Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorvezérlés

Témaindító: Ko-bak, idő: Márc 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) dugabácsi hozzászólása Okt 24, 2009 /

Üdv
Van egy H-hidas motorvezérlésem. A motor fordulatszámát a Q5 tranzisztor kapcsolgatásával tudom változtatni egy PWM segítségével. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani a visszatáplálást tehát amikor nem vezéreljük a motort akkor az visszatápláljon az aksiba. (A kapcsolásban szereplő adatok nem felelnek meg a valóságnak). A választ előre is köszönöm.

Dok1.doc

(#) Zed válasza legib23 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Huhh. Ugye jól sejtem, hogy nem igazán vagy otthon ebben a témában?

Idézet:
„ez az irf 3710-es FET ami benne van ebben az áramkörben 200W teljesítményig jó”

Az adatlap valóban 200W-ot említ, mint maximális disszipáció. Azonban te egy kapcsolóüzemű meghajtásban használod. Ilyenkor szó sincs róla, hogy a motor teljesítményének megfelelő teljesítményt a FET fűtené el. Dióhéjban annyi a lényeg, hogy ideális esetben a FET mint kapcsoló működik: vagy nyitva van, vagy zárva. Zárva semennyit nem disszpál, nyitott állapotban: átfolyó áram a négyzeten *Rdson az eldisszipált teljesítmény. Ha jól kinyitod a tranyót, akkor az adatlap szerint az Rdson 0.025 ohm. ( Érdemes a motor áramából a disszipációt számolni, mert ha elég tisztességes áramok futkosnak át rajta, akkor azért kelleni fog a hűtés! De a disszipáció jóval a motor teljesítménye alatt kell, hogy legyen. )
(#) kadarist válasza dugabácsi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Szia!

Ha a motor generátorrá alakul, akkor a tranzisztorok visszirányú diódáin keresztül tölti az akksit.
(#) dugabácsi hozzászólása Okt 27, 2009 /

Akkor jól sejtettem köszi. Másik kérdésem az lenne, hogy 4 motorom van és úgy kell megoldanom a hajtást, hogy 1 motor egy kereket hajt. Tehát a tranzisztor kapcsolgatásához a gázpedál állásán kívül a kanyarodást is figyelembe kell vennem. A gázpedálhoz egy NE555-ös PWM-t használnék és ha változtatom a poti értékét akkor változik a kitöltési tényező. De hogy lehetne ehez hozzávenni a kanyarodást is mi lenne a legegyszerűbb megoldás?
Segítséget előre is köszönöm
(#) Zed válasza dugabácsi hozzászólására (») Okt 27, 2009 /

Nekem ez nagyon "nem kispályás" feladatnak hangzik. A gyári cuccokban is így oldják meg, minden keréken van egy-egy motor, de szerintem ott 555-nél jóval komolyabb vezérlés van. ( Tippem szerint mindenféle, komoly mikroprocesszorok végzik a kerekek "szinkronozását" és egyéb nyalánkságokat. )

Gondolj bele csak az alkatrészek szórása miatt mondjuk van néhány százalék eltérés és a négy kerék mindegyike "önállósítja magát". ( Ezek csak a saját gondolataim, sosem csináltam ilyesmit. Nekem nem tűnik egy "egy éjszakás kalandnak" ennek a feladatnak a megoldása. )
Ja, még egy: a leírtak alapján feltételezem, hogy ez egy közlekedési eszköz. Ha másról van szó pl. szállítószalag akkor nem szóltam...
(#) dugabácsi hozzászólása Dec 19, 2009 /

Hali
Van egy motorvezérlésem. 4 motor H-hídban. tápfeszültség 36 V.
Kérdésem az lenne, hogy a tranzisztoroknak elég-e az 5 V az inverterből hogy kinyissanak vagy kell a 40 V ahogy az a kapcsolási rajzon látszik. Illetve az alsó tranyónak elég e a 12 V vagy ott is kell a 40 V a kinyitáshoz.

Dok1.pdf

(#) mandix hozzászólása Jan 22, 2010 /

Helláj!

A gondom a következő: Van egy 12vos motorom kórházi ágyból plussz hozzávaló vezetékes távirányító és munkahenger. Elektromos kapunyitót akarok belőle csinálni de nekem ir távirányító kellene hozzá ami nyitja és zárja. Amúgy a szerkezet egyébként működik csak vezetékes az a baj. Valami megoldás kellene. Előre is köszi.
(#) samson111 hozzászólása Júl 31, 2010 /

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Egy PIC vezérelt nekem eddig egy 750W szivattyút egy, a NYÁK panelra integrált 5A/220V relén keresztül. Aztán kicseréltem a szivattyút egy 1400 W-ra és halk füstszagot éreztem... nem illik ennyire röhögni...
Ha jól sejtem, a PIC egy maradék kimenetével inkább egy szilárdtestrelét kellene meghajtanom, mint pl. az Omron G3NA-220B, és ehhez még hűtőborda is kellene. Bemenetnek talán megfelelne egy elfekvő, pl. a korábbi mobilom trafója.
Jól gondolom? Mi kellhet még? Milyen hűtőborda kellene?
Segítségeteket előre is köszönöm
Üdv Zoli
(#) baloghzoli1 válasza samson111 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Szia
Ez mit is jelent?
"Bemenetnek talán megfelelne egy elfekvő, pl. a korábbi mobilom trafója."
(#) samson111 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

...hát igen, ez valószínűleg hülyeség...a PIC PLC 12 VDC-t kötném rá a legszívesebben, max.15 mA-t vesz fel a relé. Ez azt jelenti, ugye, hogy nem kell elé ellenállást kötnöm, mehet rá 12V táp, a PIC által kapcsolva?

Bocs, most látom, hogy félreérthető voltam:

A PIC PLC panel 16 kimenetű, azaz 16x 5A/220 V relés kimenete van. Egy ilyen relé kapcsolná a 12 V DC tápot.
(#) baloghzoli1 válasza samson111 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

A PIC-eknek általában "nagyáramú" (25mA max)kimenetük van,tehát egy ledet meghajtanak közvetlenül.Annak az SSR-nek amit irtál egy optocsatoló a bemenete ugyhogy közvetlenül valószinü megtudja hajtani.De milyen tipusu PIC-röl is beszélgetünk?
(#) samson111 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

PICPLC 18F452, egy mikroklubbos panelban, "PIC PLC-16". A közvetlen meghajtás eddig eszembe sem jutott, csak a meglévő JVI2S reléken keresztül...
(#) baloghzoli1 válasza samson111 hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

25mA-es kimeneteket irnak hozzá itt az adatlapja.Közvetlenül is megtudja hajtani azt az SSR-t
(#) legib23 hozzászólása Okt 9, 2010 /

üdv.!

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy 72 W teljesítményű 12 V-os motor fordulatszám szabályzását szeretném megoldani. Kaptam korábban itt egy kapcsolást ami gyengének bizonyult és szétsült a terhelés alatt. A motornak egy 2 Kg-os dobot kell áttétellel forgatnia, de a terhelés alatt a régi elektronika megdöglött. Kérem hogy aki tud egy megfelelő kapcsolást erre a problémára az készítsen nekem egyet! Előre is köszönöm!

legib23
(#) Sebi válasza legib23 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Nézzük meg azt a kapcsolást, mi lehetett az oka, hogy megsült. Nem feltétlen kell mindent kidobni, lehet, hogy méretezési, védelmi gondok vannak vele.
(#) legib23 válasza Sebi hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Ezt készítette még elég régen itt nekem valaki, de növeltem a terhet amit a motornak forgatni kell és már nem bírta.
(#) legib23 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Köszi a választ! A lassú egész pontosan annyit takar hogy a motor által meghajtott dobnak 70-80 fordulat/perc sebességet kell órákon keresztül tartania. A motor a terhelés alatt kb 6 mA áramot vesz fel, 12 voltos és így jött ki nekem ez a 72 W. A motor áttétellel hajtja a dobot de most meg nem mondom neked hogy a motor tengelyének fordulata mennyi. :-/. Biztos ki lehet számolni. Nekem ezzel a motorral kéne dolgoznom szal egy olyan kapcsolás kellene ami tutira nem ég le ekkora terhelés alatt!
(#) Zuzmo_farok válasza legib23 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Idézet:
„A motor a terhelés alatt kb 6 mA áramot vesz fel, 12 voltos és így jött ki nekem ez a 72 W.”

12v*6ma=72mW ezt szerintem elírtad, vagy a mérésed nem jó, vagy a számolásod.

Ha 6A-t akartál írni, akkor az már kicsit macerásabb, ha meg 6ma-tvesz fel a motor, akkor L298N ic-t ajánlom (bár túlméretezés), az 2A ig tud 2 motrot meghajtani.
Ha 1-et akarsz, akkor 4A-t tud.

Dobsz rá egy PIC et vagy AVR-t, pár ellenállást, meg 8 db diódát.
nekem tökéletesen viszi a 24v 1,7A(max) mocijaimat
LINK:videóLINK:videó

L298 tud irányváltást is.

Ha nem kell irányváltás, egy akármilyen N fet megteszi ami tud 10mA-t ha a 6mA az tényleg helytálló.
ha nincs benne beépített zener dióda, akkor párhuzamosan rakj be egy 1n4148 at, úgy hogyha rákapcsolod a feszt, ne engedjen át, azaz záró irányban. Találsz fenn HE-n kapcsolásokat is a képek között.
(#) legib23 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Köszi a válaszotokat!

Elírtam igen véletlenül, mert a lakatfogó mV-ba mér és 1 mV = 1 A szóval 6 A-t vesz fel.

Zuzmo*farok:

Idézet:
„Dobsz rá egy PIC et vagy AVR-t, pár ellenállást, meg 8 db diódát.
nekem tökéletesen viszi a 24v 1,7A(max) mocijaimat”

Sajnos ezekben én nem vagyok otthon :s. Amit más megtervez, lerajzol azt én kitűnően meg tudom valósítani de egyedül nem tudok összerakni még ilyen szintű áramkört sem.

köbzoli:

Köszi szépen a kapcsolást és ez bírni fogja a terhelést, nem fog megsülni?
(#) Istike88 hozzászólása Máj 17, 2011 /

Sziasztok!

Egy motorvezérlést szeretnék összerakni. Nem kell bele semmi ördöngösség, csak annyi, hogy ha "jelet kap" akkor álljon meg a motor, ha nincs jel akkor forogjon.
Egy kis digitális termosztát vezérelné, úgy hogy van egy kimenete amire a kontroller 1,5V-ot (elem tápfesz) kapcsol ha elér egy hőmérsékletet. A motor 15V ~ 1A. Amiből építkezni tudok az BD245A meg BD639. Ha nagyon muszáj vásárolok is ami kell

Van valakinek ilyesmi kapcsolása amit könnyű átalakítani?

Üdv
(#) Peter65 válasza Istike88 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Szia!
Feltételezem, hogy véletlenül elírtad, és BC639-es tranyód van. Rajzoltam neked egy kapcsolást, ami az feltételezi, hogy a BD245A egyenáramú erősítése közel 20-szoros. A motorok induláskor viszonylag nagy áramot vehetnek fel. Ha ez téged és a tápot nem zavarja, kihagyhatod a T2 tranyót és a 10ohmos és 0,07ohmos ellenállást. Ha valami nem világos, akkor kérdezz rá.
(#) Istike88 válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Szia!

Igen elírtam, BC639! Köszönöm szépen a rajzot, a héten megépítem és kipróbálom!
(#) tib12 hozzászólása Szept 4, 2011 /

Üdv, szeretnék 4-5Vos motorokat vezérelni egy régifajta joystick-al. A joy működése: ahhoz az érintkezőhöz nyomja a közös pontot amelyik irányba nyomom. 2 motort kellene vezérelni, ha előre nyomom az egyes motor jobbra forog, ha hátra nyomom akkor ugyanaz balra, ha balra nyomom a 2-es motor balra, és ugyanez fordítva... Remélem érthetően írtam. Ehhez szeretnék megoldást. Válaszokat köszönöm.
(#) pm hozzászólása Júl 18, 2014 /

Üdvözletem!
Van egy motorvezérlő-elektornikám. Az a gond vele, hogy a hálózati csatlakozás után van egy varisztor forrasztva, ami rövid időn belül (15-20 perc) kipukkan.
Azt szeretném megtudni, hogy mi a szerepe ennek a varisztornak, és okozhatja-e ezt a hibát az elektronika vagy motor hibája.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) fongab válasza pm hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Szia
"Azt szeretném megtudni, hogy mi a szerepe ennek a varisztornak,"

Bővebben: Link
üdv.
(#) pm válasza fongab hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Szia ezt én is megtaláltam. Azt szeretném tudni, hogy okozhatja-e ezt a hibát az elektronika hibája, vagy a motor hibája, vagy csak kizárólag túlfeszültségtől pukkanhat ki?
(#) fongab válasza pm hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Szia
" vagy csak kizárólag túlfeszültségtől pukkanhat ki? " Az bisztos hogy a tulfeszültségtól megy el.
DE mivel a motor szaggatva van vissza lőkhet az is.
Előtte azt kellene tudni hogy mire készült. 220V vagy 240V vagy esetleg 400V os Milyen feszültség van nálad? ( ha közel vagy a ÉDÉSZ trafóhoz, Vagy a harmadik szomszéd szeret heggeszteni, lehet hogy az a gond ( de ebben az esetbe, a ízzók is fogynak ))

Lett készítve 1fázisről 3fázis átalakitó. Ha müködés közbe kávédaráló be lett indítva, cserélni kellet a IGBT később, lett varristor bele téve, és onnan megúszta a cserét.

Így azt mondom több mindent meg kellene nézni, de akkor se 100% hogy elsőre, meglesz a hiba.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
(#) nagysandor11 hozzászólása Okt 16, 2014 /

Sziasztok!

Arra keresnék megoldást, hogy adott 1 motor ami külső áramforrásról lenne táplálva. Azt szeretném a legegszerűbben és legolcsóbban elérni, hogy a motor USBről vezérelhető legyen. Tehát mondjuk x időnként forduljon y szöget.

Tudom Arduionu és társai azonban olcsóbb lehetőséget keresek, mert csak a szórakozás kedvéből építeném.

Köszönöm a válaszokat.
(#) abcdabcd válasza nagysandor11 hozzászólására (») Okt 16, 2014 /

Akkor építs egy saját panelt valamilyen olcsóbb Atmel mikrovezérlővel, pl Attiny45 - ha 8 láb elég, vagy Attiny2313 - ez 20 lábú, de azért pl egy Mega8 se túl drága, még mindig 1000Ft alatt vagy, és akkor van elég sok láb is ahhoz, hogy elindulj, hogy ne mindjárt mindenféle multiplexereket meg egyebeket kelljen megtanulnod használni, meg ne legyen az se, hogy valamit csinálsz, mondjuk a motor működik a 8 lábú vezérlővel, és aztán kitalálsz még mellé valamit, és akkor derül ki, hogy pl nincs elég szabad láb...
Ehhez kell még egy programozó, ha a legolcsóbbat akarod, akkor az valószínűleg az STK200, ha van olyan géped, amin van Parallel port... de amúgy vannak usb-s olcsó AVR égetők is... és amúgy ezzel az az előnyöd megvan, hogy közvetlenül a kontrollert programozod, viszont az a hátrányod is, hogy amíg az arduinonál vannak kész programkönyvtárak, mindenféle dolgokkal, pl soros port kezelés, vagy lehet épp motorvezérlés is, addig, ha te írod a programot nulláról, akkor ezeket is az utolsó bitig neked kell megírnod

Azt viszont nem írtad, hogy milyen motort vezérelnél... Milyen feszültségről működő motort, milyen fajtát, AC, DC? Léptetőmotor, vagy valamilyen folyamatosan forgó?
Meg azt is meg kell oldani, hogy a PC-re legyen valamilyen vezérlőszoftver...
Ezt a legegyszerűbben esetleg egy soros konzolról lehet megoldani... ami persze itt az USB-n csatlakozó virtuális soros port...
(#) nagysandor11 válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 16, 2014 /

Köszönöm a segítséget.

Valahol találok ehhez kapcsolási rajzot?

Pontosan mire lenne szükségem az USB programozáshoz?
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem