Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   136 / 274
(#) punkkazy válasza mrex hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Nekeme egy TEXAS típusú végfokkal volt ez. Bekapcsoltam, a relé meg kikapcsolta a hangszórót. Pontosabban a késleltetés végtelenre nyúlt. Azt hiszem két tranyó bázisára ment egy-egy diódán keresztül a kimenet, és azok húzták le a kapcsoló tranyó bázisát földre, ha eghyenáram volt a kimeneten. Lehet hogy ez az ablakomparátoros? Nem tudom
(#) mrex válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Én pontosan emiatt használom az Urbán István által ajánlottat sose hagyott cserben jól többszörözhető tehát egy jó minőségű 4 pólusú relét ki lehet használni 4 végfokhoz tipikusan a hidaláshoz minden szolgáltatása jól van megtervezve és jól is működik .hosszú hosszű évek óta egy sem hibásodott meg és egy hsz sem ment tönkre mindent tud amit egy ilyen védő áramkörnek tudnia kell.nem ideges tapasztaltam olyat hogy pla skori féle fetes egy erős hirtelen mély beütésre le-le kapcsolta a hangszórót és ezen nem tudtam úrrá lenni, valószínűleg mert nem voltam-vagyok elég gyakorlott annak a kapcsolásnak sem az értelmezésében sem a számításában.
Urbánét értem ,alakítani is tudom tápfeszre és relére is és akárhány csatornásra akárhány relével én amnnak a híve vagyok hogy egyszerre kapcsolja le az össze végfokot bármelyi hibásodott meg (aktív hangváltó miatt minden Hsz külön erősítő)Az ablakkomparátor egy műveleti erősítő pl + bemenete egy 1n4148 diódával be vabn állítva 0,6v dc szintre a másik műveleti erősítő -bemenete -0,6v ra az első- a második+ bemenete közös itve fogadja a szűrt leosztott bemenő feszejt aztán a kimetet vezérli a relét bármilyen + vagy - egyenfesz azonnal lekapcsolja a relét de ha ez megszűnik akkor vissza is kapcsolja
(#) mrex válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

A kapcsolás baloldala az ablakkomparátor
(#) doomkiller hozzászólása Aug 8, 2010 /

Sziasztok! Építettem 1 TDA2050 erősítőt, a tápja aszimmetrikus +36V. Az lenne vele a probléma, hogy mikor bekapcsolom akkor kiégett az R6 2,2 ohm -os ellenállás, és az IC nagyon melegszik mi lehet a probléma? Építettem ebből a fajtából már 2-őt azok mai napig tökéletesen mennek. Megnézetem a nyákot végigcsipogattam multiméterrel és sehol sincs zárlat.
(#) punkkazy válasza doomkiller hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Üdv!
Gerjed a dolog, a 2.2ohm elméletileg gerjedés megakadályozó szerepű. Talán még az lehet, hogy a Zobel tagban (kis értékű kondi+ kis értékű ellenállás) levő kondi halott, zárlatos. A kiemenetet meg 2.2ohmmal lehúzod a földre.
(#) doomkiller válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Kicseréltem a kondit+ellenállást és még mindig melegszik
az IC. de most az ellenállás nem füstölt el, a hangszóróból meg zúgás jön olyan sistergés szerű. Mit nézzek még meg hogy mi lehet baj? Kicseréltem az R4 22k-s ellenállást is 15k-ra mert olvastam hogy túl nagy az erősítés azért is gerjedhet.
(#) doomkiller válasza doomkiller hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Az IC volt a hibás kicseréltem és működött tökéletesen.
(#) Gery hozzászólása Aug 19, 2010 /

Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy megépítettem a tda2030-as végfokot, de irtó silányan szól.A képeken látható kapcsolást építettem, majd "átmásoltam" magamnak sprintlayoutba. Ha a kimenetet megfogom zúg írtó hangosan, szóval energia van benne(labortápról megy és ekkor 22V 500mA-t vett fel 8ohmon) Viszont próbáltam laptopról, telefonról, de mindkét esetben halk és recsegős zene szólt. Maga a panel minősége sajnos nagyon rosszul sikerült, de nincs szakadás, se rövidzár, legalábbis többször átnéztem. Ami viszont érdekes, hogy ahol a kapcsolás az IC 4. lábára a fél tápfeszt írja, nekem ott egész van. A képeket többnyire azért mellékeltem, hogy végül arra gondolok, esetleg a kapcsolási rajzot rontottam el valahol? Kérlek nézzetek már rá. Ja és a diódiák is jók, viszont 1N4007-et raktab be, de ez elvileg nem kéne, hogy probléma legyen...
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Udv,

Ellenorizd le az ellenallasok ertekeit, foleg a nem invertalo bemeneten levo feszultseg oszto ellenallasait!
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Valóban, az eladó a 150kohmos helyett 150ohmosat adott. Kicseréltem, de továbbra is ugyan az. Kicseréltem az IC-t, de ugyanaz. Hát nincs ötletem....A nyákrajzba biztos nincs hiba?
(#) kadarist válasza Gery hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Szia!
A rajzon 100kohm-os ellenállások szerepelnek. Az R2 és az R1 azonos ellenállású?
(#) Gery válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Hát R1-2-3 mind 100kohomosak, és azok is vannak a panelba rakva.
(#) kadarist válasza Gery hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

A kimeneten így is a teljes tápfeszültség meg van? Nézd meg, hogy az R2 biztosan a negatív tápfeszültségre (GND) csatlakozik.
(#) danodano válasza Gery hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Szia. Nekem ugyanilyen problémám volt. Végül az összes vezetősávot átnéztem de minden stimmelt, majd az összes alkatrészt újraforrasztottam (újramelegítettem a forr-szemeket) és megoldódott a probléma. Illetve ha jól emlékszem az egyik oldalnál szakadt volt a GND sávja, ami az IC-hez ment.
(#) Gery válasza danodano hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

No, majd ha időm lesz rá valamikor nyilván újra építem, csak most nem leszek itthon egy darabig.
(#) danodano válasza Gery hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Szerintem egy próbát megér, ha az összes forr-szemen átmész a pákával újra. Addig ne szedd szét.
(#) ludasmatyi90 hozzászólása Aug 23, 2010 /

Sziasztok.
Megrajzoltam életem első erősítőjének kapcsolási rajzát, de főleg nyák rajzát.A kapcsolás a TDA2030-as IC katalógus szerinti kapcsolási rajza.
Csatoltam a fájlokat. Szeretném a segítségeteket kérni, hogy mit lehetne/kell változtatni, az erősítő és a nyák tervezés szabályai szerint.
A tanácsokat köszönöm.
Üdv. Mátyás
(#) punkkazy válasza ludasmatyi90 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Üdv!
Életem első nyák rajza kismiska volt ehhez! Gratulálok. Azonban ez csak az alkatrészek elhelyezésére, huzalozások aránylag rövidségére vonatkozik: nem megépíthető, mivel sok helyen a vezetősávok összeérnek. Használd a "DRC" hibakeresőt, ez kijelez minden átfedést, rövidzárat!
(#) Kovidivi válasza ludasmatyi90 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Jó lesz, viszont a vonalvastagsággal játssz egy kicsit! Nem kell mindenhova vastag, ahol csak a jel megy be, lehet vékonyabb, a táp rész legyen izmos! Egyébként rendben lesz, a csatlakozókat is szépen megtaláltad! Ahol összeérnek a vezetősávok, ott vagy rakd messzebb, vagy változtass a vonalvastagságon!
(#) djgabi_8 hozzászólása Aug 29, 2010 /

heló
Tidna valaki segíteni hogy lehet-e a két trenzisztor helyet mást beteni? itt a rajz
(#) lapose válasza djgabi_8 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Szia!

BD911-BD912, BD245-BD246, BD249-BD250
(#) djgabi_8 válasza lapose hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

kösz szépen
(#) norbi1201 hozzászólása Szept 5, 2010 /

Helló
Szeretnék egy kis segítséget kérni a tda 2030as erősítömhöz ami még meglett spékelve 1-1 BD tranyóval.
Az erősítönek elegendő a 18v-os 0,5A-es táplálás?
Lehet probláma a saját nyomtatású panellel? Gondolok itt a gerjedésekre.
Az erősítő semmi mást nem hajlandó csinálni azon kivül hogy halkan búg a hangszóró.
(#) lapose válasza norbi1201 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Szia!

Idézet:
„Az erősítönek elegendő a 18v-os 0,5A-es táplálás?”

Kevés lesz! Legalább 1,5-2A kellene. Persze szólni fog vele, csak kicsi lesz a kivehető teljesítmény.
Ha halkan búg a hangszóró akkor valami gond van, először ellenőrizd, jó-e a panel rajzod, és ellenőrizd a beültetést.
(#) djgabi_8 hozzászólása Szept 5, 2010 /

Helló
Megépítetem a TDA 2030 40W-os vátozatot és nem szól valami szépen halkan még elviselhető. Milehet a gond?
(#) djgabi_8 hozzászólása Szept 8, 2010 /

heló
Tudja valaki, hogy a TDA2030IC 40W-os kapcsoláshoz milyen tápegység kell, illetve a sima TDA2030-as 18W-os hoz?
(#) Kovidivi válasza djgabi_8 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Pl. 40 watt teljesítményű erősítőhöz minimum 60W-os trafó kell, a szükséges tápfeszültségeket pedig megtalálod az adatlapban! Az arányokat kb. elmondtam.
(#) Arpika92 hozzászólása Szept 21, 2010 /

Sziasztok. az alabi kapcsolast meg epitetem es ha egy picit fol hangositom akkor kercseg mi lehet a gond? valaki tudna segiteni?

TDA2030.zip

(#) zoom válasza sasorr hozzászólására (») Okt 4, 2010 /

Hello!
A TDA2030-cal megépített erősítőm (HEStore KITJ001-kitből) szépen műküdik, de az egyik csatorna sokkal jobban melegszik mint a másik. Csináltam mérést színusz jellel. Azonos bemenő jelnél semmi különbség nem mérhető sem a kinenő feszültségben, sem a kimeneti áramban. Mi lehet a melegedés külömbség oka? (A kapcs. razj a fájlmellékletben.))

KITJ001.jpg

(#) radiomano hozzászólása Okt 24, 2010 /

Sziasztok fúrumozók!

Már pár hónapja összeraktam egy panelt TDA 2030 al (nem is egyet, hanem kettőt az első hozzászólásokban található mellékletben lévőből) de nem úgy működik ahogy kellene neki. Minden alkatrész a megadott értékű. kivéve a diódák, mert azok 1N4007-esek lettek, de gondoltam hogy jó lesz az is mert láttam sok más kapcsolást ahol 1N400x van írva. 14V ról hajtva pillanatok alatt tűz forró az IC és a nyugalmi árama meghaladja a 200mA-t. Gondolom hogy ez nem éppen normális jelenség... Erősíteni erősít, de eszméletlenül torzít és pattog. Ha rátapizok a panel hátuljára a diódák körül akkor valamelyest javul a helyzet. Szerintetek mit csináltam rosszul ami miatt működésképtelen az egész? A segítségetek előre is köszönöm!
Következő: »»   136 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem