Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Fázisfordító anódkörben trafó nem rossz gondolat, lehet jót tesz az átvitelnek, de szerintem a trafó szand akkor jön meg, ha az a trafó terhelve is van rendesen. Ha csak kis jelű az átvitele, akkor nem színez annyit. Legalábbis eddigi tapasztalataim szerint, persze a hangra jótékonyan hat. A vég mosfeteket mi fogja meghajtani? Valami meghajtó kör még lesz, vagy egyből a trafó? Csináltam egyébként egy jfetes erősítőt, amit még régen pedzegettem, pár mW PP végfokozattal, az is jfetes. Most teszem rá az igásló vég IC erősítőt, ha elkészül a V30-as 4X12 ládám, akkor ki tudom próbálni normális ládán mit mutat. A hangja az amit vártam nagy vonalakban, jfet hang, de azért el lehet mókázni vele. Majd dobok hangot, ha lesz valami használható... Zsolti
Szia! Köszönöm a segítséget. Sokféle opamp-om van itthon ,és én is gondoltam hogy használok olyat inkább ami 10khz fölött is csökkenés nélkül megy valamint jobb a jel zaj viszony. A ledes dologról olvastam valahol sima diódák helyett ,hogy annak durva hangja van (gondolom a nagyobb nyitófesz végett). Arra gondoltam ,hogy kis nyákokra különböző dióda fajtákat teszek és a torzító panelen lesz egy csatlakozósor és mint egy kártyát egyszerűen cserélgetem. Mégegyszer köszönöm. Ha megleszek rakok fel képet. Üdv!
Köszönöm! Az nagyon jó lenne ha a Boss DS-1 rajzát elküldenéd. Van egy szép gyüjteményem torzító kapcsolásokról de most készülök először építeni. További szép napot! Skero
Igen , arra ertettem hogy kiszamitani egy olyan trafot amit tul lehet vezerelni /szaturalni amenyire kell .
Biztos ettol volt jo gitarhangzas a reges-regi erositommel A fazisfordito trafot ugy kb-re vettem a vasmagot amire a RT lapbol vettem a menetek szamat hozzavetoleges huzallal tekercseltem (hehe) amit talaltam othon .Egy 2N3055 hajtotta meg es biztos mindent jol tulvezereltem soha se volt "clean " hangja .nem torzitott recsegon hanem jo tomor hangot adott . Akkoriba fogalmam se volt mirol volt szo , idos elektronista haverom mind magyarazta en bolgattam csak kesobb ertettem meg miket magyarazott. Minden ujdonsag volt meg nem volt semmi se "vintage" a torzitott gitar teren. Szerintem a JFET es a MOSFET hangja gitarnak kituno .. Nagyon kicsi kulombseg a vegpentoda es a MOSFET hangzasa kozott . A legfobb kedvezo tulajdonsag a gitarjatekhoz hogy tulvezerelve nam adja rogton azt a recsego torz hangot mint a tranzisztorok eseteben, vagyis eleg jol tulvezerelve meg "tisztanak" tunik a hang bar mar eleg torz plusz efektiv ero is no egy kicsit tehat a dinamika is OK.
A mosfettel egyetértek, de NEM a konvencionális diferenciál erősítő- főerősítő- source követő végfokozat - borzalmas nagy visszacsatolás topológiájú végfokozat adja azt a hangot. Szerintem! Szóval ez csak a szerény véleményem, mert a nagy visszacsatolás "bedarálja" a hangot.
Az első germániumos végerősítőkben, aztán szilíciumosban is előfordult olyan, amit mondasz, ahol egy A osztályú SE tranyós volt, trafós csatolással a végekre, azoknak valóban valami szenzációs hangjuk volt. De a végeknek ott sem volt nagy visszacsatolásuk. Azok valóban meleg hangot adtak. A videón ,amit linkeltél, már ez a trafós kicsatolású van, vagy ez még csak terv? Egyébként az jó mondásod volt itt az előzőekben, hogy aki épít, az azért építsen, hogy kísérletezik, ha kell ,akkor olcsóbb és egyszerűbb egy már meglevő készülékből kiszedni! Zsolti
A videon a SONY MOSFET-es autoerosito hallatszik.Ha csak eloerositot es EQ-t hasznalok jol kivezerelem 99% ugy szol mint egy csoves es ugy is viselkedik dinamikailag ami a legfontosabb szamomra.
A fazisforditos a pincebe van valahol , a halozati trafojat leszereltem kelett egy masik erositobe. Szedszedtem regi germanium tranzisztoros radiot aminek fazisfordito trafpja es kimenotrafoja is van , enek a kimenetere zseblampa es tobfele auto egobol epitettem egy komporeszor /expansor kapcsolast a kimenetere .nagyon jol szol .Aztan az erkelyen van egy dobozba.Utanna kimenotrafot tekertem egy TDA2020 kimenetehez a tekercseken tobb megcsapolassal amire kiserletileg kapcsoltam ugy egoket mint kondenzator+phuzalpotmeter szuroket . Ez is erdekessen es jol szol. A villanyego kompresszor es expansor megoldas nagyon jo szerintem.Nincs zaja a felfutas es lecsenges az izzotol fuggoen lehet valtani nem hoz be zajt, nincs a hang elejen az a "csattogas" ami egyes kompreszor beallitasnal megjelenik mivel kesik a reagalas az elso nagyjelu hangnal.. Egy ilyen kapcsolas utan lehet a mixerbe es felvenni , vagy koncertezni . Csakhogy mar anyi ilyen cuccom van es nincs ra idom es turelmem allitgatni, inkabb csak hobbibol epitem mert kivancsi vagyok erre arra hogy hogy is szolna egy egy otlet.Legtoobszor ott az egyik proceszor es valamelyik megkozelito hangzas jo lessz.Ugy is a gitaros keze szamit a legtobbet. Aztan az is ott az erkelyen egy polcon
Hello!
Idézet: „A videon a SONY MOSFET-es autoerosito hallatszik.Ha csak eloerositot es EQ-t hasznalok jol kivezerelem 99% ugy szol mint egy csoves es ugy is viselkedik dinamikailag ami a legfontosabb szamomra.” Nem akarok vitatkozni, vegyél fel majd valamit ezzel légyszíves! Csak egy pár akkordot vagy akármit, mert erre azért befizetek Hiszem, ha hallom, maradjunk ennyiben. De az viszont tény, hogy jó dolog nagyon kis teljesítményű erősítőre bízni a "színezést" azt a kis plusszt, ami "hiányzik", aztán egy igáslóra bízni a teljesítmény erősítést, ami kell. Meglepően jó hangú cuccokat lehet így építeni, mivel a problémákat is lekicsinyítjük így, ebben egyetértünk! Zsolti
Sziasztok!
Most akadtam véletlenül erre a Dr.Boogie J-Fet beállításra. Majd ki is próbálom, mert finomításképpen nekem hallás után lettek megtekergetve a trimmerek. Szerintetek itt mennyi lehet a tápfesz? Nekem 8.92V -om van.
Fogok jo felvetelt kesziteni majd egy proban a Sony-s combo-val csak EQ +eloerositovel , ithon nem birom megengedni .Nagyon hangos.A videofelveteleken csal a kamera kompreszorja ami amelett meg vagja is a melyeket .
Ujbol aki nem elektronika hobbis hanam csak gitarozik annak azt ajanlom vasarolja meg egyik VOX -Amplug kis eloerosito -hangszin-torzitot.A kapcsolas eredetileg a neten volt a Dr.Boogey es a tobbi FET[es kapcsolassal egyutt , aztan lekerult mert megvettek es gyartja a VOX .Van harom fajta ..VOX-AC30,Metal es Basszus .Nagyon kicsi keveset fogyaszt egyetlenegy 1,5V-os AA vagy AAA ( mer nem emlekszem) elemmel mukodik es nagyon jol szol .Az erositotol kabelt ebbe az efekt-be dugjuk az efekt jack-jet meg a gitarba .nagyon olcso. En meg lattam a kapcsolast nem sokat adtam ra akkoriba ahogy a Dr Boogey-ra se .Vegul megepitettem a Boogey-t es elamultam hogy tenyleg jol szol ,aztan megjelent a VOX-amplug az uzletbe es a gitaros enekesunk vett egyet nagyon jol szol.
A tapfeszultseg legyen stabil! Maskeppen hiaba allitod be ekcsusznak a munkapontok a feszultsegvaltozassal es nem OK.Nagyobb tapfeszultseggel nagyobb erositest lehet elerni igy a "clean" dinamika de a maximalis torzitasi nivo is nagyobb lessz.9V-al is jol mukodik de 12V mar sokkal jobb.9V elemmel ahogy ez "oregszik" a beallitas mar nem jo.Stabilizalni meg problema mert modjuk 7V-al mar nem erosit elget hogy jol kivezerelje a FET-eket.
Valahol hatrab ebben a topic-ban leirtam hogy allitom en be hallas utan FET-rol FET-re a bemenetol a kimenet fele.Igaz eloszor szkopal alitottam most mar a hanghatast erzekelem a finombeallitas soran es szemem elott latom a szkop abrat.
Így van a stabil táp fontos. Bár egy szárazelem elég stabilnak tekinthető ezzel a pár mA áramfelvétel esetében. persze míg majd elkezd merülni pár hónap intenzív használat után.
Az állítgatásról: meglehetősen kevés szó esik, vagy nem is esik a source követők source ellenállásáról, én azt is szoktam állítani, nem csak a gain(természetesen csak csökkenni tud) ,de a dinamika meg a reakció is változik. Ilyen tapasztalatod van? Próbáltál ilyesmit? Érdemes ott is kipróbálni több jfetet, ugyanabból a típusból vagy más milyet, ahogy a csövesnél rengeteget színez, bizony itt is... Várom majd a mintát, nagyon kíváncsi leszek. Ha úgy adódik én is csinálok egyet a full csővel, csak úgy megnézni, hogy mennyi is az a 99%...
Üdv mindenkinek!
"Háromnegyed kész" állapotban van az erősítőm amit építek, de kicsit belefáradtam, így dicsekszek vele. A belsejében egy Zsozsó féle fetes tiszta és egy Dr. Boogey modd van ami egy LM3886 ot hajt meg. A két csatornát egy 4ák váltó relével lehet váltogatni az előlapi kapcsolóval + lábkapcsoló bemenet is van ami ha be van dugva egy piros LED felvillan, és ez pont a bekapcsológomb mellett van, ami pedig kék, így olyan mint a rendőrségi villogó. Még lesz a potik fölött két oldalon egy egy zöld led ami pedig azt jelzi majd, hogy melyik csatorna "él". Az előfokokra ráfér a hangolás így hangmintát nem raktam még föl, de idővel az is lesz. Az építésben nagyon sok segítséget köszönhetek Zsozsóónak, minden tiszteletem az övé. A Drainfeszültségek beállításánál sok problémám akadt, mert eddig alig 180°-os trimmerrel állítottam be, és azt hittem emiatt serceg és brummog, de ma kicseréltem helitrimmerre mindet és mégsem halgatott el. Néhány kép róla.
Gratula, ügyes, az a bugi komolyat fog szólni Milyen hangszóró van benne ? A zsozsó féle tiszta fetes cucc érdekelne 7294 elé bevágnám kíváncsiságból egy 12 colos ládába.
(örülök hogy nem csak én nem vagyok szigetelni ) Még valami az ott ugye nem egy nyák ami lebeg a fémlemez felett ?
Már szól, csak hangolgatnom kell, meg zajtalanítani, de nagyon állat, a tompított hangokban és a magas szólóknál és a ritmusnál ez a nyerő, szóval mindenre jó, csak a gaint kell állítgatni.
Egy Eminence V128 van benne, ami ár/érték szemmpontból a legjobb számomra. Két napja nagyon ráálltam, és napi 18 órát rászántam, hogy befejezhessem végre. De az pont a tápnak a 15V-os stabja, de a kép előtt volt alatta egy A/4-es papír
Szóval beleraktam azokat a dolgokat amit írtál és semmi, tettem bele még egy puffert 3300µF illetve egy 1nF hidegítő kondit a pufferekhez, persze semmit nem csinált. Lekötöttem az előfokot és a búgás megmaradt úgyhogy csak a végfok a ludas. A kapcsolási rajzát felraktam ide, de a link célja eltűnt mert feltöltős oldalra raktam azóta meg volt a pc-men egy wipe mert totálkáros lett a vinyóm, viszont lemértem csak magában a végfokot íme az eredmény Bővebben: Link.
27-33 mVAC ot mértem a kimeneten ezzel a szkóp eredménnyel. És a végére a poén így a plusz pufferrel TELJESEN! sima a tápom. Elnézés a kiabálásért.
Hali vettem ma lm 1875 öst megpróbálok ebből egy véget rettyinteni a kérdésem az lenne hogy az alábbi kép alapján elégséges megépíteni? annyi különbséggel hogy aszimmetrikus tápot kap 21VAC os trafóból ezért kihagynám a negatív ág szűrőkondiját és a földre húznám az ic azon lábát.
Hali!
Teljesen jó lesz úgy, csak a nem invertáló bemenetre adj referencia feszültséget(féltáp)! Ezeket az IC-ket nyugodtan kezelheted ideális műveleti erősítőként, tervezési szempontból. A hangszóró földje továbbra se a nyákról menjen, hanem a földről a pufferek közelében. A bemenete- meg egyéb földek külön vezetékkel menjenek a puffer földhöz. Akkor csendben kell lennie, ha nem teszel bele semmi hurkot az elő fokozattal! Meg persze ne feledkezz meg egy kicsatoló kondenzátorról, 1mF tartományban, valami jó kondi kell oda, az igazi az olajpapírt lenne
Ezzel az volt a gond hogy nem volt az igazi hangja de jelentem üzemkész a cucc megkapta a lm1875 gyári aszimmetrikus kapcsolását ésa pokolba kívánom magam, ezzel kellet volna már eredetileg foglalkozni megéri a kis dög a maga 800 forintos árát, összeraktam ráadásul a hangfal földje ott van a végfok nyákján, pöccre indult egy szem brummja nincs és írdalmatlan durva hangja van! a trafó még kicsi viszont arra méreteztem hogy majd kap egy magasabb feszültségűt jelen helyzetben egy 21VAC os trafó hajtja 24VDC szűrés után ami graetz híd, ahogy mondtad 10nF kondikkal hidegítve és indokalatlanúl nagy puffer 4x 2200uF. Kitekerve már torzítgat a lelkem, de még olyan lightosan. Majd teszek fel a hétvégén róla hangmintát, addigra összebelezem szépen belülre igényesen! Köszönöm a segítséget! (gyakorlatilag ez az első saját gityó erőlkődőm indent én csináltam háztól kezdve nyákon át mindent megterveztem megépítettem)Bővebben: Link
A lényeg, hogy jól szóljon és neked tetszen! Várjuk a hangot!
Sziasztok egy kérdéssel fordulnék felétek csináltam egy Boss D1 torzítót na most az van hogy gerjedek ezerrel de működik amúgy tökéletesen ha hozzá érek a húrok hoz akkor annyira nem gerjed de még mindig zavaró ezzel mit lehetne kezdeni? Lehet a hiba forrása hogy a kábeleimet is én csináltam és mindenhova úgy kötöttem be(torzító erősítő)hogy a mono jack dugó rövidebb felét avagy a az első felére kötöttem be torzítóba bemenő + jelként.Ez okozhat ilyen gondot?
Milyen jellegű ez a gerjedés? Állsz az erősítővel szemben és elkezd sípolni? Az akusztikus jelenség, az marad is, torzítóknál meg kell tanulni együtt élni vele, a torzítóból jövő alap zizit felerősíti az erősítő - megrezegteti a levegőt - a pikup felszedi - erősítő felerősíti stbstb...
A bemenetet árnyékolt madzaggal szereld (ha esetleg nem azzal van) és olyan rövidre amilyen rövid fizikailag csak lehet. A potik vezetékei sem baj, ha nagyon rövidek, ha árnyékoltak, az megint igen csak előnyös. Igazából ennyit lehet elkövetni, nagyon nagy gainű pedál, szélsőséges állásban horrorisztikusan nagy gainnel, ha ez egy egy tekercses hangszedővel párosul, épp egy nem a legjobb minőségű fajtából, akkor garantált a zúgás -búgás. A kábeled -ha jól értem- nem okozhat gondot. Csak az is alacsony kapacitású gitárkábel legyen, akármilyen árnyékolt nem jó oda sem. Próbálkoztam annak idején több fajta megoldással, de igazából a hangszerboltban kapható hangszerkábel meg a neutrik csatlakozó, amelyik jó kombináció/nálam/ (persze ez is attól függ, milyen a pickup). Az effekt tápja sem mindegy milyen, egy sima "somogyis" adapter azért még megkíván némi beavatkozást, hogy használható legyen egy ilyen érzékeny cucchoz, igazából a DS-1 et az a bipoláris tranzisztoros fokozat teszi ilyen szinten érzékennyé a táppal szemben. Kb ennyit tudsz megtenni, ha ezeket megtetted, akkor onnantól együtt kell vele élni
Üdv mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni. Van egy Regent 600 H - as keverőerősítőm. Ha föltekerem a basszust pl egy disco zenénél akkor fura recsegő hangokat ad minden bemenetnél. Sokmindent kipróbáltam ,nem vezéreltem túl ,biztos ,hogy nem a hangfal torzít. Próbáltam kimenetiszint szabályzós deckel is. A tápra gyanakszom ,lehet ,hogy elfáradtak az elkók? Nem tudtam kideríteni gyárilag milyen tranyó van benne ,de az enyémben Tesla gyártmány az egyik a másikon semmi nem látszik. Lehet ,hogy ez lenne a gyári? A segítséget előre is köszönöm. Szép napot.
Sziasztok!
Elkészült a 412 V30 Ízelítőnek pár nem éppen művészi kép. Bitangul szól ,azt megmondom... Bővebben: Link Bővebben: Link Mi a véredényetek? Mester megtisztelt a márkanevével logó ügyben, legalább nevesebb gyártó neve van rajta Így akarom felértékelni a tré munkámat persze Zsolti
Bárcsak ilyen lenne a "tré" munkám. Nagyon tetszik. Azt a szövetet honnan lehet beszerezni? Kívánom ,hogy még sok ilyen szép darabot készíts de a saját logóddal. Gratulálok.
Hello!
E-tronic parts- tól, nagyon korrekt cég, igaz nem a legolcsóbb, de sok szép dolog van náluk. Rengeteget dolgozott vele mesterem (cnc munkák, festés, fúrás faragás), asztalos (rendes rádiusz marása a doboz oldalára, nem mindegy a sarokvédő miatt), kárpitos a bőrözéssel, meg együtt mesterrel a szövetezés (az nem semmi egy mutatvány volt, nem éppen triviális dolog, hogy a szövet kb függő/vízben fusson), doboz összerakása, jelölés fúrás faragás..."forintálisan" rémálom összegbe került A sok segítség miatt "kunyiztam" el a már kész logóját (kb 5 óra gépi munka a cnc-n, porfestés, csiszolás stb...), odapróbáltam és egyből megtetszett Szerintem nagyon pofás kis munka lett. Ja igen és nem beszélve, hogy ma este segített feltrógerolni a 4ikre 18as rétegelt meg a 4 böszme V30as huhh....
Köfi, ez már lassan a névjegyem(mármint a magyar felirat, a magyar gyártóknak is nagyrészt tetszik, de valahogy nem mernek nyitni a magyar feliratok felé, a piac elég konzervatív ebben az értelemben). A fej már elég régen megvan, a láda váratott magára
Lehet elsiklottam felette régebben, de akkor is dicsértem volna. Jó szomszéd riogatást.
Csáo árnyékolt kábel el csináltam de még is az olvasottak alapján van egy olyan érzésem hogy azzal lesz a gond a sípolás az csak akkor van ha a torzító potiján tekerek amúgy ez a zúgás búgás féle gerjedés van.
Szép lett grat, belbecsről egy képet nem osztanál meg velünk? Nagyon furcsán, de szívet melengető rajta a magyar felirat, nekem kicsit csak az böki a szép érzetemet, hogy a ledek "csak" át vannak dugdosva a furatjukon, én mást tettem volna oda, de ez persze az én véleményem szeretnék ilyen minőségű előlapot készíteni, csak nincs rá lehetőségem, mindent saját kézzel készítek. Sok boldog órát hozzá!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |