Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Melegítés elemről
 
Témaindító: gyulank, idő: Júl 24, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) gyulank hozzászólása Júl 24, 2010 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy régi díszlámpám, ami úgy működik, hogy bedugom a konnektorba, és világít egy izzó, ami felett valami löttyben vannak kis, vékony fóliadarabok, amik az izzó melegének hatására elkezdenek úszkálni.

Ezt szeretném én energiatakarékossá tenni LED-ekkel.
És nem tudom, mi az a fűtőeszköz, ami legminimálisabban fogyaszt, és olcsó, és könnyen beszerezhető, de hidegben is képes felmelegíteni a löttyöt.

Gondolom, a további felesleges fogyasztás, és a túlmelegedés elkerülése érdekében, valami hőkapcsolót is be kéne kötnöm.
(#) Norberto válasza gyulank hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
A legegyszerűbb melegítő eszköz tulajdonképpen az ellenálláshuzal. Olyan alakú felületre osztod el / hajlítod, amilyenre akarod. Egyetlen hátránya ennek a fajta melegítésnek, hogy hihetetlenül sok energiát emészt fel, tehát az elem vagy akkumulátor hamar le fog merülni a melegítéstől.
(#) gyulank válasza Norberto hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
De nem a legegyszerűbb megoldás érdekel, hanem, pont, hogy energiatakarékosra akarom csinálni. Ennyi erővel jobb, ha benne hagyom az izzót, mert az fényt is ad, meg melegít is egyszerre. Mert az is egy huzal-ellenállás, ha úgy vesszük.

Nekem más melegítési mód nem is jut eszembe igazából. De ezeknél is biztos van vmi különbség, hogy milyen anyagú, milyen hosszú, és vastagságú, elrendezésű huzalból tudom legkisebb energia befektetésével kivenni a kellő hőmennyiséget.

Szóval pl. gondolom, ha vasra tekerem, jobban járok, mert tovább tartja a hőt.
(#) Slope válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Idézet:
„És nem tudom, mi az a fűtőeszköz, ami legminimálisabban fogyaszt, és olcsó, és könnyen beszerezhető, de hidegben is képes felmelegíteni a löttyöt.”

Tranzisztor...
(#) Norberto válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
A melegítés műveleténél én azt mondom, nem érdemes energiatakarékosságról beszélni, mert ahogy írtam, nagyon sok energiát emészt fel, bármivel is csinálod. Ez feltehetőleg azért van így, mert az eszköz környezetét körülvevő közeg (pl. szobahőmérsékletű levegő) a terjedelménél fogva lazán "elnyeli" a termelt hőmennyiséget.
(#) Piszkos válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Szerintem hagyd benne az égőt. A kellő hőmennyíséghez mindenkép szükség lesz arra a bizonyos teljesítményre, mindegy hogy állítod elő.
(#) SzervízMacska válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Üdv! Gondolom, van fogalmad az izzólámpa hatásfokáról. Kb. 5%-os. Tehát, a bevitt energiából ennyit hasznosít fényként, a többit elfűti. Ha pl. 20W-os az izzód, nem nehéz kiszámolni, hogy csupán 1W a világításra fordított teljesítménye. A maradék 19W a cuccot fűti, hogy a cirkuláció működjön. Az arányokból látszik, hogy ennél a felhasználásnál nincsen sok értelme a világítási energiával spórolni, ám ha 15W-os izzó is kellőképpen felmelegíti, máris 25% energiát megspóroltál. Másik megoldás, hogy hőfok-szabályzott fűtő elektronikát, s ledes világítást tervezel hozzá. Nem tudom, mennyit takarítasz majd meg vele, de az áramszámlához a plusz beruházást is számold majd hozzá! Ha vársz egy kicsit, mindjárt jön valami okos tojás és ajánl valami ócsó fázis-hasítós szabályzót...

Szerk.: A címben szereplő elemes fűtés felejtős, mert ing-gatya rámegy.
(#) ptesza válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Próbálj meg ,más megoldást arra , hogy mozgasd a folyadékot. Rezgés , ami lehet hanghullám, vagy egy kis szivattyú ami forgatja a löttyöt.
(#) gyulank válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Pedig olyasmin gondolkoztam, mert szerintem bőven sok felesleges hőt termel, és közben fogyaszt, viszont az izzót kapcsolgatva, hogy a hőmérséklet maradjon a fény is ki-be kapcsolna.

Ez ilyen egyszerű megoldás sárga lötty van az üvegben, és az üveg alja 3 részre van osztva, és 3 színnel van +festve, bár elég halványan, sőt kopik, ha végighúzom rajta az ujjam, rajtamarad, de a színekkel változatosabb vmivel, ahogy mozognak benne a fóliák, más-más színű fény törik meg rajta.

A LED sokkal erőteljesebben világít a kiválasztott színnel, viszont az izzó szórt fénye bevilágította az egész üveget, mintha a lötty világítana, mert úgy van elhelyezve az izzó alul, hogy nem lehet látni.

Nem tudom LED-el el lehet-e érni ezt a hatást.
(#) gyulank hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
De olyanon is gondolkodtam, hogy valamikor én is csinálok hasonlót, de nem tudom, hogy milyen anyaggal lenne célszerűbb.

Pl. én indukciós SMD LED-eket tennék műanyagba, és mikor leérnének, azok is felvillannának.

Jelenleg ez valami vízszerű sárga valami, de ettől függetlenül lassan áramlik benne a cucc, és megnéztem, 5W-os izzó van benne, és körbe van fűzve a vékony izzószál az égőben, gondolom, így jobban világít.

Jó 5W tényleg nem sok, de ha időnként meg lenne szakítva, akkor még annyit se fogyasztana folyamatosan ha kell, ha nem, és lehet, hogy van olyan anyag, amiben még kevesebb hő hatására is beindulna ez a folyamat, de nem ragadnának benne össze a dolgok, és nem tűzveszélyes.

Úgy értem a felesleges melegítést, hogy pl. (most csak mondok számokat, amik valószínűleg irreálisak, de éreztetni tudom velük, hogy mire gondolok.)
Az izzószál 150°C az égő 145°C ez felmelegíti a kb. 2 dl levegőt 42°C-ra, az üveg vagy hozzáér, vagy miliméterekkel van felette, vagyis az üveg alját felmelegíti 130°C-ra, a cirkulációhoz kell 60°C, a 2 dl levegő viszonylag hamar hűl, a vékony műanyagfalnak köszönhetően, bár ez környezet hőmérséklet függő is.

Szóval úgy gondoltam, ha csak akkora helyet hagynék neki, hogy elférjen a fűtő és világítórész, akkor kisebb terület nyeli el feleslegesen a hőt, és hőszabályozóval tarthatnám a kellő hőmérsékletet úgy, hogy néha rövid időre bekapcsol a fűtés is a fény mellett.
(#) gyulank válasza ptesza hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
A lötty hermetikusan le van zárva, ez a legegyszerűbb, mert nem kell fúrni, és csöveket illeszteni, szigetelni, és legokosabb dolog, mert nem mehet bele semmi szenny, és nem dugíthatja el a csövet a cucc, ami kering a löttyben. Nem szeretném hallani sem, ahogy dolgozik, úgyhogy a rezgés sem oké, de nem is tudom, hogy hogy gondoltad.

Képzeld el, hogy egy óriási zárt befőttes üveg alatt vagy, aminek az alján, vékony, almapaprikahéj cafatok vannak. Mitől fognak azok a cafatok elúszni onnan? Ha melegíted. Az egész löttyöt nincs erőd mozgatni. Ha az alját ütöd egyhelyben, max. elreped, és rádzúdul a lötty. Gondolom én.
(#) ptesza válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Nem ütni!

Olyan frekvenciájú hanghullámokkal amik már nem hallhatóak. Egy membránt kellene beleépíteni annak az edénynek az aljába ,vagy oldalába, pl gumiból . Egy kisebb hangszóró membránjával összeragasztani. Megfelelő "muzsikával még meg is tudod táncoltatni a fólia darabokat.

Nem kell olyan furcsán nézni másokra ,mert mindenre van legalább 3-5 ötlete , amiből 1 jó lehet.
(#) gyulank válasza ptesza hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Nem akartalak megsérteni, nekem is vannak ötleteim , de mondtam, hogy nem akarom hallani, ha nem ér hozzá az üveghez, akkor elég hangosnak kell lennie, és szerintem hangszórók membránjai hallható frekvencián működnek, de ha szólna is magasabb frekvencián, valószínűleg berezegtetne valamit valamennyire úgy, hogy az hallatszódna, ráadásul így a ledek alatt kéne lennie, így mégkisebb hatásfoka lenne.

Ha hozzáérne az üveghez, akkor egy ponton, ha ököllel ütöd sem egy ponton, hanem csak kis felületen, ami kb. ugyanaz. Ráadásul, h ezt megrezgesse szintén kéne pár Wattos hangszóró, szóval szerintem egyáltalán nem felel meg a kritériumaimnak. Nem beszélve arról, hogy ki tudja mennyi idő múlva mozdulnának meg.
(#) ptesza válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Másik ötlet!

Azok a fóliadarabok mágnesezhetőek? Mert akkor egy elektromágnessel , meglehetne mozgatni őket.
(#) gyulank hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Felvettem mobillal 3gp-ben. Képzeljétek el -90°-al elforgatva.
20 másodpercen belül elkezdi csinálni, és 1-2 perc múlva, ha leveszem az üveget, hogy megnézzem az alját, az alja még csak langyos, vagyis nem kell nagy hő neki.

SVM_A0007.3gp
    
(#) gyulank válasza ptesza hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Én még nem hallottam mágnesezhető fóliáról. Tudtommal a vas mágnesezhető, legalábbis a könnyen megszerezhető anyagok közül. De sztem, ha mágnesszalag darabok lennének benne, az nem lenne átlátszó, csak barna, vagy fekete, és szintén elég nagy energiabefektetés lenne, és felé kéne tenni, mert különben csak bepozicionálódna az ellentétes pólusú része de nem taszítódna el. Fentről meg 10cm-ről elég sok energia kéne, hogy felvonzza, nem beszélve arról, hogy mindegyiket vonzaná, és hogy nem is tudom felé rakni.
(#) gyulank válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Igen olvastam.

Az az ellenállás mennyit fűt, és csak simán zárjam rövidre a hálózaton? Kis feszültségen sokat fogyasztana? Esetleg melyik átalakítás fogyaszt többet? Trafó, vagy feszültségosztó?

Nem feltétlenül terveztem hálózatra tenni, és sok ledet sem akarok beletenni, 3-4 LED elég fényt ad szerintem.
(#) gyulank válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Annyiról, amennyi szükséges. A lehetetlenhez legközelebb eső megoldás érdekel. Olcsó tartós elem, ami kicsi is.
(#) gyulank válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
A fűtésnek, és világításnak külön kell működni, mivel világítani folyamatosan kell, fűteni viszont nem.
(#) gyulank válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
(#) gyulank válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Értsd jól.

Az olcsó és tartós általában nem reális, de ami még nem olyan drága, és viszonylag tartós, az jó.
(#) VRubenX válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Szia!
Amiről én tudok legolcsóbb tartós elem 4db/csomag 600ft nagyjából. Szerény számításaim szerint 600ft-ból 3000 óráig tudod 40ft/kwh árral csodálni a lámpát. vagyis 125 napig. És az elemmel sem fogsz szerintem sokkal kevesebb teljesítményt elérni 5W-nál és az nem fog neked 125 napig kitartani az biztos.
Üdv:Vrubenx
(#) gyulank válasza VRubenX hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Nem egyfolytában menne. Lenne benne 1 fényérzékelő is, és csak sötétben kapcsolna be az egész, a fűtő része meg csak akkor, és addig, ameddig szükséges.
(#) gg630504 válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Tedd bele termoszba, és akkor alig kell teljesítmény a melegen tartásához. A termosznak pont az a lényege, hogy nagyon jó hőszigetelő.
(#) VRubenX válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Persze azt gondoltam de a lényeg ugyan az.Ezzel csak az időt nyújtod,hogy mennyi idő alatt használod el a hálózatról vagy az elemről.
(#) gyulank hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Ha kisfeszültségen gondolkozunk, hogy elemről, és hálózatról is működjön, és 3 pár LED-el számolunk, és az üveg alján lenne 1 hőérzékelő, és egy fényérzékelő, és az egész kapcsolás csak akkor kapna áramot, ha sötét van, a fűtés meg csak akkor, ha az üzemi hőmérséklettől hidegebb van, és pl. nagyobb felületű vasat fűtene, ami tovább megtartja a hőt, mint a levegő, és javítanék a hőszigetelésen, akkor a jelenlegi óránként 5W jelentősen lecsökkenne nem?
(#) gyulank válasza VRubenX hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Ha így nézed, mindennel elfogyasztasz ugyanannyi energiát, csak van amivel gyorsabban, van amivel tovább bírod használni ugyanazt az energiát, pénzt. Szerintem az a "csak" a lényeg. Mert nekem nem mindegy, hogy 1 óra alatt fogyasztok el pl. 500W-ot, vagy 10 óra alatt. Ugyanígy nekem nem mindegy, hogy félévente kell új elemet vennem, vagy 2 hetente.
(#) VRubenX válasza gyulank hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Igen, igaz valahogy ezt akartam elmondani. Az előző hozzászólásodra pedig hogy vasat melegítesz hogy "tartsa a hőt", annyit hogy azt fel is kell melegíteni és ahhoz is energia kell tehát ha te felmelegíted X teljesítménnyel és Y idő alatt akkor az nem fog 2X hőt leadni később 2Y ideig sőt még veszteséged is lesz.
(#) gyulank válasza VRubenX hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Szerintem, ha minimalizálom a légteret, és javítok a szigetelésen, és berakok egy nagyobb felületű vasat, ami jobb hővezető, mint a levegő, és jobban is tartja a hőmérsékletet, szerintem ha nem hagyom teljesen kihűlni, ritkábban kell kevesebb ideig melegítenem, mintha csak simán a levegőt akarnám felmelegíteni.

Vagyis szerintem kevesebb energia kell a vas melegének fenntartásához, mint a levegő melegének fenntartásához.

Az első felmelegítés fogyasztana legtöbbet, és a vas akár közvetlenül is hozzáérhetne az üveghez, amit az ellenállásról, ha forró, nem mondanék el, mert nem akarom szétpattintani az üveget, és levegőn keresztül sokkal veszteségesebb lenne a termikus kölcsönhatás, szóval nem értek veled egyet. Szerintem ha vasat melegítek vele akkor azt 1 fűtőtestnek számolhatom. És a 2 közül, hogy kis fűtőtest vas nélkül, nagy térben, vagy nagy fűtőtest kis légtérben, szerintem a második nagyobb hatásfokkal melegít.
(#) gyulank hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Esetleg erre a megoldásra van valakinek ötlete valami olcsó kapcsolással?

Mert én azt hiszem minden fényérzékelő fény hatására ereszt, ezáltal nem tudom, hogy oldhatnám meg, hogy sötétben kapcsoljon be anélkül, hogy folyamatosan áram alatt legyen.

Hacsak nem tudom valahogy időzíteni, hogy pl. kb. 3 percenként ellenőrizze, hogy sötét van-e, és ha sötét van, akkor bekapcsol, ha világos, akkor nem.

Nem tudom, hogy beépíthetem-e a pl. fotodiódát az üveg alá a LED-ek közé, eltakarva azoktól, felfelé irányuló érzékenységgel. Hogy mennyivel több fény jut rá, ha a környezetben világos van, és ha sötétben a LED-ek fénye visszatükröződik rá. Mert ha sok tükröződik vissza rá, akkor kikapcsol.

Viszont, ha be lehet állítani, hogy sötétben világítva is sötétnek érzékelje, de attól világosabb már világos, és nem egy pillanat alatt, hanem huzamosabb ideig, mert ha felé megy egy fólia többet tükröz rá, és már kikapcsolna, az nem lenne jó, mégis jobb lenne, ha be lehetne építeni, nem kikábelezni, vagy hasonló.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem