Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   58 / 190
(#) proli007 válasza misi93 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Hello!
Olvas - válaszol - megépít - örül.. Ez a helyes sorrend, nem fordítva!
üdv! proli007
(#) misi93 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Te tudnál nekem adni egy ilyen kapcsolási rajzot vagy linket köszönöm.
(#) _JANI_ válasza misi93 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Én szeretem a téma képeit nézegetni. Bővebben: Link
Persze a te igényednek megfelelően kell lecsupaszítani az áramkört... Bővebben: Link ( Ha szükséges. )
SMD alkatrészekkel tudnál igazán súlyt nyerni.
Mekkora az áramfelvétele a motornak?
(#) Flasher hozzászólása Aug 3, 2010 /

Hali!

Átnézné nekem egy hozzáértő?
Valamiért nem akar működni, még kezdő vagyok, gépész a szakmám. Ez egy sok kimenetű dupla monostabil időzítő az egyik kimeneten 2.5s a másikon 3.5s-ig van időzítés a táp megjelenésétől számítva és utána lekapcsolja a kimeneteket.
Szerintem a bázisellenállásokkal lesz probléma, de csak tipp.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza misi93 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Hello!
Tudok, de nem válaszolsz.. Vagy ez egy sport?
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Flasher hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Hello!
Hű de komplikált az élet. Előbb ezt át kel rajzolni, hogy az ember megértse mit akartak itt művelni. És mi az a sok dióda? Mire megy ez?
üdv! proli007
(#) Flasher válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Kontrollámpa tesztelő.
Minden lámpának 1-1 dióda, mindkét időzítésnek van + és - kimenete.
Komplikált tudom sajnos, de ezt kívánja az elét.
(#) Flasher válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Itt az élettörténete is, bár ezek nem kerültek megépítésre, de ezekre épül a kapcsolás.
(#) _JANI_ válasza Flasher hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Az R3; R6; R9; R10-es ellenállások is nyugodtan lehetnek 10K-sok. ( szerintem. )
(#) _JANI_ válasza Flasher hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Magát az alap időzítőt kellene legelőször kimérni, hogy dolgozik-e.
(#) _JANI_ válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Ez sem rossz! ( Bár nem épp 555-ös. ) S CD40106-ossal is működőképes.
Kis szerencsével az IC közvetlen is meg tudja hajtani a 3V-os kis motort. :nemtudom:
(#) Flasher válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Köszi! Ügyködök rajta...
(#) misi93 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Heló!
Bocs hogy nem válaszoltam. köszönöm a rajzot majd kipróbálom egyszerűnek tűnik

nagyon köszönöm.
(#) proli007 válasza Flasher hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Hello!
Nincs itt baj, csak a rajztechnika szörnyű. Össze vissza tekerednek a táp és a GND vezetékek. Azért ilyen átláthatatlan első ránézésre.
De nem tudom mekkora teljesítményűek az izzók, mert a tranyók és a bázisellenállások elég vérszegénynek tűnnek számomra.
Ha 12V/1,2W-osak az izzók (Ha nem Ledek a kontroll lámpák, de ahhoz meg minek kellene teszt?), akkor a Q3 pld. 500mA kel hogy kihajtson. De oda én már BD140-et tennék (mert a lámpáknak még indulóáramuk is van, ami kb. ötszöröse a névlegesnek) és a bázisáramnak is kell vagy minimum 10mA. Így az R7-nél, inkább 470ohm-ot alkalmaznák.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Hello!
Sajnos sokszor oda lyukadunk ki, hogy nem mindig az 555 a legcélszerűbb választás. (főleg ha nem kell "precíziós" időzítés)
Így van, bennem is felmerült a 40106, mert ki lehetne vele küszöbölni egyetlen nem túl szép dolgot, a párhuzamosan kötött komparátorokat. De csak azért, mert a kondi lassú jelét kell komparálni, a küszöbszintek, meg nem biztos, hogy egyformák. 40106-nál, egy komparátort lehet használni, de akkor meg elfogy egy másik a fázis visszafordítására. Így megint csak három párhuzamosítható marad.. (Persze PNP tranyót is lehetne használni.)
Minden esetre, a 4093-asl és a 40106- párhuzamos üzeménél nem találkozta még gonddal, ellentétben a 40409/4050-nél, ahol előfordult egyes típusok reteszelődése. (Pedig ezeket "gyári" rajzon is szokták párhuzamosítani pld. Fet meghajtás esetén.)
üdv! proli007
(#) misi93 válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

heló. bocs hogy nem válaszoltam. a motor áram felvétele 20-30mA között van.
Nem tudok forrasztani smd-ket mert még kezdő vagyok de eljön az az idő is.
(#) Flasher válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Hát igen tudom kezdő vagyok még.
Minden kimeneten 12v/1w-os izzók vannak, de még nem volt bekötve, egyelőre csak a kimeneteken vizsgáltam a feszültséget és valami nem stimmel, de majd leírom részletesebben.

Hello!
De valami terhelést azért tegyél a kimenetre, mert átver a mérés.. És első, hogy az 556 kimenetén nézd meg a működést..
üdv! proli007
(#) Flasher hozzászólása Aug 4, 2010 /

A 2.5s-os időzítés nem működik, tán az ic miatt.... mert szerintem jól csináltam meg a kapcsolást, az npn bc639-ek jónak tünnek viszont a pnp bc327-es kimenetén (C) az időzítés lejártával 5v van a testhez képest

Hello!
- Egy IC a legritkább esetben hibás. (már ha nem követtek el ellene valamit.)
- Nem vetted figyelembe, hogy a 327 kollektorát kikapcsolt állapotban,az R11-R16 felhúzza. Ha majd rajta lesz az izzó(k), akkor nem tudja felhúzni, csak a dióda nyitófeszültség értékére..
üdv! proli007
(#) Flasher válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Az IC volt a tettes, kicseréltem és tökéletesen működik, módosítsam akkor valamelyik ellenállás értéket?
(#) _JANI_ válasza misi93 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Szia!. Azt az áramot akár az 555-(556)-os kapcsolás és a 4093-as kapcsolás is képes leadni. Így a kimenetet erősítő tranzisztor elhagyható a te esetedben.
( De a motorral ellenpárhuzamosan kötött védődióda MARAD! Azt ki ne spórold!)
(#) misi93 válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Heló! köszi a tanácsot de remélem nem baj ha benne marad a biztonság kedvéért.
(#) _JANI_ válasza misi93 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Persze, hogy nem...
(#) talpas hozzászólása Aug 8, 2010 /

Sziasztok, nekem igazából egy kettős időzítőre lenne szükségem. Az áramkőr autóba kellene, és fényszórómosó szivattyút kellene, hogy vezéreljen, a következő módon: Amikor bekapcsolom a világítást, akkor éledjen fel, tehát akkor kapjon tápot. Ha elindítom az ablakmosót, annak a jeléről ( + 12v )elinduljon az első időzítés, ami egy kimeneten kb 3-5 másodpercig folyamatos jelet ad egy relének. Ez a relé működteti a mosószivattyút. Amikor ez a kimenet visszabillen, vagyis megszünik rajta a 12v, leáll a mosás. Az előző időzítővel párhuzamosan elindul egy másik időzítés, ami 10 percig nem engedi rá a jelet az előbbi időzítő bemenetére ( tehát az időzítők elindulása után a 2-es időzítő azonnal lekapcsolja a vezérlőjelet az 1. számú időzítő bemenetéről, ez megoldható egy sima morse relével sztem, a második időzítő kimenetén ). Ez azért kell, mert ha az ablakot közben mosom, a fényszórót feleslegesen ne mossa, mert annak elég a nagynyomású mosó 3-5 másodperces folyamatos működése, az alatt letisztul. A rendszerbe be lesz még építve egy folyadék szint adó, hogy amikor a tartályban kevés a folyadék, akkor ne engedje működni a nagynyomású szivattyút. Ehhez lenne szükségem 555-ösökkel felépített kapcsolásra. Ha az időzítések állíthatóak, az nem lenne baj, mondjuk az első 2-10s közt, a másik 5-20 perc közt. Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) frissadam hozzászólása Aug 9, 2010 /

Hi!

A linkelt kapcsoláshoz van valakinek panelterve? Erről a fórumról kaptam a rajzot és már legyártott kapcsolás elméletileg.

Kösz előre is!
(#) botkaa hozzászólása Aug 9, 2010 /

Sziasztok!

A minap csináltam egy monostabilt 555IC vel, nost a gond hogy nem működik úgy ahogy kéne.A kapcsolást innen az oldalról vettem.A gép úgy számolt hogy 2.7Kohm ellenállással és 470UF kondival 1.3 mp lesz az időzítés.A GND és a +12 közé 47Uf kondi van.Ha ráteszem a tápra és kb 1mm van az ujjam a bemenetre kapcsol de úgy is marad, nem ugrik vissza.Más értékekből kéne megcsinálni?Köszi a segítséget.
(#) Sir-Nyeteg válasza botkaa hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Használj egy lehúzó ellenállást. PL 1-10kohm a bemenet és a föld közé.
(#) proli007 válasza botkaa hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Hello!
Linkelhetted volna a rajzot.
De a 2-es lábat egy ellenálláson keresztül fel kell húzni a tápra, mert az nem lóghat a levegőben! Akkor nem lesz érzékeny.. (A 470µF meg feleslegesen nagy méretű, mert az ellenállást lehet sokkal nagyobbra is választani mint 2,7kohm..)
üdv! proli007
(#) botkaa válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Sajna elég korlátozott vagyok alkatrészekbe ezt egy rádióból bontott cuccokkal csináltam.40 km van a legközelebbi bolt ahol egy ledet tudtam venni .
Következő: »»   58 / 190
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem