Fórum témák
» Több friss téma |
Kösz pudding1 a fényképek nekem is megvannak de abból max az derithető ki hogy a tekercsek 4 -es horonyátfogásban vannak. Ha ezeket szabályosan összekötöm csak abban az esetben ad le feszültséget ha a forgórészt kicserélném 6 poluspáruvá.
Lehet, hogy szentségtörő lesz amit most írni fogok, de szükség törvényt bont:
Ha sem a tekercselést nem lehet megváltoztatni, sem a forgórészt kicserélni, akkor el kellene egymástól választani az egymással szembeni tekercseket, és külön diódahíddal ellátni őket, jelen esetben nem érdekel minket a nagy könyvben leírt három fázis, csak az, hogy minden tekercsből kapjuk meg az energiát. Az egyenirányítón keresztül nem lesz egymásra hatás. 30 évvel ezelőtt még megfizethetetlenek lettek volna a félvezetők, de most sokkal olcsóbb, mint a tekercselőanyag, és a kézi munka.
Szia Gulyi88!
No folytatom a tekercselést. Ott hagytuk abba, hogy a két rétegű tekercselési rajz kész a második ábra alapján, ahol minden tekercs horonylépése 5. Látom már mit nem írtam világosan itt. ( siettem). Az előző hozzászólásomban írtam: A második rajz egyrétegű tekercselés, aminek a horonylépése 5. Ez azt jelenti, hogy egy tekercs egy oldala az 1-es horonyba van, a másik a 6-osba. A szakma szabályai szerint ez két rétegben helyettesíthető 1-5, és 2-6 hornyokba tett két tekerccsel. Ezt kell elkövetni a következő módon: Nézzük meg a fig 1 2 mellékletem alsó rajzán a kék színű fázist. Ezek a 4-9 8-13 18-23 22-27 26-31 36-5 hornyokban helyezkednek el. A fentiek alapján két rétegben a dupla tekercsszámot az alábbiak szerint rakom be: 4-8 5-9 8-12 9-13 18-22 19-23 22-26 23-27 26-30 27-31 36-4 1-5 A zöld fázist: 2-6 3-7 12-16 13-17 16-20 17-21 20-24 21-25 30-34 31-35 34-2 35-3 A piros fázist (nem leszek lusta, leírom):6-10 7-11 10-14 11-15 14-18 15-19 24-28 25-29 28-32 29-33 32-36 33-1 Érdemes végig követni, hogy az első alap ábrából hogyan jön ki ez a figura. Na meg leellenőrizni, mert én egy gépész vagyok…..
Hogy a fázis tekercsei hol helyezkednek el, az talán rendbe van. Az áram irányok miatt viszont komolyan gondoltam, amit már leírtam:
--az első rajz bekötése egyértelmű áram irányra is. --felrajzolnám az állórészt, és a hornyokba tett vezetők áramirányát ponttal és keresztel jelölném ( ahogy illik) --a pontok és keresztek alapján leellenőrizném a második rajzot, megnézve a tekercsek áram irányait, nem fordult-e meg valamelyikben. --a két réteg miatt a hornyokban megdupláznám a pontok és keresztek számát, és a leírt lépésrövidítés (1-5, 2-6 horony) alapján megcsinálnám a tekercselési rajzot, kiemelve az egy fázis tekercseit.
Mi a véleményetek erről az inverterről? Van esetleg valakinek tapasztalata? El vinne esetleg egy családi házat? 2.5kW szinuszos inverter
Attól függ mit jelent, hogy család...
H a a kérdésekre adott válaszokat is olvasod, akkor látni fogod, hogy nagyon óvatosan ki tud szolgálni egy háztartást, de egy mosógép és egy vasaló mellett már nem biztos, hogy szabad hajat szárítani... Ha az egyidejűséget ki tudod zárni, akkor természetesen használható, energiatakarékos világítás mellett nem lehetetlen, hogy kiszolgálja.
úgy néz ki hogy stimmel 8 pólusú gépbe.
De egy ilyet megtekercselni egy fázison 12 tekercselem annak 2 vége az össz72 kilógó drót na azt JÓL összekötni. 12 pólushoz mégiscsak sokkal egyszerűbb horonylépés: 3 egy fázis: 1-4 4-7 7-10... sima egyszerű egyréteges koszorútekercselés de ahhogy nézem átköthető lenne 12 pólusról 8 pólusra: pl nálad a zöld fázis: 2-6 3-7 12-16 ... ehelyett lehet találni 12 pólusúban: 2-5 3-6 4-7 (3F tekercsei) (megfelel-e a 2-6 3-7 nek?) persze ez sem egyszerű mert minden tekercskivezetést át kell kötni, de leglább nem kellene újratekerni (már amennyiben vannak tekercsvégek)...
Házhoz kevés lesz, mert iszonyatos macera lenne a készülékek szelektív bekapcsolása, a nélkül pedig rengetegszer letiltana. A hűtőszekrény és a fagyasztó is bekapcsoláskor 900-1100W-ot szippogat és e mellett elég egy nagyfogyasztó is ahhoz hogy letiltson. A készülékek egy része ezt leviseli, de pl a mikro nálam 3x ment tönkre mire megoldottam a gondot. 3Kw alatt nem érdemes egy házat rákötni, de ha lehetőség van rá akkor inkább a 4-et célozd meg.
(egyébként ennek a típusnak az 1200w-os változata van nálam a polcon jól átsülve. Meghibásodás után kiderült hogy az alkatrészek pótlása többe kerülne mint amennyiért vettem, és csak a távolkeletről lehetett volna megoldani. A garancia természetesen csak a hirdetésben élt, nem tudtam érvényesíteni. Én is a vaterán vettem, de nem tudom hogy ettől az eladótól e....)
Biztosra veszem, hogy nincs 72 tekercsvég a gyáriban. Ha én csinálnám, biztos nem vágnám el a huzalt egy tekercs után, hanem minél többet láncba hagyva egymás után tekernék. Így akár az egy fázis összes tekercse is betehető két tekercsvéggel. Persze hogy a következő horonyba épp melyik fázis soron következő tekercsét teszem be, ahhoz kell egy előre leírt vagy rajzolt vázlat.
Érdemes megnézni a fig 1 2 melléklet két rajzát az áram irányok miatt. Az alsó rajzon a tekercsek már egyformák. De amíg a felső rajzon, ha a tekercsek azonos tekercselési irányba vannak betéve, a sorba kötés mehet tekercs kezdet vég, kezdet vég… figurában, az alsó ábrára ez már nem érvényes. A felső ábrán a 22-27 és 23-26 tekercsek áram irányai azonosak (ha az óramutató járását veszem alapul). Az alsó ábrán a 22-27 tekercs áram irányával szembe megy a 18-23 és 26-31 tekercsek árama. Láncba fűzött tekercseknél ezért ezeket a tekercseket fordított tekercselési iránnyal kell betenni. A 12 pólusra tekert állórész nem biztos, hogy átköthető 8 pólusra. Mert a 2-5 3-6 4-7 (3F tekercsei) megfelelnek a 2-6 3-7 -nek, de a tekercsek darabszáma és elhelyezése nem fog passzolni.
Szia!
Akkor ezt a dolgot egyenlőre elhalasztom. Ha veszek egy 1700W-osat az képes lenne a bojler 1200W-os főtőszálát ellátni? De ha jól sejtem ott is valamivel nagyobb a kapcsoláskor fellépő terhelés.
Igen, a fűtőbetétek hidegellenállása nagyon meg tudja szippantani a hálózatot, és ekkora teljesítményre a lágyindító költsége elvenné az örömöt.
1200W csúcs 2400 VA1200W csúcs 1800 VA
Mint a mellékelt linkek is mutatják, az inverterek fel vannak készítve az induló áramokra. Az 50-100%-os rövididejű túlterhelhetőség megszokott. Javítottam olyant is, aminek rövidzárvédelme is van.
Az első linkben szereplő inverter "módosult színusz hullámú" aminek tulajdonképpen semmi köze a szinuszhoz.
A csatolt képen szereplő inverter is ilyen elvileg 1500W ez sem egy olcsó darab kb olyan árban mint az első liken szereplő. Bővebben: Link Talapszalat: Nem ér sz..t sem! Egyszerűen a módosult színuszosak nem bírják az induktív , és bármilyen nem ohmos jellegű terhelést. Egy laptoppal és egy fénycsővel 30 perc után kikapcsolt a túlmelegedés miatt. Pedig elnézve a felépítését nem lenne indokolt. A színuszos inverterekben PWM-el rakják össze a jelet ezt a kimeneten szűrik egy nagy L-C taggal. Részben a kimeneti nagy kondcenzátor miatt sokkal de jobban e tudja nyelni a meddő áramokat mint egy "módosult négyszög (színusz)" inverter. üdv!
"inverterek fel vannak készítve az induló áramokra" Ez a 50-100%-os túlterhelhetőség általában csak 0,3 másodpercig van, utána azonnal letilt, míg a gyakorlatban legalább 1 másodperc kellene hogy ne tiltson le! Természetesen ez is fogyasztótól függ, de én itthon nem találtam olyat aminél ez a túlterhelhetőség a valóságban is hasznos lett volna.
Én láttam olyan leírást, ahol 30mp-et írtak a túlterhelt használatra, mondjuk kb csak 30%-os túlterhelhetőséget írtak rá.
Más: Nincs valakinek Pécs környékén eladó 7m környéki fémcsöve? 3db kellene belőle. Köszi!
Ez azért ad némi okot a fejfájásra.
Ezt szem előtt tartva akkor mekkora teljesítményű inverter kellene az 1200W-os főtőszálhoz? Már hónapok óta megy a generátor és tölti az aksikat (ha fúj a szél). Aztán megy pocsékba a sok megtermelt energia
Talán több kisebb fűtőbetét segíthet a problémádon. Mondjuk 3-500w-os betétek és mindíg annyit kapcsolsz be, hogy épp az igényeknek megfelelő legyen.
Van itthon bojlerbe és mosógépbe való fűtőszálam jópár darab, a hét végéig valamikor letesztelem hogy mi a helyzet, mennyire ugrik meg bekapcsoláskor. A fűtőventilátor nem ugrott meg túlzottan, azt tudom, de ezt a vizes témát még nem teszteltem. (Az 1200w-os fűtőszál, az gyári adat vagy mérted?)
Előre is köszi, hogy rá mérsz a dologra. A főtőszálat 1200W-osnak vettem. Vagyis ezt adták mikor ilyet kértem.
Fűtőbetét létezik 600-800W-os is (például itt) ha az 1200W-os nagyot ránt akkor használható. Emberi számítás szerint egy átlagos generátor teljes termelését képes beletenni a vízbe. A kisebb teljesítmény nem biztos hogy probléma, ugyanis a víz fűtésére nem csak a 8 óra (éjszakai áram relé) áll rendelkezésre, hanem az egész nap amikor csak van szél.
Tudom, hogy a legkifizetődőbb energiatárolás a víz fűtése, de amíg van rá lehetőség, nem inverterről csinálnám. Sokkal hatékonyabb a tetőre tekercsben "feldobott" KPE cső. A nap majd jól megmelegíti neked, te pedig ezen keresztül vezeted be a hideg vizet a bojlerbe. Igaz ez már egy másik téma, topikja is van a itt. Télen ugyan nem használható, de az év nagyobbik felében szépen dolgozik.
Inverterről meg mehetnek a kevésbé energiafaló dolgok ill. télen a bojler, ha már mindenképpen muszáj, amikor a KPE csöves technika szünetel.
Köszönöm a tanácsokat, de kérlek olvas vissza legalább egy keveset!!!
Hetek óta olvasom a topikot. Csak mint alternatív lehetőséget mondtam az éppen felmerült bojleres témára.
Még ha nem is Neked, hanem Tirex kolléga hozzászólására kellett volna nyomnom a "Válasz" gombot. Ez utóbbi miatt elnézést. Mindamellett értem, fúj a szél, energia pocsékba megy, tenni kell valahova, sok inverter leold, stb. Olvastam
Semmi gond, csak azt hittem nem vetted észre, hogy én csak egy szükségmegoldásra adtam lehetséges változatot. A napkollektor egy másik téma, nekem a téli üzemmel kapcsolatos dolgok nem tetszenek túlzottan (nem üzemel, vízteleníteni kell, váratlan korai fagy kivégzi) Mindkettőt megépíteni pedig... lehet, hogy hobbicélra sok is )
Ha járnál felém, le is lehetne tesztelni, van 1200-as inverterem.
Szerintem e-bayen töredékéért kapsz ilyen invertert.
Nézegettem én is mielőtt megvettem az 1200W-os hálózatra visszatápláló invertert, és a "sima" inverterek nagyon olcsón mentek a kínai e-bay boltokban.
Nekem HQ-s 1500W-os trapézinverterem van. A 900W-os fűnyíró gond nélkül megy róla, indításkor sem tilt le.
Pedig akkor biztosan felránt 2.5KW-ot. Amugy a rendszerben hűtögép megy róla kb fél éve, nem volt még probléma vele. Mármint nem tette tönkre a hűtőt.
1. Mivel a kolléga fűtésre szeretné használni az invertert, a szinusz jelleg nem lényeges.
2. Néhány gyors mérés. Ami kéznél volt: 2 db 950 W-os mosógép fűtőbetét: 50-50,4 Ohm. Induló teljesítmény 230 V-on max. 1058 W. 1 db 1000 W-os bojlerbetét: 48 Ohm. Induló teljesítmény 230 V-on max. 1102 W. Hogy miért ilyen kicsi az eltérés? Vízbe merülő fűtőbetétekről van szó, ahol a fűtőszál nem fog 600 - 800, vagy éppen 1600 fokkal magasabb hőmérsékleten üzemelni, mint pl. 1 halogénégőben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |