Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrovezérlő választás - adattovábbítási sebesség
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szepesg hozzászólása Jún 8, 2010 /

Üdvözlet Mindenkinek!

Szeretnék segítséget kérni egy mikrokontrolleres témában.
Melyik mikrokontroller lehet a jó, ha az ARM/PIC/TI gyártmányok közül kell választani, ill. ha 500ns alatt kell egy szót (word-öt) továbbítania?
Előre is köszönöm a segítséget:

szepesg
(#) pinkova válasza szepesg hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Tulajdonképpen mi a kérdés? Gondold át mit szeretnél kérdezni! A bolt már zárva, úgyhogy időd van, mi meg nem a gondolatolvasó Hudini vagyunk!
(#) SzervízMacska válasza szepesg hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Szia. Milyen hosszú az a word? Soros, vagy párhuzamos adatátvitelre gondoltál? Ha előkotrod a szóba kerülő eszközök adatlapját, simán ki tudod a paraméterei alapján számolni az elérhető maximális adatátviteli sebességet ( órajel; PLL; hány ciklus alatt mennek végbe az utasítások stb. ). Ha ez nem megy, mi értelme van a kérdésnek? :nemtudom: Egyáltalán a topicnak mi értelme annak tudatában, hogy három szakajtó kontrolleres témánk van, közte kezdőknek is több...
(#) bbatka válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ha már mikrokontroller sebeség téma vetődött fel. Hol lehet Magyarországon ARM mikrokontrollert venni? A nagy sebesség miatt izgatja a fantáziám.
(#) SzervízMacska válasza bbatka hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Itt biztosan.
(#) Zuzmo_farok válasza bbatka hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

mscbp.hu
Én itt szoktamBővebben: Link
Hasonlítsd össze az árakat.
Melyikhez mennyi a post/elmész érte.
Nekem msc gyalog jobban megérte.
Arra készülj, hogy ehhez másfajta debugger kell, mint sima AVR8 hoz.
(#) bbatka válasza Zuzmo_farok hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Köszönöm nektek. Böngészgetem.
(#) Topi válasza szepesg hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ha 500ns alatt kell egy Word-öt továbbítanod, akkor ahhoz előbb tudni kéne, min kell továbbítani.
Ha procin belül, akkor meg értelmetlen a kérdés, és már 10 évvel ezelőtt is az lenne, mert 500ns az összesen 2 MHz.
Ha 8 bites, akkor mondjuk 4 vagy 6MHz. Ha 16 vagy 32 bites, akkor meg 2 MHz.
(#) szepesg válasza Topi hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

sziasztok!

tehát:
A feladat tényleg ennyi, de az, hogy egy kontroller 2 MHz-n megy nem jelenti azt, hogy 2MHz-n adatot tud küldeni egy kimeneti portra.
üdv,

szg.
(#) szepesg válasza szepesg hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

hello!

tehát, mivel a 2mhz-es portra küldés még nincs megválaszolva a téma is nyitva marad.
nagyon várom a felvilágosításokat.
köszönettel:

szepesg
(#) zolee1209 válasza szepesg hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Két hónapig a babérjaidon ültél, és vártad, hogy valaki választ adjon neked, miközben a kérdésed sem egyértelmű?! A word az 16 bites? Milyen kommunikációs csatornán akarod átvinni az adatokat?
(#) Slope válasza szepesg hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Szerintem nem érted a lényegét...
1. nem mondod meg, hogy a word milyen hosszú
2. nem közlöd hogy soros vagy párhuzamos átvitel kell
3. az sem mindegy milyen algoritmusok kezelik a küldést.

Kész választ vársz egy hiányosan megfogalmazott kérdésre... sok sikert a projekthez!
(#) icserny válasza szepesg hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Nem a kiküldés az izgalmas (az jobb helyeken egy MOV utasítás), hanem a kiküldendő adat előállítása. Mivel erről eddig semmit sem árultál el, totálisan értelmetlen volt a kérdésfelvetésed.
(#) szepesg válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

hello!

bocs a 2 hónapért, tényleg sajnálom, de így jött ki.
igazából a feladatomat így kaptam meg, ahogy eddig leírtam, és a témában is új vagyok, de érdekel a dolog, szóval ezért irogatok "hozzá nem értő" módjára.
hogy valahol elinduljunk: legyen a word 16 bites, és legyen soros az adatátvitel.
előre is köszönöm a türelmet és a válaszokat:

szepesg

mod: holnap még beszélek egy ismerőssel, hogy jobban képben legyek, valószínűleg akkor pontosítani tudom majd a témanyitókérdést
(#) Programmer válasza szepesg hozzászólására (») Aug 11, 2010 / 4

Idézet:
„legyen a word 16 bites”

Nem igazán találkoztam még más hosszu'ságu' word adattipussal. Erdemben nem tudok hozzászólni a felvetett kérdéshez de szerintem pár alapfogalom neked sem tiszta(nem rosszindulat de lehet több mindent kéne tudnod mielott ilyesminek nekifogsz)
Szerk:
Ha kicsit szamolok akkor hozza tudok szolni: 16 bites adat 500 ns alatt ez 32Mbit/s, ekkora sebesseget nem tudom mivel fogsz elerni ha kulso eszkozrol van szo(ethernet esetleg??).
(#) Slope válasza Programmer hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Idézet:
„Nem igazán találkoztam még más hosszu'ságu' word adattipussal.”

Pedig a PIC 16F-nél 14 bit hosszú...
(#) Programmer válasza Slope hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Elhiszem és tanultam ma is valamit, azonban szerintem akkor is kijelentheto hogy ha word rol altalanosan beszelunk az 2 byte vagyis 16 bit.
Egyebkent a temahoz meg valami: valaki egyszer mar mutatott PIC et beepitett USB vel (biztosra veszem hogy a tobbi gyartonak is van ilyen processzora), azzal talan el lehet erni ekkora sebesseget. Bar lehet hogy csak fullspeed usb-t tudott... Utana kene nezni milyen modellek vannak s hogy mekkora sebesseget tudnak usb-n.
(#) icserny válasza Programmer hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Idézet:
„szerintem akkor is kijelentheto hogy ha word rol altalanosan beszelunk az 2 byte vagyis 16 bit.”
Szerintem meg nem, mert nagyon sok számítógép, vagy mikrovezérlő nem bájt-szervezésű, vagy ha bájt-szervezésű, akkor nem feltétlenül 16 bites...

Pl. a PDP-8 miniszámítógép 12 bites szóhosszúságú volt, az első mikroprocesszor 4 bites szóhosszúságú volt, a PIC mikrovezérlők között vannak 12, 14, 16, 24 vagy 32 bites szóhosszúságúak. S bizonyára tudod, hogy vannak 64 bites szóhosszúságú processzorok is.

Még érdekesebb a 60-as évek második felének sztárja, a CDC 6600 számítógép esete: A CPU regiszterei 60-bitesek voltak, a perifériavezérlő processzorok 12-bitesek. A CDC ezt a szóhosszúságot hívta bájtnak! A karaktererek pedig 6 bitesek voltak. A CPU utasításai pedig 15 vagy 30 bitesek voltak. (a Wikipédia szerint)
(#) Programmer válasza icserny hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Altalanosan szot hasznaltam pont azert mert a PC-k s sok mikrovezerlo a szot 16 bites kent definialja.
Idézet:
„S bizonyára tudod, hogy vannak 64 bites szóhosszúságú processzorok is.”

Szerintem elmentunk kicsit egymas mellett. Tudom hogy vannak 64 bites (regiszterek merete) processzorok is de attol meg a word az a 16 bites adatstrukturat jelenti. A 32 bites ertelemszeruen a DWORD (double word) s a 64 bites a DDWORD.
Nem azt vitatom hogy nem alkalmaznak egyes helyeken mas hosszusagu adatstrukturakat amiket word nevvel illetnek, csupan azt mondom hogy ha egy programozot megkerdezel a word rol eloszor egy 16 bites egesz szam jut az eszebe.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 11, 2010

Visszatérhetünk a kérdező eredeti problémájának a megoldásához?

Nagyon elkalandoztunk már. Nyilvánvaló, hogy az általánosságban vett, általános értelmezésű word-ről beszél, ami 16 bit.

Köszönöm!
(#) Programmer válasza szepesg hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Elnezest az offolasert.
Kozben megtalaltam a PIC et, 18F2455 de jol emlekeztem csak fullspeedet tud(12Mbit/s). Dolgozott mar valaki olyan processzorral ami tud hispeed et is? Ez engem is erdekelne...
(#) mapi65 hozzászólása Jan 25, 2012 /

Üdv mindenkinek. A kérdésem a következő: mi a különbség a következő két mikrovezérlő között M 50941-483SP és M50941-606SP? Ha valaki tud kérem segítsen, mert én sajna nem tudom.
(#) kadarist válasza mapi65 hozzászólására (») Jan 28, 2012 / 1

Szia!
Más program van bennük.
(#) mapi65 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Nagyon köszönöm. Azért kérdeztem mert van 2db Sony magnóm, a 3fejes TC K570 és a 2fejes 470. A TC K570 halott az M50941-483 és a lábkiosztás szerint (legalább is a Mitshubishi szerint) egyezik. De nem mertem kicserélni mert azt gondoltam hogy valami biztos nem stimmel, mivel az utolsó 3szám nem egyezik. Még egyszer tisztelettel köszönöm a választ.
(#) mapi65 hozzászólása Jan 29, 2012 /

Sziasztok! Volna még kérdésem az (M50941-483SP) kapcsolatban. Hol lehetne beszerezni és menyiért. Előre is köszi a választ.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem