Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1026 / 2208
(#) Bassmester válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 23, 2010
Szia!

Két napja üzemeltem be, idő híján még szinte semmit nem mértem rajta a tápfeszeken kívül, de a hétvégén sort kerítek rá. Hová kössek be műszereket a nyugalmi áram méréséhez? Mindkét anódon egyszerre mérjek? Hogyan állítsam be a segédfeszültségeket?
Sajnos totál nem az én világom ez a csöves téma, de nagyon tetszik a dolog. Köszönök minden segítséget
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 23, 2010
40 W-os kimenő 8 ohmos tekercsének teljesen irreális (nagyon sok) az 1,6 ohm dc ellenállás. Gondold csak el hány menetet (hány méter hosszú huzalt) kell ahhoz feltekerni jó vastag huzalból (mert egy 40 W-os kimenőnek már jó vastag szekundere van 8 ohmra), hogy 1,6 ohm legyen.
Példának tételezzük fel azt a valószínűtlen helyzetet, hogy mindössze 1 mm átmérőjű huzallal tekerjük a szekundert 40 W-ra (eredőben, tehát több szál is csak ennyit ad ki), akkor az 0,022 ohm/m fajlagos ellenállással 72 m hosszú huzalt jelent. Tegyük fel, hogy olyan nagy a toroidunk, hogy a közepes szekunder menethossz 0,3 m, ezesetben 240 menet szekunder lenne 1,6 ohm dc ellenállású. Egy 40 W-os kimenőnek szinte biztos, hogy nem több 100 menetnél a szekundere 8 ohmra, tehát a felvázolt szélsőséges esetben sem lehet több a szekunder ohmos ellenállása 0,66 ohmnál ( a valóságban ettől jóval kisebb a szekunder ellenállás, mert a huzal eredő átmérője 1,5 mm körül van és (főleg toroidnál) a közepes menethossz sem valószínű, hogy eléri a 30 cm-t.
A műszereddel valószínűleg nem lehet ilyen kis értékű ellenállásokat pontosan mérni, vagy nem volt stabil az érintkezés a műszer és a mérendő között....szerintem.
(#) EcoPityu válasza alienco hozzászólására (») Júl 23, 2010
Mivel ez egy PP (push pull) erősítőhöz való trafó, ezért a két végcső anódjára csatlakozik a trafó két primer végkivezetése, a közepe meg a plusz U táp-ra. Az Ua-a , mivel a két anódra megy, az a feszültség a trafó primeren, amire méretezed. Az anódon a cső vezérlésének ütemében változik a feszültség a plusz Ut-től a 0V irányába. Mivel egy cső nem tud teljesen kinyitni, valamekkora maradékfeszültsége lesz, ami rajta marad, a többit rákapcsolja a trafó fél primerére, a másik cső meg a másik fél primerére (így lesz teljes a színuszjel két hulláma).
Nos, azt kell tudni, hogy mekkora feszkó jön le a csőről, erre méretezed a kimenő trafó primerét, és mivel két cső van /két félhullámra/, ezért 2X ez a feszkó. Na ez az Ua-a.

Ehhez az Uaa-hoz lehet valóban áttételszámítással kiszámolni a neked kellő szekunder feszültséget, ami majd a megfelelő teljesítményt fogja szolgáltatni a hangszóród számára a szekunderen.

Az optimális Ra-a -t megadják a csövek adatlapján, AB osztály ellenütemű végfok esetére. Áttétel négyzet szer R szekunder egyenlő R primer.

Ha megvan az áttételed, ami A=Ua-a/Usz,, ami arányos a primer-szekunder menetszámok arányával, ki tudod számolni, hogy adott hangszóró rákötésével a másik végén a cső hány kohm-nak fogja látni a terhelést. Ha ez megfelel a cső paramétereinek, akkor használható kimenőtrafó.
(#) cruisher válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 23, 2010
Köszi Imi!
Nagyjából ezekkel a dolgokkal tisztában voltam. Igazából csak azért feszegettem ezt a témát, mert ez ahányszor szóba jött egyből mindenki úgy reagált hogy jajj ez borzasztó és így meg úgy életveszélyes. Nade kérem ez egy technikai forum, és nem egy Nők lapja forum ahol ez a leválasztás/nem leválasztás szóba jött, ezért akadékoskodtam csak hogy miért ne működhetne a dolog. Persze csak elméleti szinten, és csak annak aki tudja mit csinál és hova szabad nyúlkálni.
(#) EcoPityu válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 23, 2010
Kapásból a két végcső katódjába 1-1 ohmot! Ezeken az ellenállásokon méred a feszültséget, az arányos a katódárammal. /ha p.l. egy cső max anódárama 100mA, akkor addig állítod a -Ug-t, amíg az 1 ohmon a testhez képest 10mV-ot nem mérsz,/ A nyugalmi áramot kezdetnek a cső max Anódáramának 1/10-edére állítsd, ha ez kevés lenne, és még mindíg hallanál torzítást, avagy kevesled a kimenőteljesítményt, akkor felmehetsz 1/4 A-anódmax-ra.
Az én 6L6 GC PP-m 400V-ról ment ilyen beállításokkal.
A végfok beállítást ellenőrizni a hangszín utáni rácsatlakozással tudod (oda adpd a bemenőjelet).
Ha ez már jó, akkor jöhetsz visszafelé a hangszín, majd az előfokok felé.
(#) EcoPityu válasza cruisher hozzászólására (») Júl 23, 2010
A régi csöves orion-VT TV-k /A soros fűtésű PL-es csövek kánaánjai./ pont ilyen megoldással üzemeltek, még a magnó kimenet is külön kimenőtrafót kapott, az antenna bemenet dupla kondival föld-jel felé leválasztva, hangszóró odabent a FA dobozban.
Nos azokat a TV-ket még javítani is csak leválasztó trafós táplálással volt szabad!
(#) Bassmester válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 23, 2010
Na, így már világos a dolog
Tehát a katódokat 1 Ohm -os ellenállókkal kötöm testre, melyeken mV-ot mérek a leírtak szerint és egyformára állítom be. Köszi
(#) szbalint25 hozzászólása Júl 23, 2010
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy egy 8H-s kb. 300 Ohm-os fojtó tekercs jólenne-e ebbe a kapcsolásba, persze a táp részéhez?
A táp részét nemszeretném túl dimenzálni, hiszen néha az egyszerubb a jobb ezért csak tennék egy Greatz hidat aztán egy 100nF-os filter kondit utána egy 220µF-es puffer kondit aztán pedig ezt a tekercset.
A bemeno váltakozó feszultség terhelve a trafó gyártója szerint 190V.
(#) besi99 válasza Longa György hozzászólására (») Júl 24, 2010
A kényszer nagy úr! 1953-ben követtem el mai szemmel rettenetes hifimet. Aprócska gond volt, hogy az Erzsébet köruton laktam, ( akkor Lenin ) de a falból 110DC jött ki. Mint iskolás, hamar anyagilag tönkretett
a telepes csövekkel való építés, így a "Hi-FI" 2x UBL21 és 2db UF 21, és 1 UCH21 -gyel lett realizálva, persze sokféle konfigurációban,- 3 db néprádió TICONAL hanszorójával bass reflex dobozban. Akkoriban, ezen az árszinten, talán csak a Beethoven rádió volt hasonló. Hülyeség ellen ideiglenesen egy UY 21 is szerepelt, fordított bedugás ellen. Az biztos, hogy igencsak át kellett gondolni, mi a veszélyes, és, mi a a még veszélyesebb
1941 besi99
(#) saraha válasza besi99 hozzászólására (») Júl 24, 2010
Azt a mindenit, micsoda távlatok vannak itt.
Ilyenkor elgondolkodom,hogy míly kevés is az én tudományom....
(#) pucuka válasza besi99 hozzászólására (») Júl 24, 2010
Hát igen, akkoriban Budapesten volt mindenféle "villany". 110 DC, 110 AC, 220 AC, univerzális rádió nélkül nem is igen lehetett boldogulni. Erre találták ki a soros fűtésű csősorozatokat, pl. C, H, U, V, és a modernkorban a P sorozatú csöveket.
Nem tudom miért kell ennyire félni a trafónélküli készülékektől, csak a megfelelő intézkedéseket a tervezéskor, kivitelezéskor és a javításkor meg kell tenni, és semmi gond. Az összes nálunk forgalomba került csöves TV hálózati trafó nélküli volt, és nem hallottam róla, hogy bárkit is életveszélybe sodort volna.
A hátlapra ugyan mindíg rá volt írva a figyelmeztetés.
(#) sturbi hozzászólása Júl 24, 2010
Került hozzám egy kis Philips (2*1,5 W jóindulattal) sztereo erősítő EL95 végekkel. Az volt vele a gond, hogy az egész hangkép egy masszából (ami leginkább a mélytartomány felharmónikusaitól keletkezett) állt, érezhető magashiánnyal párosulva. Méréskor a 10 Khz-es négyszögjel leginkább egy lapos háromszögként jelent meg a kimeneten, de a 100 Hz-es sem tartott rokoni kapcsolatot a bemenetre küldöttel. A képen látható, hogy elképesztően kicsi kimenőtrafók vannak benne, a kapcsolás pedig eredeti állapotában is több sebből vérzik (gondolok itt a 3,3 nF-os csatolókondira, a 25 µF-os katódhidegítőre az EL 95-nél, az 1,5 nF-ra a kimenő primerjén (ami gyanúsan sok itt) és hogy az ECC83-ra anódból rákényszerítettek egy lepke hangszínt, ami után aztán 500 K-s balansz kellett, igy 250 K sorosan van a lepkével). A készülék némileg már moddolt, de sajnos a moddolásba is csúsztak hibák.
Nos, én a következő dolgokat műveltem vele (aminek eredményeképpen egy igen jóhangú, a kimenőtrafó képességeinek megfelelő oszcilogrammokat mutató szerkentyű keletkezett).
Kiszedtem a 1,5 nF-ot a kimenőről, lekötöttem a fiziológiai hangerőt. 33 nF csatolókondit és 470 µF katódhidegítést tettem bele a pentódának. Kikötöttem a hangszínszabályozót majd az 50 Kohmos hangerőszabályozó közepét átkötöttem az 500 Kohmos balansz tetejére, ezt 2db 100 Kohmmal megfejeltem (középtől fel és le is, az alsó csak azért, hogy vonal szintű legyen az érzékenység), mert eredeti állapotában vágta a magasakat (soros 250 K miatt). A hurok visszacsatolás jól eltalált, azt nem módosítottam, de egyébként jóval nagyobbra is állítható, ekkor a 100 Hz-es négyszög igen komolyan feljavítható.
(#) Rockmenyét hozzászólása Júl 24, 2010
Sziasztok! Jó régen írtam már ide, sajnos kevés a szabadidőm mostanában, inkább csak gyűjtöm az alkatrészeket építés helyett
Lomtalanításkor találtam egy házilagosnak kinéző csöves lemezjátszót. Kiderült hogy az illető egy lemezjátszó mechanikát épített össze egy Philips AG9016 sztereó csöves erősítővel. Az egész szerkezet színesfémgyűjtő testvéreinknek köszönhetően szakszerűen újra lett hasznosítva... magyarán szét volt verve.
A panelt a trafókkal sikerült kimentenem, de egy EL95 nem élte túl a tortúrát.

Hol tudok venni EL95-öt (6DL5)? Se HAM-bazárban, se elektroncso.hu-n, sem a Vaterán nem találok

Igen kellemes hangú kis cucc, kár lenne érte még így deszkamodell szinten is.

ag9016.jpg
    
(#) klemo86 hozzászólása Júl 24, 2010
Hű, durva volt megtekerni a toroidot, de túléltem - és még szép is lett! Az első szárnypróbálgatásokról néhány kép (pont a legjobbkor a legjobb fényviszonyok közt ) Sajnos a trimmereket így esélytelen állítani, még a nyákon is ott mennek alatta a vezetékek, úgyhogy sasszi után tudok konkrétabb dolgokkal jönni - viszont alapzaja nincs, nagyon közel kell a hsz-hoz hajolni, hogy valamit halljon az ember jel nélkül. És ez jó. Ja, a varázsszemek valamiért nem mennek, egyelőre így marad…
(#) klemo86 válasza Rockmenyét hozzászólására (») Júl 24, 2010
18$ egy új De legalább lehet kapni… (postával)
(#) sturbi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Júl 24, 2010
Pont ennek az erősítőnek az "audiofülesítéséről" írtam veled egyidőben (itt feletted). Aki hozzám hozta az erőlködőt, azt mondta tele van a "vakera" EL 95-ökkel, újakkal és használtakkal is (én nem néztem utána).
(#) Rockmenyét válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 24, 2010
Szóval itt az országban esélytelen? Arra gondoltam hátha ismertek valakit aki titokban EL95-ökkel üzérkedik...
Találtam én is pár külföldi oldalt ahonnan lehet rendelni, de nincs ilyenben tapasztalatom... inkább valami helyi forrásban reménykedem.

Már jó ideje nem építettem semmit, de nem tudtam megállni hogy fel ne élesszem. Talán kedvet kapok a többi elméleti projekthez is
(#) Rockmenyét válasza sturbi hozzászólására (») Júl 24, 2010
Szia! Tényleg, most olvasom
Összvissz 1db használtat találtam, le is ütöttem
Aki vitte hozzád az erőlködőt, úgy tűnik szerencsésebb nálam.
(#) sturbi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Júl 24, 2010
Valaki mintha nemrég itt a topikon is emlegettett volna EL 95-öt kupacban lévő csövei kapcsán..
(#) sturbi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Júl 24, 2010
Balu027 emlegette a 962-ik oldalon az EL 95-öt valakinek a 300 ft-ért eladó csövei között, kérdezz rá hátha tud segíteni.
(#) Rockmenyét válasza sturbi hozzászólására (») Júl 24, 2010
Köszi szépen, már írtam is!
(#) dragon073 hozzászólása Júl 24, 2010
Sziasztok !
Érdeklődnék megcsinálta e valaki már a RT 97/228 oldalon található előerősítő hangszín kapcsolást.
Egy EL84 PP végfokhoz szeretném megépíteni .

EL84PP.gif
    
(#) klemo86 válasza dragon073 hozzászólására (») Júl 24, 2010
sebestyen_ferenc kolléga pont néhány napja lett kész vele! Azt mondja, nagyon jól működik!
(#) zoly15 válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 24, 2010
Szép kis csöves! Kíváncsi leszek dobozolt állapotra!
(#) klemo86 válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 24, 2010
Én is Egyszerű box lesz, viszont még a kezelőszerveket nem döntöttem el, hogy EMG-s legyen, vagy Orionos
(#) tube_dani hozzászólása Júl 25, 2010
Sziasztok!
Régi rádiómban a csövek mérésem szerint 6,8V váltóval vannak fűtve a katalógus szerinti 6,3V helyett. Ez az érték még belefér a szórásba? (Mennyi lehet a fűtésfesz szórása?)

EZ80 egyencsövet csak váltóval lehet fűteni?

Az elfogadható, hogyha nincs ideális trafóm, akkor ellenállással korlátozom a fűtőfeszt?
(#) sturbi válasza tube_dani hozzászólására (») Júl 25, 2010
Jó a 6,8 V, belefér (a fűtőfesz szórása csövenként változó (adatlap erre is szokott utalást tartalmazni), de 6-7 V között mindegyik jó. Egy kis túlfűtés amúgy nemigen szokott gondot okozni (még 7,5 V sem), az aláfűtés már problémásabb teljesítménycsöveknél.
Mindegyik cső fűthető egyenáramról is váltóáramról is, de egyenirányító csőnél figyelembe kell venni, hogy a katódja több száz volton van. Nem szokás (és értelme sem nagyon van) egyenáramról fűteni az egyenirányító csövet. Legtöbbször külön fűtőtekercsről megy, de használják gyakran a többi fűtéssel együtt is, ha kisebb az anódfesz, mint a csőnél megengedet fűtés-katód feszültség (EZ80-81-nél gyakori).
Lehet ellenállással korlátozni a fűtőáramot (fűtőfeszt) ésszerű keretek között (az ellenállás terhelhetőségére, melegedésére oda kell figyelni, terhelhetőségre jól túl kell méretezni, ha ilyen megoldásra kényszerül az ember).
(#) s.sanyi hozzászólása Júl 25, 2010
Sziasztok.Most látom a fórumon a stab csöveket nagyon tetszett,nekem is van eggy jópár darab sg15p-2.Szeretném kipróbálni őket,hamár ilyen szép a fényük csak sajnos az adatlapon kivül nem találtam más alkalmazást,vagyis fogalmam se nincsen hogyan kell őket bekötni?Ha tud valaki segitsen.
(#) klemo86 válasza s.sanyi hozzászólására (») Júl 25, 2010
Néhány példa a csatolmányokban.
(#) s.sanyi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 25, 2010
Kőszi majd próbálkozok.
Következő: »»   1026 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem