Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
[OFF]Sikerült találnom végül egy emberkét aki már megépített egy olyan órát mint az én elgondosám, viszont mélységesen elzárkozott, hogy megosszon velem akármit is ezzel kapcsolatban. Nemtudok másra gondolni, csak irigységre... bár lehet hogy csak én vagyok berögzött, és igenis nagy piaca lenne egy ilyen ketyerének.
Természetesen nem kész projektet vártam volna, és több oldalas manualt. Mindenesetre csak ezért az ötletért nem fogok megtanulni programozni, se belemélyedni a digitális világba, inkább elvetem az ötletet. A félreértések elkerülése végett pedig nem vagyok/voltam felháborodva, és végképp nem akartam etikátlan lenni, mégannyira se voltak elvárásaim, inkább meglepődtem... végül pedig tényleg befelyeztem az offolást.
Talán azért zárkózott el mert neki is rossz tapasztalatai vannak? Ne aggódj, senki nem vette le a fejed! Arra próbáltunk rámutatni, hogy nem- nem akarunk segíteni, hanem vannak tényezők. Nekem speciel, mire kifejlesztgetném a kütyüdet, rámenne kb. 3~7 napom (jó esetben). Ezután jönne az éles tesztelgetés nálad és derülne ki menet közben, hogy még egy kicsit kéne változtatni ezen-azon. Jártam már úgy egy hónapi meló után, hogy jött más és az én kódomat felhasználva befejezte a melómat majd a hátam mögött megegyezett az emberkével. Mondom, egy hónapot dolgoztam vele és azt sem mondták: köszi b*zd meg!
Miért nem kezdesz el tanulni- fejlődni? Szerintem egy értelmes fiatal ember vagy és nem vagy rest nekidurálni magad. Nem egy ördöngös dolog, segítünk továbblépni! Mostmár én sem offolok tovább, elnézést a többiektől! Végre kiönthettem a szívem egy értelmes társaságnak. Bocsi! Idézet: „Nemtudok másra gondolni, csak irigységre... bár lehet hogy csak én vagyok berögzött, és igenis nagy piaca lenne egy ilyen ketyerének.” Most nem ertem -- akkor Te ebbol valami termeket szerettel volna csinalni, es ingyen szeretted volna megcsinaltatni massal?
[OFF] Szósincs erről, egy órát szeretnék összerakni, ami sztem jól néz ki, és vígan csücsülne az íróasztalomon.
Csak azt nem értem, hogy ha már valakinek van kiforrott kapcsolása, azon miért kell ülnie... gondolom inkább beleküldi egy iratdarálóba, minthogy megossza mással Értem én azt hogy visszaélés, lopás, stb.. viszont én meg csak magamból tudok kiindulni. Remélem érthető volam tényleg nem offolok többet.
Sajnos elég sokszor lehet találkozni a szerzői jogot sarokba rúgó magyar mentalitással. Sajnos már akkor is, amikor az illető személyesen emailban kéri el a doksikat.
Kegyetlenül rossz érzés, amikor az elküldött kapcsolást/programot egy hét múlva egy másik oldalon megtalálod valakinek a sajátjaként feltüntetve.
Miért kell csücsülni rajta, azért mert érték, amit ráadásul még értékelni sem tud néhány követelőző nagyokos. Be kell érni azzal amit talál és hálás lehet, ha netán még működik is! Persze sokan még egy pofon egyszerű kapcsolást sem tudnak összerakni, és elmagyarázni sem lehet nekik, mert nem értik a szót. Én sem adok ki rengeteg tervemet, nem is fogom soha. Amit meg kiadok keveset, azt meg szívesen...
De ezt már tényleg abba kéne hagyni! Idézet: Ez is szempont lehet, de az is lehet, hogy tisztában vannak vele, hogy a közreadásnak többnyire következményei is vannak. Aki nem tud önállóan összehozni egy kapcsolást, az feléleszteni mégannyira sem tudja, s akkor jön a végeláthatatlan kérdezősködés. S ha nem elég hatékony a segítség, a végén még úgy néz ki, mintha a tervezés lenne rossz.... „Miért kell csücsülni rajta, azért mert érték, amit ráadásul még értékelni sem tud néhány követelőző nagyokos.”
Gyakori probléma, hogy az ADC konnverzió 10 bites számértékét át kell számolni valamilyen fizikai mennyiséggé (feszültség,hőmérséklet, lidércnyomás) és tizedestört formában kell kiíratni. A lebegőpontos számábrázolás és a printf/sprintf rutinjai falják a memóriát,mint a trójai faló.
Takarékosabb a módszer, ha eleve kisebb egységekben (pl. mV, tizedfok) és egész aritmetikával számolunk, s csak a kiírásnál biggyesztjük oda a tizedespontot a megfelelő helyre. Az alábbi C18-hoz készült eljárás 32 bites előjeles adatot fogad, s a második paraméter azt mondja meg, hogy hány tizedes kiírása után kell kitenni a tizedespontot.
_user_putc helyére szükség esetén tegyük a megfelelő karakterkiíró függvényt (_uart_putc, putcXLCD, stb.) Potméter feszültségének mérése:
TC1047A analóg hőmérő
Megjegyzések: 1. Vref nálam a 2,048 V-os belső referencia (FVR) ADC-vel megmért 10 bites értéke. 2. A 2048-cal történő szorzás helyett 2048 egymás utáni mérés adatait összeadom. Így szépen kiátlagolom az ingadozásokat.
Szép munka. Érthető formában van leírva.
CMCON=7; ( adatlap: 10.0 COMPARATOR MODULE -fejezet második oldalán, a 10.1 Comparator Configuration résznél van leírva.)
Sziasztok!
Megvettem a másik PIC-et, de úgy látszik nem ezzel volt a gond (szerencsétlen vagyok tudom) . Úgy néz ki, hogy az rb6 lábbal van valami, mert ha fel akarom ismertetni a pic-et vagy elindítom az égetést egyszerűen 0-ra ugrik a feszültsége és csak úgy lehet visszaállítani, hogy a chekk-nél kétszer megnyomom újra a pipát. Ki próbáltam oshon16F-es programmal is, ott is ugyanez van. Itt mi lehet a gond? Vagy esetleg egy 3. PC-n is kéne próbálnom . A választ előre is köszönöm. Üdv.: mate_x
Még nem őszültél meg? Miért kínzod magad? Vegyél vagy építs egy Szilva mester féle PICKIT2 klónt. Szárazabb, kellemesebb érzés nyújt még azon a bizonyos nehéz napokon is...
Majd egyszer akarok egy olyat is, de ezt már beakarom fejezni, már annyit kínlódtam vele, hogy nem tudnék megválni tőle .
Üdv
Azt szertném kérdezni hogy egy 16f628-ba irt hexet betöltöltök egy 16f627-be müködni fog a program? Ahogy néztem az adatlapjukat igazábol tök egyformák csak a 628-ba több adat fér.Köszi a válaszokat. üdv:lui
Szia!
Ha a programnak elég 1k, akkor minden további nélkül alkalmazható a 16F627(A)....
Szia
Hát amig vártam a válaszokat megprobáltam beleégetni a hexet 627-be és minden hiba nélkül belement nem panaszkodott semmire.Akkor most már jöhet a hardver épitése,öszintén addig nem akartam épiteni amig nem tudtam meg ezt. Köszi:lui
Szia!
Válaszd le a PC ről, vedd ki a pic-et belőle: - Kapcsold be a tápját, - Egy 470 ohm körüli ellenállással húzd földre a Data pontot és mérd meg a feszültséget a Data és a párhuzamos port csatlakozó 10. pontján. Ha az Ack felmegy +5V-ra, a meghajtása jó... - Az a 3.6 V jöhet onnan is, hogy az alaplapban a port 3.3V-ról jár és a bemeneti védő diódája korlátozza 3.6V -on... Ha erről lenne szó, akkor a 10K felhúzó ellenállás Ack vége és a föld közé tegyél be egy 2.7 - 3.3 V Zenert... Valahogy életre kell kelteni, mert a PicKit2 18F2550 -ét is fel kell programozni...
Szia!
A datát 470-nel földre húztam és az ACK és a data között 0 V volt! Akkor most mit csináljak? Bocs, hogy ennyit kérdezek, már biztos az idegeitekre megyek...
Szia!
Az Ack -t és a Data -t is a földhöz képest mérd meg... Milyen IC van benne?
Szerintem itt Hp41C egy picit eltévedt, mert ha jól emlékszem, te még mindig az AN589-ben megadott kapcsolással kisérletezel. Ezen viszont amit mértél, az jó, csak ezt eddig is tudtuk. Húzd fel a D0 lábat (vagy hagyd lebegni), húzd le a D2 lábat földre, és ekkor nézd meg, hogy mi van az ACK lábon (persze ezt úgy, hogy az égető nincs a PC-re kötve). Kb. 3,5V-ot kell kapnod. A másik mérés, hogy a PC 5V-járól egy 1k ellenállással húzd oda a feszültséget a port ACK lábára és mérd meg, hogy mennyit kapsz ekkor az ACK-n.
Elvileg az, hogy a port esetleg csak 3,3V-os, itt nem szabad, hogy számítson bármit is. A 74LS244 eleve nem tud 3,5V feletti feszültséget adni, és az áram is ekkor csak 3mA alatti, vagyis a port esetleges védődiódái nem sokat számítanak.
Szia!
Igen az an589-el kísérletezek. Majd kipróbálom amit mondasz, de szerintem az Ack-kal most rendben vannak a dolgok, a clock-on ment le a feszültség, ahogyan egy előbbi hozzászólásban írtam...
Sziasztok!
Tényleg elnéztem, itt a Data és az Ack össze van kötve, a 74LS244 valóban nem ad ki 3.4V-nál magasabb értéket - hacsak nincs zárlat.... De ez is lehet a baj: A 16F628A / 18F2550 programozási leírásában az szerepel, hogy a Data - PGD és a Clock - PGC jeleket a PIC Schmitt triggeres bemenettel fogadja, aminek min. 0.8 * Vdd kell minimum a magas szinthez.... 5.00 Vdd -nél minimum 4.00V-ra lenne szükség.... Nem is értem az egész leírást: Már a jó öreg 16C84 -nél sem teljesíti a programozási előírásokat: - Ha Vdd = 5.00V, akkor a 0.8 * Vdd = 4.00V, a 74LS244 nem képes kiadni... - Ha 3.5 V = 0.8 * Vdd, akkor Vdd = 4.375V. Ekkor viszont 16C84 -nél a minimális programozási feszültséget (a 16F628(A)-nál a "Bulk erase memory" minimális feszültséget) nem érjük el. Ha valaha sikerül elindítani javaslom, hogy egy 18F2550- et programozz fel vele a PicKit2-höz - ennél a típusnál minden előírás teljesül, ha a Vdd-t 4.3V -ra csökkented egy soros diódával ...
Én inkább azt javaslom, hogy kössön be egy-egy 1k felhúzót mind a Data, mind a Clock vonalakra. A 74LS244 kimenetét feljebb lehet húzni kívülről, csak maga a chip belülről nem tud magasabbat adni. Ha az oshon égetőben elég az 1k felhúzás nyitott kollektoros bufferrel, akkor itt is elég lesz. Egyelőre ezeket kellene megcsinálni, aztán talán jó is lesz.
Köszi szépen a válaszotokat, talán este ki tudom őket próbálni, csak most nem nagyon érek rá...
Üdv: mate_x
Szia!
Nem lennék meglepve, ha nem gyári ajánlás lenne... Felhúzó ellenállásnak nyoma sincs sem a rajzon sem a leírásban. A 74LS244 kicserélhető lenne 74HC244-re, de akkor a mai 3.3V-os portoknál az ACK vonalon jönne elő a túlvezérlési probléma. A 74HC244 4.0 - 4.5 V kimenő feszültséget tud előállítani. Megoldás lehet egy kb. 470 ohm - 1k soros ellenállás az ACK vonalra...
Üdv!
Remélem nem túl amatőr a kérdés, de most próbálkoznék összeszedni PIC fejlesztéshez cuccokat, régebbről van egy ICD2 klónom, meg egy chipCAD-es próbpanel, amire pár éve még írtam assemblyben pár progit 7.20 MPLAB-ból, na most: az a baj, hogy nem tudom miért nem akar most működni ez a cucc. Vistáról visszabutított XP-m van SP2-vel és már feltettem 7.20, 7.22, 8.53 MPLAB-kat, rá se dugom az ICD2-t, csak próbálom lejátszani, amit még anno a telepítő kidobott, hogy hogyan állítsuk be az ICD2-t, szóval az MPLAB könyvtárban, van egy utilities és abban egy MPUsbIRU könyvtár egy hasonló nevű progival, amit elvileg első körben kéne futtatni, hogy utána csatlakoztathassam az ICD2-t és mehessen a móka. Minden verzió esetén ugyanaz az hibaüzenet jön elő, pirossal kiír: Pre-Install of: Loader \ICD2W2KL.INF Failed System Error: 6 (0x00000006) "A leíró érvénytelen." Note: This result may indicate that: a) The device is already installed. Pre-Install of: Client \ICD2W2K.INF Failed System Error: 6 (0x00000006) "A leíró érvénytelen." Note: This result may indicate that: a) The device is already installed. Szóval nem csinálja meg, amúgy ha próbáltam már azt is, hogy OK rádugom, driver-t megadom, eszközkezelőbe bekerül az ICD2 firmware client, vagy vm. hasonló, de MPLAB-ban miután lemegy az ICD2 beállító varázsló nem tud csatlakozni. Any idea guys? Kösz a segítséget!
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy használt-e valaki már a PIC16F193X családból processzort, és mi a tapasztalata vele. Van egy áramköröm, amit PIC16F883-mal készítettem, és most tovább kellene bővítenem. A PIC16F887 vagy PIC16F1937 között hezitálok. Szimpatikus az új chip bővült utasításkészlete (assembly-ben programozok), de elriaszt, hogy az A/D konverternek hibája van (az errata szerint szoftverből plusz kezelést igényel időzítetten). Van valakinek tapasztalata, miben gyengébb még?
Kozvetlen tapasztalatom nincs az uj chipekkel, de sok ceg nyilvan emiatt huzockodik a termekeit rabizni az uj fejlesztesu peldanyokra. Az Enhanced core amugy nem rossz, nagyon sok jo tulajdonsaga van, ugyanakkor a 887 az egy nagyon jo sikerult peldany, tehat ha nem szeretnel nagy meglepiket akkor inkabb azt javasolnam. Hozzatennem ha ez csak otthonra kell akkor mindegy mivel vacakol az ember -- az eredmeny ugyis mindig ugyanaz: Valamivel eltolteni az idot... arra meg mindegy most bug-ot keresel a szilikonban vagy atomorat heggesztesz az udvaron...
Miért nem nézel egy lábkompatibilis 18F-et, ha nem elég a 16F883 vagy 887?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |