Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mikrovezérlő választás - adattovábbítási sebesség
Témaindító: szepesg, idő: Jún 8, 2010
Témakörök:
Üdvözlet Mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni egy mikrokontrolleres témában. Melyik mikrokontroller lehet a jó, ha az ARM/PIC/TI gyártmányok közül kell választani, ill. ha 500ns alatt kell egy szót (word-öt) továbbítania? Előre is köszönöm a segítséget: szepesg
Tulajdonképpen mi a kérdés? Gondold át mit szeretnél kérdezni! A bolt már zárva, úgyhogy időd van, mi meg nem a gondolatolvasó Hudini vagyunk!
Szia. Milyen hosszú az a word? Soros, vagy párhuzamos adatátvitelre gondoltál? Ha előkotrod a szóba kerülő eszközök adatlapját, simán ki tudod a paraméterei alapján számolni az elérhető maximális adatátviteli sebességet ( órajel; PLL; hány ciklus alatt mennek végbe az utasítások stb. ). Ha ez nem megy, mi értelme van a kérdésnek? :nemtudom: Egyáltalán a topicnak mi értelme annak tudatában, hogy három szakajtó kontrolleres témánk van, közte kezdőknek is több...
Ha már mikrokontroller sebeség téma vetődött fel. Hol lehet Magyarországon ARM mikrokontrollert venni? A nagy sebesség miatt izgatja a fantáziám.
Itt biztosan.
mscbp.hu
Én itt szoktamBővebben: Link Hasonlítsd össze az árakat. Melyikhez mennyi a post/elmész érte. Nekem msc gyalog jobban megérte. Arra készülj, hogy ehhez másfajta debugger kell, mint sima AVR8 hoz.
Köszönöm nektek. Böngészgetem.
Ha 500ns alatt kell egy Word-öt továbbítanod, akkor ahhoz előbb tudni kéne, min kell továbbítani.
Ha procin belül, akkor meg értelmetlen a kérdés, és már 10 évvel ezelőtt is az lenne, mert 500ns az összesen 2 MHz. Ha 8 bites, akkor mondjuk 4 vagy 6MHz. Ha 16 vagy 32 bites, akkor meg 2 MHz.
sziasztok!
tehát: A feladat tényleg ennyi, de az, hogy egy kontroller 2 MHz-n megy nem jelenti azt, hogy 2MHz-n adatot tud küldeni egy kimeneti portra. üdv, szg.
hello!
tehát, mivel a 2mhz-es portra küldés még nincs megválaszolva a téma is nyitva marad. nagyon várom a felvilágosításokat. köszönettel: szepesg
Két hónapig a babérjaidon ültél, és vártad, hogy valaki választ adjon neked, miközben a kérdésed sem egyértelmű?! A word az 16 bites? Milyen kommunikációs csatornán akarod átvinni az adatokat?
Szerintem nem érted a lényegét...
1. nem mondod meg, hogy a word milyen hosszú 2. nem közlöd hogy soros vagy párhuzamos átvitel kell 3. az sem mindegy milyen algoritmusok kezelik a küldést. Kész választ vársz egy hiányosan megfogalmazott kérdésre... sok sikert a projekthez!
Nem a kiküldés az izgalmas (az jobb helyeken egy MOV utasítás), hanem a kiküldendő adat előállítása. Mivel erről eddig semmit sem árultál el, totálisan értelmetlen volt a kérdésfelvetésed.
hello!
bocs a 2 hónapért, tényleg sajnálom, de így jött ki. igazából a feladatomat így kaptam meg, ahogy eddig leírtam, és a témában is új vagyok, de érdekel a dolog, szóval ezért irogatok "hozzá nem értő" módjára. hogy valahol elinduljunk: legyen a word 16 bites, és legyen soros az adatátvitel. előre is köszönöm a türelmet és a válaszokat: szepesg mod: holnap még beszélek egy ismerőssel, hogy jobban képben legyek, valószínűleg akkor pontosítani tudom majd a témanyitókérdést
Idézet: „legyen a word 16 bites” Nem igazán találkoztam még más hosszu'ságu' word adattipussal. Erdemben nem tudok hozzászólni a felvetett kérdéshez de szerintem pár alapfogalom neked sem tiszta(nem rosszindulat de lehet több mindent kéne tudnod mielott ilyesminek nekifogsz) Szerk: Ha kicsit szamolok akkor hozza tudok szolni: 16 bites adat 500 ns alatt ez 32Mbit/s, ekkora sebesseget nem tudom mivel fogsz elerni ha kulso eszkozrol van szo(ethernet esetleg??).
Idézet: „Nem igazán találkoztam még más hosszu'ságu' word adattipussal.” Pedig a PIC 16F-nél 14 bit hosszú...
Elhiszem és tanultam ma is valamit, azonban szerintem akkor is kijelentheto hogy ha word rol altalanosan beszelunk az 2 byte vagyis 16 bit.
Egyebkent a temahoz meg valami: valaki egyszer mar mutatott PIC et beepitett USB vel (biztosra veszem hogy a tobbi gyartonak is van ilyen processzora), azzal talan el lehet erni ekkora sebesseget. Bar lehet hogy csak fullspeed usb-t tudott... Utana kene nezni milyen modellek vannak s hogy mekkora sebesseget tudnak usb-n.
Idézet: Szerintem meg nem, mert nagyon sok számítógép, vagy mikrovezérlő nem bájt-szervezésű, vagy ha bájt-szervezésű, akkor nem feltétlenül 16 bites...„szerintem akkor is kijelentheto hogy ha word rol altalanosan beszelunk az 2 byte vagyis 16 bit.” Pl. a PDP-8 miniszámítógép 12 bites szóhosszúságú volt, az első mikroprocesszor 4 bites szóhosszúságú volt, a PIC mikrovezérlők között vannak 12, 14, 16, 24 vagy 32 bites szóhosszúságúak. S bizonyára tudod, hogy vannak 64 bites szóhosszúságú processzorok is. Még érdekesebb a 60-as évek második felének sztárja, a CDC 6600 számítógép esete: A CPU regiszterei 60-bitesek voltak, a perifériavezérlő processzorok 12-bitesek. A CDC ezt a szóhosszúságot hívta bájtnak! A karaktererek pedig 6 bitesek voltak. A CPU utasításai pedig 15 vagy 30 bitesek voltak. (a Wikipédia szerint)
Altalanosan szot hasznaltam pont azert mert a PC-k s sok mikrovezerlo a szot 16 bites kent definialja.
Idézet: „S bizonyára tudod, hogy vannak 64 bites szóhosszúságú processzorok is.” Szerintem elmentunk kicsit egymas mellett. Tudom hogy vannak 64 bites (regiszterek merete) processzorok is de attol meg a word az a 16 bites adatstrukturat jelenti. A 32 bites ertelemszeruen a DWORD (double word) s a 64 bites a DDWORD. Nem azt vitatom hogy nem alkalmaznak egyes helyeken mas hosszusagu adatstrukturakat amiket word nevvel illetnek, csupan azt mondom hogy ha egy programozot megkerdezel a word rol eloszor egy 16 bites egesz szam jut az eszebe.
Visszatérhetünk a kérdező eredeti problémájának a megoldásához?
Nagyon elkalandoztunk már. Nyilvánvaló, hogy az általánosságban vett, általános értelmezésű word-ről beszél, ami 16 bit. Köszönöm!
Elnezest az offolasert.
Kozben megtalaltam a PIC et, 18F2455 de jol emlekeztem csak fullspeedet tud(12Mbit/s). Dolgozott mar valaki olyan processzorral ami tud hispeed et is? Ez engem is erdekelne...
Üdv mindenkinek. A kérdésem a következő: mi a különbség a következő két mikrovezérlő között M 50941-483SP és M50941-606SP? Ha valaki tud kérem segítsen, mert én sajna nem tudom.
Nagyon köszönöm. Azért kérdeztem mert van 2db Sony magnóm, a 3fejes TC K570 és a 2fejes 470. A TC K570 halott az M50941-483 és a lábkiosztás szerint (legalább is a Mitshubishi szerint) egyezik. De nem mertem kicserélni mert azt gondoltam hogy valami biztos nem stimmel, mivel az utolsó 3szám nem egyezik. Még egyszer tisztelettel köszönöm a választ.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |