Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   953 / 3998
(#) pucuka válasza HA3GX hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

A körben levő kis rajzon látszik, a közepe a +, a külseje a - . De sohasem ez számít, azon a készüléken amibe be kell dugni, szokott lenni egy hasonló rajzocska, megeshet hogy fordítva van.
(#) HA3GX válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Kipróbáltam, eltaláltam. Igen, a rajz jó volt.
Kösz.
(#) Mashioka hozzászólása Aug 8, 2010 /

Segitség... Nevetni is ér.
Bővebben: Link

Mi értelme van a táp + és - oldalát összekötni? Sok rajzon láttam már, de nem értem.. Ugy zárom, fogyasztó lesz, melegszik, meghal... Vagy nem jól értelmezem?
(#) HA3GX hozzászólása Aug 8, 2010 /

Sziasztok!

Tudnátok mutatni egy USB Printer kábelnek az összekötő rajzát? Mármint, hogy az USB kábelei hogyan csatlakoznak a printerhez.
(#) brato válasza HA3GX hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

(#) kovnor hozzászólása Aug 8, 2010 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem ,hogy Ebben a kapcsolásban a GND-t és a negatívat össze kell-e kötni, ha csak szimmetrikus tápom van?

Vagy egy dróttal kössem oda a konnektor földeléséhez?
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Aug 8, 2010 /

Sziasztok!

Valaki elmagyarázná hogy mit jelentenek a kölönbező W-ok az erősítőknél? zenei, nem zenei stb, stb...
(#) Negyedik Zol hozzászólása Aug 8, 2010 /

Sziasztok!
A normál, detektoros rádiónál (5 alkatrészes) a frekvencia kHz tartományban mozog AM sávban. Azt szeretném kérdezni, miért nem lehet FM sávban fogni vele? Mert a Thomson képlettel elméletileg megvalósítható.
Előre is köszi a választ
(#) Mashioka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Maxximálisan jó irás, mindenki mindaddig nem sejtheti amig a saját kezével nem épit, s akkor el tudja dönteni mi is 10 vagy 20watt...hallgatva..

:eek2:
(#) kadarist válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Aug 8, 2010 / 1

Szia!
Lehet URH-sávra is diódás vevőt készíteni. Példák:FM - Band crystal receiver with slope demodulation.
Egy példa a detektoros topikból: Bővebben: Link
(#) HA3GX válasza brato hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Sziasztok!

Ez a rajz tökéletes, de most a dugót vagy az ajzatot mutatja?
(#) kadarist válasza HA3GX hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

A jobb oldali a dugó, a bal oldali az aljzat.
(#) HA3GX válasza kadarist hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Köszönöm.
(#) danelnagy95 hozzászólása Aug 8, 2010 /

Kovnor kérdésére engem is érdekelne a válasz:. (#771311) kovnor

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy a kapcsolásban a GND-t és a negatívat össze kell-e kötni, ha csak szimmetrikus tápom van?
Vagy egy dróttal kössem oda a konnektor földeléséhez . Itt a kapcsrajz.

köszi
(#) (Felhasználó 54221) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Ok elolvastam, de az nincs benn hogy mi az a zenei teljesítmény, sima teljesítmény rms vagy mi stb.
(#) vilmosd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Hali
Az RMS az az effektiv ertek (vagy negyzetes kozep) amit altalaban a nem DC jellemzokre hasznalnak. A marketing ertek PPPM es hasonlo ertekek ami nem mond semmit. Pl 10000 W PPPM OUT, amit egy 2x5 W kazettas radiora irnak ra, amiben van egy 5 W-os halozati trafo. Na ez az az ertek ami tenyleg parasztvakitas. RMS negyzetes kozep .
Udv Vili
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Aug 8, 2010 /

tehát a kimenő teljesítmény az az igaz, a mikróhifim teljesítményét megnézem a leírásában hogy 2 * 100W MPO meg hogy 2 * 50W RMS(1), akkor mi az igazság?
(#) vilmosd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Hali
De Jozsi bacsinak rairjak hogy 10000 W PMPO, (vagy valami hasonlo), mert ha rairjak hogy 10 kW PMPO az azert megis csak kisebb szam (mar persze Jozsi bacsinak).
Udv Vili
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Szia!

Idézet:
„Az RMS -is egy kitalált mű valami, ami szubjektív és a papír mindent elbír alapon”

Ebben sajnos igazad van, hiába lenne az RMS az effektív érték, ma már ez is csak marketing..
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Ugyanez van az RMS-el is..
(#) nagy_david1 válasza lapose hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Én személy szerint RMS-be sokszor nem csalódtam, mondjuk az biztos ti több erősítőt láttatok és sokkal vénebb rókák vagytok ilyen téren . Én azt figyeltem meg, hogy rá van írva egy RMS, de ez általában 1-10% torzítással és főleg ugy, hogy a táp X teljesítményű és a kiirt RMS is ennyi, vagyis nem számolnak se hőveszteséggel se semmivel. Akárhogy vesszük, még mindig ez az egy adat ami legközelebb áll a valósághoz (a feltüntetettekből), persze még mindig az az igazi amit az ember kipróbált / lemért.
(#) lapose válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Most nézegettem egy-két hete komolyabb erősítőket.
Szépen rá volt írva, hogy 2*3200W RMS. Csak feltűnt utána, hogy az erősítő hátára rá volt írva, hogy max. teljesítményfelvétel 1950VA..
Ha megtalálom felteszem a doksiját.
(#) nagy_david1 válasza lapose hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Hát úgy látszik még ezt a "fogalmat" is akkor minden cég másképp értelmezi. És ennek akkor gondolom kell egy 10.000 W-os hangszóró is :crazya:
(#) mhatalyak hozzászólása Aug 9, 2010 /

Jóreggelt mindegykinek!
Lenne egy egyszerű kérdésem, tehát: Multiméter diódavizsgáló módban-> BA 159 dióda Fekete vezeték a csíkos végére, piros vezeték a simavégére és semmi, fordítva viszont nem sípol, hanem 450Ohm ot mér rá, rossz a dióda, vagy ez jó jel? Tudtommal sípolnia kellene a helyes irányban. Köszi a válaszokat előre is,
üdv!
Máté.
(#) brato válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Üdv!

Ha jól emlékszem az én multiméterem csak 200 ohm alatt sípol .
(#) kondi73 hozzászólása Aug 9, 2010 /

Sziasztok!

Nemrég elkezdett érdekelni az elektronika és mivel nyári szünet van még a gimiben gondoltam hogy elkezdek összedobni egy hangfalat erősítővel. Csak nem tudom hogyan kezdjem. Valaki tudna segíteni?
(#) Tices hozzászólása Aug 9, 2010 /

Sziasztok!
Nem akartam új topicot nyitni és más topicnak a szintjét lehúzni, ezért ide írok.
Megépítettem az Urbán féle fényorgonát, ami tökéletesen működik. Szgépről kapja a jelet, így mikor két különböző bitrátájú, minőségű stb. mp3 megy, teljesen megváltozik a jelszint (ez így helyes?), és utánállítani kell a fényorgonán. Olyan kapcsolást keresek, amivel ez kiküszöbölhető. Találtam egy ilyet: AGC (Automatikus erősítés-szabályozás), de nem tudom, hogy ilyen kell-e nekem. A jelet nem kéne túlságosan módosítani, mert akkor a fényorgona nem fog rendesen működni (amit találtam még a kompresszor, de emiatt felejtős). Komplett megoldást keresek vagy linket, kulcsszót, hogy milyen kapcsolást kell keresnem vagy mire figyeljek.

A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Tices
(#) Lacko12 válasza kondi73 hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Szia!
Hát az attól függ hogy mennyire vagy jártas az elektronikában csináltál-e már hangfalat és hogy mekkora teljesítményre gondoltál mint erősítőben mint hangfalban!
Üdv!
Lacko12
(#) Lalle hozzászólása Aug 9, 2010 /

sziasztok!
kocsiba ledet akarok berakni és azt szeretném kérdezni hogy 12v bol 2.7v szeretnék kapni ahoz mekkora ellenállás kell???
(#) Topi válasza Lalle hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Következő: »»   953 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem