Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Szia.
Járathatod a tápot kivett X és Y fiókkal. A fényerő potit tekerd le, mielőtt bekapcsolod és csak lassan tekerd föl , nehogy kiégesse középen az ernyőt. A tápot és a végfokot tudod kimérni, vigyázz a nagyfeszre. A vízszintes eltérítést egyébként ki is kapcsolhatod.
Sziasztok!
Hozzájutottam egy ilyen szkóphoz mint ami a képen van. Probléma még nem tárult fel pici amper szag van benne de a zöld pöttyöcske megjeleni a képernyőn! Szerintem a csőnek nincs baja,2 csatornás csak nem tudom még mi a baja a cső felmelegedése után pici pukkanás és egy kis ívet húz hátul? Valaki ismeri ezt a szkópot?
Sziasztok!
Grundig MO53-hoz nem tud valaki kapcsolási rajzot? (Másik nevén Siemens Oscillar D1004, ez a kettő ugyanaz a készülék.) A probléma vele az, hogy elszált a függőleges eltérítésem, és nem találtam itthoni forgalmazót a benne található tranzisztorra, ami ZTX327, illetve helyettesítőt sem találtam. Valami alternatív megoldást szeretnék hozzá csinálni, nemrég próbáltam egy monitorból bányászott függőleges eltérítő IC-vel (LM2435T, 125MHz), egész jól be is tudtam hangolni, de olyan fél óra alatt túlmelegedett, pedig gyári hűtőbordáján hagytam. Most átmeneti megoldásként egy IR91485 műv.erősítő van benne eltérítőként, ezzel viszont csak pár KHz-ig tudok mérni. A gyári eltérítő nyákjáról annyit kell tudni, hogy kap +/-15V-ot, és +/-65V-ot (a 15V-os ágakkal már teljesen át lehet fogni a látható tartományt), illetve a bemenő jelet 2 szálon kapja, a kettő egymásnak inverzze. Esetleg ilyen "adottságokhoz" nincs valakinek kapcsolási rajza, amiből kiindulhatok?
Szívesen!
Tranzisztorok helyettesítésben sokat segít ez az oldal.
Visszarajzoltam a függőleges eltérítés nyákját, hogy áttekinthetőbb legyen. Felteszem ide, hátha valakinek hasznára válik.
Sziasztok!
A héten hozzájutottam egy lo 70 típusú szkóphoz. Szerintetek használható valamire? Minden oroszul van rajta, így nem is értek hozzá. Vagy lehetne belőle valami komolyabbat csinálni? Nem hiszem mert még rácsozás sincs az ernyőn. Esetleg valakinek gépkönyv? Üdv
Szia!
Egy RT-cikk a szkópról:Get Manual Hangfrekvenciás jelellenőrzésre alkalmas, komolyabb méreskhez nem való ez a műszer.
Szia!
Esetleg utánépítéssel? Amúgy kössz!
Olvasd el a linkelt cikket. Abban van pár ötlet a bővítéshez, minőségjavításhoz. Az eredeti rajz:ЛО-70
Üdvözletem!
Oszcilloszkóp javításhoz kérnék hozzáértő tanácsot. Orosz C112 oszcilloszkóp a bajos darab, a hiba: rendben működik kb 5 percig ezután eltűnik minden az "ernyőről" se vízszintes vonal ,se fény pont. Ki és bekapcsolás után rövid ideig üzemel és újra semmi. A tápegységben a feszültségek nem változnak, rendben lévőnek tűnnek, a baj,hogy nincs másik szkópom, így nem tudom az eltérítő elektródákon megnézni rezeg-e a fűrész generátor vagy van-e jel. Nagy feszültség van,de az értékét nem mértem... A segítségeteket előre is köszönöm.
Szia. Nem kell másik szkóp. Kapcsold a bemeneti osztót legérzéketlenebb állásba, és állítsd le a fűrészgenerátort ( X bemenet ). Mérj feszültséget az Y és X lemezeken, és figyeld meg, hogy az eltolás potikkal azonos értékűre tudod-e állítani. Ha az Y és X lemezpáron páronként azonos értékű a feszültség, akkor a sugár éppen a képernyő közepébe találna -ha volna. Ha nincs, akkor le van zárva a képcső, vagy nincsenek rajta meg a feszültségek.
Ha ez a C1-112-es típus, akkor ez a rajza. Ennek az oldalnak a végén néhány fontosabb pozícióban lévő tranzisztor feszültségeit adták meg. Találatok: Осциллогр
...C1-112
Szia!
Köszönöm a tanácsod, holnap lemérem a lemezpárokon a feszültségek szimmetriáját. Az anódon és a gyorsítórácson megvannak a feszültségek. Az oszcillátor leállítása jó úgy,ha a NAND kapu 13-as kivezetését testre kötöm?
Sajnos nem lehet leválasztani az X erősítőt az eltérítő generátorról ennél a tipusnál. A generátor leállítása nem segít, mert az X lemezeken a feszültség kiakad balra vagy jobbra. Akkor inkább a cső X lábairól átmenetileg vedd le a két vezetéket,akkor ugyan nem tudod vizszintesen mozgatni a fénypontot, de az kb a képcső közepére kerülne.
A csövön mérendő feszültségeket megtalálod kadarist által megadott linken. A nagyfesz generátoron a 2 kV utángyorsító fesz kivételével mindent meg tudsz mérni egy multiméterrel. Mérd amig jó, és mérd amikor eltűnik a fény. A generátor tranyó emitterében a 10 ohmot is ellenőrizd. Ha ez megnyúlik, akkor megnő a negatív visszacsatolás, és leáll az oszci. Visszáramos dióda is tudja növelni a generátortranyó terhelését, amitől szintén leállhat az oszcilláció. A generátor -650V-ra szabályoz, tekerd el kissé fel, majd le, és nézd meg követi-e a feszültség a trimmerpoti helyzetét.
Szia!
Újra köszönöm a jó szándékú segítséged. Ma eljutottam odáig-(kicsit tovább), hogy a tegnapi szerencsétlen mozgatás során okozott újabb hibát kijavítottam, sikerült egy zárlatot okozni, mert rábillent a fogóra a panel ahogy mozgattam és elment a - 12V és az 5V is egy tranzisztort küldtem el (VT47). Lehetetlen egy szerkezet kidobozolva lógnak a panelek a tápegység a katód..cső alatt... Most már újra ugyanaz a hiba Amivel közelebb vagyok: a hiba jelentkezésekor az Y lemezpárokon 0V (ez jó) az X lemezpárokon semmit sem változik a feszültség(ez is jó) Amit már ismertem 2KV és a 650V folyamatos hibánál is (jó) Ami gyanús:mikor a hiba jelentkezik a vezérlőrács feszültsége negatív (záró irányba) nő. A VT 34-35,( scmitt trigger )R 146-136-141, C51 amire gondolok érdemes átnézni? Szerinted (vakvágány?)
Szia!
Jó, hogy a rajzot megkerested, anélkül ...? A gépkönyve megvan arra gondolok, hogy biztos kuka, ha nem lenne. Szerencsére van a neten is.
Dehogy vakvágány. Ha a rács negatívabbá válik, akkor lezárhat a cső. Ezt az emlitett visszafutás kioltó, vagy kivilágító flipflop is okozhatja. A VT43 és 35 működését én nem értem, mert nincs összekötve a 34-es kollektora a panel 12-es pontjával. Lehet, hogy rajzhiba, az áramkör más pontjain is megfigyelhető, hogy a pötty kimaradt. Szerintem a VT34 -nek kellene vezérelni a rácsot, hogy a visszafutás ne látsszék. Az R135 húzza minuszba a rácsot folyamatosan, ha nem billeg a FF. A tranyó kollektorát emitterét nyugodtan rövidrezárhastod egy pillanatra, hogy meglásd megjelenik-e a fény. Igy kiderül, hogy billeg-e a FF . Ha nem, akkor ellenőrizni kellene, hogy megvan-e a VT36 emitterén a kivilágítójel. Ehhez jobb lenne szkóp, de ha leglassúbbra állítod az eltérítés sebességét, akkor talán multiméterrel is meg lehet állapítani.
Lehet, hogy C51 átvezet néha, ettől VT35 kinyit és lezárva tartja VT34-et. Ez meg a cső lezárásához vezet.
Szia!
A VT34-es kollektorát én is furcsállottam, ha kinagyítod látni az összekötést. Meglett a hiba jó helyen kapirgáltunk. A VT 34 bázis kolletor zárlatos. Kiforrasztva és a 12-es pont egy 1 M ohmos ellenállással átkötve a cső záró feszültsége lecsökkent ( ahogy írtad is) és megjelent a "vízszintes vonal" a visszafutás látható nincs kioltás, a működés jónak tűnik egy órát üzemelt. Keresek a helyére tranzisztort. Köszönöm a segítséged sokat löktél, hogy elkezdjem és jó volt az ötleted is.
A kollektor bázis zárlatnak ellentmond, hogy az első öt percben működik a szkóp. Ha egy tranyó zárlatos lesz, akkor az nem javul meg a táp ki-be kapcsolására. ( kivétel a lavina üzemmód, amikor nem tud kialakulni elég nagy áram ahhoz, hogy a hőhatása érvényesüljön.) A tranyó csere tehát "tüneti kezelés" lenne. Ha egy hibás tranyót kicserélünk akkor még nincs kész a javítás, mert nem tudható miért lett zárlatos. Előfordulhat, hogy az új tranyó is a hibás sorsára jut, vagyis addig nem érdemes cserélni, amig nincs elképzelés arról, hogy mi okozta a bajt. Az rossz gondolat, hogy a tranyó volt a híbás, hiszen elötte sokáig működött, és a szillícium nem öregszik. Valami miatt megváltoznak az üzemi körülményei. Általában a kondenzátorok tekinthetők leginkább megbízhatatlan áramkörnek, mivel a dielektrikumok képesek öregedni. Ráadásul a C51-en például elég nagy egyenfeszültség van, így kis átvezetés is nagy bajt okozhat. Kicsi szivárgási áram mellett is képes melegedni, ami tovább rontja a dielektrikum tulajdonságait.
Az tisztán látszik, hogy a szkóp jó lesz, de még dolgozni kell vele.
Szia!
Pedig a zárlat igaz ahogy írtam a körülötte lévő áramköri elemeket is átnézem, az említett C51 impulzus csatoló kondenzátort is. ( nagyon rossz szerelni kétoldalas eldugott helyen) ,de meg lesz most más dolgom van, majd írom a továbbiakat. A tranzisztor csere tudom általában nem megoldás, ezért én is gondoltam a "környék" átvizsgálására a C51 a leg gyanúsabb
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani hogy,mi a típusa ennek a szkópnak?
Ez nem egy oszcilloszkóp, hanem egy összetett műszer, ami tartalmaz egy kettős labortápot, egy függvénygenerátort, és egy oszcilloszkópot.
A hátulján kellene lennie az adattáblájának, ahol a típusszám is fel van tüntetve. (gondolom)
Helló!
Úgy néz ki,hogy a tranzisztoron kívül semmi sem rossz, A C51-et is mértem 1000V-os szig. mérővel , gyakorlatilag végtelen az ellenállása.A kondenzátor 6,3KV-os) A többi alkatrész is jó cseréltem a tranzisztort (szerencsére nem különleges a KT361G) .A szkóp kb egy órát így is üzemelt nincs fényerő változás, úgy néz ki jó. Azt nem írtam az előzőekben,hogy a hibakeresés végén már a fény a ki és bekapcsolások után sem jelent meg a cső tartósan le volt zárva a negatív fesz is állandó volt(-790V). Furcsa ,hogy így viselkedik egy hibás tranzisztor valószínű visszáramos volt (lavina effektus) míg teljesen zárlatba ment. Mindegy most jó. Kösz a segítséged újra: Üdv!
Sajnos ott sincs sok infó
Pedig oda van írva " Kombinált műszer rádióamatőrök részére SZURA " . Ez a SZURA lehet a fantázia neve.
Mondjuk ettől nem lett meg a kapcs rajz, sajnos. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |