terven, úgy már nem tudja meghamisítani a referenciát.
Azért kell, mivel sztereó üzemmódban nem fog működni a kijelzés, csak ha híd-ra van átkapcsolva. Mivel ebben az esetben lesz egy vezeték, amin feszültség van, így nem kell kézzel kapcsolgatni. Az LM324-ből van itthon egypár, oolyan túl nagy helyet nem foglal a nyákon, a nem használt 2bemenet-et a földre húztam, talán abból úgy nem lesz baj. Köszi!
Hello!
A szebb megoldás, ha a neminvertáló bement van a GND-n, és az invertáló, meg a kimenetre kötve.. üdv! proli007
Rendben, akkor úgy lesz. Ha összeszereltem, rakok fel képet róla
Köszönöm! zoka
jelentem probléma meoldódot...., igazából a dióda volt a bűnös,( 0.775 volton épphogy kinyitna a dióda,.. ha kinyit,.. hát nem)
lényeg a lényeg hogy kell egy kics máveleti erősítős delőerősítő meg egy csatoló kondi és nincs semmi probléma! csaka zért írtam le hogy mások is okuljanak!
Sziasztok.
Elég sokat böngésztem a fórumon itt a ledes kivezérlésjelzőkkel meg fényorgonákkal foglalkozó topikok között, de nem találtam seholse a választ arra a kérdésre, hogy: Hogyan lehetne megoldani azt, hogy a hangerőtől függetlenül mindig ugyanúgy fusson fel a fénycsík a basszusnál és maradjon lent ha nincs mélytartománybeli hang? Azért kérdem, mert szeretném ha halk zenénél is dinamikusan mozogna, és feltekerve se csak világítana.
Inkább a csatolókondi hiány okozhatta ezt a kiakadást. Valamilyen egyenszint került aZ IC bemenetére, amit a kondi megfogott.
Szia!
A hangerőszabályzás elől kell levenni a jelet, amit aztán külön erősítesz, illesztesz a fényorgonához.
Hello!
Igazából, már kitárgyaltuk itt ezt a problémát, csak a kollégák lusták kicsit keresni-visszaolvasni. Utána, még helytelen következtetéseket is vonnak le. üdv! proli007
Szia.
Igen... Erről a módszerről én is tudok, csak nekem is autórádióról van szó, amit nem akarok felnyitni... Nem lehet valahogy megoldani valami dc-dc konverter segítségével, hogy a nagyobb csúcsokat ne vágjuk, csak zsugorítsuk!?(remélem érthető mire gondolok ) Mert ugye a lényeg az, hogy olyan jelet kapjon a ledvezérlő ami nem túl erős ahhoz hogy érzékelje a feszültségváltozást... Nekem is mélynyomó fénytechnikájához kell, de ugye hangerősségvezérelt jel jön oda is a fejegységtől. De onnan már birok levenni kis jelerősséget, vagy erősítettet, vagy lehet mikrofont is rakni, vagy bármit meg tudok oldani, kivéve a fejegység bontását.
Hello!
Nem Dc-Dc konverter, hanem dinamika kompresszor a megoldás. (Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak ) üdv! proli007
Szia.
Köszönöm, ez kell nekem, van is itt az oldalon topik róla.
Helló!
Elkészült a kivezérlésjelzőm. Elsőre nem indult problémamentesen, aztán rájöttem mi a hiba: az összes komparátor IC-t fordítva tettem be! Szerencsére túlélték a mutatványt, és a jó irányba fordítva finoman indultak Nagyon jó kis kivezérlésjelző. Messzemenően jobb, mint a tranzisztoros kivezérlésjelzős kit-ek, amiket eddig összeraktam. Az szétfolyt, viszont itt elég határozottan kapcsolgatnak be a LED-ek, míg a kialvásuk nem egyszerre történik meg, hanem van egy kis tartásuk. A dB skálához tartozó ellenállás értékeket jól számoltam ki, bár az ellenállásokban lehet pár ohm ide vagy oda. Ha egyenletesen növelem a hangerőt szinusz jellel, az utolsó 1dB-es lépésű LED-ek sokkal gyorsabban felfutnak, úgy ahogy kell. Ahogy ígértem, itt van róla egy kis kép. Jó lett, köszi a segítséget! Ui.: a LED-eket kicserélem majd, 8 fűzöld, és 4 fehér LED-re, úgy jobban illik majd az erősítő előlapjába, de egyenlőre megteszi így is. Üdv, zoka
Hello!
Gratula, örülök, hogy működik. Illetve azzal szemben nem voltak kétségeim, hanem hogy neked is fog tetszeni amit látsz. üdv! proli007
Sziasztok!
Megépítettem EZT a kivezérlésjelzőt, és minden rendesen működik mindössze annyi a gond, hogy a bc547-es tranyók és/vagy a 470 valamint a 4k7 ellenállások nagyon melegszenek. Nem tudom miért, de pár perc után a nyákot már nem lehet megfogni annyira forró. Ez normális? Vagy az lehet a gond hogy egy 12V-os kézi fúró akkutöltőjére kötöttem rá? :no: Elég kezdő vagyok még, ez az első próbanyákra épített áramköröm, ahhoz képest elég szép lett és tényleg működik is rendesen, csak nem tudom miért melegszik ennyire. A két kép csak a led-es részéről van, a többi részt csak próbapanelon raktam össze. Előre is köszi a választ.
Szia!
Azok az ellenállások biztosan 4,7 kohm-osak?
Igen, azok végigmértem az összeset multiméterrel, és tulajdonképpen az ellenállások jobban melegszenek mint a tranzisztorok. Nemtudom az mennyire számít hogy 0,6W az ellenállások teljesítménye?
Kivittem ráraktam motor aksijára, és a motorban lévő hangcuccra, és ott is ugyan úgy melegedett És a legalsó zöld lednél lévő ellenállás jóval melegebb lesz mint a pirosaknál levő mikor szól a zene.
Sziasztok!
Tudna valaki nekem ajánlani egy olyan VU meter kapcsolást LM 3915-tel, ami az erősítő / 50W,4 ohm/ kimeneti teljesítményét méri? Előre is köszönöm Zotya
Lehet, hogy csak a külső nagy meleg miatt érzed túl melegnek az alkatrészeket. Ha az elvárásoknak megfelelően működik, akkor nyugodtan használd.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |