Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   586 / 2499
(#) heli hozzászólása Aug 9, 2010 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki segíteni upc1298-as ic-re lenne szükségem. bontott is jó lenne.
(#) gyumil válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Hát őszintén szólva nem akarom elbóvlizni, és inkább "erős" legyen, mint hangos. Trafóm már van, meg kasztni is, és gondoltam még ha 25-ből jön ki, akkor is jobb mint egy használt, az újak árát, meg sem üti. Táp-puffert nem tudom hogy kell méretezni , meg a hangerő-szabályzás is kéne ( egy sorba kötött 100K-s poti a bemenetre?)
(#) vikipapa válasza gyumil hozzászólására (») Aug 10, 2010 / 1
 
Helló. A táp elkókat úgy szokás méretezni hogy Amperenként minimum 1000uF. De minimum ajánlott 4700µF (ha jól tudom)
(#) Alkotó válasza gyumil hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Félreértesz.
-A rajzodról kértél véleményt, ezért azt is írtam.
-Az IRFP240/9240 semmivel sem "gyengébb" mint a 2SK/SJ, sőt jóval nagyobbak a határadatai.
-Végül ha már költesz rá, akkor találsz ettől jobb rajzokat is (pl. MONACOR)
(#) thecyrus hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Sziasztok Mesterek!
Kellene egy kissegítség!
Olyan egyszerű tranzisztoros vagy fetes erősítő rajzot keresnék ami kb 30-50W teljesítményű és táp kb 40 V.
Nagyon kevés szabadidővel rendelkezem és ha lehet tervet iskérnék a panelhez.
Diszkrét elemekből keresek jó kis cuccot!
Tudna segíteni valaki?
Kb 400 oldalt néztem végig de nem sok sikerrel!
Köszönettel: Thecyrus
(#) szamóca válasza thecyrus hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Ez a VF2 akkor. :yes:
(#) kadarist válasza thecyrus hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Szia!
Egy egyszerű rövidzárvédett kimenetű diszkrét erősítő:40W Amplifier
A végtranzisztoroknak a BD249C-BD250C párost ajánlom 40V-os tápfeszültségre
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Sziasztok! Szeretnék építeni kezdőként, egy nagyon egyszerű erősítőt BD246A és/vagy BD249C tranzisztorokból. Tudnátok valami jókis kapcsolást? Hány wattos lesz? Hogy minél kevesebb alkatrész kelljen lehet hogy 12V akksi(k)ról /azért jó ha eggyel is beéri, de nem nagy akadály 2/ akarom üzemeltetni (talán nem kell akkor sok szűrőkondi stb...)
(#) lamalas válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Elnezest, hogy ezzel kezdem a hozzaszolasom, de hanyszor irod meg le ugyanazt a kerest/kerdest
Valazt is kaptal mar, illetve magad is utana tudsz nezni egyszeru tranzisztoros erositoknek a neten: :google:
(#) hapro válasza zsozso72 hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Pár napja fel hívta valaki a figyelmem, hogy a beültetési rajzon a végfokon lévő 2 db kondit pont fordítva jelöltem, így ezt vedd figyelembe, de ha csak logikusan ülteted be az alkatrészeket, akkor is szembeötlő lett volna, hogy a pozitív táp felé van a negatív az általam közölt rajzon, szóval minztha logikusan ültetnéd be a pozitív felét az elkonak a pozitív táphoz, a negatív a testre, a másiknál meg a negatív a negatív táphoz és a pozitív meg a testre, leírva sokkal bonyolultabb volt mint megvalósítani.

Nem azt mondtad, hogy eredeti félvezetőid vannak? Az nekem úgy néz ki mint egy MJL. Vagy ilyen tokozású az eredeti félvezető is? Azt hittem az TO-3-as.
(#) zsozso72 válasza hapro hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Szia!
Azok Két MJL21194 es tranzisztor és mivel minden megérkezett csak a két végfok tranziszorra várok még ugyanis azokat Szeptember 8-ra igazolták vissza.Gondolom addig ha minden jól megy megszólal mással is de mivel még nincs párja ezért voltak elővéve de öszintén nagyon kíváncsi vagyok a hangjára,még ha ezek nem is az eredeti vég tranyók.A kondenzátorral nállam semmi gond mert nem a te nyákrajzod alapján építem,nagyonsok nyák rajzot közölnek le úgy hogy vasaláshoz csak elfelejtik odaírni egyszer beleszaladsz másodjára inkább figyelsz és átnézel mindent mielött belefogsz bármibe is,de nagyon köszönöm a figyelmeztetést.
(#) gyumil hozzászólása Aug 11, 2010 /
 
Nem is rossz azért az a tranyó amit mondasz (20A )...
Köszönöm a hozzászólásokat
(#) Spacemairne00 hozzászólása Aug 11, 2010 /
 
Sziasztok.

Tanácsokat szeretnék kérni. Ott kezdődig a történet hogy valami baja van a végfok-nak, +-50V megy de oszcilloszkóp vizsgálva 80 Vcs-cs nem add ki nagyobb jelet egyszerűen levágja a szinusz tétjét, valamit a hangja is elég "döglőt". Most kicseréltem a végfog tranzisztorokat, de már sajna nincs arra lehetőségem hogy labor táppal indítsam el a kapcsolást. Erre szeretnék tanácsot kérni hogy, itthon hogy élesszem a végfok-ot.
(#) Doncso válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Melyik kapcsolás is ez konkrétan? Mit jelent az hogy 80Vcs nem ad ki több jelet? Mekkora műterhelést használtál? Hogy alakul a tápfesz kakaón? mi az hogy döglött a hangja? 80V ig szép a szinusz? DC volt a kimeneten? Nyugalmi áram mennyi? Minkapont be van lőve?
Hirtelen ennyi.
(#) Spacemairne00 hozzászólása Aug 11, 2010 /
 
Konkrét kapcsolási rajzott nem tudok mutatni, csak a nagyobb testvérét ami egy 200w, de ez egy 100w végfok. A 80V cs-cs jelet úgy értettem hogy addig szinusz jel van a kimeneten utána, levágja a szinusz jel tetejét, tehát addig épp szinusz jel van. Döglöttségen az értettem hogy semmi erő nincs hangjában, az itthon 30 éves rossz rádió jobban szol. DC nem volt a kimeneten azt már elhárítottam, nyugalmi áramot nem mértem, a munka pontot meg nem lehet állítani mert nincs benne trimer.
(#) Doncso válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Ha kérhetlek, használd a válasz gombot. Így rajz nélkül elég nehéz tájékozódni, milyen tipusú végtranyók vannak benn? Képet esetleg tudnál késziteni az aljáról és a tetejéről? Épített vagy gyári erősítő ez? A méréskor mekkora műterhelés volt rajta?
(#) Spacemairne00 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Hoppá, úgy emlékeztem a válaszra kattintottam.
Csatolok a nagyobb testvér kapcsolási rajzát ez 200W az enyém 100W de az alkatrészek elég hasonlóak. Egy gyári erősítő és még mielőtt hozzám került bele lett kokányolva, ezek a tranyok voltak benne: 2scb817,2scd1047 de fent tartásaim vannak a felől hogy ezek lettek volna az eredetiek. A múltkori mérésen 8 ohm-os volt a műterhelés.

Az élesztésnél ragjak izzó-t terhelésként? Néhány helyen láttam ezt a megoldást, vagy előtt-e kisebb táp feszt adja neki?
(#) Doncso válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Persze, izzó a primer körbe és indíthatod. Egy 60-100W-os jó lehet, pillanatra fel fog villanni, majd el kell aludnia, ha világít, ott gatya van, de miért cserélted a végfok tranyókat? El voltak szállva? Kimérted?
(#) Spacemairne00 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Igen sajnos elhaláloztak.
Csak rárakom az izzott és mehet is neki? Nem kell semmi más óvintézkedés?
(#) petemazi válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Óvintézkedésnek annyi, hogy a fejed elhúzod az esetlegesen repülő tranyók elől, és könnyen kikapcsolhatóvá teszed a cuccot. Persze az izzó sorosan legyen kötve.
(#) Spacemairne00 válasza petemazi hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Tehát akkor nem a kimenetre, hanem a trafó primer oldalára?
(#) Doncso válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Persze, sorosan kösd be, mint egy kapcsolót, azaz ezen keresztül kapjon tápot az erősítő a hálózatból. De ez sem garancia ám. Legjobb lenne labortápról meghajtani. Apropó meghajtás, a végtranyókat meghajtó tranzisztorokat ellenőrizted, ha azok zárlatosak, akkor ledurranthatják a végtranyókat, akkor meg ugyanott vagy ahol a part szakad.
(#) Frenki007 hozzászólása Aug 11, 2010 /
 
hello

Van egy 5.1-es hangfalszettem. Az erősítő a hangfalban van benne gyárilag. A számítógéphez hozzá tudom kötni vagy átt lehet úgy alakítani hogy menyen a gépről. A hátulján 2+6 AUX bemenet van. Az erősítő szerintem egy TDA2030A.
(#) hapro válasza Frenki007 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Ne haragudjál meg...de ez egy derék hozzászólás. Így ki fog segíteni szerinted? Szerintem próbáld meg kifejezőbben megfogalmazni amit szeretnél, és biztosan segítségre számíthatsz! Nem csak itt..., hanem mindenhol. Ha akarnám akkor kitalálhatnám, hogy talán mire is vagy kíváncsi, DE...
Ha egy kicsit bele gondolsz akkor a mondat folytatását te is ki tudod találni.

Érdekes egy szerkezet lehet az aminek 2+6 AUX bemenete van. Ezek szerint van ennek bemenet választója is? Mert ha az valóban 2+6 AUX bemenet akkor valahogy a gépnek el kell döntenie, hogy mikor mit szólaltasson meg. Ha ilyenje nincs, akkor nem hiszem, hogy az a 2+6 az mind AUX bemenet. Ezeknek a számítógéphez való csodáknak sokszor RCA csatlakozón megy az erősített hang kimenet...
(#) Frenki007 válasza hapro hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Én arra gondoltam hogy valahogy nem lehetne megpiszkálni hogy az erősítő menyen hogy szóljon mindegyik.
(#) hapro válasza Frenki007 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
De. Arra az 2db mono AUX-ra rákötöd a számítógépet, és máris szól a rendszered. Az a két fölső csatlakozó az. Így valószínű sztereoban fog szólni, de ki tudja.
(#) Frenki007 válasza hapro hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Úgy már próbáltam és nem csinált semmit. Akkor lehet hogy halott az erősítője??
(#) hapro válasza Frenki007 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Még az is lehet.
(#) mystro hozzászólása Aug 12, 2010 /
 
Hali

Van egy Panasonic sc-ak300 hifi-m és a leírás alapján:
Bővebben: Link
a hangfalak nagyobb teljesítményre képesek mint amit a központi egységben lévő erősítő lead ( legalábbis én ezt szűrtem le a leírásból).

Ha így van akkor azt szeretném megtudni, hogy építhető-e hozzá erősítő, és ha igen akkor milyet építsek?
Mennyivel lesz nagyobb hangereje?
(#) Doncso válasza mystro hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
szia, ha kétszer akkora erősítőt építesz mint ami a mostani, akkor egész pontosan +3dB-el lesz hangosabb, ami nem sok, persze csak ha bírja a hangfalad ezt, szerintem értelmetlen. Nem mellesleg, a hangszóróid Zeneibe tudnak 100W-ot, azaz a névleges csak 50-60w körül mozog, a zenei azt jelenti, hogy kis időszakokra elvisel 100w-ot, de tartósan nem ajánlott. Szerintem hagyd így ahogy van, kár vele vesződni.
Következő: »»   586 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem