Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   135 / 274
(#) bbatka válasza varhegyi hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Ha az egyenfeszültségű értékét írtad akkor sehogy. Ha a váltó effektívet akkor egyenirányítva 19Vx2.
Gondolom az első eset érvényes ez esetben. Trafó áttekerés vagy új trafó. Esetleg kapcsolóüzemű feszültség növelő a trafó után. Ez esetben viszont 30% veszteséggel kell számolni és úgy sejtem annyi lesz a trafónak is, mert nem jellemző hogy túlméreteznék.
(#) varhegyi válasza bbatka hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Köszi a választ. Azon is gondolkodom jelen esetben h megérné-e TDA 2050 re cserélni a 2030A-t.Talán nagyobb W számot huzhatnák ki belöle.Szerintetek megéri belenyulni?
(#) punkkazy válasza varhegyi hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Üdv!
Általában igaz, hogy egy végfokozat kimenő teljesítménye függ a tápfeszültségtől. Minden alkalmazott tápfeszültséghez tartozik egy elméletileg maximálisan kivehető teljesítmény, ha a végfok optimálisan működik. A gond az, hogy nem jut eszembe a képlet, de valaki biztosan tudni fogja. Nos, szóval a lényeg az, hogy hiába teszel be 2050-est a 2030 helyébe, ha a tápfeszültség marad.
Kérdezhetnéd, hogy jó-jó, de akkor miért lehet 30W-ot ki venni egy autós erősítő IC-ből, hiszen ott csak 12V van. Ez igaz, de az IC-ben valamilyen módon növelik a feszültséget és így valósítanak meg nagyobb teljesítményt.

UI: A képlet eszembe jutott, pontosabban rákerestem:
P={(U_T/{2*sqrt{2}})^2}/{R_L}
(#) bbatka válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

"Ez igaz, de az IC-ben valamilyen módon növelik a feszültséget és így valósítanak meg nagyobb teljesítményt."

Esetleg a hídba kapcsolással, ami szinte minden erősítős fórumba elhangzik.

A teljesítményt nem érdemes megnövelni. Valószínűleg a hangdobozban lévő hangszórók sem fogják bírni. Sőt valószínűleg a 20W-ot sem. Persze meg kellene nézni mi van ráírva. A ráírt teljesítmény felével terhelhető.

A doboz rezonanciákról nem is beszélve.
(#) varhegyi hozzászólása Jún 19, 2010 /

Mondjuk igazad van .Ez a Genius mérnökei által megtervezet rendszer.ha belenyúlok az valszeg romlást eredményez v semmit Szal inkább az elektronikáját nembabrálgatom.
Még 1 kérdés:ha megprobálom elérni azt h termikusan leoldjon az IC-je azzal nemkárositok mást benne?Ugytom 1xx fokon oldja le.
(#) bbatka válasza varhegyi hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

"Még 1 kérdés:ha megprobálom elérni azt h termikusan leoldjon az IC-je azzal nemkárositok mást benne?"

Erre nem mernék megesküdni. Én nem próbálnám ki.
(#) punkkazy válasza varhegyi hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Elméletileg túl kell élnie, DE, és ez nagyon DE: gyártófüggő. Hidd el, nem mindegy, hogy egy noname cég gyártotta, vagy épp a Philips. Amit Szegeden kaptam TDA2030-at, egy sem élte túl a rövidzárakat, pedig van benne védelem.
Szóval nem játszanék ilyenekkel, bár ha akarsz füstöt, szikrákat, esetleg üvegszemet, akkor hajrá. Azért remélem nem szórakozol vele ilyen téren.
[OFF]Nézegettem a nemrég írt képletemet, és rájöttem, hogy feleslegesen bonyolult. Ha négyzetre emelést elvégezzük paraméteresen (matekfakt ), akkor a következőt kapjuk (emeletes tört átalakításával):
P_KI={{U_T}^2}/{8*R_L}
Nyilván az előzőből rá lehet jönni, hogy honnan is jön ez a képlet.
(#) varhegyi válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Értem.És köszi a gyors válaszokat. :yes:
Nem szeretném énse ha tönkremenne csak megfordult a fejemben az hogy kikéne próbálni.Deeee kihagyom.
(#) asda10 hozzászólása Jún 20, 2010 /

Hello
Én építettem egy TDA2050-es icvel erősítőt és müködik de nagyon zúg . Hogyan lehet eltüntetni vagy halkítani a zúgást? Földhurok nincs. Olvastam hogy az összes negatívot összekötni egy pontba és rávezetni a fém dobozra ez érne valamit és asszimetrikus tápról van üzemeltetve. Előre is köszi.
(#) punkkazy válasza asda10 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Üdv!
Nos, írtad, hogy földhurok nincs, ezt honnan veszed?
A nem csillagpontos kapcsolás is alakíthat ki hurkokat a földelésben. Szóval, amit olvastál, azt érdemes megcsinálni, minden "negatívat", helyesen földet (GND=ground) egy pontba kell összekötni, ha fémlemezből van a ház, akkor a védőföldelést is! A kialakítás miatt nevezik/zük csillagpontos kapcsolásnak, legalább is én így hallottam. Ez általában szokott segíteni a zúgáson.
Másik: a jelvezeték legyen árnyékolt.
Harmadik: az IC GND és +tápfesz lábai közé forrassz be egy 100nF-os kondit, ha nincs alapból beépítve az IC-hez közel. Ez a tápfeszből jövő zavarokat szűri meg. Sok szerencsét!
(#) asda10 hozzászólása Jún 20, 2010 /

Oké, köszi.
(#) doomkiller hozzászólása Jún 22, 2010 /

Sziasztok! Építettem 2 db TDA2050 -es erősítőt, LM1036n előerősítővel. Az a baj, hogy ha teljesen leveszem a hangot akkor olyan hang jön ki a hangszóróból mintha fújna a szél. Olvastam valahol, hogy ez az LM1036 alapzaja, és csak úgy lehet megoldani, hogy csökkenteni kell az erősítő erősítését. Az adatlapján fel van tüntetve 1 olyan hogy feedback resistors. A TDA-m fél tápos, nem volt itthon elég 22k-s ellenállás ezért az R4 15k R5 470 ohm (igyekeztem tartani az arányt az adatlaphoz képest). Az lenne a kérdésem hogy mi történni akkor ha az erősítést leviszem 24dB alá, mert az adatlap azt irja, hogy 24dB nél magasabbnak kell lenni az erősítésnek. Esetleg így el tudnám tüntetni a "szélfújást"?
(#) kadarist válasza doomkiller hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Csökkentsd az R4 ellenállását, akkor csökken az erősítés. Próbál ki kisebb ellenállással. Bajt nem csinálsz ezzel a módosítással.
(#) Zsinor hozzászólása Jún 26, 2010 /

Itt van egy újabb TDA-2030-as erősítő panelterve.
NYOMTATHATÓ verzióban! Akinek kell; használja egészséggel!

FIGYELEM! Ami "printelheto" pdf; azt már NEM KELL TÜkRÖZNI!

Egészségetekre!
(#) Zsinor hozzászólása Jún 26, 2010 /

...ja és itt a kapcsolási rajza is...
Dupla tápfesz kell neki.
(#) Gery hozzászólása Júl 30, 2010 /

Sziasztok!
Lenne egy fontos kérdésem. Mégpedig. Építés alatt áll egy 2.1-es erősítő. A mélynyomó adott 8ohmos, és 8ohmosnak terveztem a frontokat is, mégpedig ezzel a 30Wattos erősítővel. A trafóm sima 22VAC-t ad le ami egyenirányítás után kb 28VDC. Időközben viszont sikerült a képen látható hangfalhoz jutnom amely teljes mértékben kielégíti a szükségleteimet, és a pénztárcámat. Az előbb említett erősítőhöz már megvettem a tda2030-as IC-ket, viszont ha jól sejtem a 4ohm nem tetszene neki. Mit gondoltok, 28VDC-vel bírná a 4ohmot? Esetleg gondoltam még erre, hogy kisebb feszültséggel elég lenne a hangfalhoz, bár így 1pár TDA2030-asom feleslegesen lett megvásárolva, és plusz be kell szereznem a BD-ket. Vagy tudtok egy olyan TDA2030-as kapcsolást ami szerintetek megfelelő lenne ehhez a hangfalhoz?

Köszönettel:Gergő
(#) punkkazy válasza Gery hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Üdv!
Mivel megvetted az IC-ket először építsd csak meg velük a kapcsolást. Ha meg majd nem tetszik, akkor választhatsz másikat. Például ott vannak a VF-ek. A hangszóródra ha jól látom maximum 15VA, ha jobban tetszik 15W (körülbelül) akasztható rá. Ezek szerint marad a TDA, és az alapkapcsolása is elég lesz. Az adatlapon keresd ki a "single supply amplifier" nevű rajzot. KB 14W jön így ki 4 ohmon, 28VDC-mal, igaz 0.5 ös torzítással. A frontsugárzóknak úgy is halkabbnak kell lenniük mint a szubnak, bár nem tudom mekkora szubot gondoltál hozzá...
Azonban azt remélem tudod, hogy a 16W és a 32W között hangerősségileg csak 3dB van, szóval a különbség pont annyi mint egy 2W-os és egy 4W-os erősítő között (ugyanazzal a hangszóróval hallgatva).
Bővebben: Link
Jó forrasztgatást!
(#) Gery válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Hali!
Jó, megépítem a sima TDA2030 kapcsolást, remélem elég lesz...
Át is túrtam a fórumot és legjobban ez az urbán féle tetszett a legjobban. Viszont ennek nem találtam a nyomtatható nyákrajzát. Tudsz nekem adni nyomtatható nyákrajzot ehhez?
Üdv.:Gergő
(#) punkkazy válasza Gery hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Hát van nyákrajzom TDA-hoz. De sajna otthon van a gépemen, én meg Budapesten vagyok csütörtökig. De szerintem menni fog az neked, használj Eagle-t, vagy ha még egyszerűbbet akarsz, akkor Sprint Layout. Nem egy bonyolult kapcsolás. Az adatlapokban levő kapcsolásokhoz általában van nyákrajz is!
(#) Gery válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Ó, kár. Természetesen meg tudom rajzolni, csak én is kutyafuttában csinálom az erősítőt, és az a pár óra is sokat jelentene ami alatt megrajzolom. Na nem baj neki is látok.

Üdv.:Gergő
(#) danodano válasza Gery hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Szia!
Én ez alapján csináltam meg és szerintem elég szép lett a nyákom. Nem mindenhol tökéletesek a sávok a rajzon, de ennyit tudtam kihozni a rosszabb minőségű képből annak idején. Ha vasalással csinálod akkor csak ki kell nyomtatnod, de azért a méretet ellenőrizd előtte.
(#) Gery válasza danodano hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Köszönöm szépen, de időközbe meg már megrajzoltam
(#) vikipapa hozzászólása Aug 5, 2010 /

Helló mindenkinek. Egy kisebb erősítőre lenne szükségem (15-20W), ezért egy egyszerű, TDA2030-as kapcsolásra gondoltam. Már építettem egy erősítőt TDA2030-ból, hídba kapcsolva. Abban a kimenetnél nem volt kondenzátor, de a csatolt kapcsolásban van. Elhagyhatom a kondenzátort ha építek hangfalvédőt? Mert ha jól tudom csak védelmi szempontból van jelentősége. Előre is köszönöm.

tda2030_2.gif

(#) Mzolee válasza vikipapa hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia!

Nem hagyhatod el a kondenzátort, mert szimpla táplálásnál (ennél a rajznál) fél tápfesz van a kimeneten amit a kimeneti kondi választ le a hangfalról.
üdv
(#) vikipapa válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Helló. Köszönöm. Akkor most már okosabb lettem
(#) Mzolee válasza vikipapa hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Még annyit, hogy kimeneti kondit tartalmazó kisebb teljesítményű végfokoknál nem igen szokás komplex (egyenfeszt is figyelő) védelmet használni, legfeljebb bekapcsolási késleltetést (koppanásgátlás gyanánt), dehát ahogy gondolod.

Másik: ennél a rajznál most veszem észre, hogy csak 16V-os a kimeneti ELKO, na e helyett min. 25V-osat rakj abban az esetben, ha valóban 32V-ról kívánod táplálni.
(#) vikipapa válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Akkor kergetek egy sima bekapcsolási késleltetőt. Kösz az infót. Egyébként 12 vagy 24V-ról fogom hajtani. A kondi amit használni akarok 2200µF 50V-os, úgyhogy jó lesz. (szerintem)
(#) mrex válasza vikipapa hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Én azt javaslom soha sem felesleges a hangfalvédő.
bár itt kondi miatt valóban csak akkor lenne dc
a kimeneten ha a kondi elszáll. Ha hídba kötöd akkor arra azért figyelj hogy a teljesítmény nem dupla lesz hanem azonos terhelőimpedancia mellett 4 x es!
Példa:
Tételezzük fel hogy egy panel
10Vac rms-t tud 8 ohm-on akkor a panel a P=U*U/R tehát P=100/8=12,5W tehát a panel 12,5 W 8 ohm on
viszont figyeld meg mit dolgozik a két nyák egymáshoz képest megint számoljunk de most a Vki rms a hídkapcsolás miatt ezesetben 20 V lesz (hisz az előbb földhöz képest mértük most egymáshoz képest mérjük ez a híd lényege a +csúcs és a-csúcs különbsége) P=U*U/R
400/8=50W tehát a teljesítmény emelkedés 4x es lesz
azt írtad 15-20w kell akkor ezek ismeretében számold at a tápfeszt vagy tegyél nagyobb hsz-t.
Mivel én épp hidkapcsoláshoz szerkesztek hangszóróvédőt egy hidalt sztereo hoz 4 bemenő csatorna kell szívesen átadom bár amit én használok az +- tápról üzemel, tartalmaz bekapcsolási időzítőt és azonnali kikapcsolásvezérlőt a táplálás trafójáról igényel ac-t ahogy az ac megszűnik azonnal kikapcsol.
(#) punkkazy válasza mrex hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Üdv!
Szerintem Mzolee a védelemmel kapcsolatban arra gondolt, hogy nem lenne jó, ha egyenfeszültséget figyelő védelmet alkalmazna. Gondold végig, egy töltetlen kondenzátor a töltés megkezdésének pillanatában rövidzárként viselkedik. Amikor bekapcsolod a végfokot egy picike pillanatra egyenáram kerül a kimenetre, és a váédelem rögtön letilt. Nem is kapcsolná vissza a hangszórót. Én egyszer így jártam, és nem értettem mi baj van.
Amit esetleg meg lehetne próbálni, hogy a hangszóróval párhuzamosan kötni egy 100kohmos vagy nagyobb kondit, mert akkor szépen lassan feltöltődne a kondi. Talán, de lehet bezvarna a védelem bemenete a dologba. Na, ki kell próbálni.... Csak saját felelősségre .
(#) mrex válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Hát a kipróbálás nem kerül semmibe van a pincében pár tda2030 ezt használom tesztre ha valamit csinálok előfoknak illetve éppen van készen egy ilyen célú védelmem bár ez az ablakkomparátoros miért ne kapcsolna vissza abban a pillanatban visszakapcsol mihelyst 0,6v alá csökken a dc szint de kiopróbálni semeddig sem tart bár ma nem
Következő: »»   135 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem