Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Gyakorlatilag használhatatlan a hangszóró. Teljesen felesleges pénzkidobás . 64W-ról elérheti a 96dB hangnyomást . Egy átlagos hangszóróval (91dB) 4W teljesítménnyel érheted el ugyanazt. Fehérvári lomiscucc...
Sajnos egyáltalán nem reális a véleményed, ugyanis elég magas a terhelhetősége, és az alsó határfrekvenciája ~30Hz, ami ebben a méretben (150mm) ilyen alacsony érzékenységgel jár. Ahogy korábban is írtam, pontosan arra jó, amire eredetileg tervezték.
Mellesleg valami baj van nálad a szorzással, mert a 96dB hangnyomást 10W bemenőteljesítménynél éri el a felhasználási tartományban (86+10dB). Elég átgondolatlanok ezek a jelzők-vélemények ptesza.. ************** MODERÁLVA
Hali!
Meg tudnád adni ennek a hangszórónak (SONY 1-825-870) a T-S paramétereit? Köszönöm.
Majd lesz neki adatlapja.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. régeben segítettek mélyláda építésben és most annyira jó hogy már 2szer jött az szomszéd.
mégegyszer köszönöm mindenkinek.
Üdv!
Egy egyszerü és elég buta kérdésem lenne. Miért van az, hogy 4-5 gyártónak is szinte vannak ugyan olyan hangszórói persze mind más paraméterekkel? Monacor, Dibeis, Sal és még páran. A hangszórókra ránézve mind egytől egyig született hasonmások felépítésüket nézve és mégis nagyon eltérő adatokkal rendelkeznek. Ez lehetséges? Ha ugyan úgy néznek ki kívülről akkor melyik részük hordozza ezt a nagy különbésget? Pl. egyik 89dB másik 95dB és ránézésre ugyan azok márkát leszámítva.
Konkrétan melyikre gondolsz?
Monacornál általában többet írnak rá, mint a valóság, a SAL, MNC, egyéb kínai hsz meg változó, hol ilyen, hol olyan, tehát néha még az is előfordul, hogy ugyanaz a konkrét típus, és mégis homlokegyenest más paraméterei vannak, más dobozba jó, másik váltóval, stb.
Például.
SAL Dibeis Monacor. Ezek a membrán színétől eltérve mind egytől egyig ugyan úgy néznek ki. Van különbség közöttük árat leszámítva és ráfirkált adatokat leszmámítva? Zöld fülü vagyok e téren ezért örülnék ha elmondanátok, hogy két kinézetre teljesen egyforma hangszóró, hogy viselkedhet szinte teljesen másképp.
Személy szerint valahogy nem ezeket vártam
Ettől eltérően mindhárom egy az egyben hasonmás, az áruk meg azért mégis jól eltér, és a paraméterek is, így nem igazán tudom, hogy lehetséges-e ez, mert valahogy mindhárom nem áll rendelkezésemre, hogy meghallgassam.
Én mondjuk olyan összehasonlításra gondoltam, mint egy habosított szélű PP membrános a SAL-MNC-Dibeis, nem ennyire különbözőkből - bár külsőre majdnem hasonlók, egykaptafa mind… Az általam elképzelt összehasonlításnál viszont még azt is el tudom képzelni, hogy egy szalagon gyártják mind
A hangszórók többnyire nem egy helyen készülnek, alkatrészenként eltérő helyről szedik össze.
Mellesleg valamit tudtok arról, hogy kb. a Monacor, Blue tech és RH sound mennyivel előzi le a Sal, Deibeis, MNC márkákat? És akkor a mellékelt "egyforma" hangszóróim a rájuk irtaktól eltérően szerinted is ugyan azok vagy valóban lehet eltérés? Pl. a monacor 95dB-je a másik kettő 90dB-jéhez képest? Ha le is ütök ezekből az értékekből, a monacor még mindig jobb?
Egészen egyszerűen. Ezt nem lehet két szóban elmesélni, ha felületesen nézed, egyformának tűnhet, mert ránézésre nehéz megállapítani az együtt mozgó tömeget, lengőcséve paramétereit, mágneskör indukcióját, stb.
A Dibeisi hszeknek ez a hulláma egy raktárkészlet kisöprés következtében tört ránk, az adatokat nem kell komolyan venni, ez csak szimplán nem igaz, 40-50Hz körüli rezonancia, 1,0 körüli jósági tényezők jellemzők rá, hasonló mint az MNc régi piros membránszélű zajkeltői. A monacort múltkor néztük, ott a 95-ből le lehet vonni olyan 3-5dB-t, mélytartományban kicsit gyenge, és kb ennyi. A SAL-t már nagyon rég láttam, akkor teljesen más volt mint az adatlap, a mérések szerint egy zárt dobozos hsz, 88-89dB@1W körül. Egyébként annyira nem biztos, hogy egyformák ezek, más pl. a membrán irányszöge, a membránszél, porvédő, vagy ezek rögzítése, felületkezelés, belső membránszerkezet.
A monacor is ugyanazt csinálja kb, mint SAL, csak nagyobb méretekben. Összeszedi innen-onnan a hangszórókat, és szép áron eladja saját névvel. Általában lehet találni hasonló vagy jobb hangszórókat kevesebbért is, de azért nem salmnc vonalon érdemes elindulni.
Kérdés, hogy mire akarod használni, mert ha a 95dB@1W a cél, akkor az már inkább PA terület..
Köszönöm. És az előbb megemlített 2 másik márkáról valami tapasztalat?
A kékről nem hallottam, az RH meg sötét ló, nem lehet tudni, hogy milyen, még senki sem mérte és publikálta az adatokat.
És ha választanod kéne ezekből akkor melyiket választanád azontúl, hogy egyiket sem? RH-ról csak ennyi adatot kaptam. A másik kettő meg a számodra ismeretlen blue tech, viszont itt már szerepelnek további adatok, ha csalósak is. Blue tech 1505 és Blue tech 15ep. Amúgy mint írtam zöldfülü vagyok ezért rákérdek arra is, hogy a papirmembrán lehet jobb mint a habszivacs? Csak azért kérdem mert utóbbikat miket linkeltem mind azok ellentétben a sal, deibeis, mnc s ilyen márkákkal. A mélyet is úgy ahogy visszaadják? Köszönök mindent.
Mondjuk pont az én típusaim nem kerültek be, de amúgy is ezeket leírja a linkelt oldalon, csak az RH-t nem. És amúgy az előző hozzászólásomhoz tudnál valamit hozzáfűzni még? Te melyik mellett döntenél, melyikben bíznál és hinnél? És megköszönném ha a többi kérdésemre is tudnál a hozzászólásomon belül válaszolni. Köszönök mindent.
Bővebben: Link
RH-ról is van infó magyarul. Kitűzött célnak megfelelően választanák. Hol akarod használni ? mire ? Mekkora a keret? Meg ilyen dolgokat leírhatnál.
Először azt kéne eldönteni, hogy mire akarod használni a hangszórókat...
Ezek nem infók.
Hát igen, ezek az adatok nálam is szerepeltek. Nekem itthonra kéne, és foleg azért mert építgetek erősítőket, és szükségem lenne 2 hangládára ami a mélyet is jól visszadja és nem kezdem el egyhamar túllépni a terhelhetőségét. Eddigi kínai hangszóróimat kinőttem és ezért gondolkozok kicsitt nagyobban. Az általam ajánlott 3 típusból te melyiket választanád? Az az igazság elektronikával foglalkozok inkább és meglepődtem én is mennyire eltér a hang világa ettől még.
Terhelhetőségben jókat mesélnek az RH-ról, mélyben 45-50Hz fölött valószínűleg nem lesz gond velük. A másik kettő is jó, ha olyanok, mint amilyennek az adatok mutatják, de inkább az EP végű esélyes, ha mélytartományról van szó.
Köszönöm. Az az igazság én csak a frekvenciatartományt és érzékenységet látom és értem. Gondolom te a többi adatból is, amik alul szerepelnek döntöttél
Igen és próbáltam megsaccolni a mechanikai felépítését is. Amennyire így képről lehet.
Hát egyikről még egy adatlapot tudtam szerezni. Mellesleg akkor ezek a papírmembrános hangszórók jobban teljesíthetnek mint a kínai habszivacsok?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |